Nieuw

De Joodse vetes in Denemarken in 1819

Deze dag 5 september, in 1813, laaiden de anti-joodse rellen in Kopenhagen ernstig op, waarbij grote menigten Denen probeerden de Joden het land uit te jagen.

De zogeheten “jødefejderne” (Joodse vetes) in Denemarken, waar veel Denen lieten blijken dat Joden niet welkom waren in het land, worden zelden genoemd in geschiedenisboeken of de mainstream media. Men hoort vooral hoe de Denen in 1943 de Joden naar Zweden hielpen. Historisch gezien heeft Denemarken ongeveer 200 jaar geleden twee “Joodse vetes” gehad, die onder de namen Literaire Joodse vete (1813) en Joodse vete (1819) bekend staan.

De Literaire Joodse vete ontstond nadat de beroemde en prominente dichter Thomas Thaarup het schrift “Mozes en Jezus” publiceerde, een vertaling van een Duitse brief uit 1803 van de historicus Friedrich Buchhols. Het schrift probeerde te bewijzen dat er een Joodse samenzwering tegen het Westen was. Thaarup voegde in het voorwoord toe dat de Joden, vanwege hun religie, zichzelf als boven de Deense wet beschouwen. Hierdoor ontstond er een “potloodoorlog” onder de Deense culturele persoonlijkheden en prominente Joden over de beschuldigingen die in het schrift naar voren werden gebracht.

Dankzij Thaarup’s vertaling ontstond er in Denemarken een debat over de Joden. De Joden werden onder andere beschuldigd van het wegstromen van kapitaal uit het land en het veroorzaken van de financiële crisis die Denemarken in 1813 failliet deed gaan. De Literaire Joodse vete zou, samen met de financiële crisis, zes jaar later aan de Joodse vete hebben bijgedragen.

De Joodse vete in 1819, die meer een volks karakter had dan literair, was meer fysiek en duurde meerdere dagen in september. Het kreeg zijn uitbarsting toen iemand op 3 september een plakkaat op de deur van de beurs in Kopenhagen had bevestigd met de oproep om de “Joden, de pest van deze maatschappij, te verdrijven”. Het pamflet riep ook op tot aanvallen op joodse winkels en woningen. Als eerste werden de broers Rafaël aangevallen, wiens kledingwinkel door een grotere menigte werd verwoest. Hoewel de politie in Kopenhagen enkele dagen van tevoren wist dat er iets zou gebeuren, werd zij volledig verrast en gedwongen hulp te zoeken bij het leger. ’s Avonds om 23:00 uur heerste er eindelijk orde in Kopenhagen.

Op 5 september begon het allemaal weer opnieuw. Deze keer werden hypothecaire kredietverstrekkers en wisselkantoren aangevallen. Een van de leiders van deze aanval, slager Johan Conrad Schiller, kreeg 2 jaar gevangenisstraf voor zijn rol bij die aanval. Ongeveer 35 mensen kregen van 10 dagen gevangenisstraf tot 4 jaar dwangarbeid in de juridische procedures die volgden.

Op 6 september werd een aantal wetten uitgevaardigd tegen volksverzamelingen en dreiging van doodstraf voor degenen die deel zouden nemen aan de rellen. Er werd ook een beloning uitgeloofd voor degene die de schuldige achter de rellen kon aangeven. Desondanks bleven de rellen tot in de namiddag voortduren en alleen de militaire cavalerie kon de woedende bevolking uiteen drijven.

7 september gaat de geschiedenis in als de dag dat de effectenmakelaar Erfeldt een pistool moest trekken om een opgewonden menigte op afstand te houden. De rest van de vete moest hij onder militaire bescherming in een vesting verblijven.

Op 8 september werd een algemeen uitgaansverbod uitgevaardigd, maar de onrust zou tot 12 september voortduren. De oproer had zich ondertussen verspreid naar andere delen van Denemarken, zoals Odense, Hilleröd, Vordingborg, Slagelse en Helsingör.

