Nieuw

Noorse IS-strijder veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf

Kristian Michelsen droeg slechts een paar maanden wapens voor de IS, zegt een advocate van Michelsen. Foto: Privé

Een 34-jarige Noorse man is veroordeeld tot zeven jaar en drie maanden gevangenisstraf omdat hij naar Syrië was gereisd om te vechten voor de verboden terroristische groepering Islamitische Staat. Kristian Michelsen, afkomstig uit een stad in de buurt van Trondheim, werd zijn vonnis van november verleden jaar in hoger beroep met drie maanden verkort.

Verdedigingsadvocate Elisabeth Myhre vertelde Dagbladet dat Michelsen “zeer teleurgesteld” was over het vonnis.

Openbare aanklager Frederik Ranke had gepleit voor een zwaardere straf van negen jaar, met het argument dat Michelsen van alle Noorse IS-strijders die zijn teruggekeerd uit Syrië de langste tijd met IS had doorgebracht.

– Het is een verzwarende omstandigheid dat hij in deze periode niet van gedachte veranderd is. Hij zocht de IS vrijwillig op. Het mag niet als een verzachtende omstandigheid worden gezien dat hij er niet zelfstandig uit kon komen, zei hij in Hof.

Tijdens het proces betoogde een advocaat van de veroordeelde dat Michelsen in de winter en het voorjaar van 2015 slechts een paar maanden actief wapens had gedragen voor de islamitische staat, in november 2014 in Syrië aankwam en in april daaropvolgend plannen begon te smeden om te ontsnappen.

Michelsen ontsnapte een jaar later, in april 2016, uiteindelijk aan de IS, maar werd in Turkije gearresteerd en gevangengezet, alvorens later dat jaar naar Noorwegen te worden gedeporteerd.

Collega Elisabeth Myhre van het personeel vertelde Dagbladet:

– Hij is de hele tijd open geweest over zijn aanwezigheid in Syrië en over zijn verblijf in een door de IS gecontroleerd gebied, maar hij is van mening dat hij niets heeft gedaan dat juridisch strafbaar is, zegt advocate Elisabeth Myhre tegen Dagbladet.  .

Volgens de Noorse PST veiligheidsdienst reisden ongeveer 100 Noorse IS-vrijwilligers naar Syrië en Irak, waarvan er 30 zijn gedood, 40 zijn teruggekeerd naar Noorwegen, en ongeveer 30 nog steeds in Syrië of Irak zijn.

Bron:

https://www.thelocal.no/20180814/norwegian-is-fighter-sentenced-to-seven-years-in-jail

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.049 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Rommel (7214 Articles)
Wij hier bij FENIXX zijn tegen geweld. We streven naar een revolutie door de voorlichting van de massa. Wanneer de informatie beschikbaar is voor de mensen, zal systeemverandering onherroepelijk en onvermijdelijk zijn. Iedereen die geweld suggereert of promoot in de commentarensectie zal gecensureerd worden en bij herhaling permanent verbannen worden.

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s