Nieuw

De Milieupartij heeft het grotendeels verkeerd met zijn bewering dat ijsberen verhongeren

Foto's van uitgehongerde ijsberen zijn regelmatig viraal geworden en symboliseren de verwoestende gevolgen van de klimaatverandering. In de verkiezingscampagne van dit jaar is hij weer opgedoken op een van de verkiezingsposters van de Milieupartij Maar het is een misleidende manier om de ijsbeer te gebruiken. Foto: Tore Meek / NTB / TT en de Milieupartij

De ijsberen zijn het symbool geworden van de negatieve effecten van klimaatverandering.

“Het smeltende ijs zorgt ervoor dat de dieren geen voedsel kunnen vinden”, stelt de Milieupartij vast op haar verkiezingsaffiche met een magere ijsbeer. Maar alles wijst erop dat het met de ijsberen in het het algemeen goed gaat. Zij worden niet als soort bedreigd, maar zullen waarschijnlijk in aantal afnemen als gevolg van smeltend zee-ijs.

Claim: “Het smeltende ijs zorgt ervoor dat de dieren geen voedsel kunnen vinden. Ze zitten simpelweg vast en verhongeren.” (Milieupartij, verkiezingsposter, uitgegeven 31 mei 2018)

“Nu. Het klimaat kan niet wachten.” Is de slogan en de boodschap van de Milieupartij in het verkiezingsjaar 2018. De aanmaning is ook afgedrukt op alle zes verkiezingsposters.

Onder het motto “Nu” wil de Milieupartij uitdrukken dat het klimaat niet op zich laat wachten. Het leed van de ijsbeer moet dit symboliseren. Foto: Twitter screenshot.

Op elke poster staat een kort verhaal. Op één van de foto’s staat een magere ijsbeer, eenzaam op een ijskap. Het bijschrift ernaast is:

“Op 8 februari 2017 was het voor het eerst plus graden in het Noordpoolgebied, terwijl het in Europa min graden was. Het smeltende ijs heeft als gevolg dat de dieren geen voedsel kunnen vinden. Ze zitten simpelweg vast en verhongeren. De klimaatcrisis is niet iets wat later gebeurt.”

Dezelfde woorden herhaalt de spreekbuis Gustav Fridolin (partijleider MP) in de verkiezingsfilm van de partij die begin juni op YouTube gepubliceerd werd.

Een vereenvoudigd, misleidend beeld
Maar het is een feit dat het in het algemeen goed gaat met de ijsberen in de wereld. Dit zegt Jon Aars, een van ’s werelds vooraanstaande  ijsbeer-wetenschappers, werkzaam bij het Noorse Poolinstituut in Tromsø. Hij is een van de 25 huidige leden van de PBSG (Polar Bear Specialist Group) van de Internationale Natuurbescherming.

“Het beeld van het verband tussen ijsberen en klimaatverandering wordt vaak vereenvoudigd in de media, en geldt voor beide partijen, zowel bij degenen die stellen dat het slecht gaat met de ijsberen als de andere zijde die meent dat we geen opwarming hebben of dat het klimaat geen negatieve effecten heeft op ijsberen”, schrijft Aars in een e-mail aan Faktakollen (Feitenonderzoek).

Virale ijsbeer
De meeste mensen herkennen de afbeelding waarschijnlijk van mediarapportages. Een eenzame magere ijsbeer als symbool voor de negatieve invloed van de mens op dier en natuur. “Zo ziet een uitgehongerde ijsbeer eruit”, stelde ook SVT Nyheter (Zweedse staatstelevisie) vast, afgelopen winter met een hartverscheurende videoclip van een uitgemergelde en stervende ijsbeer op het Baffineiland in het noorden van Canada.

De clip werd op grote schaal verspreid en creëerde krantenkoppen in zowel internationale als Zweedse media. Tegelijkertijd werd uit verschillende bronnen de vraag gesteld of het werkelijk een eerlijk beeld van klimaatverandering was.

In de verkiezingscampagne van dit jaar is hij opnieuw opgedoken op de verkiezingsaffiche van de Milieupartij. Met de boodschap dat de klimaatcrisis hier en nu aan het gebeuren is.

Maar hoe drastisch de klimaatverandering ook moge zijn, het is misleidend om een hongerlijdende ijsbeer als symbool hiervoor te gebruiken.

“De hoeveelheid ijs is verminderd”

Hoewel het zee-ijs in het Noordpoolgebied afneemt, betekent dit niet automatisch dat ijsberen honger lijden.

– Het is een zeer vereenvoudigde weergave, want het ijs is in geen enkel gebied met ijsberen verdwenen. Wat we zien is dat de totale hoeveelheid ijs is verminderd, zegt Jon Aars.

