Nieuw

‘The Last Secret’ of World War II – Operation Keelhaul

Toen de geallieerden 74 jaar geleden op D-Day, 6 juni 1944 Europa binnenvielen op punten langs de Normandische kust, waren tien procent van de mannen in Duitse uniformen die ze gevangen namen Russen. Velen behoorden tot de Duitse legerarbeidsbataljons die de kustverdedigingswerken hadden versterkt, maar de meesten waren leden van het Russische Bevrijdingsleger (ROA) onder leiding van Gen. Andrey Vlasov, een voormalige generaal van het Rode Leger die naar de Duitsers was overgelopen.

In wat bekend stond als Operatie Keelhaul door de Britten, die haar architecten waren, zouden de mannen die in Normandië gevangen werden genomen onder de 1,5 miljoen Russische krijgsgevangenen vallen, die in 1945-47 onder dwang werden gedirigeerd richting de Russische communistische heersers om standrechtelijke geëxecuteerd te worden of om naar sovjetslavenarbeiderskampen gebracht te worden.

Het aantal omvatte 500.000 gevangen genomen ROA troepen die hoopten om hun land te bevrijden van de Sovjet-communistische heerschappij. De overige 1 miljoen waren Russen die in Duitse krijgsgevangenen-kampen werden vastgehouden en die bij de overgave van Duitsland in Britse gevangenschap zijn beland.

Voor de Sovjets waren dat net zo hard verraders als de ROA-strijders, want de troepen van het Rode Leger mochten zich niet gevangen laten nemen. Inderdaad, elke soldaat werd bevolen om een kogel te bewaren om zichzelf dood te schieten in plaats van zich over te geven.

Aleksandr Solzjenitsyn noemde Operatie Keelhaul “het laatste geheim” van de Tweede Wereldoorlog. Ik zou het het laatste vuile geheim willen noemen. Veel is nog niet bekend. Veel documenten die er betrekking op hebben blijven geclassificeerd.

De naam zelf was onthullend. Kielhalen, als u niet bekend bent met de term, was een straf die in de 17e eeuw door de Nederlandse marine werd opgelegd aan muiters. Je bindt de muiter vast en haalt hem onder je schip door. Als je het snel genoeg doet verzuipt die niet, en als hij niet langs alle aangroei van het schip getrokken wordt, kleine schelpjes, grote schelpjes, gebroken schelpen, dan eindigt die misschien niet als bloederige stukjes zeegehakt voor de haaien. De kans is niet zo groot. Weinigen overleefden. Kortom, de Britten wisten heel goed dat de dood, of de Goelag Archipel wachtte op de mannen die ze naar de Sovjets stuurden.

Operatie Keelhaul werd niet bedacht door een of andere ondergeschikte pruts-ambtenaar, zoals de meeste ideeën of beleidslijnen in een regering meestal, maar het was de Britse minister van Buitenlandse Zaken Anthony Eden die het voorstelde aan premier Winston Churchill en collega’s van het Oorlogskabinet. Churchill zette zijn handtekening er onder. De volgende premier Harold Macmillan zag toe op de uitvoering ervan.

Wat was de rechtvaardiging? De Sovjet-communistische dictator Joseph Stalin eiste dat de Russen werden uitgeleverd en Groot-Brittannië, net als de VS, hoopte dat de “grote alliantie” (zoals het werd genoemd) tussen Groot-Brittannië, de VS en de USSR na de oorlog zou voortduren. Aan Stalins eis moest worden voldaan, ook al betekende dat dood of slavenarbeid voor de anticommunistische Russen. Zo eenvoudig was het, en ook de reden waarom Operatie Keelhaul doorging toen de socialistische regering van Clement Attlee Churchill en zijn regering verving.

Befehl ist befehl

Natuurlijk moesten de militairen het vuile werk doen. Het siert hen dat veel individuele Britse officieren en gewone soldaten er walging van hadden. Jaren nadat de operatie voorbij was en het nieuws ervan begon uit te sijpelen, betreurden vele gepensioneerde officieren en voormalige soldaten hun deelname toen ze werden geïnterviewd door verslaggevers en filmdocumentaires. Sommigen zeiden dat zij er nachtmerries over hadden dat ze de Russen vee- en vrachtwagens ingeslagen en geknuppeld hadden en ze daarop afgevoerd werden naar het Oosten. Zij volgden orders op.

