Nieuw

De SPD hand in hand met Antifa – In de strijd tegen rechts heeft de SPD óók Antifa nodig

De "vredestichters" van Antifa.

Moet de SPD ook samenwerken met Antifa en Anti-Duisers in de strijd tegen rechts-extremisme? Na Chemnitz is er een debat hierover op gang gekomen. De SPD is afhankelijk van brede allianties, zegt Angela Marquardt – want het gaat om het verdedigen van de waarde van de democratie.

In een recent artikel in ‘Vorwärts.de’ over de demonstraties in Chemnitz kon men lezen dat de stad haar “kosmopolitische gezicht” had laten zien bij “Hart in plaats van Haat”. In de tekst waarschuwt Sabine Sieble van de SPD Saksen voor “niet de handen schudden met de verkeerde mensen in de strijd tegen rechtsextremisme”. Mijn vraag wie of wat hiermee bedoeld wordt, werd snel beantwoord in de tekst: Demotouristen, Antifa en een band “die dicht bij de anti-Duitsers staat”.

Met geweld zullen we niemand overtuigen

Sinds 1990 zet ik mij in voor de bestrijding van rechts-extremisme en racisme en op dit punt benadruk ik bewust: niet alleen met en binnen partijstructuren. In de vele jaren van mijn confrontatie met neonazi’s en de vaak zwijgende meerderheid heb ik veel geweld meegemaakt, zonder dat ik ooit tot de omgekeerde conclusie ben gekomen dat ik geweld als middel tot politieke confrontatie moet accepteren. Dus voordat ik verder ga en er een misverstand is: Ik verwerp alle vormen van geweld. Met geweld en haat zullen we mensen niet overtuigen en ook niet winnen voor een solidaire samenleving.

Ja, ik woon niet in Chemnitz. Maar het onderwerp van het rechtsextremisme heeft me altijd terug naar Saksen geleid. Ik gaf lezingen, ging naar scholen, registreerde grote Alliantie-demonstraties en nam deel aan een groot aantal demonstraties in het hele land. Dus ik ben ook zo’n “demo toerist” en voel deze pejoratieve beschrijving als een belediging.

We hebben al jarenlang een probleem met nazi’s

Ik was in Wurzen of Bautzen met jonge mensen uit deze steden op straat, die dagelijks bang waren voor nazi’s en zich alleen gelaten voelden – door de partijen, de politie en de mensen in hun geboorteplaats. Ze werden alleen gelaten omdat ze niet pasten in het brave plaatje of een studenten-antifa oprichtten.  Ze werden alleen gelaten omdat ze beschuldigd werden van geweld, ook al waren ze het slachtoffer van extreemrechts geweld. Slechts weinigen wilden met hen samenwerken in allianties of waren solidair met hen.

Steeds opnieuw werd ik bekritiseerd voor dergelijke steun, vooral in Saksen – door de politie, de conservatieven, maar ook door de plaatselijke SPD. Om eerlijk te zijn, we hebben al vele jaren een probleem met nazi’s en racisme in dit land en de gevolgen van een uiteengevallen samenleving. En ik zal altijd solidair zijn met mensen, jong en oud, die net zo toegewijd zijn aan of zich bezighouden met geweldloze acties tegen racisme, antisemitisme, historisch revisionisme en nationalisme.

Ik ga liever de straat op met anti-Duitsers dan te zwijgen.

Waarom moet je zoiets schrijven na alle gebeurtenissen in Chemnitz? In ieder geval ga ik liever de straat op met niet-gewelddadige anti-Duitsers (zonder al hun ideeën te delen), in plaats van behoren tot de zwijgende meerderheid of om de conservatieve zaken te doen. Ja, misschien vinden jonge antifascisten of anti-Duitsers niet altijd de toon en de juiste formulering op basis waarvan men graag wil discussiëren. En niet elke demo-slogan is geslaagd. Maar om dan niet samen met ze de straat op te gaan  tegen nazi’s is iets waar ik geen begrip voor heb. Beste SPD, op een gegeven moment wil niemand meer in allianties met ons zijn als we ons zo onsolidair gedragen. Uiteindelijk is het een plat vooroordeel dat er één Antifa is en dat ze allemaal gewelddadige anti-Duitsers zijn, natuurlijk.  Is dit serieus een democratische benadering waarvoor veel mensen in Saksen en de andere oostelijke deelstaten in de herfst van 1989 de straat op gingen?

