Nieuw

Zweedse politie waarschuwt: Illegaal om zijn stem voor de verkiezingen te verkopen

Bron: Wikimedia Commons. Auteur: Bengt Nyman.

Advertenties in sociale media van mensen die hun stem verkopen voor de verkiezingen laten de politie nu uitgaan met een officiële waarschuwing: “Onwettelijk om zijn stem te verkopen of proberen te verkopen”, schrijft men op zijn website. Degene die zijn stem verkoopt, kan zich schuldig maken aan wangedrag of misbruik van zijn stem.

De afgelopen dagen hebben verschillende media bericht dat particulieren aankondigen hun stem voor de verkiezingen van 9 september te verkopen.

De prijs kan 1000 kronen (95 euro)  bedragen, aldus Sveriges Radio.

Daarom komt de politie nu met een waarschuwing op hun website dat het onwettig is om je stem te verkopen of proberen te verkopen.

“In Zweden hebben we gelijke stemrecht, wat betekent dat alle kiezers hetzelfde recht hebben om de verkiezingsuitslag te beïnvloeden met één stem per persoon. We hebben ook vrije verkiezingen, wat betekent dat niemand anders kan beslissen waarop hij of zij wil stemmen. Het verkopen of proberen te verkopen van zijn stem is daarom crimineel. Meestal gaat het om het nemen van oneerlijk voordeel bij het stemmen, wat tot zes maanden deelboetes of een gevangenisstraf kan opleveren”, schrijft de politie.

In sommige gevallen kan het een kwestie zijn van omkoping en aannemen van smeergeld.

“Dit kan het geval zijn als iemand geld of een andere vergoeding ontvangt in de hoedanigheid van werknemer of opdrachtgever om op een bepaalde manier te stemmen (of niet te stemmen). Voorbeelden hiervan zijn of je je stem verkoopt of probeert te verkopen aan bijvoorbeeld je chef. De strafschaal voor het aannemen van smeergeld is een boete of een gevangenisstraf van maximaal twee jaar”, schrijft de politie.

Bron:

http://www.friatider.se/polisens-varning-olagligt-s-lja-sin-r-st-inf-r-valet

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.049 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Rommel (7232 Articles)
Wij hier bij FENIXX zijn tegen geweld. We streven naar een revolutie door de voorlichting van de massa. Wanneer de informatie beschikbaar is voor de mensen, zal systeemverandering onherroepelijk en onvermijdelijk zijn. Iedereen die geweld suggereert of promoot in de commentarensectie zal gecensureerd worden en bij herhaling permanent verbannen worden.

3 Comments on Zweedse politie waarschuwt: Illegaal om zijn stem voor de verkiezingen te verkopen

 1. Scrutinizer // augustus 27, 2018 om 17:21 //

  Nochthans id dat precies wat zij doen.
  Immers in een minarchie waar geen transfers van geld plaatsvinden gaan politici alleen over leger en justitie maar in een welvaartstaat zegt een politicus in wezen: ” geef mij je stem, dan geef ik je meer pensioen/kinderbijslag/gratis medicatie/etc.” M.a.w. de politicus probeert zelf geld te kirijgen (nl. zijn salaris en andere emolumenten als ie verkozen is) en dat doet ie door stemmen te kopen met gemeenschapsgeld.
  Ik meen dat het Mencken was die stelde “every election is a sort of advanced auction of stolen goods”

  Like

 2. Scrutinizer // augustus 27, 2018 om 17:25 //

  Overigens: als men wel onder burgers onderling, stemmen mag verkopen dan kan je meteen zien hoe weinig een stem eigenlijk waard is. Mensen realiseren zich dus kennelijk dat ze toch wel genaaid worden met loze beloftes. Kennelijk hechten ze meer waarde aan pakweg 50 euro (als het al zoveel is) dan aan de belofte van Rutte dat iedereen 1000 euro terugkrijgt. In wezen zou een open markt voor stemmen precies aantonen hoeveel vetrouwen mensen in de politiek hebben.
  Oh, wacht, nu begrijpik plots waarom het verboden is: dan zou plots voor iedereen zichtbaar de illusie doorprikt worden dat onze democratie zo waardevol is. Kortom een pijnlijke ontmaskering van het fake news als de burger liever 50 euro krijgt dan te geloven dat Rutte hem er 1000 zou geven.

  Like

 3. antiislamnu // augustus 27, 2018 om 23:55 //

  Ik wed dat als er stemmen verkocht worden dat de linkse rakkers de eerste zullen zijn om ze te kopen zij gaan wérkelijk over lijken om aan de macht te blijven.

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s