De geallieerden hingen Duitsers op die hetzelfde pleidooi hielden in Neurenberg. ‘Wij volgden orders op’.

{ingekort}

De Russen waren niet de enige slachtoffers van Operatie Keelhaul. Zo hadden de Britten aan het einde van de Tweede Wereldoorlog 40.000 Kroatische krijgsgevangenen in hun bezit. (Katholiek Kroatië was een onafhankelijke natie tijdens de oorlog en stuurde mannen naar het Oostelijk Front om te vechten tegen het Rode Leger.

Veel van de krijgsgevangenen hadden hun vrouwen en kinderen bij zich. Toen de Kroatische onafhankelijkheid aan het einde van de oorlog werd verpletterd, gaven de Britten ze allemaal door aan het nieuwe Joegoslavische communistische regime van Josip Broz Tito om liquideerd te worden.

Ook de Kozakken hadden hieronder te lijden. Ze waren beroemd om hun vaardigheden als ruiters en hun karakteristieke kledij onder de tsaren, aan wie ze zo loyaal waren dat ze genoten van semi-autonomie in hun historische landen. Net als de ROA-troepen hebben ook zij tijdens de Tweede Wereldoorlog tegen de Sovjets gevochten. Toen Duitsland zich overgaf, trok een groep van hen naar het westen, met de bedoeling hun wapens over te dragen aan de Amerikanen en met anderen die zich onderweg bij hen aansloten. Zij werden geliquideerd, 35.000 man, in de Britse bezettingszone in Zuid-Oostenrijk.

Zij waren onwetend van Operatie Keelhaul, maar veel van de Kozakken begonnen te vermoeden dat er iets mis was toen de Britten 1500 van hun officieren van de rest van hen scheidden en aankondigden dat ze in een ander kamp zouden worden vastgehouden. Een aantal officieren verzette zich. Een Britse majoor ter plekke gaf zijn erewoord dat er geen reden was om zich te verzetten. Een van de bevelhebbers van de Kozakken richtte zich tot de mannen: “Moeten we aan hem twijfelen als een officier van de koning van Engeland zijn erewoord uitspreekt?

Het was een ontmoeting tussen twee soorten mannen in onze moderne tijd, een minderheid die nog steeds een gevoel van eer heeft, en de grote meerderheid voor wie hun eer niet meer telt.

Toen de Kozakkenofficieren in hun aparte kamp vrachtwagens zagen aankomen om hen weg te voeren, wisten ze dat ze werden verraden en begonnen te vechten met hun blote handen. Ze werden met geweerkolven en knuppels genadeloos geslagen, sommige bijna dood. Eenmaal weg begonnen de Britten met het transport naar het oosten van alle resterende, leiderloze Kozakken. Een enkeling wist te ontsnappen naar de omliggende bergen. Nakomelingen en anderen verzamelen zich nu periodiek voor een orthodoxe herdenkingsliturgie op de plaats van de gruwel.

Nu Kroatië weer een onafhankelijke natie is, is er ook een katholieke mis die wordt bijgewoond door landgenoten die zich de perfidie van Groot-Brittannië herinneren. Toen zij enkele weken geleden plaatsvond, waarschuwde een mensenrechtencommissie van de EU dat de aanwezigen een zorgwekkend “fascistisch” element onder de huidige Kroaten vormen. Het is het label dat nu wordt gebruikt voor alle Europeanen die samen met de Duitsers tegen het Rode Leger hebben gevochten, ook al waren ze in veel gevallen even anti-Nazi als anticommunist.

{ingekort}

Bron:

http://catholicism.org/the-last-secret-of-world-war-ii.html

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.197 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Fubar (10114 Articles)
Na meer dan 10.000 kortere en langer artikelen op dit blog en 10.000 op andere blogs ga ik langzamerhand afscheid nemen. Dit blog is in goede handen. De populariteit én onbemindheid nemen in gelijke mate toe. Een mooiere bevestiging van onze onafhankelijkheid kunnen we niet wensen. Ik blijf meekijken, en af en toe wat publiceren, maar andere projecten roepen...

13 Comments on ‘The Last Secret’ of World War II – Operation Keelhaul

 1. Duchesne // juni 26, 2018 om 15:24 //

  Goedartikel, de massamoord van Linz was mij reeds bekend, er is eennschilderij van Englese soldaten die Kozakken, hun vrouwen en kinderen doodslaan en met machine geweren afmaken. Dit gebeurde in juli en augustus 1945…..dus toen er ‘vrede” was…
  Van een vroegere vriend hoorde ik ooit dat zijn vader niets wilde zeggen over de oorlog
  ,maar bij de bewuste Engelse divisie had gezeten die dit deed….van enige warmte was nooit sprake binnen het gezin.