Deze ingrijpende manier van ‘niet de hand schudden met de verkeerde’ dient echter vooroordelen aan beide zijden in plaats van een klimaat van democratische uitwisseling van standpunten te creëren. En op basis van al mijn ervaringen ben ik blij dat mensen in deze racistische en enge tijden contact maken en ertegen strijden. En dan wil ik dat mijn SPD aanwezig is in grote, brede allianties, natuurlijk zonder geweld en opruiing, maar van conservatief tot anti-Duits.

Niemand wil allianties met schurken. 

Niemand wil allianties met gewelddadige schurken, maar het is juist omdat met name jongeren die zich in dit land bezighouden met antifascistische en antiracistische activiteiten vaak gecriminaliseerd en bevooroordeeld worden, dat het onze verdoemde plicht is om aan hun zijde te staan. Het is onze taak om discussie en kritische solidariteit met hen te zoeken.

Ik ben opgegroeid in de DDR met het feit dat mij verteld werd hoe ik moest denken. Ik ging de straat op om mijn eigen mening te vormen. En mijn contacten met de verschillende antifascistische groepen waren en zijn ook voor mijn werk in de SPD een inhoudelijke verrijking, wat niet betekent dat ik alles onkritisch bezie wat deze doen. We zijn afhankelijk van brede allianties om rechts-extremisme en racisme op de lange termijn te kunnen bestrijden. We zijn echter niet in staat om een ​​alliantie aan te gaan als we zelf deel uitmaken van het rechtse conservatieve discours. Wat er op dit moment op het spel staat is niets minder dan het verdedigen van de waarde van de democratie.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.049 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Fubar (9564 Articles)
Is van mening dat de Collaborateurs terechtgesteld moeten worden. En tot we die optie hebben trappen we af en toe reageerders van het schavot.

7 Comments on De SPD hand in hand met Antifa – In de strijd tegen rechts heeft de SPD óók Antifa nodig

 1. Wat heeft democratie te maken met het negeren van stemmen van het volk die niet links zijn. Het demoniseren en uitsluiten van partijen die het ongenoegen van een deel van het volk ventileren. Democratieën zijn er niet meer sinds de eerste in Griekenland ook nooit meer geweest. Ok je mag dan nog wel vrij reizen, maar je mag je gevoelens niet meer uiten zonder opgepakt te worden als racist. En je mag stemmen al heeft dat geen zin omdat de stem van het volk toch wordt genegeerd. Dus leg mij maar uit waarom de landen in Europa een democratie zouden zijn. Brussel bepaald straks alles al zijn we tegen.

  Like

 2. Reinier Vangie // september 9, 2018 om 03:54 //

  Wat een ongelofelijk links gelul van dat mens. Is zij vergeten wat zich heeft afgespeeld in Hamburg tijdens de wereld handels conferentie. Dit was pure annargie van dat linkse gajes waar zelfs de politie niet tegen opgewassen is. De gigantische vernielingen en plunderingen van onschuldige winkeliers allemaal aangericht door dat linkse krapuul. Maar daar wenst die linkse griezel niets over zeggen. Meer wens ik er niet over schrijven want het stoom komt uit mijn oren.

  Like

 3. Reinier Vangie // september 9, 2018 om 05:15 //

  Foutje… Anarchie.

  Like

 4. Dus dat mens zal zic h liever scharen aan de zijde van zogenaamd geweldlozen die op alle vlakken de Duitse normen en waarden afwijzen maar met behulp van de democratie diezelfde democratie willen afschaffen dan diegenen die zich daartegen verzetten.
  En meteen slechts half verholen aangeven dat rechts slecht is en zoveel geweld gebruikt en dat ze dat altijd afwijst. Nou dan zou ik het toch aardig vinden als ze ook luid en duidelijk afstand neemt van de grootste bron van geweld, namelijk de islam.

  Like

 5. polderboy // september 9, 2018 om 07:00 //

  Ze zegt toch ook dat ze in de DDR is opgegroeid, en daar haar eigen totalitaire gelijk heeft gevormd, en dat ze toen als enige ware Duitser nu haar heilige oorlog voert tegen de anti Duitsers, en dat de weg naar de enige waarheid alleen maar bereikt kan worden door die anti Duitsers in elkaar te Antieven.

  Die openbaring verscheen aan haar als studente na een dagen lange transcendente discussie in haar wiet keldertje.

  Like

 6. polderboy // september 9, 2018 om 14:34 //

  Ondertussen wordt onder Berlijn weer een jonge Duitser van 22 jaar door een paar Afghanen doodgestoken.
  Media bericht er overigens nogal vreemd en suggestief over.
  De SPD betreurt de dode. Verder besteden ze er geen woord aan.
  https://www.bz-berlin.de/deutschland/mann-22-wollte-streit-schlichten-tot

  Liked by 1 persoon

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s