Nieuw

Onder aansporing van de EU claimt Libië stilzwijgend het recht om reddingswerkers te bevelen om vluchtende migranten terug te sturen

Libië's nieuwe zoek- en reddingszone.

Libië heeft – met de steun van de Europese Unie – officieel een groot deel van de zeemigratieroute naar Europa in handen genomen voor zoek- en reddingsoperaties, waardoor asielzoekers volgens critici niet veilig kunnen worden opgevangen.

De Libische regering heeft vorige week stilletjes details van haar nieuwe maritieme zoek- en reddingsgebied voorgelegd aan de Internationale Maritieme Organisatie (IMO), het VN-agentschap dat verantwoordelijk is voor het reguleren van de scheepvaart.

Voorafgaand aan de verandering was er geen officieel zoek- en reddingszone in het zeegebied, waarbij de coördinatie van de reacties op de migrantencrises daar doorgaans naar Italië gingen. Dit betekent dat reddingsschepen die actief zijn in het zeegebied rond Libië, waar veel van de reddingen plaatsvinden, nu kunnen worden bevolen om zeenood-migranten terug te sturen naar het land waar ze net zijn gevlucht.

EU onder druk
De EU staat onder zware druk – met name vanuit Italië en Hongarije – om het aantal migranten terug te dringen dat door lidstaten reist en een toevluchtsoord zoekt.

Vorige week vond in Brussel een migranten-topbijeenkomst plaats, waar de EU-leiders er na lange discussies in slaagden op het laatste moment tot een akkoord te komen. Het was deze week, maar afzonderlijk, dat Libië het nieuwe gebiedformeel bij de IMO heeft ingediend.

NGO’s die zich inzetten voor de redding van migranten op zee, zeggen tegen Euronews dat er een gebrek aan transparantie was over de nieuwe bevoegdheden van Libië, en benadrukten dat de bedreiging die dit vormt voor de veiligheid van migranten niet overschat kan worden.

Geen weg naar veiligheid
De Italiaanse kustwacht is in 2016 door de Europese Commissie gevraagd om de Libische autoriteiten te ondersteunen bij het identificeren en declareren van een zoek- en reddingsgebied.

Binnen de onlangs uitgeroepen zeeregio, die niet gebonden is aan zeegrenzen, is Libië nu verantwoordelijk voor het reageren op noodsignalen en het coördineren van reddingsinspanningen, onder andere door ervoor te zorgen dat migranten een veilige plaats kunnen bereiken.

Nochtans vrezen migrantenreddingsgroepen dat dit niet langer mogelijk zal zijn.

SOS Méditerranée gaf aan er niet langer zeker van te zijn dat het zijn werk op een “veilige en legale manier” kan doen. Hun schip, de Aquarius, heeft een centrale rol gespeeld in de groeiende debatten in Europa nadat het meer dan een week op zee was achtergelaten met honderden migranten aan boord en geen enkel land bereid was het te laten aanleggen.

– Libië heeft geen veilige havens, zei SOS Méditerranée perswoordvooerster Laura Garel.

Ze zei dat de nieuwe zeezone zou leiden tot bevelen die haaks staan ​​op internationale wetten.

– Als reddingsschepen van het Libische coördinatiecentrum de opdracht krijgen om terug te keren naar Libië, is dat volledig in strijd met de maritieme verdragen… Enerzijds is er de wet en anderzijds is er het beleid dat daarmee in tegenspraak is, legt ze uit.

– Deze mensen zullen opnieuw tot lijden en geweld gedwongen worden… zodra zij worden ontdekt, zullen zij worden teruggestuurd.

Duitse liefdadigheidsinstelling Sea Watch is het ermee eens.

– Er bestaat grote bezorgdheid over de zogenaamde Libische zoek- en reddingszone, vertelde woordvoerder Ruben Neugebauer aan Euronews.

– Als je kijkt naar de middelen die de Libische kustwacht gebruikt, is het heel duidelijk dat het niet in de eerste plaats gaat om het redden van levens. Ik heb nog geen enkel reddingsvest gezien, zegt hij.

– Het gaat niet om mensenlevens te redden. Het gaat er alleen maar om mensen terug te brengen naar Libië – een door oorlog verscheurd land waar vluchtelingen worden geconfronteerd met onwettige detentie, marteling en zelfs de dood.

Pogingen per telefoon en e-mail om deze week contact op te nemen met de Libische autoriteiten zijn onbeantwoord gebleven.

Geheimhouding?
De twee belangrijkste migrantenreddingsorganisaties zeggen dat ze toevallig de veranderingen in de zoek- en reddingszone ontdekten.

– We werden door geen van de acteurs hierover geïnformeerd, zegt Neugebauer.

De NGO’s zijn van mening dat de nieuwe zeezone migranten ervan zal weerhouden Europa te bereiken, te midden van een groeiend debat over de betreffende zeeregio.

– Deze hele Libische kustwacht wordt door de Europese Unie betaald om hun vuile werk voor hen te doen, omdat de Europese Unie weet dat het voor de rechter zou belanden als een Europese autoriteit zulke bevelen gaf, aldus Neugebauer.

Levens redden
Maar terwijl NGO’s hun bezorgdheid uitten, verdedigde de Europese Commissie haar rol in de nieuwe zeezone, die volgens haar bedoeld is om migranten te helpen.

