Nieuw

Iemand die zichzelf met trots hogeropgeleid noemt is eigenlijk welhaast per definitie een te argwanen figuur

Ik heb altijd een afkeer gehad van mensen die zichzelf bestempelen als “hoogopgeleid” of “kosmopolitisch”.

Door: Scrutinizer

Hoogopgeleid zegt tenslotte slechts iets over de input (er is zoveel jaren onderwijs in iemands hoofd gestopt), niet over output (hoe intelligent en goed onderbouwd zijn de meningen die ie verkondigt).

Kosmopolitisch is nog erger als zelfbeschrijving omdat het subjectief is.
En dan m.n. al die Nederlanders die vinden dat ze “vloeiend” meerdere talen spreken omdat ze -nota bene in NL zelf- op een terrasje een “su dorans” bestellen, omdat zelfs voor zo’n simpel woord hun uitspraak voor geen meter deugt. Ten eerste heet zoiets appelsiensap (of sinaasappelsap zo je wil) maar als je het dan toch perse in een vreemde taal wil bestellen, leer het dan in hemelsnaam eindelijk eens correct uit te spreken i.p.v. het te radbraken.

Maar goed: kosmopolitisch dus… althans dat beweert menigeen van zichzelf o.b.v. veel gereisd te hebben. Alsof als toerist ergens een paar weken verblijven je plots tot deskundige maakt! De meeste van die zelfbenoemde kosmopolieten hebben nog nooit langer dan 6 maand in den vreemde gewoond behalve misschien als uitwisselingsstudent in het kader van het Erasmusprogramma waarbij ze dan elders vooral met een mix van overige uitwisselingsstudenten omgaan maar juist NIET met het de locals.
Nochtans leer je in 6 maand tijd echt geen 20 culturen kennen. Je zou er misschien 1 redelijk aardig kunnen doorgronden, nl die van het gastland i.g.v. total immersion, dus niet als je uitsluitend omgaat met de kliek van overige Esrasmusstudenten (die doorgaans samenwonen in dezelfde gebouwen van een soort stichting studentenhuisvesting) en uitgerekend met de locals 0,0 contact hebt.

Kortom als er 2 woorden zijn die ik nooit of te nimmer in de mond neem om mezelf te omschrijven dan zijn het wel “hoogopgeleid” en “kosmopolitisch”, simpelweg omdat ik dat uitermate aanmatigend vind en ik er allergisch voor ben als iemand anders zichzelf zo omschrijft.

Als iemand zich op die wijze (met gebruik van die 2 termen) zichzelf voorstelt, nou dan weet ik al genoeg: een charlatan die niet nadenkt, die input met output verwart en wiens subjectieve inschatting van zichzelf erg positief is, of minstens: die graag heeft dat u die indruk heeft, maar die dat niet probeert te bereiken d.m.v. zijn output (nl. interessante goed onderbouwde meningen uiten), doch die het moet hebben van het u opdringen van een positief eindoordeel.

Wie weliswaar hogeropgeleid IS maar ook nog eens wéét dat ie intelligente output produceert, hoeft zich niet als hogeropgeleid te omschrijven, immers het zal zijn toehoorders heus wel opvallen wat voor goed onderbouwde meningen je verkondigt. Je hoeft jezelf ook niet kosmopolitisch te noemen als uit wat je zegt, blijkt dat je bv. in 6 landen op 3 continenten gewoond hebt (i.p.v. alleen in 100 landen als rugzak toerist hebt rondgelopen).

LBNL is het weer een typisch staaltje verdeel en heers. Deel de bevolking in hogeropgeleiden en lageropgeleiden en verkondig verder dat de andere mening vooral voorkomt onder lageropgeleiden: zo zul je hogeropgeleiden zonder ruggengraat zich laten schamen als ze een andere mening hadden en zullen zij (minstens qua uitingen) hun mening aanpassen.

Helemaal zielig wordt het als je erachter komt dat onderwijs op nagenoeg alle terreinen behoudens exacte wetenschappen tegenwoordig weinig meer is dan regelrechte indoctrinatie in policor propaganda (zeker bij studies als sociologie maar helaas ook bij geschiedenis). M.a.w. “hogeropgeleid” betekent dan in wezen niets anders dan “langergeïndoctrineerd”. In wezen is het juist een negatief label: “wij die extra lang door de overheid gebrainsmothered werden”. En daar zijn ze dan fier op. Stelletje losers.

Als ik succesvol belegger ben t.g.v. goede economische inzichten, is dat niet OMDAT ik drs. Economie ben (van de “vermaarde” EUR) doch eerder ONDANKS die hersenbevuiling. Pas een jaar of 5 na het behalen van mijn titel ontdekte ik op internet von Mises en de Austrian school, die in de propagandafabriek werd doodgezwegen ten gunste van o.a. Keynes en diens mythologie.

