Nieuw

Ungehorsam und das Recht auf Widerstand

Heute vor 74 Jahren, am 20.07.1944, schrieb Oberst Claus Schenk Graf von Stauffenberg mit seinem Attentat auf Hitler Widerstandsgeschichte. Aus diesem Anlass veröffentliche ich eine Betrachtung zum Recht auf Widerstand meines

Lesers und Gastautors Dr Hans-Jürgen Wünschel.

Sind unsere Zeiten so, dass an Ungehorsam, gar an Widerstand zu denken wäre? Sicher, denn die politische Landschaft zeigt auf, dass es mit der sprichwörtlichen Ruhe als erster Bürgerpflicht vorbei ist. Gut so. Denn eine Demokratie, in der das Denken von Gutmenschen der Beharrung gleichgeschaltet wird, und nicht mehr kontrovers diskutiert werden kann bzw. darf, verabschiedet sich als freiheitliche Regierungsform.

Haben wir Deutsche ein Verhältnis zum Ungehorsam, gar zum Widerstand? Wenn ja, welches? So oder ähnlich ist die Frage gestellt, die in den Jahren der 68er Bewegung, der Debatte um die Notstandsgesetze, in den Monaten der Nachrüstungsdebatte 1980 diskutiert wurde. Dolf Sternberger schrieb 1968 in der FAZ: „In der NS-Zeit gab es einen Tyrannen und wenig Widerstand. Heute gibt es viel Widerstand oder doch Widerstandsbedürfnis und keinen Tyrannen“.

Siebzig Jahre nach dem Ende der Tyrannis des Nationalen Sozialismus und ein Vierteljahrhundert nach dem Abschütteln der Tyrannis im Osten Deutschlands sind besonders in den sozialen Netzwerken die Forderungen nach Widerstand und Ungehorsam gegen die reaktionären Gutmenschen und Vertreter der Beharrung, des „Establishments“ – Parteien, Wirtschaft, Kirchen – auch gegen die demokratisch gewählten Regierungen im Bund und in den Ländern erneut zu lesen. Die Täter der kommunistischen Antifa proklamieren „Leistet Widerstand“ und ziehen mit Gewalt gegen Andersdenkende. Vor Jahren versammelten sich in Dresden Bürger unter dem Schlagwort PEGIDA zum friedlichen Protest gegen die gewaltsame Islamisierung Deutschlands und Europas. Die Partei „Alternative für Deutschland“ schaffte es, aus dem Stand mit einer Parole „Gegen den Euro und die verordnete Einheitlichkeit Europas“ in das Europaparlament und in Landesparlamente einzuziehen.

Die politische Diskussion wird davon angeheizt, dass auf den Artikel 20, Absatz 4 des Grundgesetzes verwiesen wird: „Gegen jeden, der es unternimmt, diese Ordnung zu beseitigen, haben alle Deutschen das Recht zum Widerstand, wenn andere Abhilfe nicht möglich ist.“

Vera Lengsfeld >>

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.012 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Fubar (9293 Articles)
Is van mening dat de Collaborateurs terechtgesteld moeten worden.

1 Comment on Ungehorsam und das Recht auf Widerstand

 1. Duchesne // juli 28, 2018 om 08:38 //

  Ik denk dat de reden dat Pegida door regeringen als gevaarlijk word gezien en de Antifa niet tweeledig is. Ten eerste is de Antifa controleerbaar door staatsveiligheid door de leiding in dienst te hebben, en de tweede reden is dat wanneer gewone mensen de straat opgaan de stabiliteit begint te wankelen.
  Beroepswerkelozen en rijke luizen kinderen die massaal politie aanvallen en winkels plunderen zijn tijdelijk, niets in het systeem van de macht is van hun afhankelijk en ze legitimeren hogere belastingen en meer repressie in de wetgeving, immers ze produceren openlijk geweld. Ze zijn voor een dictratuur een zegen, een controleerbare en stuurbare factor. Een staking in een beroepsgroep is dat ook, beperkt. De uitzondering is de politie, als die bij staking alle veiligheid van politici opheffen kunnen ze binnen 24 uur al hun eisen ingewilligd zien. Daarom heeft de politie een politiek benoemde top en krijgen mensen die een leven lang ervaring hebben geen toegang tot de echte stuurhut.

  Als echter Jan L. en co de straat opgaan wankelt de basis, immers als burgers massaal niet langer hun belastingen betalen stopt het machientje van de politici ook…..
  Daarom worden burgers op iedere kleine misstap onevenredig gepakt en mogen multi nationals zelf hun belastingen bedenken. Daarom rijden mislams onverzekerd rond en kunnen ze het schijt aan alle hebben. Als je maar groot genoeg bent.

  En daarom is Pegida een gevaar, omdat anderen wel eens zouden kunnen volgen. Daarom krijg je vier jaar cel wanneer een moskeegrasveldje eennbierflesje met benzine aanvalt…

  Het “leeuwentemmen” van Louis XIV is de norm warmee “geregeerd” word. Angst en suggestie van pijn en ongemak dus.

  Leer dat als teken en fundering van verzet nu eens een beetje geil vinden…en ga eens met gelijke kappen monnikken tellen….see how they run….

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s