Nieuw

‘Enorme groep werknemers draagt helemaal niks bij aan de maatschappij’ – Het barst van de ‘onzinbanen’

Tenminste dat vindt de Amerikaanse hoogleraar antropologie David Graeber (57). Zijn remedie: meteen afschaffen die bullshit jobs. ,,Ga iets écht leuks doen met je tijd.’’

Nadat automatisering de mens veel van het werk uit handen nam, hebben we volgens Graeber met zijn allen besloten om die ‘onzinbanen’ te scheppen.

Ga maar na: financiële dienstverlening, telemarketing, ondernemingsrecht, onderwijs- en zorgadministratie, personeelszaken en public relations. Zouden we in opstand komen als deze banen zouden verdwijnen? Echt niet. Het is veel waarschijnlijker dat we het niet eens zouden doorhebben.

AD >>

In Nederland hebben we zelfs iemand, een gastarbeider nota bene, ingeschakeld om mensen aan te spreken of ze wel of geen jasje of zelfs sokken aan hebben.

Minister-president Rutte heeft het ook door, en wil niet eens meer langskomen bij deze 150 onzinbanen, tijdverspilling:

Kamer woest over ontbreken premier Rutte: ‘We slaan hier een pleefiguur’

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.012 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Fubar (9298 Articles)
Is van mening dat de Collaborateurs terechtgesteld moeten worden.

10 Comments on ‘Enorme groep werknemers draagt helemaal niks bij aan de maatschappij’ – Het barst van de ‘onzinbanen’

 1. “Rutte wil niet eens meer langskomen bij deze 150 onzinbanen, tijdverspilling:”

  Vergeet ook niet de ‘toeleveranciers ‘ voor al deze onzin. Iedere kamergeleerde heeft weer een of meerdere assistenten. Daarnaast zijn er enorme kuddes sympathisanten op de achtergrond actief bij de diverse partijen. En wat te denken van al die ministeries, waar dagelijks een hoop onzin uitgedacht wordt door duizenden ambtenaren ?
  Verder kan genoemd worden het leger aan lobbyisten, dat weer de deur plat loopt bij de kamerleden. Om bijvoorbeeld de dividendbelasting omlaag te krijgen.
  Helaas zijn dit allemaal banen, die niet zullen verdwijnen door automatisering.

  Liked by 2 people

 2. Die indruk heb ik tijden, dat de meest niet weten hoe ze de dag moeten door komen.
  Laatst nog gebeld met iemand van de woningbouw vereniging over dreigbrieven gericht aan mijn ouders, over de gele grassprietjes bij mijn ouders voor de deur.
  Daar werden ze voor “gesommeerd” om dat op te ruimen.
  Deze deden afbreuk aan het totaal beeld in de straat. Ja, verzin het maar.
  Terwijl het overal een grote tyfus zooi is, maar dat is lastiger aan te pakken.
  Doodziek wordt ik van dat soort gasten, en ze zijn ook totaal geen partij.

  Liked by 2 people

 3. Duchesne // juni 19, 2018 om 18:40 //

  Ze hadden die tijd ook nuttig kunnen vullen met een motie van wantrouwen en een acute afzetprocedure of FF stemmen met de aanwezigen…….maar nee, klagen….

  Like

 4. Ik schat het aantal onzinbanen in de EUSSR alleen al op een kleine 200 miljoen stuks. Als je alleen al kijkt naar het aantal onzinbanen dat door de EU wordt bedacht begin je zachtjes te wenen. Als je alle onzinbanen die door overheden, semi-overheden, ngo’s, sub-semi-ngo’s en -overheden in elkaar worden gezet bij elkaar optelt krijg je een aantal dat in de honderdduizenden loopt. Zonder gekunstelde onzinbanen zou het aantal nepsteuntrekkers ongeveer 70% bedragen van de totale populatie in de EU. Zonder onzinbanen en nepsteuntrekkers zou er een belastingdruk van 6% nodig zijn om alle oudjes elke dag een slagroomtaart bij de koffie te geven en alle oude mannen een Blonde Willige Poolse Verpleegzuster die van Rijkswege verstrekt wordt.

  Om even over die goeie ouwe tijd wat te zeggen: Vroeger hadden we in mijn durp van 4000 inwoners op het gemeentehuis 1 burgemeester en 1 wethouder en 3 raadsleden van de KVP (onzinbanen vanwege partijkartel en baantjescaroussel, weg ermee). Voor het echte werk hadden we 1 (één) gemeentesecretaris en 1 hulpje voor alles die het met elkaar deden, het werk dan, denk ik. Verder was er 1 hele veldwachter van de Rijkspolitie die met de kermis 1 collega uit de ommelander erbij kreeg om met z’n tweetjes een hele dronken kroeg vol zatlappen in het gareel of het spinhuis onder het gemeentehuis te roffelen. Meer was er niet en alles liep gesmeerd. Dat de burgemeester een onzinbaantje had en er een beetje voor spek en bonen bij zat kon je zien aan het bijbaantje dat ie in Den Haag of zo had als iets hoogs in de Kolen- en Staal Gemeenschap wat het begin van het huidige einde was. Maar ja, zonder die massale onzinbaantjes hadden ze totaal geen macht, de macht van de massa maar dan anders.