Recente gegevens hebben aangetoond dat de de politiedirecteur in Kopenhagen op 1 januari 1820 werd ontslagen, omdat de politie de rellen niet aan kon. Er was tot september 1820 geweld tegen Joden en degenen die werden beschouwd met hen samen te werken, maar in meer verspreide acties.

Op 28 januari 1820, de verjaardag van de koning, werden verschillende incidenten geregistreerd. Koning Fredrik VI, in de volksmond bekend als de “Joden Koning”, was in Denemarken het doelwit van de beroemde Dr. Jacob Jacobsen Dampe’s (1790-1867) persoonlijke revolutie tegen de despotische wereld. Er was een verband tussen de mensen die de konings- en jodenvijandige schriften schreven en drukten. De boodschap was dat de rellen in 1813 de schuld waren van de joden en de koning.

De economische crisis en de ontevredenheid over de regering maakten de Joden tot “zondebokken”. Vervolgens voerde de koning een speciale wet in om de Joden te beschermen, wat alleen maar resulteerde in nog meer woede onder de bevolking. Het gevolg van de eerste Joodse vete in 1813 was dat de koning op 29 maart 1814 de Joden meer burgerrechten gaf, en de Joden praktisch gelijk werden gesteld aan de Denen. Kopenhagen had toen ongeveer 126.000 inwoners en de Joodse gemeente bestond uit ongeveer 2.500 mensen. Deze kleine groep had echter grote invloed op bepaalde gebieden van Kopenhagen.

In de geschiedenisboeken wordt ook vermeld dat de Joodse vete “Duits geïnspireerd” was, omdat de maanden daarvoor gelijkende onrusten hadden plaatsgevonden in Duitse steden als Würzburg, Frankfurt, Darmstadt, Hamburg, Heidelberg en Karlsruhe. De formulering is dat antisemitisme een Duitse uitvinding is, maar de waarheid is dat het zich in veel landen gedurende verschillende perioden heeft voorgedaan. Ook in Denemarken.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.159 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Rommel (7962 Articles)
Wij hier bij FENIXX zijn tegen geweld. We streven naar een revolutie door de voorlichting van de massa. Wanneer de informatie beschikbaar is voor de mensen, zal systeemverandering onherroepelijk en onvermijdelijk zijn. Iedereen die geweld suggereert of promoot in de commentarensectie zal gecensureerd worden en bij herhaling permanent verbannen worden.

8 Comments on De Joodse vetes in Denemarken in 1819

 1. Christenen zouden moeten beseffen dat Jezus de geldwisselaars uit de tempel verjoeg.

  Het idee wat de PVV tracht te planten van een Joods-Christelijke cultuur is dan ook op zijn minst lachwekkend.

  Joden staan sinds Jezus Christenen naar het leven en zijn 359 christelijke landen uitgemieterd. Zonder dat daar enige aanleiding voor was vanzelfsprekend, maar omdat ze KUCH ‘hetzelfde’ waren.

  Deze lijst is dan ook volledig verzonnen door duizendjarige anti-semieten :

  https://fenixx.org/joodse-uitzettingen/

  Like

 2. @Frauke // september 5, 2018 om 04:08 /

  Mooi stukkie.

