Nieuw

Haïti bijna naar de klote dankzij westerse corruptie en verduistering van hulpgoederen en geld

Amerikaanse burgers werden tijdens de recente rellen gewaarschuwd om binnen te blijven en veilige schuilplaatsen te zoeken in Haïti. Het Caribisch gebied is er na de aardbeving in 2010 nog steeds niet bovenop gekomen. Dit ook omdat buitenlandse hulp vooral ziekte en corruptie heeft veroorzaakt. Door het westen gezonden hulp is jarenlang blijven hangen in de schimmige zakken van duistere organisaties en voor de mensen die echt hulp nodig hebben werd het enkel maar erger.

Anonymous Kollektiv Vertaling voor Fenixx door Bolo

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwde Amerikaanse ingezetenen die op zondag in Haïti vastzaten om zich te verstoppen of onderdak te zoeken in de hoofdstad, Port-au-Prince en uit de buurt te blijven van demonstraties en wegversperringen wegens overdadig veel geweld. Momenteel wordt gezegd dat een bijeenkomst van leden van christelijke jeugdgroepen in plattelandsgebieden buiten Port-au-Prince is gestrand. Ongeveer 120 Amerikaanse burgers zouden ook vastzitten in een hotel dat werd aangevallen door demonstranten die het gebouw wilden platbranden.

Afgelopen vrijdag ging het helemaal mis toen premier Jack Guy Lafontant een verhoging van 38 procent op de brandstofprijs aankondigde om de begroting van het arme land weer een beetje uit het slop te trekken. Vanaf dit moment werd Haïti geplaagd door gewelddadige protesten. Ondanks het feit dat de regering het plan gelijk zaterdag al weer heeft ingetrokken is de publieke woede niet weggeëbd en worden overheidsgebouwen, hotels en winkels in de hoofdstad nog steeds in brand gestoken.

Naast de wijdverspreide berichten over plundering, diefstal en brandstichting zouden ten minste vier mensen zijn gedood. Terwijl de AFP meldt dat een zekere mate van normaliteit terugkeert naar de straat pleiten de demonstranten voor het ontslag van president Jovenel Moise en dreigen ze een tweedaagse algemene staking. “Als de president nog een dag blijft dan gaan de protesten een tweede nog hardere fase in: we zullen de straten blokkeren en alles in brand steken, omdat we niets te verliezen hebben”, zei een AFP-demonstrant.

Terwijl Haïti de afgelopen decennia door geweld, armoede, willekeur, dictaturen, wanbeleid en burgeroorlogen werd getroffen, hebben de ernstige natuurrampen recent de situatie op het eiland nog meer op scherp gezet. In januari 2010 heeft een aardbeving met een kracht van zeven  en een epicentrum van 16 mijl ten westen van de hoofdstad een groot deel van Haïti plat gegooid en tussen de 100.000 en 316.000 mensen gedood. Het land werd getroffen door orkanen Matthew en Irma in 2016 en 2017 en eerder geteisterd door politieke onrust in 2015, De Haïtianen zijn arm en hongerig. Ze verliezen langzaam maar zeker het geduld met hun regering.

Op het moment dat de aardbeving toesloeg, was Haïti al het armste land op het westelijk halfrond en was de overheid slecht uitgerust om mensen te redden en de rommel op te ruimen. Een jaar na de aardbeving was slechts vijf procent van het puin verwijderd en was slechts 15 procent van de benodigde huizen ge of herbouwd. Acht jaar later zijn meer dan twee miljoen Haïtianen nog steeds afhankelijk van humanitaire hulp.

Miljoenen dollars aan buitenlandse hulp gingen grotendeels voorbij aan de Haïtiaanse regering. Het geld kwam rechtstreeks in handen van de lokale elite.  Dit deel bereikte de NGO-fondsen niet en hiermee werd de bevolking niet geholpen. Bijna negentig procent van de buitenlandse fondsen werd uitbetaald via VN-agentschappen, particuliere contractanten en buitenlandse civiele en militaire instellingen.