Ook het feit dat het ijs op sommige plaatsen dunner is geworden hoeft niet slecht te zijn, althans niet in de nabije toekomst. Op sommige plaatsen heeft het er zelfs toe geleid dat de ijsberen op zeehonden jagen in gebieden waar het ijs voorheen te dik was.

In sommige gebieden is er een duidelijk verband te zien tussen het klimaat, de afname van het zee-ijs en verschillende factoren zoals het welzijn van ijsberen, de afname van de lichaamsgrootte, overleving en voortplanting. Tegelijkertijd doen ze het goed in andere delen, ondanks de verslechterende omstandigheden van het zee-ijs. Omdat ze zich aanpassen aan het veranderende klimaat.

Als de periode met zee-ijs echter afneemt, kunnen ijsberen gedwongen worden om gedurende lange periodes aan land te gaan en zijn ze in grotere mate afhankelijk van opgeslagen vet. Als deze perioden te lang worden, neemt de sterfte toe.

De ijsbeer-foto die de Milieupartij gebruikt is van fotograaf Andreas Weith. Een omgekeerd afbeelding zoeken toont aan dat het werd geüpload als een Wikimedia Commons afbeelding, dat wil zeggen een afbeelding voor iedereen gratis te downloaden en te gebruiken, van 29 juli 2015 onder de naam “Endangered Arctic – honger polar bear.jpg” en zou zijn genomen in de buurt van Svalbard.

Als je specifiek kijkt naar de Noorse archipel Svalbard, die dicht bij de Noordpool ligt, is er minder ijs dan voorheen. Maar ondanks aanzienlijke inkrimping van de levensgebieden is de populatie ijsberen de afgelopen jaren niet afgenomen, en volgens Jon Aars lijken ze het op dit moment vrij goed te doen. Hij zou het moeten weten, want hij volgt al lange tijd de ijsberen met GPS-zenders om hun bewegingspatronen te bestuderen, hoe ze jagen en eten, en zich aanpassen aan de veranderende leefomgeving.

Veranderde leefomstandigheden
Svalbard is ook een gebied waar het zee-ijs gezien de voorspellingen het snelst zal verminderen in de komende jaren. De klimaatverandering heeft al invloed gehad op de manier van leven van de ijsbeer: ze zwemmen langer dan vroeger, al dan niet naar eilanden waar ze gewoonlijk hun jongen grootbrengen, brengen meer tijd door op het land dan vroeger en consumeren meer eieren en vogels dan voorheen.

Maar hoeveel ijs er moet verdwijnen voordat het probleem waarneembaar wordt, is moeilijk te zeggen. Het hangt af van welk tijdsperspectief men neemt en wat er in de toekomst daadwerkelijk gebeurt.

– De ijsbeer is over 30 jaar misschien niet meer aanwezig op Svalbard. Ik weet het niet, maar dat is wat we proberen uit te vinden, zegt Jon Aars.

Moeilijk om te tellen
Tegenwoordig zijn er 19 bekende ijsbeerpopulaties, dwz groepen van individuen in een bepaald gebied. De meeste onderzoekers zijn het erover dat er ongeveer 26 000 ijsberen in de wereld zijn, maar het cijfer is een schatting en onzeker. Dit komt omdat de ijsberen verspreid over uitgestrekte arctische gebieden leven en daarom moeilijk zijn te tellen. De landen waar de ijsberen zich bevinden, houden zicht op de bestanden, maar verschillende landen hebben ook verschillende methoden om ze te tellen, en doen dit vaak. De cijfers veranderen dus constant in betrouwbaarheid.

Aantal IJsberen. Groen: Stijgt – Blauw: Stabiel – Rood: Daalt – Grijs: Onbekend

Zoals eerder is geconstateerd en zoals de afbeelding hierboven weergeeft, is het aantal ijsberen in grote gebieden echter onbekend. Daarom kan niet worden gezegd of het stijgt of daalt.

– We weten niet hoeveel onzekerheid er is, want in sommige gebieden hebben we geen onderzoek verricht. En, volgens de Polar Bear Specialist Group, is het erg moeilijk om betrouwbare statistieken over het totale aantal in kaart te brengen, zegt de ijsbeer-wetenschapper Jon Aars.

De toekomst is onzeker
Hoewel er veel onzekerheden zijn over het aantal ijsberen in de wereld, zijn er enkele populaties die zeer goed worden gecontroleerd, sommige kunnen zelfs in realtime worden gevolgd met gps-zenders.

PBSG heeft ook vastgesteld dat er geen twijfel over bestaat dat ijsberen en andere zeezoogdieren in het Noordpoolgebied negatief worden, of zullen worden beïnvloed door de effecten van klimaatverandering op hun habitat’s. De IUCN, de Internationale Unie voor het behoud van de natuurlijke hulpbronnen, classificeert de ijsbeer als “kwetsbaar“.