  Like

 3. Tijl Uylenspiegel // september 5, 2018 om 12:34 //

  Antisemitisme heeft een lange geschiedenis, dankzij WW II wordt Duitsland meestal gezien als de ergste exponent daarvan, dat is onterecht, ook in andere Europese landen was antisemitisme breed verspreid. Joden vormden binnen gemeenschappen een kleine minderheid en als er een zondebok gezocht werd dan waren zij vaak het slachtoffer. Brak er pest of cholera uit dan was dat de schuld van de joden.
  Vandaag stond er een (premium) artikel in het AD over een nieuw verschenen vertaling van Mein Kampf waarin de historicus Melching een paar tipjes van de sluier optrekt, allereerst stelt hij vast dat Hitler één van de zeldzame voorbeelden van een politicus is die deed wat hij beloofde. Nou daar zal iedereen het wel over eens zijn, politici die daadwerkelijk doen wat ze beloven moet je echt zoeken, niet alleen vandaag de dag maar door de hele geschiedenis.
  Verder zegt hij bijvoorbeeld; “In Duitsland verscheen in 2016 een wetenschappelijke uitgave van het boek met liefst 3700 voetnoten. Alle leugens, halve waarheden, Hitlers virulente antisemitisme en weerzinwekkende rassenhaat werden omsingeld met annotaties.”

  En verder; “Toch stelt Melching dat zijn opvattingen destijds niet exceptioneel waren. ,,Antisemitisme heerste in heel Europa. Sterker: Duitsland was voor de opkomst van Hitler gematigder dan Frankrijk wat Jodenhaat aangaat.
  ,,En het Oosten? Daar was immers het verwerpelijke communisme aan de macht. Velen zagen Nazi Duitsland als een bolwerk tegen de goddeloze bolsjewieken.”

  Fubar schrijft dan; Christenen zouden moeten beseffen dat Jezus de geldwisselaars uit de tempel verjoeg.
  Nou ben ik atheïst dus daar heb ik weinig mee maar gesteld dat hij dat gedaan zou hebben kun je daar ook kanttekeningen bij zetten. Een tempel was (en is in de vorm van kerken nog steeds) een plek waar veel mensen samenkwamen en de handel bloeide daar welig, geld wisselen was niks meer of minder dan ook een vorm van handel. Dat hij ze uit de tempel schopte daar had hij gelijk in, een tempel is bedoeld om een god of goden te aanbidden dus moesten ze gewoon lekker buiten gaan zitten. Dat is geen antisemitisme maar gewoon orde op zaken stellen.

  “Het idee wat de PVV tracht te planten van een Joods-Christelijke cultuur is dan ook op zijn minst lachwekkend.”
  Daar ben ik het niet mee eens, eeuwenlang hebben die twee culturen naast elkaar bestaan en dan ontstaat er ook een soort kruisbestuiving.
  Kijk bijvoorbeeld maar naar de taal, veel uitdrukkingen en woorden komen uit het Hebreeuws, niet alleen de zogenaamde handels en dieventaal het Bargoens maar ook breder dan dat.

  https://historiek.net/top-50-jiddische-woorden-in-het-nederlands/60629/

  Een gezamenlijke cultuur dus like it or not.
  En nee de islam hoort daar niet tussen.

  Like

 4. Ik denk dat we meer een LBGHT-christelijke cultuur hebben, die we niet moeten verwarren met mijn keltisch-katholieke cultuur. Waarom toch altijd dat gedweep met Joden die gewoon ook maar een stelletje mafkezen zijn die net als wij door andere krankzinnigen voor ’t karretje worden gespannen en beroofd?

  Like

 5. [gekuiste versie]
  Ik denk dat we meer een ************cultuur hebben, die we niet moeten verwarren met ********** cultuur. Waarom toch altijd ***** die gewoon ook maar ********* zijn die net als wij ******?

  Like

 6. Europa werd christelijk dankzij de romeinen waardoor de originele culturen en geloven grotendeels verbannen werden en verdwenen. Het christendom is ontstaan in het M.O net zoals het jodendom. Joden hebben eeuwenlang geen eigen land gehad en vestigden zich daardoor gedwongen in andere samenlevingen, omdat joden een gesloten groep bleven (en blijven) werden ze door grote delen van de gastsamenlevingen min of meer als parasieten gezien en waren ze liever kwijt dan rijk (er zullen ongetwijfeld nog meer zaken spelen zoals dat joden christus vermoord zouden hebben en joden schijnen op hun beurt weer niet zoveel op te hebben met niet-joden, etc.. maar dat vind ik even minder relevant).