Maar de meesten kunnen het emotioneel niet aan om de werkelijkheid onder ogen te zien. Na zo’n 5 a 6 jaar zwoegen voor hun bul, zijn ze zo trots op dat stukje papier dat ze later niet kúnnen accepteren dat het een en al fake was. De slachtoffers van de propaganda lijden eigenlijk collectief aan het Stockholm syndroom en verdedigen hun indoctrinatiekampen fervent zodat ze trots kunnen blijven op hun verwezenlijking om aan dat “prestigieuze” instituut een diploma te hebben gehaald.

Eigenlijk zijn het zielige, ziekelijke figuren. Slachtoffers verknoeid voor het leven (die trouwens net als Keynes de grootste crisis van hun leven niet zien aankomen en daardoor weldra -net als hun idool- mega verliezen zullen lijden op de beurs of in geleveraged vastgoed. Dat was reeds zo in 2008 en zal zich weldra op nog grotere schaal herhalen).

Neen, iemand die zichzelf met trots hogeropgeleid noemt (behoudens als het een ingenieur betreft o.i.d.), is eigenlijk welhaast per definitie een te argwanen figuur.

Scrutinizer

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.010 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Rommel (6941 Articles)
Wij hier bij FENIXX zijn tegen geweld. We streven naar een revolutie door de voorlichting van de massa. Wanneer de informatie beschikbaar is voor de mensen, zal systeemverandering onherroepelijk en onvermijdelijk zijn. Iedereen die geweld suggereert of promoot in de commentarensectie zal gecensureerd worden en bij herhaling permanent verbannen worden.

15 Comments on Iemand die zichzelf met trots hogeropgeleid noemt is eigenlijk welhaast per definitie een te argwanen figuur

 1. ‘Indoctrinatiekampen’, mooi, zo had ik ze nog nooit betiteld. Hersenspoelinstituut gebruik ik dan wel weer regelmatig.

  Verder helemaal waar 😉

  Like

 2. Scrutinizer // juli 26, 2018 om 01:53 //

  @Fubar
  Een soort madrassa’s 🙂

  Overigens zal het de oplettende lezers het afgelopen half jaar vermoedelijk wel opgevallen zijn maar ik gebruik dus nooit het woord “brainwashen” (in goed Nederlands: hersenspoelen) als ik het over propaganda heb, doch het zelf bedachte “brainsmotheren”. Immers brainWASHEN (ofte: bevuilde hersens weer ontdoen van alle troep) dat doen wij hier juist. Brainwashen is dus een positieve term die beschrijft wat de alt media doet als compensatie van de brainsmothering door de MSM (en onderwijs).

  Like

 3. Ja !

  Ik heb ‘brainsmotheren’ dan ook niet aangeraakt toen ik net even keek of er nog wat d-t foutjes te vinden waren.

  ik vind het helemaal correct in samenhang met je uitleg over brainWASHEN 😉

  Like

 4. skeeter // juli 26, 2018 om 02:27 //

  De “outside the box” denkende figuren die het ver schoppen zijn vaak “high school dropouts”
  Die waren nog op tijd weg voordat ze de oogkleppen op kregen.

  Like

 5. copywriter // juli 26, 2018 om 05:24 //

  In de jaren 80 hadden we hier regelmatig zo’n “cosmopoliet” op de buis een morsige brombeer geheten Maarten van Rossum die avond na avond werdt opgevoerd als “amerika deskundige” omdat hij ooit eens een paar maanden op vakantie in de VS was geweest. Pure armoede.

  Like

 6. Alphons Mantel // juli 26, 2018 om 08:20 //

  wel en niet-academici moeten vooral kritisch op de overheid zijn en de besteding van belastinggeld waarnemen

  Like

 7. vreeswyk.wte@ziggo.nl // juli 26, 2018 om 08:37 //

  Een theoreticus heeft doorgaans geen verstand van de praktijk.

  WIM

  Like

 8. ik begrijp het artikel niet helemaal. Ik ondervindt het wel soms, dat bepaalde mensen zich heel wat eigendunk aanmeten, omdat ze menen met een HBO of hoger iets bijzonders zijn. Daarin tegen heb ik er genoeg ontmoet die helemaal geen “kapsones” hebben, maar “down to earth” zeg maar. Maar of dat zo dramatisch is, zoals het lezen ervan overkomt, denk ik niet.
  Ik snap wel het punt wat er gemaakt wil worden, echter bepaalde vakken zijn gebonden aan natuurwetten, voor geschiedenisleer ? daar zie ik ook niet de gehele waarheid in, tenzij je zelf studie en onderzoek doet. Als jonge gast weet je niet beter, wijsheid komt met de jaren.