Maar op basis van de beschikbare kennis gelooft Jon Aars niet dat de ijsberen als diersoort worden bedreigd. De meeste feiten suggereren echter dat we een vermindering van het aantal in de komende decennia zullen zien, dat het moeilijker voor de ijsbeer ​​wordt in een groot deel van het noordpoolgebied en de ijsbeer populatie zich noordwaarts zal bewegen omdat het ijs in omvang afneemt.

Milieupartij’s perswoordvoerder Henrik Karlsson becommentarieert Faktakollen:

“We hebben ervoor gekozen de klimaatverandering op een van onze verkiezingsaffiches te illustreren met een ijsbeer. IJsberen zijn een van de vele soorten waarvan de levensomstandigheden worden bedreigd door de klimaatverandering. We hebben zes verschillende motieven op de posters van dit jaar, die op verschillende manieren evenementen met betrekking tot het milieu en het klimaat opwerpen.”

Faktakollen conclusie: Voor het grootste deel fout.

Bron:

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/miljopartiet-har-mestadels-fel-om-att-isbjornarna-svalter

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.010 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Rommel (6941 Articles)
Wij hier bij FENIXX zijn tegen geweld. We streven naar een revolutie door de voorlichting van de massa. Wanneer de informatie beschikbaar is voor de mensen, zal systeemverandering onherroepelijk en onvermijdelijk zijn. Iedereen die geweld suggereert of promoot in de commentarensectie zal gecensureerd worden en bij herhaling permanent verbannen worden.

10 Comments on De Milieupartij heeft het grotendeels verkeerd met zijn bewering dat ijsberen verhongeren

 1. skeeter // juli 15, 2018 om 05:51 //

  De ijsberen telling afgelopen jaar was de hoogste ooit. 1 fucking foto van een waarschijnlijk zieke beer en de halve wereld is ineens debiel. schijt ziek wordt je ervan.

  Liked by 1 persoon

 2. Alphons Mantel // juli 15, 2018 om 08:54 //

  de temperatuurstijging heeft natuurlijke oorzaken (grotere zonkracht) en is geen klimaatverandering

  Liked by 2 people

 3. Henk der Niederlander // juli 15, 2018 om 09:36 //

  Niet te vergeten dat ook de ijsbeer een verdienmodel is voor de milieugroepen.
  En dus moeten die af en toe ook een scheet laten horen.

  Liked by 1 persoon

 4. Tijl Uylenspiegel // juli 15, 2018 om 11:47 //

  Gesteld dat er of een klimaatverandering is of opwarming van de aarde aan de gang is, is het de vraag of wij er wat aan kunnen veranderen. Je kunt als een malloot CO2 uitstoot gaan beperken maar niemand weet of dat wat gaat uithalen. Maar terwijl er geen harde bewijzen voor zijn worden er wel alvast miljarden uitgegeven aan klimaatwaanzin.
  Een veel groter gevaar is de toename van de mens, de planeet is overbevolkt en het neemt in rap tempo toe maar gek genoeg blijven maatregelen daartegen uit. Sterker nog; het probleem wordt niet of nauwelijks besproken !

  Like

 5. Lars030 // juli 15, 2018 om 11:55 //

  Er bestaat geen CO2/klimaatprobleem, zoiets duurt honderdduizenden jaren, geen 5-6 decennia. Eerst was het de zure regen hoax, toen gat in ozonlaag hoax, en nu dit weer. Puur en alleen om ons snel -heel- veel euro’s af te troggelen. #Klimaatgekkies #extreemLinksgroen

  Like

 6. alwine kerkhof // juli 15, 2018 om 12:45 //

  Als het geen zielige verdronken kindjes zijn, dan maar een ijsbeer, om de goed gelovigen het geld uit de zakken te kloppen.

  Like

 7. Von Puffelen // juli 15, 2018 om 14:28 //

  Ik zou vulkanen gaan beboeten met een uitstoottaks.
  Wanneer ze weer eens afgaan staan vulkanen bekend om hun smerige uitstoot en niemand die er iets aan doet.

  Like

 8. Von Puffelen // juli 15, 2018 om 14:56 //

  Wat wel goed zou zijn voor het milieu en de gebruikers maar verboten is door de elites omdat het hun winst kost, gewone simpele cannabis.
  https://www.henrymakow.com/

  Like

 9. De linkse zieligheidsindustrie in een notedop:
  …zonder zielige verhalen aldanniet op waarheid gebaseerd, staat gelijk aan nul donaties en/of subsidie’s staat gelijk aan 0 inkomen staat gelijk aan….einde Milieu beweging.

  Conclusie; grossieren in zieligheid = kassa !

  Like

 10. jeanette k // juli 16, 2018 om 13:35 //

  Waarom steeds meer Nederlanders dat klimaatgezeik strontzat worden:
  http://www.dvhn.nl/groningen/Tegenstanders-bedreigen-windparkbouwers-23374104.html

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s