Nieuw

Erdogans Turkije in duikvlucht: Lira daalt met 22 procent, inflatie op 15 procent

Foto: Turkse President Recep Tayyip Erdogan. Bron: Wikimedia Commons / Auteur: en.kremlin.ru

Ankara – Na de verkiezing van Erdogan tot alleenheerser is Turkije in een diepe crisis geraakt. Vrijdag bereikte de Lira een nieuw dieptepunt. Voor één Euro moest 5,82 Lira betaald worden. De munt is sinds het begin van het jaar met 22 procent gedaald.

Erdogan staat nu voor een dilemma: om de totale ineenstorting van de Lira te voorkomen, zou het land de rente moeten verhogen. Maar de president wil dat niet, omdat hij vreest dat de economische groei, die al aan het stotteren is, nog verder verstikt zal raken. Hij omschrijft zichzelf als een “tegenstander van rentes”.

En zo geeft hij een desastreus signaal af aan de markten: “We hebben veel instrumenten. Ik denk dat we de rente in de nabije toekomst zullen zien dalen”, citeerde de Turkse krant ‘Hürriyet’. Hij is er zeker van dat “niet alleen onze staatsbanken, maar ook onze private banken hun verantwoordelijkheid zullen nemen”.

Pas op maandag vaardigde Erdogan een decreet uit dat hem meer controle over de centrale bank gaf. Beleggers worden steeds nerveuzer. Zij maken zich grote zorgen over elke politieke invloed op de centrale bank. Als gevolg daarvan daalt het internationale vertrouwen in de staat aan de Bosporus.

Ook de nu bijna almachtige president is niet in staat de inflatie onder controle te houden. De Turken kreunen onder aanzienlijke prijsstijgingen. Veel goederen zullen aanzienlijk duurder worden. In juni bedroeg de inflatie 15%. De ontevredenheid neemt toe.

De inflatie oefent op haar beurt druk uit op de Turkse centrale bank. De monetaire autoriteiten willen de stijgende inflatie bestrijden met hogere rentes. Maar dat laat Erdogan niet gebeuren. Er dreigt een conflict tussen hem en de bankiers, dat het land naar de rand van de afgrond zou kunnen leiden.

Bron:

https://www.journalistenwatch.com/2018/07/15/erdogans-tuerkei-sturzflug/

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.011 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Rommel (6978 Articles)
Wij hier bij FENIXX zijn tegen geweld. We streven naar een revolutie door de voorlichting van de massa. Wanneer de informatie beschikbaar is voor de mensen, zal systeemverandering onherroepelijk en onvermijdelijk zijn. Iedereen die geweld suggereert of promoot in de commentarensectie zal gecensureerd worden en bij herhaling permanent verbannen worden.

6 Comments on Erdogans Turkije in duikvlucht: Lira daalt met 22 procent, inflatie op 15 procent

 1. Dit is op toodlessss herblogd.

  Like

 2. De meerderheid van het Turkse volk heeft dit toch zo gewild door op Erdogan te stemmen.
  Eigen schuld dikke bult.

  Like

 3. paulzwueste // juli 16, 2018 om 12:52 //

  Precies wat we al wisten.
  Turkije, de bron van islamhaat en -kwaad.
  Failliet, burgeroorlog en militaire conflicten met omringende landen.
  60 Jaar hebben die boeven in Brussel moeite gedaan om Turkije bij die vervloekte EU te halen en heeft dat ons, de gewone volkeren duizenden miliarden gekost.
  Gore smeerlappenbende daar in Brussel.

  Like

 4. Jack vanderVeen // juli 16, 2018 om 14:40 //

  Één ding, wel erg mager betoog, de lira t.o.v. de euro is in mijn registratie niet lager dan totmaximaal 5,72 afgedaald (of dat al niet erg genoeg is)

  Like

 5. Mooi zo.
  Zolang Turkije onder erdogan de waanzinnige, geitenneukende tiran kapot gaat is het alleen maar goed.

  Misschien dat de Turken eindelijk in opstand komen tegen deze waanzinnige crimineel en zijn bende criminelen van de ak-partij.

  Like

 6. Porcohontas // juli 17, 2018 om 21:28 //

  Vaak als grote landen in een financieele crisis dreigen te komen beginnen ze een oorlog, dan kan alles met schuldbekentenissen worden gekocht en indien een vijand word overwonnen met herstelbetalingen worden gedekt en afbetaald….
  De belofte van Erdogan om de Griekse eilanden terug te halen is een oorlogs verklaring aan de EU “pur sang”, en een pressie middel voor meer gratis geld uit Europa…..we zouden toch niet zwichten voor terrorisme en afpersing….

  …beter zou Europa de Grieken het geld geven om de kust schoon te houden en het land leeg, dat komt behalve de veiligheid en stabiliteit de economie van Griekenland en indirect de EU ook nog eens ten goede…

  je kunt een ei op twee manieren bakken…

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s