Nieuw

Van Szczecin in de Oostzee tot Triëst in de Adriatische Zee, is een scheermesprikkeldraadgordijn neergedaald

(CC0 Public Domain)

De gebeurtenissen op het gebied van immigratie gaan snel deze zomer in Europa. De situatie is zo in beweging dat het nu een goed moment zou zijn om een stap terug te doen en een overzicht van het proces te krijgen.

Drie jaar geleden lanceerde de dode babyhysterie, gevolgd door de uitnodiging van kanselier Merkel aan de wereld (“Y’all come in and set a spell, bitte!”), de Grote Europese Migratiecrisis. Sindsdien heb ik honderden nieuwsberichten en analyses gelezen over de stroom “vluchtelingen” en de reacties op hun gewelddadige en geurende aankomst in West-Europa.

Na verwerking van al die informatie heb ik de volgende kaart gemaakt, waarop mijn subjectieve evaluatie van de verschillende benaderingen van migratie door verschillende Europese landen is weergegeven. Ik heb het beleid van 28 verschillende landen (de EU 27 minus Kroatië, plus Zwitserland) beoordeeld op een schaal van 0 tot 100, van nul (rood) voor de open grenzen houding van de “Cultuur van ontvangst” tot 100 (blauw) voor de absolute weigering van massamigratie door de Visegrád Four (Hongarije, Polen, Slowakije en Tsjechië). De gegevens van de afgelopen zes maanden wegen zwaarder in de score die aan elk land wordt toegekend – zo hebben Spanje en Italië onlangs van regering gewisseld, wat het migratiebeleid van elk land sterk heeft beïnvloed.

De groepering van landen op basis van hun standpunt over migratie vertoont een opvallende gelijkenis met de verdeling van Europa in Oost en West door het IJzeren Gordijn. Dit geldt met name als we de klok drie maanden terugdraaien – toen zouden Italië en Beieren vrij rood zijn geweest. En de analogie wordt nog beter als we bedenken dat Oostenrijk tot 1955 door Sovjettroepen werd bezet, waardoor het één voet in het Oosters kamp kreeg.

De grootste verandering in de afgelopen drie maanden was de vorming van een nieuwe anti-immigratieregering in Italië. De “xenofobie” van het Oostblok is nu doorbroken door het vlijmscherpe gordijn en heeft voet aan de grond gekregen in West-Europa. Geen wonder dat de politiek van de EU zo in beroering is! Na de “anti-Europese” houding van Polen en Hongarije niet onder controle te hebben gehad, heeft Brussel nu te kampen met Matteo Salvini. Italië is een van de “grote vier” pijlers van de Europese Unie, dus de teruggang van Italië naar het anti-migratiebeleid is van enorme betekenis voor de continentale politiek.

De situatie is snel aan het metamorferen, maar voordat we het veranderingsproces – de “delta”, zoals ze zeggen in het militair-industriële complex – analyseren, laten we eerst de momentopname van het huidige Europese migratiebeleid overlopen.

Vervolgens wordt de afzonderlijke immigratiepolitiek besproken van de Visegrad Landen, Oostenrijk, Italië, Oost-Europa, de Balkan, Scandinavië, Griekenland, Spanje en Portugal, Zwitserland, Het Hart van de Welkomstcultuur; Duitsland, Luxemburg, Nederland, België, en (vreemd genoeg) Ierland en het Verenigd Koninkrijk. Dat kunt u lezen op Gates of Vienna, maar laat ik onvertaald.

Conclusies

Kijkt u nog eens naar de kaart en stelt u zich de immense stroom van “vluchtelingen” voor over de Bosporus en de Egeïsche Zee naar Griekenland, over de Middellandse Zee naar Italië, over de Straat van Gibraltar naar Spanje, over verschillende routes over land naar Oostenrijk en Polen. Stel die hordes vluchtelingen voor die naar het noorden naar Duitsland, Groot-Brittannië en Zweden stromen.

