Nieuw

Finse premier: de meeste nieuwkomers in Finland van de asielgolf 2015 komen niet in aanmerking voor asiel

© Pixabay

De Finse premier Juha Sipilä neemt niet zijn uitspraak terug over asielzoekers die als fortuinzoekers naar Finland zijn gekomen.

In het ochtendprogramma van YLE afgelopen zaterdag zei Finland’s premier Juha Sipilä, tevens voorzitter van de Centrumpartij, dat de meeste asielzoekers die in 2015 naar Finland kwamen niet voldeden aan de criteria om in Finland te blijven. Sipilä zei dat de meeste asielzoekers die in 2015 naar Europa kwamen geen bescherming nodig hadden, maar op zoek waren naar betere economische omstandigheden.

Als motivatie voor zijn verklaring schreef Sipilä maandag op zijn blog dat “slechts” een derde van de asielzoekers die in 2015-2017 naar Finland kwamen, daadwerkelijk asiel hebben gekregen.

Dit wijst er niettemin op dat veel asielzoekers asiel hebben gekregen zonder daar formeel gerechtvaardigd toe te zijn.

Sipilä schrijft ook dat er bij een grote groep mensen verschillende redenen zijn om het land van herkomst te verlaten. Naast oorlog en vervolging hoopt men, volgens Sipilä, op een beter leven elders.

“Dit is absoluut begrijpelijk, maar de taak van het asielsysteem is om mensen in nood te helpen”, schrijft Sipilä op zijn blog.

YLE meldt dat de verklaring van de in Finland populaire premier dat de meeste mensen die in 2015 asiel in Europa hebben aangevraagd alleen maar economische immigranten waren die op zoek zijn naar betere economische omstandigheden, meteen aanleiding waren voor reacties. YLE schrijft dat de immigratie-liefhebbende  Linkspartij parlementariër, Li Andersson, meteen op Twitter verscheen om kritiek te leveren op de partijleider van de Centrumpartij.

YLE brengt ook zijn verslaggever Eero Mäntymaa naar voren die zijn eigen analyse schrijft waarin hij beweert dat de premier ongelijk heeft: de meerderheid van de asielzoekers kwam niet om economische redenen naar Europa. Volgens Mäntymaa volstaat het erop te wijzen dat de EU-landen in 2016 en 2017 ongeveer twee miljoen asielbeslissingen namen. Meer dan een miljoen van hen waren positief, dus geldige asielzoekers.

Sipilä, op zijn beurt, bekritiseert de verslaggever van YLE voor het gebruik van te smalle statistieken en dat Mäntymaa helemaal geen rekening heeft gehouden met het jaar 2015. Maar zowel Sipilä als Mäntymaa maken echter de fout om te verwijzen naar het aantal verleende asielverzoeken als maatstaf voor de motieven van de asielzoekers. Dergelijke berekeningen gaan ervan uit dat immigranten asiel krijgen op een formeel correcte basis, wat meestal niet wordt gedaan.

In plaats daarvan worden asielaanvragen vaak om andere politieke redenen toegestaan. Dit blijkt bijvoorbeeld uit verleende asielaanvragen voor Afghanen en Somaliërs die afkomstig zijn uit politiek veilige gebieden en uit gebieden die tijdelijk in oorlog zijn maar weer veilig worden en daarom geen asiel of permanente verblijfplaats nodig hebben, zoals Syrië.

Bron:

https://svenska.yle.fi/artikel/2018/09/03/statsminister-sipila-haller-fast-vid-att-den-storsta-delen-av-de-som-kom-till

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.050 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Rommel (7219 Articles)
Wij hier bij FENIXX zijn tegen geweld. We streven naar een revolutie door de voorlichting van de massa. Wanneer de informatie beschikbaar is voor de mensen, zal systeemverandering onherroepelijk en onvermijdelijk zijn. Iedereen die geweld suggereert of promoot in de commentarensectie zal gecensureerd worden en bij herhaling permanent verbannen worden.

2 Comments on Finse premier: de meeste nieuwkomers in Finland van de asielgolf 2015 komen niet in aanmerking voor asiel

  1. Dat is nog eens een vaststelling……daar mag Nederland een voorbeeld aan nemen.

    Like

  2. ieznogoedh // september 5, 2018 om 05:26 //

    dat de meeste asielzoekers die in 2015 naar Finland kwamen niet voldeden aan de criteria om in Finland te blijven.
    Mooi dat te weten. Maar … hoeveel zijn er nu nog steeds in Finland – en dus niet teruggestuurd naar daar waar ze thuishoren?

    Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s