Nieuw

Paul Reuter – één van de eerste media-grootmogolen 

Op 21 juli 1816 werd Israel Beer Josaphat geboren, ook bekend als Paul Reuter, die met zijn persagentschap deel zou gaan uitmaken van een joods nieuwsmonopolie dat de informatiestroom in grote delen van de wereld controleerde.

Paul Reuter in 1869. Tegen die tijd controleerden Reuter en twee andere joodse mediagiganten de stroom van informatie in Europa en het grootste deel van de wereld.

Op 21 juli 1816, een zondag, werd in Kassel in het toenmalige Pruisen Beer Josaphat geboren. Zijn twee ouders waren Joods en zijn vader was een rabbijn. Tot 1845 werkte Josaphat als bankier voor hij naar Londen verhuisde onder de naam Joseph Josaphat. Datzelfde jaar bekeerde hij zich tot het christendom en liet zich dopen om gemakkelijker in te smelten. Hij koos de naam Paul Julius Reuter.

Reuter richtte in 1847 de in Berlijn gevestigde uitgeverij Reuter en Stargard op, die zich toelegde op het drukken van radicale geschriften ten tijde van het Revolutiejaar 1848. In 1848 verhuisde Reuter naar Parijs waar hij begon te werken bij ’s werelds eerste persbureau, Agence France Presse (AFP), opgericht in 1835. Dit persbureau, vandaag een van de grootste, werd opgericht door Charles-Louis Havas, die eerder bankier was geweest en geld had geleend aan Napoleon. Havas was ook Joods en in dit persbureau werkten een aantal Joden die later sleutelposities zouden verwerven in een toekomstig nieuwskartel tussen drie persbureaus. Het gaat onder meer om Paul Reuter en bankierszoon Bernhard Wolff.

Gevechten in Berlijn op 19 maart 1848. Wikimedia.

Zowel Reuter als Wolff hadden deelgenomen aan de revolutionaire activiteiten in Berlijn en werden gedwongen het land te ontvluchten. Een andere revolutionair in het Franse persbureau was de journalist Sigmund Engländer, die Wenen moest verlaten onder dreiging van de doodstraf als hij terugkwam. Engländer kende zowel Heinrich Heine als Karl Marx en had contacten met hooggeplaatste politici en staatslieden in Europa. Engländer zou een hoofdrolspeler worden in Reuters en beschouwde zichzelf als medeoprichter van het persbureau.

Toen de telegraaf zich serieus begon te ontwikkelen, richtten Wolff en Reuter hun eigen persbureaus op. In 1850 werd het Telegraphisches Bureau (WTB) van Wolff opgericht. Dit persbureau was lange tijd een van de belangrijkste, maar werd in 1934 genationaliseerd en samengevoegd met een nieuw persbureau, Deutsches Nachrichtenbüro, onder leiding van Joseph Goebbels.

Reuters hoofdkantoor in Londen.

In 1850 werd het persbureau Reuters in het Duitse Aken bij de Nederlandse en Belgische grens opgericht. Reuters stuurden berichten van Brussel naar Aken, die bijdroegen aan de opstopping van de telegraaflijn tussen Berlijn en Parijs. Het jaar daarop verhuisde Reuter terug naar Londen en richtte een kantoor op naast de London Stock Exchange.

Havas, Wolff en Reuter richtten zich veel op de beurzen. Het waren allemaal kosmopolieten die zich onopvallend tussen de landen bewogen en hun netwerken opbouwden. Een van de degenen die Reuters opbouwden wordt Sigmund Engländer genoemd, de hoofdredacteur van het persbureau. Engländer had een groot netwerk van revolutionaire contacten die hij gebruikte als correspondenten van Reuters buitenlandse rapportages. Hij had ook contacten in diverse politieke kringen op hoog niveau. Karl Marx beschreef Engländer als Reuters “ziel en hart”.

Net zoals de vijf bankiers van Rothschild die de wereld onderling verdeelden, maakte dit trio ook een doorbraak in de arena van de informatiestroom. Zij hadden zich in de toenmalige Europese sleutelsteden gevestigd: Havas in Parijs, Wolff in Berlijn en Reuter in Londen. In de praktijk werd het Europese nieuws gefilterd uit drie Joodse mediagiganten. De drie persbureaus groeiden snel en steeds meer kranten werden er afhankelijk van.

De persbureaus waren echter nog steeds concurrenten. Op 17 januari 1870, na een lange periode van rivaliteit, kwamen de drie joodse persbureaus overeen de wereld te verdelen door het vormen van een kartel. In Parijs verzamelden de drie acteurs zich en sloten een geheim convenant. Aan een onderhandelingstafel rolden ze een wereldkaart uit en begonnen uit te zoeken welke onderdelen en persbureaus een monopolie zouden hebben. Reuter kreeg een monopolie op nieuws in het Britse rijk en Nederland, Havas kreeg West- en Zuid-Europa en Wolff kreeg Duitsland, Scandinavië en Rusland. Andere gebieden, zoals Noord-Amerika, zouden met elkaar worden gedeeld.

Standbeeld van Paul Reuter in City of London.

Volgens andere gegevens zou Reuter ook een monopolie hebben gekregen op nieuws uit Egypte, delen van Azië en Zuid-Amerika, waar hij in de jaren na dit convenant kennelijk een kantoor kreeg. Van de kaart met de exacte indeling wordt helaas gezegd te zijn “verdwenen” vóór het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog.

In 1878 liet Paul Reuter de controle over zijn bedrijf over aan zijn zoon Herbert Reuter en verhuisde naar Nice, waar hij tot 1899 woonde. Londen was door Paul Reuter de nieuwshoofdstad van de wereld geworden. Tijdens zijn leven werkte hij mee aan de opbouw van een Joods nieuwsmonopolie dat nog steeds bestaat. Voor zijn bedrijvigheid werd hij in Engeland geridderd.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.196 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Rommel (8473 Articles)
Wij hier bij FENIXX zijn tegen geweld. We streven naar een revolutie door de voorlichting van de massa. Wanneer de informatie beschikbaar is voor de mensen, zal systeemverandering onherroepelijk en onvermijdelijk zijn. Iedereen die geweld suggereert of promoot in de commentarensectie zal gecensureerd worden en bij herhaling permanent verbannen worden.

3 Comments on Paul Reuter – één van de eerste media-grootmogolen 

 1. Piet Karbiet // juli 29, 2018 om 11:44 //

  Interessant stukje geschiedenis. Volgt er nog duiding?

  Like

 2. Von Puffelen // juli 29, 2018 om 12:49 //

  De krant was altijd een perfecte bodem voor onder in de kattenbak.

  Like

 3. @Piet Karbiet // juli 29, 2018 om 11:44 //

  Mij is de context volledig duidelijk. Bijvoorbeeld: “The Frankfurt School theorists were among the first theorists to examine the fundamental roles of the media in shaping thought and behavior, influencing politics, and managing consumer demand in the twentieth century.” (https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/9781444361506.wbiems029)

  De Frankfurt School bestond hoofdzakelijk uit marxistische joden. Vandaar. Helpt dit?

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s