Nieuw

Waarom architecten zonder vorm van proces de kogel moeten krijgen (Deel II)

Deel I staat hier. Ik wist dat er meerdere delen zouden volgen. En dat is zelden. Ik heb echt een enorme hekel aan architecten en vastgoedpiepels.

Enfin, anyways, goed. Om een hoop gelul wat te bekorten. Ik heb sinds kort een walkman met internetfunctie, je kan er ook foto’s mee maken, en ik ben zelfs al zo ver dat ik er één persoon mee gebeld heb. Die GPS-tracker, annex afluister-apparaat,  dat ik altijd geweigerd heb kent u als een smartphone.

De reden dat ik een personal GPS-tracker aangeschaft heb, zal ik nu niet bespreken, dat schiet ver voorbij dit topic.

Ik wil het over architectuur en leefomgeving hebben en de invloed daarvan op het directe -menselijke- welbevinden.

Ik zat vandaag een tijdje op een stoeltje dat iemand zomaar daar neergezet had, omdat het kan. En er daar geen vernielzuchtig tuig langswandelt. Ik zat er denk ik 20 minuten. In die tijd kwam er 1 jogger voorbij, 1 Canta, en 1 wandelaar, in Amsterdam Centrum, en die zei ‘hallo’ waarop ik ‘hallo’ terug zei, zoals dat vroeger gebruikelijk was.

Dat kan, omdat het een beetje een vergeten plekje is in Amsterdam.

Ik ben net nieuw met een smartphone zoals ik net zei en er nog wat onbeholpen mee, ik heb 20 seconden gefilmd vanaf dat stoeltje. In het begin barbecue-en wat mensen en aan het eind doemen wat heel lelijke gebouwen op. Die zijn in de plaats gekomen van wat ooit het PTT gebouw was. Dat was echt een enorme lelijke betonbunker en de architecten hebben geprobeerd de afzichtelijkheid daarvan te evenaren en zijn daar wonderwel in geslaagd.

Supervriendelijke video toch ?

De volgende opname heb ik gemaakt vanaf het bruggetje naar het marine-terrein, dat tot voor kort verboden gebied was voor burgers. Dat straatje hierboven loopt langs de spoordijk, als je niet zou weten wat er aan de andere kant neergezet is zou je kunnen denken dat Amsterdam een mooie stad is.

Aan het begin van dat straatje, de Dijksgracht, staat dit:

Als je onder het spoor doorgaat:

Als je daar vandaan richting het Centraal Station kijkt zie je de fantasievolle nieuwe skyline van Amsterdam:

Daar staan architectonische pareltjes als:

Dat zijn woningen, denk ik, want de architect heeft er balkonnetjes aangeplakt. Geen van de balkonnetjes wordt gebruikt, want je hebt er precies helemaal niks aan. Er staan geen tafeltjes, stoeltjes of planten op, ze zijn niet aan het gebouw geplakt voor de mensen, maar voor het ego van de architect. Als je dan misschien denkt, toch wel leuk zo’n balkonnetje vanwege het uitzicht over het IJ moet ik je teleurstellen, dit is het uitzicht:

Omdat de architect blokkendozen ook maar saai vindt heeft hij het volgende gebouw de mazelen en de vlektyfus gegeven:

Terug naar de Dijksgracht en het marineterrein op, omdat dat tegenwoordig, gedeeltelijk, toegankelijk is kun je een fotootje maken van de ‘achterkant’ van het Scheepvaartmuseum:

Als je je dan omdraait word je geconfronteerd met deze misdaad:

Vanaf hetzelfde punt kun je je ook afvragen wat iemand bezield heeft om dit te ontwerpen en waar hij het gore lef vandaan gehaald heeft dat naast het Scheepvaartmuseum te durven zetten:

Vanaf hetzelfde punt heb ik nog een filmpje gemaakt, het is met tegenlicht en daardoor wat mindere kwaliteit denk ik, maar mijn punt is wel duidelijk denk ik:

Naar de ingang van het marineterrein.

Poort:

De ingang, daar heeft iemand iets vierkants aan de oude muur geplakt, maar omdat het ongeveer in dezelfde kleur is valt het niet heel erg op. Zo meteen gaat het veel erger worden:

Eerst even de achterkant van bovenstaande, dat is wel mooi:

Maar als je vanaf dit zelfde punt naar links kijkt:

Als je voor de ingang staat en je omdraait, het is veel langer dan dit, maar dat kreeg ik niet in beeld vanwege de bomen die vol blad zitten:

En als je voor de ingang niet naar links kijkt, met dat vierkante uitbouwsel, maar naar rechts:

En daar wou ik het bij laten voor vandaag. Onderweg terug naar huis kwam ik langs het Entrepotdok, de UvA, over de Wibautstraat, door de Kerkstraat, over de Amstel en weer verder door de Kerkstraat. Van alle vijf kun je een vergelijkbaar fotoserietje schieten.