  Tot deze conclusies ben ik gekomen en daarom is het m.i. is belangrijk dat Europeanen zich gaan richten op het pre christelijke Europa, op hun originele wortels. Wat ik hiermee bedoel te zeggen is: dat bv joden zich in niet-joodse samenlevingen als groep mogen identificeren en afzonderen d.m.v. o.a. joodse scholen is prima maar het moet daarom geen probleem zijn dat de oorspronkelijke bevolking zich gaat identificeren en richten op hun pre christelijke wortels zonder dat dat als racisme en fascisme bestempeld wordt want om maar eens een christelijke uitdrukking te gebruiken ‘gelijke monniken gelijke kappen’, het moet wederkerig zijn, zeker in gebieden waar noch het christendom noch het jodendom ontstaan zijn. Ik ben dan ook niet van mening dat we een joods-christelijke maar een germaans-romeinse samenleving zijn.

  In plaats van joden aan te vallen of te bekritiseren moet die energie gebruikt worden om aandacht aan onze pre christelijke geschiedenis en wortels te geven en het recht af te dwingen ons te kunnen richten op het pre christelijk Europa middels o.a. scholen zonder voor racist en fascist uitgemaakt te worden. Bijvoorbeeld germaanse scholen zouden moeten kunnen, zeker in Europa wat voor grote delen van oorsprong germaans is.

  Vooralsnog is dat onmogelijk omdat het als racisme, fascisme en zelfs als antisemitisch gezien wordt en die barrière moet dus doorbroken worden omdat het niet wederkerig is, sterker nog het tegenhouden van dát soort ontwikkelingen zijn racistisch en fascistisch. Europeanen moeten zich kunnen richten op hun oorsprong, op hun originele identiteit, op hun pre christelijke wortels, op hun originele cultuur (waar we nog steeds sporen van zien zoals bv sinterklaas, kerst, pasen), daar moet aan gewerkt en voor gelobbyd worden. Zonder directe aanvallen op andere groepen want daarmee zet je jezelf buitenspel, terecht of onterecht, zo is het nou eenmaal.

  Wat ik hier probeer uit te leggen geldt ook voor culturen die zijn geïslamiseerd btw, richt je op de originele pre islamitische cultuur en je zal zien hoe bevrijdend dat is.

  Liked by 3 people

 7. Wat is joods-christelijk?
  Het OT (Tenach) is de basis van het Bijbelse geloof, vanaf Abraham dus via het volk Israel uitgedragen, maar vanaf Adam/Eva -Henoch- Noach- Abraham is wel ca. 2000 jaar.
  Die eerste 2000 waren veel Tora principes al bekend, vanaf Mozes op schrift gesteld en door Yeshua (Jezus) voorgeleefd en bevestigd, ook door de apostelen, inclusief Paulus.
  Bovendien was Yeshua het ware Pesachlam, Hij vervulde de symboliek van Pesach door Zijn dood aan het kruis en opstanding.
  Kortom, joods-christelijk is: de Tora, zoals Yeshua die voorleefde en waarmaakte, naleven.
  Helaas schieten christenen tekort, beschouwen de Tora als afgedaan en denken dat Yeshua andere principes leerde, wat onzin is.
  Joden schieten te kort, omdat ze Yeshua als valse Mashiach zien, althans ruim 90% van hen.
  Maar mensen die dit snappen en Yeshua volgen in Zijn Torapraktijk, kun je “joods-christleijke gelovigen noemen, net als in de Handelingengemeente, zoals in de 1e eeuw bestond.
  Er zijn altijd degelijke Bijbelse gelovigen geweest, ik heb het zelf herontdekt, na dat mensen me er van vertelden en het is echt top, alles valt op zijn plek, zo bezien.
  Shalom
  Ben Kok (joods-chr .pastor)
  tora-yeshua.nl

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s