Het is duidelijk dat er veel geld van iemand achter hen zit, waardoor zij naar hun bestemmingen worden geduwd en hun reis wordt vergemakkelijkt. Veel geld, vermoedelijk uit dezelfde bron, vult ook de zakken van politici en apparatsjiks in West-Europa, die ervoor zorgen dat de migranten het land kunnen binnenkomen en worden gesteund nadat ze zijn aangekomen.

Het is duidelijk dat de situatie niet eindeloos kan voortduren.

Een mogelijke uitkomst is een ineenstorting van het socialezekerheidsstelsel, waardoor een inherent onvoorspelbare periode van politieke chaos en sociaal lijden wordt ingeluid. Maar Italië laat zien dat de opbouw van druk van de bevolking snelle en dramatische veranderingen kan veroorzaken zonder politieke ineenstorting.

De stembus is in de meeste westerse landen grotendeels rudimentair. U kunt stemmen op Tweedledum of Tweedledee, die u beloven wat u wilt horen. Dan na de verkiezingen gaat het min of meer hetzelfde verder, jaar na jaar en decennium na decennium.

Toch is er in Italië via het verkiezingsproces aanzienlijke verandering opgetreden, hoewel het nog te vroeg is om te zeggen hoe lang het zal duren. De ECB en Duitsland kunnen het resultaat nog op de een of andere manier ongedaan maken en Matteo Salvini de laan uitsturen. Of niet.

Het afgelopen jaar is het blauwe bolwerk in Oost- en Centraal-Europa naar het westen gekropen, waardoor Oostenrijk, Slovenië, Italië en Beieren paars zijn geworden. Wie is de volgende?

Bekijk de Zweedse verkiezingen in september. Zweden heeft misschien wel de meest rigide consensuscultuur in het Westen. Een consensusmaatschappij kan niet geleidelijk veranderen – ze gaat decennia lang min of meer rustig door op dezelfde koers, en dan is plotseling op een dag alles anders. Uit het niets komt een nieuwe consensus tevoorschijn, alsof de hele samenleving de vorige is vergeten.

Ik weet niet of dat in Zweden gaat gebeuren, ik voorspel het niet. Ondanks dat ik meer dan tien jaar Zweeds heb gestudeerd, begrijp ik de Zweden niet. Niet in het minst.

Maar het zal interessant zijn om te zien wat er gebeurt.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.012 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Fubar (9298 Articles)
Is van mening dat de Collaborateurs terechtgesteld moeten worden.

3 Comments on Van Szczecin in de Oostzee tot Triëst in de Adriatische Zee, is een scheermesprikkeldraadgordijn neergedaald

 1. polderboy // juni 28, 2018 om 00:53 //

  Wat altijd een krachtig wapen leek van de ambtenaren in Brussel waren voor de oude Sovjet landen de netto betalingen aan deze landen.
  Maar de keerzijde is, dat ze hun landen volledig moeten openstellen voor de West Europese multinationals in de EU markt, terwijl hun eigen landbouw, industrie en dienstverlening daar absoluut niet mee kan concurreren en dus opgeslokt wordt.

  West Europese belastingen van West Europese burgers worden aan hen als netto betalingen uitgekeerd, om het West Europese grootkapitaal in die landen dus te kunnen laten scoren.

  Die landen gaan zich realiseren dat het best wel eens per saldo weinig uitmaakt, of dat ze geen of wel netto betalingen krijgen.
  Ze kunnen zonder die netto betalingen hun eigen beleid voeren, en eisen stellen aan investeerders, ook investeerders van buiten de EU toelaten, ook met andere partners specifieke handelsverdragen afsluiten, hun industrieën beschermen die zich langzaam zelf kunnen ontwikkelen en de concurrentie dan kunnen gaan, en ga zo maar door.
  Tja, en dat eigen beleid voeren, dat houdt dus ook in dat ze kunnen beslissen welke mensen ze met massa’s gaan toelaten in hun land.

  Liked by 1 persoon

 2. Jup, dat.

  Een aantal hebben hun eigen industrie ook al beschermd en weigerden om ‘lage lonenland’ te worden.

  Like

 3. Ik vind het nog interessanter om te zien hoe Duitsland in elkaar stort met de kansel van Merkel.

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s