Nieuw

Waarom het conservatieve gewicht in Europa toeneemt

Pixabay

Over heel Europa stroomt zich een conservatieve golf voort die de oude gezaghebbers moeilijk kunnen begrijpen en beheersen.

Door Dick Erixon – Vertaling: ‘Rommel’

In heel Europa stoomt een conservatieve golf voort die de oude gezaghebbers moeilijk kunnen begrijpen en beheersen. De Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz is wellicht op weg om een succesmodel op te zetten dat tegengestelde partijen omvat en tegelijkertijd oude machtspartijen nieuw leven inblaast.

De gevestigde politieke waarheden staan in het hele Westen op kantelen, in de Verenigde Staten door middel van Donald Trump. In Europa, met zijn meerpartijenstelsel, krijgt het gestalte door nieuwe partijen die groeien, terwijl gevestigde grote partijen land na land imploderen tot kleine partijen.

De oude elites verafschuwen het om uitgedaagd te worden en demoniseren daarom de nieuwe partijen in plaats van te luisteren naar waar de volkeren van de verschillende landen kritisch en ontevreden over zijn. Wat zijn de redenen waarom nieuwe conservatieve partijen in verschillende vormen zo’n impuls hebben gekregen in de volksopinie?

De interessante Bulgaarse staatswetenschapper en schrijver Ivan Krastev, die bij liberale adviesraden in zowel Sofia als Wenen werkt, beargumenteert in boeken en debatartikelen, zoals in ‘Foreign Policy,’ dat momenteel drie Europese visies tegelijkertijd instorten.

Het kan verklaren waarom het zo chaotisch is en waarom de oude linkse krachten zó verward raakten dat ze hun greep op de ontwikkeling hebben verloren.

De eerste visie die instort is het “vredesproject”, dat de sterkste drijvende kracht was achter de opkomst van georganiseerde Europese samenwerking na de Tweede Wereldoorlog. Maar voor de huidige generaties heeft deze Europese visie aan betekenis ingeboet. Het verleden doet er niet toe. Oorlog tussen Europese staten wordt niet als een bedreiging gezien, ook al pruttelt Rusland en zijn de Verenigde Staten minder bereid om de defensiekosten van de Europeanen te dragen. Het Europa van vandaag is kwetsbaar en niet in staat om zichzelf te verdedigen. Het is moeilijk voor de oude gezaghebbers om dit als feiten te aanvaarden en te accepteren, met name Duitsland, zegt Krastev.

De tweede visie die Europa domineerde, is de radicale visie na 1968 die nu tot uiting komt in een steeds extremer identiteitsbeleid voor de verdediging van minderheden. Dit heeft ertoe geleid dat de meerderheid van de bevolking in de meeste Europese landen zich bedreigd voelt. Hun waarden en welvaart worden niet alleen bedreigd door de hardere economische concurrentie van de globalisering, maar ook door de grote migratiestromen die Europa overspoelen.

De derde visie die instort, is de veronderstelling dat Oost-Europa na de val van het communisme vanzelfsprekend West-Europa met zijn linkse identiteitspolitiek zou imiteren. Maar dat zal niet zo zijn. In Oost-Europa hebben grote groepen jongeren zich na de financiële crisis van 2008 naar het westen begeven. Terwijl West-Europa worstelt met nieuwe migranten met totaal verschillende culturen, worstelt Oost-Europa met ontvolking. Tussen 1989 en 2017 heeft Letland 27 procent van zijn bevolking verloren. En er is geen verlangen meer om West-Europa te imiteren, omdat het een gevoel van minderwaardigheid en verlies van eigen identiteit creëert.

De oude gezaghebbers in Europa zijn niet in staat het hoofd te bieden aan de gelijktijdige ineenstorting van deze drie visies.

Het conservatisme heeft de toekomst
Krastev is van mening dat Europa zijn eigen militaire defensie moet beginnen, wat in lijn ligt met conservatief nationaal beleid. Het is ook conservatief om de  identiteitspolitiek en de grenzeloze immigratie ter discussie te stellen. Evenzo zijn de conservatieven in Oost-Europa begonnen met het doorbreken van de imitatie van het Westen om hun eigen culturele identiteit te beschermen.

Krastev geeft dus conservatief rechts gelijk, terwijl hij gelijktijdig van mening is dat liberalen en links zich niet moeten laten intimideren door deze conservatieve golf. Ze mogen niet vergeten dat de leidende krachten in de radicaal-linkse politiek na 1968 een of twee decennia later midden in de politiek kwamen te staan (zoals Joschka Fischer, die van barricades naar minister van Buitenlandse Zaken ging in een roodgroene Duitse regering).

Het oosten moet zich ook ontwikkelen op zijn voorwaarden, en daarom moet het Westen de eisen van het imiteren van westerse institutionele principes afzwakken, zegt Krastev.

Oostenrijk als succesmodel
Nu denk ik dat de beweging van de conservatieve partijen van de rand naar het centrum van de politiek veel sneller zal gaan dan een of twee decennia. Mede omdat de linkervleugel van Europa zo ver is gegaan dat een correctie in conservatieve richting onvermijdelijk is en conservatieve tegenstanders dus automatisch in het midden komen te staan. Mede omdat verstandig gevestigde rechtse partijen de nieuwe partijen bij de machtsuitoefening zullen betrekken en zo “de randen slijpen”.

