Nieuw

Zit het Turkije van Erdogan op de rand van een crash ?

De Turkse lire daalt, de prijzen stijgen. Deskundigen waarschuwen dat de Turkse economie op het punt staat in te storten, maar president Erdogan wil groei tot elke prijs – en nog meer macht.

In ieder geval lijkt de “aardappelcrisis” voorbij te zijn, want de prijzen dalen weer. Maar onlangs kostte een kilo tot zeven lira (€1,25, $1,50), vier keer meer dan een jaar geleden. Ook voor uien, tomaten en andere basisproducten zijn de prijzen sterk gestegen.

Inflatie is nu een alledaags onderdeel van het leven en is overal voelbaar. De effecten zijn te zien tijdens het winkelen, bij het tankstation en in stijgende huren.

“Alles wordt steeds duurder. Er zijn veel dingen die ik me niet meer kan veroorloven – laat staan een vakantie”, klaagt een klant op de groente- en fruitmarkt in het district Sisli in Istanbul.

Een neerwaartse spiraal

De Turkse economie is de laatste tijd met 7,4 procent gegroeid, een percentage dat zelfs hoger ligt dan dat van de Chinese economie. Maar tegelijkertijd neemt het tekort op de lopende rekening toe, heeft de lire sinds het begin van het jaar meer dan een vijfde van zijn waarde ten opzichte van de dollar en de euro verloren en ligt de inflatie op een recordniveau van 15%.

De economische situatie is in de loop der jaren niet zo slecht geweest. Onlangs heeft ratingbureau Fitch de kredietwaardigheid van Turkije verder naar beneden bijgesteld tot junk territory: de kredietwaardigheid van het land is nu BB met een negatieve outlook. Turkije komt daarmee op één lijn te staan met landen als Guatemala of Costa Rica.

Maar president Recep Tayyip Erdogan lijkt zich weinig zorgen te maken over ratingbureaus. En na zijn herverkiezing in juni is hij nu machtiger dan ooit. Nu is hij staatshoofd, partijleider en regeringsleider – allemaal in één persoon.

Hij belooft zijn land een glorieuze toekomst. “Onze economie is op de goede weg en iedereen kan zien hoe we investeren,” zei de krant Hurriyet onlangs. Turkije zal spoedig “één van de tien grootste economische machten ter wereld worden”, beloofde Erdogan na zijn beëdiging voor zijn huidige termijn.

DW >>

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.011 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Fubar (9279 Articles)
Is van mening dat de Collaborateurs terechtgesteld moeten worden.

4 Comments on Zit het Turkije van Erdogan op de rand van een crash ?

 1. paulzwueste // juli 23, 2018 om 18:13 //

  Allemaal lucht.
  Het zal maximaal nog ’n jaar of drie duren voordat Erdogan door z’n eigen volk zal worden geëxecuteerd en de Turken zich op de Coolsingel kunnen misdragen.
  Als Rutte dan ook nog leeft natuurlijk.

  Like

 2. hetzelfde als deze man en vrouw ???? Ja, graag https://nl.wikipedia.org/wiki/Nicolae_Ceau%C8%99escu

  Like

 3. Laat het nog maar veel erger worden…..dan kan het wel eens op een burgeroorlog uitdraaien.

  Like

 4. Jack vanderVeen // juli 24, 2018 om 07:14 //

  Sowieso is de economie van Turkije één grote ballon altijd al geweest.
  Iedereen loopt rond met een stok kaarten, maar in werkelijkheid zijn het kredietkaarten met ongedekte of nauwelijks gedekte kridietlimieten.
  Alles wordt op termijnbetaling gekocht.
  Daarbij kent men in elke stad en regio prijs het prijskartel fenomeen. Concurrentie is er dus nauwelijks met al die prijsafspraken.
  Uitzondering op de regel is Istanbul. Het leven is er duurder, salarissen hoger en een redelijk functionerende economie.
  Helaas is het leven er duur.
  Woont men in het zuid-oost en van Turkije dan betaald men voor 5kilo aardappelen 1,50 €, in Istanbul 2,50 € bijvoorbeeld.
  Importproducten is iets anders uiteraard.
  Maar zonder alle zwakke eurolanden zou onze gulden ook nu, in euro’s uitgedrukt tenminste 40% meer waard zijn geweest. Tel uit je verlies.

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s