Nieuw

Grafstenen in Zweden steeds vaker gevandaliseerd 

Begraafplaats Kvastekulla in Partille, ten noorden van Gotenburg. © Ulf Renholm. (CC BY-SA 4.0)

Toen nabestaanden op het kerkhof van Malmö naar hun familiegraf kwamen, waren vier metalen ringen en sterren uit de grafstenen verwijderd. – Het gezin is erg overstuur, zegt een getroffen persoon.

Verleden week werd tijdens een bezoek aan het familiegraf op de Malmö begraafplaats, gelegen in de buurt van het “kwetsbare gebied” Rosengård, het vandalisme ontdekt.

– Ringen, kruisen en sterren van metaal zijn eraf getrokken, vertelt de getroffen man aan Samtiden.

Diefstal van grafattributen en grafschendingen – die zijn aangemeld – op de begraafplaatsen van Malmö nemen de laatste tijd enorm toe. Het stelen van kruisen en opschriften in metaal uit de grafstenen is een strafbare overtreding van grafrust.

Op de begraafplaatsen in Malmö staat binnenkort geen enkele kruis meer op de grafstenen, meldde SVT in mei. De dieven hebben de meeste van de kruisen van metaal gestolen en zelfs kleine letters zijn eraf geslagen.

Op de Oostelijke begraafplaats zijn al enkele grote en belangrijke ornamenten gestolen. Volgens de administratie van de begraafplaats is het aantal diefstallen dit jaar gestegen en nu richten de kerkhofdieven zich ook op kleinere grafstenen, zoals symbolen en cijfers

De man die slachtoffer is geworden heeft hetzelfde gehoord van anderen.

– We spraken met verschillende beheerders van begraafplaatsen en iedereen zegt dat dit heel gebruikelijk is. Het gebeurt in heel Skåne (zuidelijkste provincie van Zweden), zegt hij.

Hij heeft geen duidelijke verklaring van wat de oorzaak zou kunnen zijn.

– Het kan een oost-blok liga zijn die steelt voor de waarde van het metaal. Of de bedoeling kan zijn om christenen te vernederen.

Ook het vernielen van kruisen en andere christelijke symbolen is de laatste jaren in toenemende mate voorgekomen. Op de Oostelijke begraafplaats in Malmö waren familieleden en begraafplaatsmedewerkers geschokt door de verwoesting die ze in mei van dit jaar aantroffen; uitgerukte bloemen en geruïneerde grafstenen. Het heeft een omvatting aangenomen die afschuwelijk is, schrijft Sydsvenskan.

De Oostelijke begraafplaats is het meest geplunderd, dat is volgens de politie te wijten aan het feit dat het een grote begraafplaats buiten de stad is die ’s nachts niet goed is verlicht.

Vandaliseren en stelen

Veel koper en andere metalen worden ook gestolen uit kerken, spoorwegen, schrootwinkels en andere bedrijven. Onder andere van daken, leidingen, kabels en schijnwerpers. Daarnaast naambordjes, kruisen, opschriften en andere versieringen op grafstenen.

Vorig jaar werden voor tienduizenden euro’s naamborden in messing uit grafstenen en tientallen meters koperen bliksemafleiders van een kerk gestolen.

Beroven ouderen

Er hebben ook beroving op ouderen plaatsgevonden wanneer alleenstaande bejaarden zich op het kerkhof begeven voor een bezoek aan een graf.

De man van wie het familiegraf geschonden is, vertelt ook dat hij van een aantal mensen had gehoord dat ouderen niet meer alleen naar de begraafplaats durven te gaan.

– Er zijn verschillende roofovervallen geweest en ze durven er niet meer naartoe.

Het is duidelijk dat de situatie is verslechterd. In een artikel uit 2008 scheef het dagblad Gotenburg Post dat grafschendingen ongebruikelijk waren.

Lees ook:

100 christelijke graven gevandaliseerd in Partille – gebroken grafstenen en kruisen ondersteboven

Bron:

https://samtiden.nu/2018/09/gravar-skandade-pa-kyrkogard-i-malmo-familjen-ar-valdigt-upprord/

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.052 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Rommel (7262 Articles)
Wij hier bij FENIXX zijn tegen geweld. We streven naar een revolutie door de voorlichting van de massa. Wanneer de informatie beschikbaar is voor de mensen, zal systeemverandering onherroepelijk en onvermijdelijk zijn. Iedereen die geweld suggereert of promoot in de commentarensectie zal gecensureerd worden en bij herhaling permanent verbannen worden.

4 Comments on Grafstenen in Zweden steeds vaker gevandaliseerd 

 1. Reinier Vangie // september 4, 2018 om 23:53 //

  De mensheid is totaal verrot. Ze zijn bezig aan zelf vernietiging.

  Like

 2. templars2017 // september 5, 2018 om 00:04 //

  Een begraafplaats is een plaats waar iedereen gelijk is ,wie of wat hij of zij ooit is geweest ,het betuigen van respect aan het graf van een overledene is dikwijls het laatste wat iemand nog rest , niet iedereen heeft er blijkbaar dezelfde semantiek voor ,maar opzettelijk vernielingen aanrichten is het laagste dat je kan doen ,die zich daar aan bezondigd is de naam mens niet waardig ……

  Liked by 1 persoon

 3. Bij mij was het hele graf weg, het was een islamitische hoek geworden, terwijl er ruimte zat was.
  Ik kan niet beschrijven wat je dan voelt

  Like

 4. Moeilijk hè, een paar camera’s verdekt opstellen is een fluitje van een cent….
  Thuis heb ik wildcamera’s in de tuin, het werkt perfect.

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s