Nieuw

Israëliërs in Afula willen hun etnostad van vreemde smetten vrij houden

Zo’n 150 bewoners van Afula, onder wie oud-burgemeester Avi Alkabetz, die opnieuw kandidaat is voor die positie, en waarnemend burgemeester Shlomo Malihi, demonstreerden woensdag tegen de verkoop van een huis in de stad aan een Arabische familie. “De bewoners van Afula willen geen gemengde stad, maar eerder een joodse stad, en dat is hun goed recht”, aldus Elkabetz, “Dat is geen racisme”.

Vorige week gingen honderden joodse inwoners van de Noord-Israëlische stad Afula de straat op om te protesteren tegen de verkoop van een huis aan een Arabische familie. Zaterdag werd een bedoeïenenfamilie de toegang tot een openbaar zwembad in Zuid-Israël ontzegd, omdat ze in de alleen-voor-joden onofficiële middaguren waren gekomen. Zo leerden ze dat bedoeïenen apart van joden moeten zwemmen.

Het was niet de eerste keer dat joodse bewoners probeerden te verhinderen dat Arabieren zich in hun stad zouden vestigen. Het zou ook niet de eerste keer zijn dat niet-Joden de toegang tot een openbaar zwembad werd ontzegd.

Degenen die dergelijke incidenten volgen, zeggen echter dat er iets is veranderd in de Israëlische samenleving.

“Er is altijd racisme geweest tegen Arabieren in dit land – zowel aan de basis als op het niveau van de gevestigde orde,” zegt Raghad Jaraisy, directeur van de rechten van Arabische minderheden bij de Vereniging voor Burgerrechten in Israël. “Wat anders is, is dat het nu openlijk is,” voegt ze eraan toe. “Wat ooit achter gesloten deuren gefluisterd werd, schaamt men zich niet meer voor om in de openbaarheid uit te spreken.”

Onder de deelnemers aan de Afula-protesten, noteerde Jaraisy, waren twee prominente politici: de voormalige burgemeester van de stad, Avi Elkabetz, en de huidige locoburgemeester, Shlomo Malihi. En geen van beide was verlegen over het delen van anti-Arabische gevoelens.

“De bewoners van Afula willen geen gemengde stad, maar een joodse stad – en dat is hun goed recht”, aldus Elkabetz. “We zullen niet toestaan dat het karakter van de stad verandert,” voegde Malihi eraan toe.

Dergelijke proclamaties van hoge gemeentelijke ambtenaren worden steeds gebruikelijker, zegt Jaraisy. Nog maar drie maanden geleden waren inwoners van Kfar Vradim verontwaardigd toen ze ontdekten dat Arabische burgers een bod hadden gewonnen op tientallen percelen land in de welvarende stad Galilea. Burgemeester Sivan Yechieli schortte het biedproces op en legde uit dat het zijn taak was om het “seculier-joodsezionistische” karakter van de stad te behouden.

En dan was er minister Yoav Galant, minister van Bouw en Huisvesting, die eerder deze maand aan een commissie van de Knesset vertelde dat het zuiden van Israël niet alleen vanuit Gaza, maar ook door de plaatselijke bedoeïen werd “aangevallen”.

“In het verleden zou het voor een minister van een regering als belachelijk zijn beschouwd om in een officiële presentatie een dergelijke taal te gebruiken tegen burgers van dit land”, zegt Jaraisy.

Maar bij nader inzien is ze niet zo verbaasd. “Dat hebben we een paar jaar geleden al eens meegemaakt toen we de voormalige burgemeester van Opper Nazareth verzochten daar een nieuwe school te bouwen voor de groeiende Arabische bevolking”, vertelt ze. “Hij zei ons dat, zolang hij burgemeester is, zo’n school niet gebouwd zou worden, omdat ze het ‘Joodse karakter’ van de stad zou schaden.

Jaraisy gelooft dat premier Benjamin Netanyahu deze woorden legitimeerde, toen hij op de verkiezingsdag in maart 2015 in zijn beroemd geworden woorden waarschuwde dat de Israëlische Arabieren in als “kuddes” zouden stemmen.

Tzachi Mezuman, directeur van het in Jeruzalem gevestigde Racism Crisis Center, zegt dat pogingen om Arabieren uit Joodse steden te weren al ver teruggaan. Hij citeert opperrabbijn Shmuel Eliyahu, die in 2010 een edict uitvaardigde waarin Joden werden opgeroepen geen appartementen te verhuren aan Arabieren in de noordelijke stad.

“Maar in dat geval hadden we het over iemand van wie bekend was dat hij een racistische mening had,” zegt hij. “Met Afula hebben we het over een grote stad waar een oud-burgemeester en locoburgemeester deze dingen zeggen.

Lees verder bij Haaretz >>

Afula is ook de stad waar rabbi Kahane deze speech gaf:

 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.012 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Fubar (9309 Articles)
Is van mening dat de Collaborateurs terechtgesteld moeten worden.

4 Comments on Israëliërs in Afula willen hun etnostad van vreemde smetten vrij houden

 1. Groot gelijk wanneer ik het zou kunnen regelen hadden wij hier ook geen moslims en nee dat is ook geen discriminatie maar gewoon een gevolg van de ellende aangericht door dit islamitisch inteelt volk. Ook geen islamitische scholen haatkazernes en ga nog maar even door.

  Gewoon TOP een groot voorbeeld voor de rest van de wereld, zouden veel meer landen moeten doen en dan kunnen nog meer mensen hierover zeiken en zeiken over Joden en Israël in het algemeen.

  Liked by 3 people

 2. Lord of Hosts // juni 25, 2018 om 22:44 //

  Waarom moet ik toch zo plotseling aan dat konijnen-echtpaar denken dat de vrijheid kreeg in Australië en uitgroeide tot een enorme plaag, die niet meer te bestrijden is. Al het groen vreten ze op, en de inheemse herbivoor sterft uit of heeft moeite om te overleven…
  Ja ja, konijnen fokken als konijnen, daar is geen kruit tegen opgewassen…
  Voorkomen is beter dan genezen…

  Like

 3. Daniel // juni 26, 2018 om 09:54 //

  Zionisme = racisme. Laat ik het begrip ‘racisme’ ook maar eens tegen hen gebruiken.

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s