  Wie de echte geschiedenis kan lezen zal zien dat tot 1950 er vele slachtingen plaats vonden in Europa, en niet dat alles koek en ei was en de Amerikanen ons “wederopbouwden”.

  Onze geschiedenis boekjes zijn een grove leugen, net als die mooie verhalen over een dappere koningin en verzet. over de lijken van anderen is dit land een prive firma geworden met een uiteindelijk waardeloze PR afdeling. We weten het fuckers, jullie leugens zijn openbaar.

  Iedere man en vrouw een wapen, en samen voor vrijheid en echte democratie.

  Laat de collaborateurs in het licht staan, daar begint de weg naar vrijheid, met het licht aan te doen.

  Liked by 1 persoon

 2. tim pietersen // juni 26, 2018 om 17:57 //

  laatste geheim is de rhineland camps van eisenhower waarbij na de oorlog 1.5 miljoen duitse krijgsgevangenen zijn omgekomen………………… (gehuisvest in open velden zonder besschutting en zonder voldoende eten en drinken)

  Liked by 2 people

 3. Lord of Hosts // juni 26, 2018 om 20:35 //

  http://ru-an.info/Photo/QNews/n30121/1.jpg?dummy=1459290435
  En maar emmers met tranen janken over die gruwelijke Stalin die zijn hele volk uitmoordde… De reinste propaganda…

  Maar wat was het echte lot van de Kozakken na de overdracht aan de Sovjetregering?
  De Kozakkengeneraals en een aantal bevelhebbers werden geëxecuteerd volgens het oorlogsrecht.
  Het merendeel van de Kozakken (inclusief hun vrouwen) werden naar de kampen van de Goelag gestuurd. Zij (de mannen) moesten werken in de mijnbouw.
  De jongeren en vrouwen werden op korte termijn in vrijheid gesteld.
  Geleidelijk aan werden de Kozakken, afhankelijk van hun daden in de onderzoeksdossiers, evenals de loyaliteit en het gedrag, vrijgelaten. In 1955 waren allen vrij.

  Natuurlijk hielden zij zich na hun vrijlating stil over hun vechtverleden;
  “Ik zou niet geaccepteerd om overal te werken. Zes maanden woonde ik bij mijn tante. Maar tegen die tijd was ik getrouwd en had twee zonen. Ik moest terugkeren naar Prokopyevsk. Daar werkte ik zes jaar in de mijnen… Ik was stil over mijn verleden. Daarna verhuisde ik naar Bataysk in Rostov-Don-Vodstroy en vond werk als chauffeur van een vrachtwagenkraan, waar ik 35 jaar werkte tot mijn pensionering.”

  Like

 4. Lord of Hosts // juni 26, 2018 om 21:10 //  Overlevenden Lienz Kozakkenveteranen

  Bij hun overgave benadrukten de Kozakken dat ze hun hele leven wijdden aan de strijd tegen de Sovjetmacht, maar ze nooit zouden vechten tegen de westerse bondgenoten omdat ze de Britten en Amerikanen als hun vrienden beschouwden. Ze geloofden dat de alliantie tussen Groot-Brittannië, Amerika en Stalin slechts een list was, en ze waren er zeker van dat de oorlog spoedig in een nieuwe fase zou overgaan —> het Westen tegen de Sovjet-Unie. En zij verwachtten eraan deel te nemen…

  Maar hoe gingen de geallieerden zelf met hun krijgsgevangenen om?