Ook de Haïtiaanse zanger en rapper Wyclef Jean, die de wereld over reisde om steun voor de hulpinspanning te mobiliseren, werd vervolgd voor de acties van zijn liefdadigheid actie. Opmerking: Iemand die Hillary Clinton van steun voorziet is bij voorbaat natuurlijk al niet te vertrouwen.

De liefdadigheidsinstelling stopte met de samenwerking in 2012. Naar verluidt gaf  men meer dan de helft van de $ 16 miljoen uit aan salarisdonaties, kleding, familiegeschenken en reiskosten. Onder andere aan kosten voor actrice Lindsay Lohan, die naar Chicago kwam voor een fondsenwervingsactie.

Een cholera-epidemie die begon in 2010 en niet afnam tot 2017 werd toegeschreven aan besmetting door VN-vredeshandhavers uit andere delen van de wereld. Daarnaast werden verschillende ngo’s verdacht van betrokkenheid bij gevallen van kindermishandeling of seksuele uitbuiting van minderjarigen in het verarmde Haïti.

Buitenlandse hulp, voornamelijk uit de VS, heeft ook de staat ontheemd als de grootste dienstverlener voor Haïtianen en creëerde een cultuur van afhankelijkheid. Het Amerikaanse Vredesinstituut beschreef Haïti ooit als een “republiek van NGO’s” en waarschuwde dat de eerste zwarte republiek van de wereld van de ene crisis naar de andere zou blijven slingeren als de regering niet beter voor haar eigen burgers zou zorgen.

De Clinton Foundation, geleid door Bill en Hillary, maakte ook de nodige bedragen over na de aardbeving in 2010. De heer Clinton werd zelfs benoemd tot speciale vertegenwoordiger van de VN voor Haïti en co-voorzitter van de interim-Haiti Recovery Commission, samen met oud-premier Jean-Max Bellrive.

Ondanks het feit dat de Clinton Foundation zelf al goed was voor een injectie van $ 30 miljoen in het wederopbouwland beschuldigden critici in Haïti en de VS de Clintons ervan de ramp voor hun eigen doeleinden te gebruiken ten nadele van de arme Haïtianen. Dit bracht veel publieke woede met zich mee omtrent de Clintons zowel in Haïti als bij Haïtianen wereldwijd verspreid. “De familie Clinton, zij zijn boeven, zij zijn dieven, zij zijn leugenaars”, zei Haïtiaanse activiste Dahoud Andre tegen de BBC. Kim Ives, redacteur van de krant Haiti Liberté, voegde eraan toe dat “veel Haïtianen geen grote fans zijn van de Clintons, dat is zeker”.

Het Caracol Industrial Park project is een ​​van de hoofdoorzaken van Haïtiaanse woede op de Clintons. In samenwerking met het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken onder Hillary Clinton, organiseerde de stichting een contract met de Haïtiaanse overheid om in 2012 een fabriekscomplex van $ 300 miljoen te bouwen, dat moest zorgen voor 100.000 banen. Tot op heden heeft het project minder dan 10.000 banen gecreëerd en produceert het voornamelijk kleding voor Sae-A Trading Co., een Zuid-Koreaans textielbedrijf en donor voor de Clinton Foundation. In 2014 weigerden fabrieksbazen zich te houden aan het minimumloon dat de overheid eerder had opgelegd.