– Het redden van mensenlevens en het bestrijden van de criminele smokkelnetwerken zijn de belangrijkste prioriteiten van ons werk en dat van de EU-operaties in het centrale Middellandse Zeegebied, zegt de Commissie tegen Euronews.

– De ontwikkeling van de capaciteit van de Libische autoriteiten om zoek- en reddingsoperaties uit te voeren en hun verklaarde SAR (zoek- en reddingszone) effectief en in overeenstemming met internationaal erkende normen te beheren, is een essentieel onderdeel van de steun van de EU aan Libië op het gebied van migratie, aldus het rapport.

De Commissie argumenteerde dat NGO’s weliswaar een “prijzenswaardige” rol hebben gespeeld bij het redden van migranten, maar dat “geen enkele actor in het Middellandse Zeegebied mag proberen een bedrijfsmodel in stand te houden dat door mensensmokkelaars wordt gebruikt om menselijke ellende uit te buiten”.

“Niet in overeenstemming met het internationaal recht”
SOS Méditerranée en Sea Watch beweeren dat het toenemende aantal sterfgevallen onder migranten een bewijs is van wat het resultaat is van de nieuwe Libische zeezone.

– Sinds deze zoek- en reddingszone is ingesteld, hebben we een enorme toename van het dodental meegemaakt, zegt Neugebauer.

– De Libische kustwacht voert geen reddingsoperaties uit in overeenstemming met het internationaal recht, omdat zij mensen terugbrengt naar Libië.

De schepen van Sea Watch liggen op dit moment gedwongen aangemeerd aan de kust van Malta, nadat haar zoek- en reddingsvliegtuig geen toestemming kreeg om daar te opereren en haar schip de Maltese haven niet mag uitvaren.

Ondertussen ligt de Aquarius aangemeerd in de Franse stad Marseille, terwijl SOS Méditerranée “reflecteert” over wat er met Libië gebeurt.

– We willen zeker doorgaan met ons werk om levens te redden. We zullen zo snel mogelijk terugkeren naar zee, zegt Garel.

Bron:

http://www.euronews.com/2018/07/06/prompted-by-eu-libya-quietly-claims-right-to-order-rescuers-to-return-fleeing-migrants

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.012 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Rommel (6977 Articles)
Wij hier bij FENIXX zijn tegen geweld. We streven naar een revolutie door de voorlichting van de massa. Wanneer de informatie beschikbaar is voor de mensen, zal systeemverandering onherroepelijk en onvermijdelijk zijn. Iedereen die geweld suggereert of promoot in de commentarensectie zal gecensureerd worden en bij herhaling permanent verbannen worden.

6 Comments on Onder aansporing van de EU claimt Libië stilzwijgend het recht om reddingswerkers te bevelen om vluchtende migranten terug te sturen

 1. ‘– Deze mensen zullen opnieuw tot lijden en geweld gedwongen worden… zodra zij worden ontdekt, zullen zij worden teruggestuurd.’…… Sorry, maar anders oefenen ze hun geweldadigheden hier in Europa uit. Laat ze die lekker daar in Afrika uitoefenen. Daar is geweld kennelijk de gewoonste zaak van de wereld. Hier barst het al uit zijn voegen van de barbaren.

  Like

 2. Bosjesmannen, Zulu’s en andere achterlijke barbaarse Afrikanen horen niet in Europa, basta.

  Like

 3. Hoe komen die zogenaamde vluchtelingen in ene door geweld en oorlog verscheurd land?mwat doen Somaliers of ander Afrikaanse mensen daar behalve Libiërs . Ik snap het even niet! Deze mensen vluchten voor oorlog de oorlogverscheurd land in? Helaas ik geloof niet één ngo meer. Zeker na die sexfeestjes en die salarissen van deze zogenaamde humane organisaties. Alle boten vastleggen en bemanning voor mensensmokkel oppakken. Wnt dat is het enige wat ze doen. Mensensmokkelen alleen tbv hun eigen ego en kromme ideologie. Zeggen het één en doen het andere. Lijken wel mislams.

  Like

 4. jungleelephant // juli 21, 2018 om 14:37 //

  De enige optie is terug sturen!Ze zoeken het daar zelf maar uit;je kunt nu eenmaal niet de hele wereld op je schouders nemen;het is genoeg geweest!Na ca. 60 jaar ontwikkelingshulp in alle vormen en maten is het daar nog steeds een puinhoop!Stoppen en op eigen benen zetten!

  Like

 5. Daar gaan we weer…..de NGO´s zeggen dus dat de Libische schepen die vluchtelingen opvissen uit zee, deze niet terug op Libische bodem mag zetten……
  Verdomme ze zijn gered……wat lullen die NGO´s nou…..missen ze ineens inkomsten?

  Like

 6. cock Paul // juli 23, 2018 om 00:12 //

  Wanneer steekt men die NGO mensensmokkelaars eindelijk eens in de gevangenis, daar horen ze thuis. De actie Sofia, door de Europese staten georganiseert, zou beter ook aan wal blijven. De Europese gemeenschap pakt eindelijk (uit schrik voor de verkiezingresultaten) de NGO’s aan, maar brengt zelf het grootste deel (meer dan de NGO’s) naar het overbevolkte Europa. Hoe hypocriet kan je zijn EG?

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s