  “Meer dan de helft van de dagen kregen we helemaal geen eten. En op andere dagen – een mager dieet “K”. Ik zag dat de Amerikanen ons een tiende van het rantsoen gaven dat ze zelf hadden gekregen … Ik klaagde bij het hoofd van het Amerikaanse kamp dat ze de Conventie van Genève schenden, waarop hij antwoordde: “Vergeet de Conventie. Hier hebt u geen rechten. ”
  https://translate.google.com/translate?hl=nl?sl=auto&tl=nl&u=https%3A//topwar.ru/1452-lagerya-smerti-yejzenxauyera.html

  Liked by 2 people

 5. Ik heb dit stuk twee keer gelezen, google gebruikt en naslagwerk op Wikipedia er op nagelezen.
  Nu weet ik dat ik nog maar weinig wist, en dat de houding van de Amerikanen en Engelsen zeer misdadig waren, onmenselijk om gevangen zo te behandelen. Ik heb nog al wat over Japanse kampen gelezen en er is bijna geen verschil met de omstandigheden waarin mensen werden gevangen gehouden. Terwijl iedereen de Japanse kampen verafschuwd is er over deze Amerikaanse kampen amper iets bekend. Tijd dat de archieven geopend worden!

  Like

 6. Het is een vast gegeven dat we altijd op Lord of Hosts kunnen rekenen als er kritiek op Stalin gegeven wordt.

  Like

 7. Tijl Uylenspiegel // juni 27, 2018 om 15:00 //

  Veruit de meesten van ons hebben nooit een oorlog mee hoeven te maken (gelukkig maar) .
  Oorlog is afschuwelijk en wat er met de overwonnenen gebeurd kan zelden het daglicht verdragen. Maar zoals zo vaak heeft een verhaal meerdere kanten, de soldaten die in Normandië landen zagen hun kameraden links en rechts sneuvelen en zij zullen dus weinig of geen sympathie voor de Duitse soldaten hebben gehad. Vergis je maar niet, lang niet iedereen die getroffen wordt is op slag dood, wat die jongens meegemaakt hebben was wel even iets anders dan onze “veteranen” in Afghanistan die daar ptts aan overhielden. Zit ik nou de misdaden van de geallieerden goed te praten ? Nee allesbehalve, dat waren wel degelijk ernstige misdaden. Veel ernstiger is dat dit zolang stilgehouden heeft kunnen worden.
  Wat we ook moeten beseffen is dat krijgsgevangenen de opmars van de geallieerden ernstig vertraagd zou hebben als men zich aan de conventie van Genève had gehouden en de mogelijkheid dat de vijand (Duitsland) de mogelijkheid had gekregen zich te hergroeperen en dus zwaarder weerstand had kunnen bieden.
  Nee ik praat het niet goed maar het is goed te beseffen dat als ze anders gehandeld zouden hebben de kans groot was geweest dat wij niet door de Engelsen, Amerikanen en Canadezen maar door de Russen ‘bevrijd’ zouden zijn geweest en wat dat betekent zou hebben dat mag iedereen zelf bedenken.

  Like

 8. Like

 9. tim pietersen // juni 29, 2018 om 22:15 //

  stalin en henrik yagoda (google maar…) hebben tientallen miljoenen uitgeroeid #holodomor #gulags #expendablesovjetarmy

  grote delen van europa vochten mee met de duitsers juist vanwege de massamoorden van stalin en henrik yagoda (en beria) in de jaren 20 en 30 en de ‘al-lies’ steunden die massamoordenaar……………… (deden ook niets toen hij polen binnenviel ondanks verdrag)

  Liked by 1 persoon

 10. EN WAREN BERIA,YAGODA EN STALIN (zoon van een Georgisse jood) per ongeluk geen joden

  Like

 11. Gladiator // november 23, 2018 om 15:05 //

  @Allen,

  Voor degene die nog IETS meer info wensen over o.a. dit topic én dus méér,

  Kijk naar bijgevoegde docu van onderzoeker en historicus Dr Stanley Monteith en huiver.
  Rond minuut 3 o.a. Operation Keelhaul welke hij ter sprake brengt (rond de 6 MILJOEN afgeslachte mensen!!!) en…….waar komt mij dit aantal toch zo bekend van voor!!??

  Echter, dit zij échte cijfers…..

  Veel kijkgenot of….

  Overigens Fubar, erg goed topic!!!

  Gladiator

  Liked by 1 persoon

 12. MoslimMolen // november 28, 2018 om 21:05 //

  ON GE KEN DE L-U-L-K-O-E-K !!
  .
  Zilch aan enig historisch bewijs
  Waanzinnige verdraaiingen
  Assumpties uit de grote teen
  .
  Sublimerend anti US => Semitisch
  …………
  Voor de goede en emig juiste orde:
  Indiers in moffen uniform
  Kroaten waren >100% Nazi’s vh ergste soort.
  Bron: mijn oom die met de USforces daar ’t anti Joods schorem aan plodden heeft geknald

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s