Nieuw

Vonnis: Zweed vindt het onbehagelijk om met de bus te gaan – krijgt gratis taxivervoer

Een 38-jarige man uit Skåne heeft bij het Administratief rechtscollege gewonnen. “Zeer onbehagelijk” om met openbare vervoersmiddelen te reizen.

De Sociale Dienst in de gemeente Kävlinge heeft eerder de aanvraag van de man voor privé reisdiensten afgewezen op grond van het feit dat hij niet geacht wordt aanzienlijke moeilijkheden te ondervinden om zich op eigen kracht te verplaatsen of met openbaar vervoer te reizen. De gemeente verwijst naar het feit dat de man in het openbare dagelijks leven fietst en een aanbod van gemeentelijke ondersteuning heeft gekregen in de vorm van een “contactpersoon voor training in het openbaar vervoer te reizen”.

De man ging in januari 2018 tegen het besluit in beroep bij het Administratief rechtscollege en deze beslechtte de zaak ten voordele voor hem. In zijn beroep schrijft de man dat hij ’s avonds de kerk in Lund en Malmö wil bezoeken, maar ’s avonds niet durft te fietsen in het donker. Tegelijkertijd ervaart hij claustrofobische gevoelens “in een overvolle ruimte per bus of trein” en voelt hij zich “verdrukt en gestrest”.

Het Administratief rechtscollege oordeelt in haar vonnis onder andere dat “het belangrijk voor de man is om zelfstandig te zijn. Het kunnen reizen door middel van een privé reisdienst maakt hier deel van uit en is redelijk verenigbaar met een aanvaardbaar niveau van leven”.

De Sociale Dienst is tegen de beslissing bij het Administratief rechtscollege in Göteborg in beroep gegaan, waar zij onder meer heeft verklaard dat de eisen voor het verlenen van de reisdiensten te hoog zijn en dat er geen aanwijzingen zijn dat de man ernstige symptomen dreigt te krijgen als hij per bus of trein reist.

Eind augustus heeft het Administratief rechtscollege het beroep echter verworpen en bevestigd dat de man recht heeft op privé reisdiensten (vonnis 704-18). In de toelichting schrijft men onder andere dat de eigen ervaring van het individu de basis voor de beoordeling van dergelijke gevallen vormt en dat daarom geen bewijs van dergelijke aanzienlijke symptomen vereist is:

“In het geval van psychische beperkingen moet door het rechtscollege worden aanvaard dat de eigen ervaringen van het individu met verschillende situaties in veel gevallen bepalend kunnen zijn voor de wijze waarop een handicap in het dagelijks leven als beperkend kan worden beschouwd”.

Bron:

https://samnytt.se/dom-ville-inte-aka-buss-pa-grund-av-social-fobi-nu-far-han-aka-fardtjanst/

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.052 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Rommel (7262 Articles)
Wij hier bij FENIXX zijn tegen geweld. We streven naar een revolutie door de voorlichting van de massa. Wanneer de informatie beschikbaar is voor de mensen, zal systeemverandering onherroepelijk en onvermijdelijk zijn. Iedereen die geweld suggereert of promoot in de commentarensectie zal gecensureerd worden en bij herhaling permanent verbannen worden.

6 Comments on Vonnis: Zweed vindt het onbehagelijk om met de bus te gaan – krijgt gratis taxivervoer

 1. Elke dag. Elke dag weer, schrijdt de waanzin weer een stukje verder.
  Het is als leven in een gekkenhuis waaruit geen ontsnapping mogelijk is.

  Like

 2. We leven in bizarre tijden.

  Like

 3. Reinier Vangie // september 11, 2018 om 04:27 //

  Gerechtigheid had Zweden dat al schorem maar niet moeten binnen laten.Ik zou mij in het donker ook niet veilig voelen met al die zwevende kunst gebitten.

  Like

 4. Jack vanderVeen // september 11, 2018 om 07:13 //

  Dat heeft die Zweed dan toch maar eens geflikt.
  Nu vraag ik mij af in welk merk auto die lul zich wel veilig voelt om zich te verplaatsen.
  Een verlengde Mercedes Maybach misschien in zwaar gepantserde uitvoering met privé-chauffeur?

  Like

 5. De vraag wat er dan precies als onveilig word ervaart is niet gesteld……misschien is dit een mooie manier om de waanzin van de staat tegen de staat te gebruiken. Ik lees kerk bezoek, claustrofobie, onveilig op de fiets etc….zo kun je ook een protest voeren, door het probleem te omzeilen maar het wl in de ander zijn hoofd aan het werkte zetten. Misschien is dit wel een goede verzets actie…

  Like

 6. Verder zet het vonnis de deur open voor heel veel meer mogelijkheden om in verzet te gaan. Als jurisprudentie in Zweden ook werkt dan kan op basis van dit vonnis iemand van de staat een andere leefomgeving eisen omdat de omgeving verziekt is.

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s