Nieuw

‘We zijn nog lang niet klaar met de jihadisten: ze komen terug vanuit de Sahel’

Amerikaanse troepen en hun bondgenoten die erin geslaagd zijn om geleidelijk de zelfbenoemde islamitische Staat in Syrië en Irak uit te roeien, keren geleidelijk terug naar huis. Maar de islamitische beweging is nog lang niet dood in Afrika en wint zelfs weer aan kracht in de Sahel.

De Sahel, een strook van dorre en dunbevolkte gebieden grenzend aan de Sahara, verenigt arme en slecht beheerde landen. Sommigen van hen, zoals Somalië of de Centraal-Afrikaanse Republiek, leven al tientallen jaren met het een of ander conflict. In de afgelopen jaren zijn jihadisten begonnen een standpunt in te nemen. Alleen al het laatste jaar hebben deze vechters ongeveer 10.000 mensen gedood, voornamelijk burgers. Ter vergelijking: hun Iraakse en Syrische tegenhangers claimden tegelijkertijd 2.000 levens.

3500 jihadisten voor de “West-Afrikaanse provincie van de islamitische staat”

Ze zijn ook talrijker, schrijft The Economist. De ISWAP, een Nigeriaanse jihadistische groepering, die voortkomt uit Boko Harams loyaliteit aan Daesh in 2015, zou al bijna 3.500 jihadisten tellen. Dit is een aantal dat ver boven dat van de islamitische Staat in Irak en Syrië uitsteekt. Deze beweging wil ook een “kalifaat” vestigen in afgelegen steden dicht bij de grens.

Helaas hebben westerlingen weinig zin om zich opnieuw te bemoeien met verre conflicten en de Sahel weegt niet zwaar op de balans van hun belangen.

De dreiging van een nieuwe massale vluchtelingencrisis voor Europa

Maar dit gebrek aan interesse laat deze terroristische groeperingen langzaam maar gestaag doorgroeien. Jihadisten, aangesloten bij Al Qaeda en IS, hebben aanvallen uitgevoerd op westerse ambassades, hotels en olievoorzieningen in de Sahel. Ze hebben ook de verantwoordelijkheid opgeëist voor aanslagen in Europa, waaronder een zelfmoordaanslag waarbij 23 mensen in Manchester in 2017 werden gedood. Tevens namen ze de verantwoording een aanval op de kerstmarkt in Berlijn in 2016 waarbij 12 mensen om het leven kwamen. Vaak door Libische groeperingen.

We moeten een toename van dit soort aanvallen verwachten als niets wordt gedaan om hen te stoppen en te voorkomen dat ze bepaalde gebieden overnemen, zegt het tijdschrift. Vooral omdat deze groeperingen landen kunnen destabiliseren met de meest dynamische bevolkingsgroei ter wereld. Nieuwe conflicten in deze regio’s kunnen een nieuwe massale vluchtelingencrisis voor Europa inhouden .

In april van dit jaar sloeg het Wereldvoedselprogramma (WFP) van de VN, David Beasley, al alarm “Mijn opmerking richting de Europeanen is dat als je dacht dat je een probleem had met een land van 20 miljoen mensen zoals Syrië vanwege destabilisatie en migratie-gerelateerde conflicten wacht dan tot je ziet wat er zal gebeuren wanneer de regio van de Grote Sahel, met zijn 500 miljoen mensen, verder zal worden gedestabiliseerd. Nu moeten de Europese gemeenschap en de internationale gemeenschap wakker worden. ”

Westerlingen zullen moeten ingrijpen of ze het nu willen of niet

Buitenlanders zullen dit probleem niet kunnen oplossen, en het is aan Afrikaanse leiders om het op te lossen. Maar westerlingen kunnen op zijn minst tussenbeide komen om te voorkomen dat jihadisten gebieden veroveren of proberen een staat te vestigen.

Frankrijk heeft al bijna 4.500 soldaten in Afrika ingezet, de Verenigde Staten ongeveer 6000. Hoewel het een kleine inzet is, in vergelijking met het betrokken gebied, kunnen deze units cruciale informatie verstrekken en hiermee ondersteunen ze de Afrikaanse legers die bijna alle gevechten leveren.

Helaas is de trend in de richting van de terugtrekking van het Amerikaanse leger uit de regio sinds de dood van vier Amerikaanse militairen in Niger in oktober. Toch zou het makkelijker zijn om de ineenstorting van de Sahel te voorkomen in plaats van te proberen het te herstellen als het zou wegzakken in de anarchie. De Amerikaanse president Donald Trump moet zich Somalië’s dramatische voorbeeld van piraten en jihadisten herinneren na het vertrek van Amerikaanse troepen in 1993 .

L’Express vertaling Bolo

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.126 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Bolo (2129 Articles)
'Loquendi Libertatem Custodiamus' Laten wij waken over de vrijheid van het spreken

5 Comments on ‘We zijn nog lang niet klaar met de jihadisten: ze komen terug vanuit de Sahel’

 1. “Amerikaanse troepen en hun bondgenoten die erin geslaagd zijn om geleidelijk de zelfbenoemde islamitische Staat in Syrië en Irak uit te roeien,” De inspanningen van de Russen niet vergeten.

  Like

 2. Horatius // juli 19, 2018 om 12:04 //

  Het inzetten van een internationale troepenmacht onder de vlag van de NAVO om de toekomst van Europa alsnog veilig te stellen is een voor de hand liggende oplossing.

  Maar aangezien er andere belangen op het spel staan o.a. omvolking en islamisering zien we dit nog niet gebeuren.

  In Brussel en Straatsburg hebben ze andere prioriteiten; stemming maken tegen Hongarije, een land wat protesteert tegen de invloed van Soros, een filantroop met een zeer sinistere agenda.

  De twijfelachtige reputatie van Juncker moet in stand worden gehouden en intussen maar afgeven op Donald Trump die Europa voortdurend waarschuwt voor de alsmaar stijgende invloed van de radicale Islam.

  De agenda van de jihadisten is overduidelijk: door het plegen van terreur een nieuwe stroom vluchtelingen veroorzaken richting West-Europa en Soros en de linkse activisten zorgen voor vervoer en andere voorzieningen.
  Richting Spanje en daarna een herverdeling op humanitaire gronden naar de landen met de hoogste uitkeringen.

  En wie protesteert is een racist.

  Like

 3. Johan P // juli 19, 2018 om 13:26 //

  Trump moet soldaten inzetten? Iedere keer dat de VS dat ergens doet loopt iedereen te roeptoeteren dat de VS zo oorlogszuchtig is. Maar als ze het niet doen wordt er geroeptoeterd dat ze het wel moeten doen. Nooit een woord van dank, nooit enig begrip.
  Trump heeft al duidelijk laten zien dat hij Europa niet meer als kinderen op sleeptouw wil nemen en is zijn focus aan het verleggen naar het verre oosten. Waar volken wonen die wel voor de eigen waardes opkomen.

  Like

 4. Dit is op Mijn Blog magilando herblogden reageerde:
  Het gevaar uit de Sahel is groeiende !

  Like

 5. Von Puffelen // juli 19, 2018 om 18:04 //

  Na de mujahedeen, al qaida en isis nu weer een nieuwe door CIA/MI6/Mossad/DCRI in elkaar gedraaide bende koppensnellers met AK47’s en machetes?
  Het lijkt haast wel een complot van elites tegen het gepeupel.

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s