Anonymous Kollektiv Vertaling voor Fenixx door Bolo

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.130 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Bolo (2128 Articles)
'Loquendi Libertatem Custodiamus' Laten wij waken over de vrijheid van het spreken

10 Comments on Haïti bijna naar de klote dankzij westerse corruptie en verduistering van hulpgoederen en geld

 1. ja, ik weet het nog als de dag van gisteren, er werd veel geld gestort. Op het PFF forum had ik toen een discussie/woordenstrijd) met Kennedy ( Johann van de Veere ) , die had 100 € gestort bij het Rode Kruis…….…….Ik schreef toen toen of die wel zeker wist dat het GELD WEL GOED TERECHT ZOU KOMEN , ja , hij was er zo zeker van……………via het Rode Kruis, dan was het goed..……..Ik zei toen dat er heel veel geld aan de bekende strijkstok bleef hangen, nou , dat was niet waar etc.etc……………..Een paar jaar nadien bleek dat er maar 8% naar de inwoners zou zijn gegaan………..hem nog even onder de neus gewreven………….Ik geef aan NIKS meer…………..

  Like

 2. 28 februari 19:27

  Ik heb je in het verleden aan aantal malen gevraagd iets zinnigs te poneren. Tot op heden was dat alleen kritiek zonder dat te onderbouwen. Daarom heb ik je van mijn vriendenlijst verwijderd. Bij protest blokkeer ik je.

  28 februari 21:27

  wie heeft dit bericht OOK gehad van onze grote vriend Johann van de Veere ?

  Like

 3. Who de fuck is Johann van de Veere ? hahahahha
  Ik heb een tijdje terug al eens een meme geplaatst bij onze Duitse buren over johnny de hongernegert die elke kerst op tv met socutera voorbij komt .
  Dat kutjong kijkt al vanaf 2013 steevast elke kerst hongerig uit zn ogen en houdt braaf zijn handje op . u geeft toch ook ? ……………………..nou wat denk je zelf gozert ?.

  Ik heb deze foto uit een reklamespot geknipt en een reverse picture search gedaan vroegste datum waar hij opdook 2013 dus zo wordt je belazert .
  Op naar de volgende hongernegert overigens ik eet er geen stuk minder om met de kerst integendeel die oliebollen appelflappen en gluhwein smaken mij prima proost.

  Liked by 1 persoon

 4. kennissen van ons waren ooit “lid “van Forest Parents Plan , en die kregen elk jaar dezelfde foto toegestuurd……..

  Like

 5. Voodooshithole.

  Like

 6. skeeter // juli 15, 2018 om 19:56 //

  Canada ging ook helemaal total loss met de haiti geld geef en reddings acties, nou zitten er een stel hier. Kheb er geen ene rot cent aan gegeven en blij toe. Geld over de balk smijten in een zwart land heeft nog nooit iets geholpen behalve de corruptie

  Like

 7. skeeter // juli 15, 2018 om 20:01 //

  rs, je kan geven aan doelen in de buurt voor eigen soort zoals hier bijvoorbeeld aan onze helicopter ambulance en verder niet, niks noppes. Het gaat bij mij de provincie nog niet uit.

  Like

 8. ik heb 6 ruggen in mn hobby gestopt dit jaar, heb ik meer lol aan

  Like

 9. trebor2110 // juli 15, 2018 om 22:07 //

  Haïti bijna naar de klote

  Kan die kop niet veranderd worden in , Haiti naar de klote , niet meer te redden ,

  Like

 10. De aardbeving is al weer jaren geleden, maar één beeld uit het rampgebied is me bijgebleven. Een stel buitenlandse hulpverleners, zwetend in de hete zon, ruimden puin . Nog net in beeld, media waren nog niet slinks genoeg destijds, een groepje lokale mannen die leunend tegen een stoeprand hun jointje rookten. Lekker stoned die malle uitsloverige buitenlanders bekijken, en zelf geenszins van plan een poot uit te steken. Dat is de makkes in al die landen, de hulpeloze uithangen en nog niet eens op het idee komen om de handen uit de mouwen te steken.
  Elke organisatie die dat faciliteert is medeschuldig aan de eeuwigdurende hulpbehoevendheid.
  En wie dan ook nog ’s avonds een lekkere hap voor die luilakken kookt omdat hun potten en pannen onder het puin liggen is gestoord.
  Graven , stelletje eikels, of je vreet maar gras.

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s