  Liked by 1 persoon

 5. paulzwueste // juni 19, 2018 om 19:42 //

  De grootste groep onzinbanen vindt je bij de belastingdienst.
  Trouwens iedereen weet dat de overheid alles van je weet.
  Waarom moeten we dan elk jaar opnieuw een ongelofelijk ingewikkeld en idioot pak papier invullen wat belastingaangifte heet?
  Ik ben er zeker van dat de overheid met de moderne automatiseringsapparatuur van tegenwoordig helemaal geen aangifte nodig heeft.
  Maar wel besparen op papier omdat dat helemaal in is.
  Voorbeeld:
  ABN-AMRO vermeldt op de achterkant van z’n financiële overzichten: “Dit document is CO2-neutraal verstuurd.
  De waanzin wordt steeds groter.
  Trouwens al ’n tijd niks meer gehoord over Transgenders enzovoorts, inclusief geslachtsveranderden enzovoorts.

  Is zeker geen hype meer…
  Weet je, ik heb ’n heel goed idee.
  Al die jonge krachtige vluchtelingen zouden we moeten transgenderen in vrouwen, dan hoeven ze hun vrouwen niet meer te laten overkomen en kunnen ze elkaar verkrachten.

  Zomaar ’n gedachte.

  Liked by 1 persoon

 6. @breinbrouwsels, ik weet u leeftijd niet, maar we zitten wel inmiddels met ruim 17 miljoen inwoners. dorpen geclusterd, grotere gemeenteraden. Maar aléz, dat er veel “tussen” banen ontstaan waarbij ik ook mijn twijfels heb, is zeker ook zo. Ons “dörp” was ook een stuk rustiger en beleidshalve gemakkelijker te overzien dan tegenwoordig sinds ze vele jaren geleden van 3 dorpjes met hun eigen bestuur naar een groot-gemeente- dorp zijn geworden. De zogenaamde specialistatie banen, “tussenbanen” gaat mij te ver. Nog maar eens in stukjes hakken, en per deel uit maatschapij een apart opleiding en baan creëren.

  Liked by 1 persoon

 7. @jrtpf
  Ik ben in de zomer van 1945 te water gelaten en ik beschrijf een situatie van vóór 1965. Één hele ambtenaar plus een soort stagiaire die de hele mikmak voor een durp met 4000 inwoners rondbreiden. Foto’s die met de popniettang nog op de paspoorten of identiteitsbewijzen werden bevestigd. Het hoogst geavanceerde kantoormachien was een zeefdrukapparaat. Alles werd met het handje gedaan en alleen de zeer belangrijke brieven gingen op de tiepmachine. Niks computer maar metershoge kaartenbakken en opbergmappen. En op je paspoort kon je gewoon even in de hal wachten. Moet je nu zien wat die knakkers ervan maken. Omgerekend hebben we nu 2000 onzinbanen op 4000 inwoners en aan die aantallen onzinbanen ontlenen ze hun macht. De macht van de gratis baantjes- en geldweggeverij. Dezelfde die ze nu ook bij hun nieuwe binnengejuichte volkeren gebruiken.

  Liked by 2 people

 8. Scrutinizer // juni 20, 2018 om 02:28 //

  Inderdaad. 150 onzinbanen. Vervang ze door 1 enkele Lee Kwan Yew en binnen 20 jaar steekt NL Singapore voorbij als welvarendste land.

  Like

 9. paulzwueste // juni 20, 2018 om 16:23 //

  Helemaal waar Breinbrouwsels.
  Ik schrijf zelfs nog van begin jaren tachtig.
  In dorpje Kloosterzande, Zeeuws Vlaanderen, vlakbij Hulst.
  Wij hadden ’n grijsgeverfde bank en een juffrouw waar je op mocht zitten.
  Ik bedoel die bank dus.
  In de gang van het Gemeentehuis.
  Na ’n kwartier kreeg je je vergunning, paspoort of rijbewijs.
  Inderdaad met opgeniette foto met ingepreegd Gemeentestempel.
  En wat kostte dat?
  Een kwart van wat het nu allemaal kost.
  Tienduizenden onnozele idioten zijn er bij gekomen en de administratiekosten zijn 4 X hoger dan vroeger.

  En alles duurt weken…
  Maar je moet wel vooraf betalen.

  Like

 10. vergeet niet wat onzin banen betreft de talloze commissies die in NL erg populair zijn lijkt het. Ook daar word geld in gestoken. Er moet weer eens een onderzoek commissie op een andere komen. en zo’n nonsens. Maar beste Breinbrouwsels, uw tijd is nog wat voor mij, maar ook ik kende die paspoorten. u zegt het zelf, niks computer. Daar zie je dus aan dat er een hele hoop aan nieuwe technologie is bij gekomen, dus ook nieuwe soort banen. Ondanks dat, ben ik ook van mening, dat er te veel nonsens banen zijn, die totaal a-productief zijn, en meestal enkel belastend voor de arbeider. ( mensen die werkelijk iets produceren ) Nog komt het voor “topzwaar” in bedrijven te zijn, werkvloer / kantoor.
  Dan nog wat, banenkeuze vroeger beperkt, mijn omgeving ( zuiden ) ging men de mijnen in, met 14-15 jaar de ovs ( vakschool voor ondergronders ), in de leer om dan mijnwerker te worden. Of in de bouw werken. Studeren was er ook niet bij de meesten; geen geld genoeg.
  Nu wil haast niemand meer echt met de handen werken, stratenmaker, loodgieter, dakdekker ect. noem ze maar op. Nee, zacht fluwelen handjes houden en niet vuil maken. We laten het ook grotendeels zelf toe. Jonge generatie is nog te vermoeid om wat gedisciplineerd vakwerk te doen. ……schiet ik nou door?

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s