Als je alle lelijks in deze stad sloopt, blijft er misschien woonruimte voor 50.000 mensen over. We moeten niet inzetten op meer nieuwbouw zoals alle politieke partijen willen.

We moeten inzetten op sloop en grootschalige deportatie !

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.157 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Fubar (10113 Articles)
Na meer dan 10.000 kortere en langer artikelen op dit blog en 10.000 op andere blogs ga ik langzamerhand afscheid nemen. Dit blog is in goede handen. De populariteit én onbemindheid nemen in gelijke mate toe. Een mooiere bevestiging van onze onafhankelijkheid kunnen we niet wensen. Ik blijf meekijken, en af en toe wat publiceren, maar andere projecten roepen...

13 Comments on Waarom architecten zonder vorm van proces de kogel moeten krijgen (Deel II)

 1. paulzwueste // juni 14, 2018 om 18:52 //

  Schrijver heeft méér dan volkomen gelijk!
  Inzetten op sloop en deportatie.
  Zal ook gebeuren.

  Zeg maar gewoon sloop!
  Als Amsterdam voldoende gesloopt is kom ik nog eens kijken…
  Vergeet ook vooral niet de mensen die dat allemaal mogelijk hebben gemaakt te berechten.
  Inclusief die islamitische marionet die momenteel zogenaamd burgemeester van Amsterdam speelt.

  Like

 2. Johan P // juni 14, 2018 om 18:53 //

  Deels wel eens ja. moderne nieuwbouw is meer ontworpen voor het ego van de ontwerper dan gebruiksgemak. Wij hadden ooit een nieuw gebouw voor het bedrijf en de een of andere randdebiele ontwerper leek het leuk om een rond gebouw te ontwerpen.
  Wat dus betekende dat je in in veel van de kantoren geen normaal bureau neer kon zetten vanwege de kromming van de muur en sommige kantoren eruit zagen als taartpunten, met noodgedwongen het bureau aan de brede kant en dus kasten in het smalle gedeelte.
  Hoe je het verzint is mij een raadsel.

  Overigens geldt hetzelfde voor de ontwerpers van nieuwbouwwijken, waar de wegen een soort doolhof vormen waar bezoekers eindeloos de weg kwijtraken.

  En intussen is er vaak zogenaamd geen geld meer voor het onderhoud aan historische panden die er veel fraaier uitzien. Zelf ben ik van mening dat dat een onderdeel is van de opzettelijke vernietiging van de westerse cultuur door stukje bij beetje de historische gebouwen te slopen en te vervangen door oerlelijke zooi. je zou toch niet willen dat de blanke mens nog iets overhoudt om trots op te zijn en te kunnen wijzen op de geweldige geschiedenis? Nee, al dat soort dingen moeten volgens onze eliteclubjes langzaam worden vernietigd. Langzaam, omdat niemand dan in de gaten heeft wat er gebeurt en er dus ook niet tegen zal protesteren.

  Like

 3. Graag al die misdadigers die onze steden en dorpen naar de klote hebben geholpen stenigen. Flikker ze in de door henzelf gemaakte open wonden nadat al deze troep is verwijderd en gooi ze helemaal tot gort met de stukken afzichtelijk beton en andere bouwkundige teringzooi. Nog beter, laat het aan de moslims over en zeg erbij dat het De Laatste Steniging in Nederland is en dus op film wordt opgenomen, dus dat ze d’r best mogen doen.

  Like

 4. antiislamnu // juni 14, 2018 om 19:18 //

  Als je echt lelijke bouwsels wil zien dan moet je naar Zoetermeer daar zie je echt helemáál niets wat mooie is
  https://goo.gl/images/bhsgjL

  Liked by 1 persoon

 5. Ik heb niet de lelijkste gebouwen verzameld, er zijn veel lelijkere gebouwen in Amsterdam.

  Het was meer per toeval, ik moest naar de tandarts en die zit ergens daar in de buurt, omdat ik vroeger aan die kant van de stad woonde. En na een korte blik op mijn stralende gebit mocht ik weer weg van hem. En dacht ik even een rondje te fietsen omdat ik niet zo vaak meer in die omgeving kom.

  Like

 6. De reden dat ik een personal GPS-tracker aangeschaft heb, zal ik nu niet bespreken, dat schiet ver voorbij dit topic.
  Werkt je Tinder app al Fub ? hahahahahahha.
  Vond laatst een telefoon met daarop Tinder WTF ! ik wist niet dat er zoveel wijven in een telefoon passen was een half uur aan het scrollen en nog niet bij het einde van de lijst van wat die gozer hadt opgeslagen in zn contacten .

