Nieuw

Verkiezingswaarnemers bekritiseren de hantering van Zweedse stembiljetten – moet veranderen

Foto: LA2.

Opnieuw kritiek op het Zweedse stemsysteem. Deze keer van waarnemers – uitgenodigd door het Zweedse Internationaal Liberaal Centrum (SILC), die commentaar hebben op de plaatsing van de stembiljetten en hoe iedereen kan zien welk stembiljet men pakt.

86 verkiezingswaarnemers waakten afgelopen zondag in Stockholm over 447 stemlokalen. Men heeft onder andere gekeken naar de beschikbaarheid van stembiljetten, de mogelijkheid om zonder zichtbaarheid de stembiljetten te kiezen en het gedrang in de stemlokalen.

– Bij het inventariseren van onze waarnemingen is het duidelijk geworden dat er verschillende problemen zijn met het Zweedse kiessysteem die moeten worden verholpen. Met name reageerden de buitenlandse verkiezingswaarnemers op het feit hoe gemakkelijk het was om te zien op welke partij de mensen zouden stemmen, aangezien de meeste kiezers de stembiljetten openlijk pakten zonder hun keuze te verbergen, aldus Amanda Valentin, adjunct-secretaris-generaal van SILC.

Men verwijst ook naar het zogenaamde ‘familiestemmen’, wanneer een hele familie achter het scherm gaat en zijn stem in de enveloppen plaatst. Men is van mening dat verkiezingsambtenaren duidelijke instructies moet krijgen over hoe te handelen wanneer dit gebeurt. Veel verkiezingsambtenaren zouden passief toegekeken hebben en lieten dit zonder in te grijpen, gebeuren.

– Dit systeem van individuele stembiljetten voor elke partij werd gevormd toen er veel minder partijen waren en slechts één verkiezingen. Vandaag de dag hebben we drie keuzes (parlement-, provincie-, en gemeenteverkiezingen) tegelijk en een persoonskeuze – dit betekent dat we uit het systeem zijn gegroeid, zegt Amanda Valentin.

Bron:

https://www.svt.se/nyheter/val2018/utlandska-valobservatorer-hanteringen-av-valsedlarna-maste-forandras

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.160 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Rommel (8025 Articles)
Wij hier bij FENIXX zijn tegen geweld. We streven naar een revolutie door de voorlichting van de massa. Wanneer de informatie beschikbaar is voor de mensen, zal systeemverandering onherroepelijk en onvermijdelijk zijn. Iedereen die geweld suggereert of promoot in de commentarensectie zal gecensureerd worden en bij herhaling permanent verbannen worden.

3 Comments on Verkiezingswaarnemers bekritiseren de hantering van Zweedse stembiljetten – moet veranderen

 1. koddebeier // september 11, 2018 om 17:10 //

  Belachelijk systeem, is dit nou de Zweedse geprezen democratie ????

  Zeer triest, de politiek, ze moesten zich dood schamen !!

  Like

 2. Het is die typische Zweedse mentaliteit van “we hebben niks voor elkaar te verbergen”. Dat was misschien vroeger zo, toen er nog geen Zweden Democraten en AfS waren. Maar nu is het verstandig om niet openlijk te laten tonen dat men op deze partijen stemt. Wil je niet door de Zweedse samenleving uitgestoten worden.

  Like

 3. Scrutinizer // september 11, 2018 om 22:26 //

  @Rommel
  Hoe heeft je vrouw dit aangepakt?

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s