Een dergelijk internationaal genoemd voorbeeld is Oostenrijk. De nieuwe en jonge kanselier Sebastian Kurz (geboren in 1986) nam de leiding over van de oude staatspartij ÖVP toen de opiniepeilingen onder de steun van de oppositiepartij FPÖ vielen. Door een duidelijk immigratie-kritisch beleid dat de eigen waarden van het land waarborgt, zou men de leiding kunnen terugnemen en de verkiezingen van 2017 kunnen winnen.

Kurz leidt nu een zeer sterke meerderheidsregering met de door linkse kringen fel bekritiseerde FPÖ. Zij hebben 113 van de 183 leden in het parlement, 61 procent. (Stel je voor dat de Moderaten in Zweden een leider hadden die in 2014 of nu in 2018 hetzelfde met de Zweden Democraten durfde te doen.)

Deze opmerkelijk succesvolle reis voor Sebastian Kurz wordt benadrukt in internationale media. Franz-Stefan Gady, redacteur van het tijdschrift Diplomat (gericht op Azië en de Stille Oceaan) schrijft onder de kop “De toekomst van Europa is Sebastian Kurz”.

Hij gelooft dat het succes van Kurz ligt in het toetreden tot het traditionele economische beleid met de eis van de burger van verminderde immigratie, het verdedigen van de westerse cultuur en recht en orde. Kurz tactiek – contact opnemen met en zoeken naar samenwerking met de FPÖ partij, evenals met Viktor Orban, hoofd van de regering in buurland Hongarije – gaf hem geloofwaardigheid als een nieuw soort conservatieve politicus en als een onverschrokken leider.

Door de centrale locatie van Oostenrijk in Europa heeft Kurz de ambitie om ook Europa te beïnvloeden. Kurz heeft in de EU gehandeld door Angela Merkel en Duitsland te dwingen tot een restrictiever migratiebeleid.

De Italiaanse verkiezingen gaven Kurz een andere regering om samen te werken om een ​​vorm van ‘coalitie van willigen’ te creëren in de strijd voor een restrictiever migratiebeleid in Europa.

Kurz heeft een sociaal conservatieve politiek geprofileerd en is uiterst succesvol geworden, schrijft Gady. Zijn samenwerkingsmodel met partijen kan model staan voor andere gevestigde conservatieve partijen. Echter, met het voorbehoud dat Kurz nog niet heeft moeten regeren in een laagconjunctuur.

Vechten tegen de realiteit
Beide auteurs laten zien dat de meeste oude partijen de realiteit tot hun vijand hebben gemaakt en dat het niet werkt. Politieke activisten kunnen, hoe energieke utopieën ze ook hebben, het nooit winnen van de realiteit.

Ivan Krastev laat zien dat Europa objectief gezien conservatieve politiek nodig heeft. Dit is natuurlijk tegengesteld aan het linkse liberale establishment. In de energie die ontstaat wanneer het establishment constant met de werkelijkheid botst, ontstaan nieuwe conservatieve bewegingen die niet alleen het beleid begrijpen dat de landen van Europa nodig hebben, maar dat ook nastreven.

Franz-Stefan Gady laat zien hoe een getalenteerde traditionele politicus die begrijpt dat deze botsing vruchteloos is, kan manoeuvreren om zijn machtspositie niet te verliezen. Kurz doet een beroep op de nieuwe bewegingen in Europa en wil effectieve oplossingen creëren, waarmee hij wil redden wat hij vindt dat bewaard moet worden en niet met het badwater mag weggegooid worden.

Het staat in schril contrast met de Zweedse gevestigde partijen die de veranderende omstandigheden van deze tijd niet willen zien, horen of willen bespreken. Sociaal-democraten, Moderaten en anderen rammen met hun hoofd tegen de muur en weigeren toe te geven dat het anders is dan tien tot twintig jaar geleden.

In deze weigering zijn de Zweden Democraten natuurlijk een onaangename herinnering aan hun interne conflict met de realiteit, en bovendien een bedreiging voor hun macht en positie in het parlement en de regering. Vandaar de harde uitspraken. Dat is alles wat ze hebben: het vermogen om te haten en te demoniseren.

Voor de kiezers is het niet zo gemakkelijk.

Moet je kiezen voor gekozen mensen die je waarschijnlijk wel kent, maar die de realiteit niet zien, of voor mensen die je niet zo goed kent, maar laten zien dat ze de eisen van de werkelijkheid begrijpen en dus een beleid kunnen presenteren voor de nieuwe vereisten?

Het is deze keuze die de Zweedse kiezers nu moeten maken en die zij ook in de toekomst bij hun verkiezingen moeten maken.

Bron:

https://samtiden.nu/2018/08/sa-vaxer-den-konservativa-vagen-i-europa/

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.052 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Rommel (7262 Articles)
Wij hier bij FENIXX zijn tegen geweld. We streven naar een revolutie door de voorlichting van de massa. Wanneer de informatie beschikbaar is voor de mensen, zal systeemverandering onherroepelijk en onvermijdelijk zijn. Iedereen die geweld suggereert of promoot in de commentarensectie zal gecensureerd worden en bij herhaling permanent verbannen worden.

2 Comments on Waarom het conservatieve gewicht in Europa toeneemt

 1. paulzwueste // augustus 24, 2018 om 17:48 //

  Heil Kurz…!!!

  Like

 2. antiislamnu // augustus 24, 2018 om 22:32 //

  Kijk hier wat een vieze honden ze zijn

  https://www.ninefornews.nl/masker-soros-censuurgolf-social-media/

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s