  Like

 7. Dit soort architectuur is ook onderdeel van de grootschalige uit linkse en marxistische koker komende demoralisering en vervreemding van en tussen de autochtone bevolking met de omgeving. Echt gepland en bedacht hierom. Die betonjungle architecten als onderdeel van het complot niet zozeer, maar hun ontwerpen worden doelbewust uitgeselecteerd. Er waren altijd lelijke ontwerpen door de eeuwen heen, maar je kunt ze ook laten voor wat ze zijn niet waar, namelijk op papier!
  Ze subsidiëren liever enge op Timmerfrans lijkende pvda-pedo`s met een Bart Chabotbril
  (zo zien ze er altijd uit, Rem koolhaas bv) die helemaal weg zijn van glazen tumoren met wezenloze zwaar deprimerende betonnen roestbakken, want dat is zo kunstzinnig.
  Het is de kunst van een maatschappij in verval. Het is tering-troep en afval en na oplevering al gelijk in verval!
  De negers en moslims vinden het fantastisch (hun nieuwe knuffelvolk) want die voelen zich thuis in zo`n ongeordende lelijke roest kots-bak. De landen waar ze vandaan komen zien er namelijk ook zo uit. Zo is het ook met die zwarte haatmuziek (alle haat waar socialisten zeggen tegen te zijn vind je er in terug) en talentloze altijd hetzelfde klinkende monotone kolere hiphop in de muziekindustrie, als enige zwaar gesubsidieerd door de EU!? Hoezo dat dan?
  Eveneens de ” kunstenaars” met nadruk op NAARS!
  Presteren het om een a4tje met een potloodstreep te verkopen voor 4000 euro!!?
  Als men die Keizer zonder kleren concepten kritiseert reageren ze met dezelfde kramp als al dat linkse hypocriete slijkvolk, dan ben jij een fascist!
  WEG ER MEE IDD EN ALLES UIT ELKE LAAG VAN ONS GESELLSCHAFT VERBANNEN!

  Liked by 1 persoon

 8. Dit draadje past hier wel.

  Hele twitter-account gaat voornamelijk over traditionalistische bouw vs. modernistische (laatste tijd loopt die over een boek te zeuren, maar voordien …)

  Like

 9. Like

 10. Like

 11. Tijl Uylenspiegel // juni 14, 2018 om 23:58 //

  Ben het roerend met Fubar eens; moderne “architectuur” is zowat een misdaad tegen de menselijkheid. Dat gezegd hebbende had ik vandaag een tegenovergestelde ervaring, ik moest even in Scheveningen zijn en daar kom ik nog maar zelden. Om alleen voor ambtenaren verklaarbare redenen moet je écht goed de weg weten om er te komen want nagenoeg alle doorgaande wegen ernaartoe zijn opengebroken, niet gewoon in fases nee gewoon de hele zooi tegelijkertijd open gooien en zodoende kwam ik via wegen waar ik normaliter niet (meer) kom en dat terwijl ik in een vorig leven jaren daar in de buurt heb gewoond. En zo kwam ik dus oa via de Statenlaan en dat is nog altijd van een zeldzame schoonheid. Nou is het Statenkwartier natuurlijk een heel chique wijk en niet weggelegd voor Jan met de Pet maar mijn hemel wat een verademing !
  Voor Johan; nieuwbouwwijken zijn inderdaad vaak een labyrint maar vaak kom je nadat je er hopeloos in verdwaald bent geweest achter dat er een “systeem” bestaat (als je het weet) in de straatnamen, in Zoetermeer heb je de Kleurenbuurt en die is ingedeeld in delen; blauw groen en geel, hoe helderder de kleur hoe meer je naar het midden van dat deel zit.
  In de nieuwe wijk Wateringseveld hebben ze een laan die dwars door de wijk snijd en komende vanuit Den Haag heb je dan aan de rechterkant straatnamen met Noord-Amerikaanse steden en links Zuid-Amerikaanse steden. Zoals gezegd meestal kom je daar pas achter nadat je al verdwaald bent geweest.
  Eén ding is zeker, je zult niet ontroerd zijn van schoonheid, het is allemaal een grote grijze betonmassa.

  Liked by 1 persoon

 12. Dit soort artikelen zijn geweldig. Ze hebben een nostalgische ondertoon, een heimwee naar het vakmanschap en de bouwkunst van vroeger tijden.
  Hedendaagse sjoemelgebouwen daarentegen worden genadeloos onder de loupe genomen en tot op het bot afgekraakt.

  Like

 13. Over dat gebouw met die azelen en vlekken was indertijd een hele hoop gedoe. Het onderste gebouw stnd er namelijk al en toen hebben die archtecten er een ander gebouw dwars overheen gebouwd. Dat stuitte op verzet van de onder/bewoners, maar het heeft niets uitgehaald.

  De hele route van de foto´s, die Fubar voor dit artikel gemaakt heeft, hebben we toevallig gelopen tijdens de afgelopen Uitmarkt in Amsterdam.

  Liked by 1 persoon

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s