Nieuw

Zweden’s politieke paniekaanval

Toen ik mijn kinderen eerder deze week naar school bracht viel het me op dat de auto van een andere ouder onder de as zat – hij had geparkeerd gestaan in een garage waar brandstichters veel auto’s aangevallen hadden. Zijn Volvo was ontsnapt, net aan. “Mijn auto kan schoongemaakt worden, zei de vader, maar hoe leg ik mijn kinderen uit wat er gebeurd is?”

Nu Zweden komend weekend naar de stembus gaat, worden de politici van dat land geconfronteerd met een ander raadsel: hoe leggen ze dit alles uit aan het land?

Ik woon in Uppsala, een lommerrijke en welvarende universiteitsstad ten noorden van Stockholm. Rond Göteborg zijn de aanslagen veel dramatischer geweest: medio augustus lieten 80 fakkelende voertuigen de normaal saaie wijken van de stad meer lijken op Aleppo. Er circuleren video’s met explosies na het uitbreken van branden. Groepen gemaskerde en zwart geklede brandstichters hebben auto’s en caravans opgeblazen. Boven de skyline van Göteborg waren  kilometers lange rookpluimente zien. Het was alsof de stad net was geblitzt door luchtaanvallen.

Twintig jaar geleden zouden dergelijke scènes Zweden tot de kern hebben geschokt. Nu zijn ze een opmaat voor algemene verkiezingen, die worden uitgevochten te midden van bittere debatten over immigratie, integratie, misdaad en populisme. De Zweden Democraten, een partij die jarenlang werd beschouwd als een sinistere groep extreem-rechtse krukassen, ziet er naar uit dat ze de grootste partij in het parlement zal worden. Ook nu nog weten de gevestigde Zweedse partijen niet hoe ze moeten reageren.

In normale tijden, als een centrumlinkse regering een ineenstorting van de orde zou voorzitten, zouden de conservatieven – in Zweden de Moderaten – daarvan profiteren. Maar dit zijn geen normale tijden en de steun voor de Moderaten daalt. Een van de parlementsleden van de partij vertelt me over zijn moeite om voor de deur met kiezers te praten – en hoe vaak hij ‘niet door het boosheidsfilter kan komen’. Heel veel kiezers geven niet alleen de regering de schuld, maar ook de oppositie. Zelfs als hij de kiezer vertelt wat hij wil horen, zegt hij: ‘zij geloven me niet’.

De regerende sociaal-democraten gaan het nog slechter doen. Ook zij zouden in normale tijden de vruchten plukken van een over het algemeen succesvolle economie en van wat voor de middenklasse een bloeiperiode is geweest. Werkloosheid is vrijwel onbestaande onder autochtone Zweden en aangezien de rente op hypotheken nog steeds ultralaag is, lijkt het gemiddelde huishouden zich meer zorgen te maken over het feit dat Elon Musk zijn nieuwe Tesla op tijd levert dan dat de volgende betaaldag doorgaat. De overheidsuitgaven voor scholen, ziekenhuizen en de sociale zekerheid zijn sterk gestegen – en toch heeft de regering een groot overschot.

Onder de oude regels van politiek, zou dit een feel-good verkiezingswinst voor de zittende overheid waarborgen. In plaats daarvan stevenen de sociaal-democraten van Stefan Löfven af op hun slechtste resultaat ooit en lijken ze het te weten, kijkend en klinkend als een verslagen kracht in de Zweedse politiek. Net als de Zweedse conservatieven worden ze gestraft voor het feit dat ze niet de controle hebben over wat Zweden het meest aangaat: recht, orde, immigratie en integratie.

Dat leidt tot de enige winnaar: Jimmie Åkesson, de 39-jarige leider van de Zweden Democraten. Sommige peilingen zetten hem op de eerste plaats, anderen op de tweede – maar alles wijst erop dat hij het veel beter zal doen dan de vorige verkiezing. Zelfs als hij bestemd is voor de oppositie, kan hij eindigen als machtsmakelaar van de Zweedse regering. Als de traditionele blokscheiding tussen links en rechts in het land blijft bestaan, kan zonder zijn directe of indirecte steun geen nieuwe premier worden benoemd.

Niets van dit alles zou moeten gebeuren in Zweden, een land dat er trots op is kalm te zijn en zich te verenigen. De Zweden Democraten worden neofascistisch, extreemrechts, racistisch en xenofoob genoemd, maar niets heeft hun opkomst tegengehouden. Net als Donald Trump,  vinden de Zweden Democraten het niet meer belangrijk als de narigheid van de partij aan het licht wordt gebracht. Hun vertegenwoordigers zijn betrapt op het uiten van de meest flagrante meningen: de mensen zullen toch op hen stemmen.

Het was de vluchtelingencrisis die de Zweden Democraten een eerste duw in de rug gaf. Drie jaar geleden hebben in Zweden 162.000 mensen asiel aangevraagd, waarvan 35.000 alleenstaande kinderen. Het doel van de regering was om van Zweden een ‘humanitaire supermacht’ te maken en geen enkele andere partij maakte bezwaar tegen dit opendeurbeleid.