  Lezer “skeeter” zei het al; out-of-the-box thinking. Gaat vaak gepaard met een dosis eigenwijsheid wat niet altijd negatief hoeft te betekenen. En dat zijn de creatievelingen, die soms tegen de draad of heersende opvattingen aan gaan. Dat vindt ik goed. mensen nemen te veel aan van anderen, omdat ze of overbluft worden, of niet wetend en te goed van vertrouwen. Zelf denken is er bij velen niet bij, en daar hoef je geen hoog opgeleid persoon voor te zijn

  Like

 9. Heb je ook hoogopgeleide narcisten? Die lui die zich zelf op de borst kloppen om hun behaalde diploma’s, academische bul of titel de gestropdaste Nijenrode ratten in modieuze business pak die verkeren meestal in hun eigen misselijkmakende sociale kring en hebben totaal geen idee wat zich in de straten van de grote steden afspeeld, de hufters.

  Liked by 1 persoon

 10. Von Puffelen // juli 26, 2018 om 11:32 //

  Academisch misvormd heet dat, het zit een beetje in de buurt van autistisch.

  Like

 11. Hier nog zo’n hoogopgeleide in spe.

  Like

 12. Zonder enige uitzondering zijn het altijd linkse type’s. Compensatiedrang mbt tot het verdoezelen van het minderwaardigheidscomplex. En al hun inspanningen ten spijt, kan dat alles niet voorkomen dat alles en iedereen die zich buiten hun ‘kaasstolp’ beweegt, meewarig hun gespartel gade slaat.

  Deze zg. ‘hoogopgeleiden’ hebben ook allen ‘gestudeerd’.
  Hoogstaande studie’s zoals ‘communicatie’- of ‘theaterwetenschappen’ bijvoorbeeld. Of -en ja, hij bestaat echt- ‘vrijetijdsmanagement’,……
  En dit alles zonder ooit maar een universiteit van binnen te hebben gezien. (want wellicht is het U al opgevallen, ‘scholieren’ bestaan hedentendage niet meer, ‘studenten’ zijn het allemaal, die allemaal ‘studeren’ en U kunt erop wachten, het is een kwestie van tijd totdat de sportschool om de hoek ‘sportuniversiteit’ gaat heten)
  En geef het maar toe,….’student’ klinkt toch veel interessanter dan ‘sportschool Harry’.

  Samengevat, het maakt niet uit wat je ‘kunt’ als ‘het’ maar een ‘leuk naampje’ heeft. En dan uiteraard in het Engels.
  Of course……..!

  Liked by 1 persoon

 13. Scrutinizer // juli 26, 2018 om 16:49 //

  @Adriaan Jansens
  Ook omtrent outfit enkele leuke observaties.

  Echt rijken dragen zelden Armani pakken en Rolexen.
  En wat wannabe’s nog het meest door de mand doet vallen is hun slogan “time is money”.
  Dat is typisch de slogan van iemand die het nog moet maken en dus nog hard moet werken en het zich niet kan permitteren nog meer tijd vrij te maken.
  Gek genoeg beseffen ze dat zelf niet en strooien ze graag kwistig met die slogan (vermoedelijk om te suggereren dat hun tijd erg kostbaar is) en zij dus wel erg belangrijk moeten zijn.

  Maar wie het al gemaakt heeft, weet dat het omgekeerde geldt: money is time.
  Als je al veel geld hebt, dan kan je de tijd nemen, immers rijk ben je toch al dus je afjagen hoeft niet meer zo. Laat dat maar over aan (weliswaar duurbetaalde) loonslaven in Armanipak en met Rolex. Geniet van je brunch met uitzicht op zee, in je polo shirt (neen, NIET van Ralph Lauren of Lacoste – nergens voor nodig) en zonder stropdas, terwijl de “time is money”-loonslaafjes lopen te stressen 😉

  Je hebt gelijk: they have no clue. Maar fier dat ze zijn …

  Like

 14. Definitie van een universitair afgestudeerd persoon:
  Iemand die op zijn vak terrein is afgestudeerd om daarna weer te moeten onderzoeken waar ie fouten heeft gemaakt.
  Dit voorbeeld gebruikte ik bij een lezing na het ongeluk met de Challenger ruimteschip die wegens management fouten en prestige onder de egotrippers persé door moest gaan ondanks de gebreken aan de afsluitringen en nog wat nevenzaken.

  Like

 15. leuke interessante reakties

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s