Nieuw

Je verwacht het niet – NRC roept op tot een onmiddellijke stop op ontwikkelingshulp omdat het immigratie stimuleert (en voor de rest geen ene moer helpt)

‘Hulp aan Afrika leidt juist tot méér migratie’, zegt Michael Clemens Migratie-expert

Deze zondag komen de Europese leiders bijeen voor een extra top over migratie. De EU is verdeeld. Econoom Michael Clemens waarschuwt: arme landen helpen lost het migratieprobleem niet op. Integendeel.

In beleidsnota’s en discussies over migratie wordt het vaak als dé oplossing gepresenteerd – of in elk geval een deel ervan: we gaan emigratielanden helpen om zelf te groeien, zodat er daarvandaan minder mensen wegtrekken naar Europa, op zoek naar een beter leven.

Probleem is dat het zo niet werkt, maar andersom. Als arme landen economisch groeien, dan leidt dat tot een stijging van de migratie uit die landen.

„Voor de meeste mensen is dat contra-intuïtief”, erkent Michael Clemens, onderzoeker bij het Center for Global Development in Washington en het IZA-instituut voor Arbeidseconomie in Bonn. De Amerikaanse econoom heeft uitgebreid literatuuronderzoek gedaan en zijn conclusie is helder: „We moeten ons realiseren dat meer ontwikkeling leidt tot meer migratie.”

NRC >>

Clemens roept een aantal zinnige dingen, zoals dat als een Afrikaan meer geld ter beschikking staat hij eerder geneigd zal zijn te reizen/emigreren, omdat het verderop/hier nog altijd beter is. Maar vervalt daarna toch al snel weer in idioterie, het is wel het NRC tenslotte:

We moeten allereerst ophouden met doen alsof er geen migratie zal zijn

Dat is toch echt een kwestie van wil. En niet omdat Europa beduusd is om foute regimes zoals Eritrea te betalen zoals de econoom betoogt.

De vraag is wat je dan wel moet doen, als economische hulp emigratie niet blijkt te verminderen? „We moeten allereerst ophouden met doen alsof er geen migratie zal zijn”, zegt Clemens. „Rond de voorlaatste eeuwwisseling was er sprake van massale emigratie uit Noorwegen en Zweden. Bijna een kwart van de Noren vertrok. En ze gingen juist weg toen het wat beter ging.”

Het is een onzinnige vergelijking. Het is niet omdat Vikingen ooit wegtrokken dat we nu de zuiderse barbaren niet kunnen stoppen. De oplossing is meer dan simpel:

Ieder zichzelf respecterend land heeft in het verleden gebruik gemaakt van zeemijnen. Waarom zouden we ze niet in de Middellandse Zee mogen leggen ?

We moeten het ‘in banen leiden’.

„De vraag voor Europa is niet of mensen in beweging komen”, zegt Clemens. „Dat is onontkoombaar.” De nadruk ligt in zijn ogen te sterk op het tegengaan van migratie, in plaats van op het vormgeven ervan. „De vraag is of er sprake is van georganiseerde emigratie van geschoolde mensen, of van een ongeregeld proces en de komst van ongeschoolde mensen. Daar zouden de Europese landen met Afrikaanse landen over moeten praten. Dat dit niet of nauwelijks gebeurt, is een gemiste kans van historische proporties.”

We moeten de herkomstlanden van hun brightest en smartest beroven, dat zal Afrika een impuls ten goede geven nietwaar.

Los van dat het stuk vol onzin staat, staat er één zinnig ding in, in het NRC: geld storten houdt ze niet daar !

En dat lijkt het doel te zijn van talloze ‘besprekingen’ de afgelopen jaren. ‘We moeten Afrika ontwikkelen’. We moeten helemaal niks, we moeten onze grenzen bewaken en iedereen uitzetten die hier niet thuishoort. Dát is de oplossing.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.012 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Fubar (9298 Articles)
Is van mening dat de Collaborateurs terechtgesteld moeten worden.

3 Comments on Je verwacht het niet – NRC roept op tot een onmiddellijke stop op ontwikkelingshulp omdat het immigratie stimuleert (en voor de rest geen ene moer helpt)

 1. Hoe weer ontwikkelingshulp, hoe meer koters. Hoe meer koters, hoe meer migratie. Zo lang de eigen problemen maar elders op kosten van anderen geparkeerd kunnen blijven worden neemt de grote trek toe. Dit gaat ten koste van de mensen die verplicht in het systeem inlegden en ondermijnt de bestaande solidariteit.

  Ongewijzigd onverantwoord beleid zoals dat nu nog plaatsvindt leidt uiteindelijk tot burgeroorlog. Sommigen kunnen tijdig de wijk nemen, anderen zullen er nu al zorg voor moeten dragen dat zij en hun nageslacht dan weerbaar genoeg zijn om niet als de Kopten in Egypte, de Serviers in Kosovo of de christelijke Cyprioten op Noord Cyprus gemarginaliseerd, afgeperst en uitgeroeid te worden.

  Liked by 1 persoon

 2. Nimmer vergeten dat “Ontwikkelingshulp” een modern samengesteld woord is bestaande uit twee aparte woorden die niets met elkaar te maken hebben..
  In dit geval moet ook weer de naam de lading dekken.
  Het geld dat wij jaarlijks betalen aan zogenaamde “ontwikkelingslanden” (ook weer zo’n woord), dient uitsluitend als smeergeld voor de opperste leider van het land.
  De dictator die 95% direct op zijn Zwitserse bankrekening laat zetten om het te beleggen in allerlei dubieuze beleggingen en er via allerlei omwegen villa’s, kastelen, jachten, vrouwen, drugs en nog meer vrouwen en drugs voor te kopen.

  Verder nog mensen met positieve NRC-ideeën over “ontwikkelingshulp”?

  Liked by 1 persoon

 3. Hans Jansen verhelderde ook al eens de ‘werking’ van ontwikkelingshulp:

  Liked by 1 persoon

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s