Gezien het feit dat de andere partijen verenigd waren tegen Åkesson en zijn bemanning, hadden de Zweden Democraten een vrij gemakkelijke tijd om nieuwe aanhangers te verzamelen. Voor iedereen die het gevoel had dat Zweden te veel migranten opnam, was er maar één partij die het met hen eens was. Nu, echter, wordt de partij even gedreven door algemene frustratie over het establishment en verzamelen ze iedereen met een grief.

Het grote ongenoegen is de misdaad. Paradoxaal genoeg laten de cijfers van de Nationale Raad voor misdaadpreventie een gestage daling zien van veel misdrijven – bijvoorbeeld lichamelijk geweld en autodiefstal.

Het is dan ook een leugen. Op het moment dat diezelfde mededeling in de Nederlandse pers verscheen kwam precies hetzelfde verhaal een dag later in de Belgische pers en de dag daarna in de Duitse. Er bestaat geen twijfel aan dat dat een gecoordineerde actie was. We hebben dat bewust gestuurde Fake Nieuws hier op Fenixx al genoeg ontkracht. Ook het Zweedse publiek laat zich niet langer bedonderen. We hebben elke dag berichten dat er politiebureau’s aangevallen worden met granaten, dat er dagellijks auto’s in de fik gaan, en overheidsdiensten bepaalde wijken niet meer durven te betreden, en dan worden we geacht te geloven dat het veiliger wordt met de import van miljoenen mogammedanen en negers. Hoe gek denken ze dat we zijn ? Fub.

Maar dat succes lijkt er niet toe te doen als de delicten die toenemen (de uitgebrande auto’s, de georganiseerde misdaad) zo spectaculair zijn. Sinds 2012 is het aantal moorden met schietwapens met 40 procent gestegen; het aantal ‘gunmurders’ is in tien jaar tijd meer dan verdubbeld. In vergelijking met Groot-Brittannië hebben jonge mannen in Zweden een vijf keer zo grote kans om te worden doodgeschoten. Ook al kan een groot deel van deze groei worden toegeschreven aan oorlogen tussen criminele bendes, gewone mensen worden toch blootgesteld aan de moorden.

Twee van mijn kennissen in Uppsala zijn het afgelopen jaar op klaarlichte dag getuige geweest van moorden. Een van hen, een tiener, werd achtervolgd door de moordenaar. De andere, een ouder die met de kinderen naar huis fietste vanuit de kleuterschool, besloot de stad te verlaten omdat dit niet de eerste keer was dat iemand in de buurt om het leven kwam.

Zulke verhalen zijn natuurlijk ongewoon. Maar ze gaan snel – want nog niet zo lang geleden waren Zweedse steden geen ganglands. Het was niet gebruikelijk in het stadsleven dat auto’s werden afgebrand, noch (zoals nu lijkt te gebeuren) werden honderden scholen aangevallen door brandstichters.

Zweden staat – politiek, zo niet letterlijk – in brand en dat verklaart het succes van de Zweden Democraten. Ik heb nog geen van haar aanhangers ontmoet die van mening zijn dat het misdaadbeleid van Åkesson – of wat dan ook – beter is dan wat door andere partijen wordt voorgesteld. Voor veel van zijn kiezers gaat deze verkiezing niet over beleid. Het is een politieke paniekaanval.

De schrijver heeft misschien geen last van een politieke paniekaanval, maar toch wel van een zware disconnectie met de werkelijkheid. De Zweden Democraten willen de migratie terugdringen, en dat is de oorzaak dat Zweden in rap tempo in Aleppo verandert, en dus de meest effectieve oplossing, al ziet de schrijver dat kennelijk niet. 

Bron:

https://www.spectator.co.uk/2018/09/swedens-political-panic-attack/amp/?__twitter_impression=true

 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.048 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Fubar (9570 Articles)
Is van mening dat de Collaborateurs terechtgesteld moeten worden. En tot we die optie hebben trappen we af en toe reageerders van het schavot.

4 Comments on Zweden’s politieke paniekaanval

 1. polderboy // augustus 31, 2018 om 07:18 //

  “Hoe is het toch mogelijk dat die robot zich zo achterlijk gedraagt, professor?”
  vroeg ik de geniale robotica ontwikkelaar van s’werelds meest intelligente robot. welke robot steeds maar weer zelfmoord poogde te plegen.

  “Intelligentie heeft er niks mee te maken.” betoogde de professor, “Hij heeft een hoog IQ van wel 130, maar we hebben hem geprogrammeerd zoals die politieke kliek machthebbers de mensen bij jullie in West Europa hebben geprogrammeerd met hun gelul over diversiteit en islam en mutliculti.”
  En hij besloot “Vandaar gedraagt hij zich zo maf.”

  Like

 2. Hoe deze man ’t zijn kinderen uitlegt….?!

  Tja,….is een beetje afhankelijk van zijn politieke keuze’s van de afgelopen jaren denk ik.

  Met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid zal hij zeggen;
  ‘Pappa is een beetje dom geweest……….

  Like

 3. Zijn kinderen hoeft hij het niet uit te leggen als hij maardegoede keuze maakt in het stemhokje en dat uitlegbaar zijn familie en vriendin. Dit moet stoppen!!

  Like

 4. antiislamnu // september 1, 2018 om 01:36 //

  Je zal er maar wonen in dat gekkenhuis wat een straf.

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s