Nieuw

Beierse stad stemt tegen bouw moskee

Burgers in het kleine Beierse stadje Kaufbeuren stemden voor het niet beschikbaar stellen van openbaar land voor een moskee. Een lokaal initiatief werd opgestart door een gepensioneerde rechercheur en kreeg voldoende stemmen om de onderhandelingen te stoppen.

Bij een lokale stemming op zondag besloten de inwoners van Kaufbeuren, een klein stadje in Beieren, geen openbare grond ter beschikking te stellen voor de bouw van een moskee.

Aan de orde was de vraag of de stad de lokale tak van de nationaal actieve Turks-islamitische religieuze vereniging DITIB een perceel van 5.000 vierkante meter (54.000 vierkante meter) op een industrieterrein zou verschaffen.

Minstens 45 procent van de ongeveer 34.000 kiesgerechtigden nam deel aan het lokale referendum. Een minimale opkomst van 20 procent was nodig om de stemming geldig te laten verlopen. De stad moet nu de onderhandelingen met DITIB afbreken.

Volgens de NGO Directe Democratie “Meer Democratie” was er in Duitsland maar één referendum gehouden over de bouw van een moskee: in 2002 stemde een meerderheid in Schlüchtern in Hessen voor de bouw.

De stemming vond plaats naar aanleiding van een initiatief van “Kaufbeurer Bürger gegen Neubau einer Ditib-Moschee” of “Kaufbeuren burgers tegen een nieuwe DITIB moskee”.

Volgens de fractie is de DITIB de spreekbuis van de Turkse president Erdogan en verspreidt hij een politieke islam die onverenigbaar is met de Duitse grondwet en de vrije democratische orde.

Initiatief oorsprong in kwestie

De achtergrond van het initiatief, of wie het heeft georganiseerd, is onduidelijk geweest. Een gepensioneerde rechercheur, Werner Göpel, begon het officieel, volgens zijn eigen verklaring, uit angst voor de “islamisering” van de lokale samenleving.

Volgens een bericht in de media heeft de rechtse plaatsvervanger van de Duitse partij (AfD) echter kort voor de stemming laten weten dat zij het initiatief had genomen.

Göpel vertelde echter aan de Katholieke Nieuws Organisatie (KNA) dat hij alleen de beslissing had genomen; al het andere was een leugen. De AfD kon zondag niet voor commentaar worden bereikt.

Burgemeester Stefan Bosse (CSU) van Kaufbeuren legde uit dat de “zeer hoge opkomst” had laten zien dat mensen geraakt waren door het onderwerp. “Ik denk dat de discussie hier massaal werd overspoeld door grotere kwesties zoals de betrekkingen met Turkije en migratieproblemen. Als DITIB nu besluit om de moskee privé te bouwen, dan zal de gemeente geen invloed meer hebben – er is een gemiste kans”.

Kaufbeuren DITIB voorzitter Osman Öztürk zei dat hij was “geschokt,”, maar moest de uitslag van de verkiezingen te accepteren. Nu heeft DITIB de mogelijkheid om privé grond te zoeken voor de aankoop van een moskee. Moslims in de stad meldden echter dat ze veel steun hadden gekregen van hun buren en lokale kerken.

Volgens DITIB was de reden dat ze een nieuwe moskee wilden omdat het vorige gebouw in een woonwijk te klein is geworden.

De gemeenteraad van Kaufbeuren heeft daarom in november 2017 met meerderheid van stemmen besloten onderhandelingen te starten met de DITIB over vastgoed.

DW-News >>

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.012 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Fubar (9293 Articles)
Is van mening dat de Collaborateurs terechtgesteld moeten worden.

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s