Nieuw

EU rapport uit 2015 – ISIS-zelfmoordaanslag op treinstation van Ankara op 10 oktober 2015 zou in opdracht zijn van Erdogans AKP partij

Volgens een rapport van de officiële inlichtingendienst van de Europese Unie, EU INTCEN, zou de ISIS-zelfmoordaanslag op een vredesmars buiten het treinstation van Ankara op 10 oktober 2015 zijn gepleegd in opdracht van de Turkse regerende AKP (Justice and Development Party), aldus een bericht van de online nieuwsketen Ahval.

De terreuraanslag, waarbij twee zelfmoordbombardisten van de islamitische staat Irak en de Levant (ISIL) in een menigte van voornamelijk linkse en Koerdische sympathisanten zich opbliezen, was de dodelijkste terroristische aanslag in de moderne Turkse geschiedenis, waarbij 109 burgers omkwamen en nog eens 500 gewond raakten.

Het volgde op de ISIS-aanslagen op een bijeenkomst van een pro-Koerdische politieke partij in Diyarbakır op 5 juli, waarbij vijf doden en meer dan 100 gewonden vielen, en op een groep linkse partijen in de stad Suruç in de provincie Şanlıurfa in Turkije die van plan waren op 20 juli 2015 een solidariteitsreis te maken naar de Koerdisch-Syrische stad Kobani, waarbij 33 doden en 104 gewonden vielen.

Het drie pagina’s lange EU-INTCEN-rapport, waarvan Ahval een exemplaar heeft ontvangen, werd blijkbaar slechts drie dagen na de aanslag verspreid als een dringende, top classified briefing note, gedateerd 13 oktober 2015.

“De modus operandi van de aanval (zelfmoordterroristen) wijst op Da’esh (ISIL)”, merkt het rapport op, en biedt een conclusie: “Gezien de omstandigheden (niet doorzochte aankomende bussen met demonstranten, politie bijna afwezig bij de grote demonstratie), is er reden om aan te nemen dat in dit geval krachten binnen de AKP de ISIS daders in dienst hebben genomen.

In het verslag wordt ook de politieke situatie beschreven waarin een Koerdische politieke partij, de Democratische Volkspartij (HDP), wanhopig probeerde het nieuwe geweld in het zuidoosten van Turkije tot bedaren te brengen om haar zetels in het parlement te behouden bij de komende verkiezingen van 1 november 2015 door de kiesdrempel van 10 procent van Turkije te overschrijden.

De AKP verloor bij die verkiezingen op 7 juni zijn meerderheid en “het laatste wat Erdogan op dat moment kon gebruiken was een Koerdische vrede”, stelt het bovengenoemde rapport.

Tijdens een hoorzitting in het proces tegen verdachten in de zaak op november 2017 hoorde de rechtbank dat de politie was gestopt met het monitoren van de ISIL-bommenwerper Yunus Emre Alagöz 11 dagen voordat zijn broer Yusuf Alagöz de Suruç-bombardementen uitvoerde en drie maanden voordat hij een van de twee zelfmoordaanslagplegers zou zijn die betrokken waren bij de aanslag op het treinstation van Ankara.

Een advocaat voor de vervolging, Doğukan Tonguç Cankurt, zei dat de politie gestopt was met het aftappen van Alagöz omdat ze van mening was dat er voldoende bewijsmateriaal verzameld was. “Als dit afluisteren was doorgegaan, zouden misschien noch de Suruç, noch het treinstation bloedbaden hebben plaatsgevonden,” zei Cankurt.

Hij zei dat de ambtenaren hadden geweten wat ISIS deed en dat zij hun kop in het zand hadden begraven.

Het feit dat het medische teams 44 minuten vergde om de scene van de ontploffingen te bereiken was duidelijke achteloosheid, zei een andere advocaat, Ziynet Çelik.

Er waren drie ziekenwagens binnen een korte afstand van het treinstation, maar volgens hun GPS verslagen verliet een van hen de scene zonder om het even welke gewonde demonstranten na de explosie mee te nemen, en slechts 16 gewonden van de meer dan 500 werden überhaupt meegenomen naar een ziekenhuis binnen het eerste half uur, zei zij.

In tegenstelling daarmee, was de oproerpolitie wel binnen 14 minuten ter plaatse met waterkanonnen, zei zij, en bij een even grote maar door de overheid gesteunde, openluchtvergadering het jaar voordien waren er 141 paramedici, 24 ambulances en een crisiscentrum geweest, zei Çelik.

Een van de verdachten in het proces, Suphi Alpfidan, beweerde dat verscheidene politieagenten van Gaziantep op de hoogte waren van de aanslagen en persoonlijk de leiders van de Gaziantep ISIS-cel die ze had uitgevoerd, hadden gekend.

Politieagenten Tahir Sarışık van de inlichtingendienst en Bestami Duman van de antiterrorismedivisie, die door Alpfidan waren genoemd, hebben verklaard dat zij geen van de verdachten in deze zaak kenden of met hen hadden gesproken.

Een nieuwe ronde hoorzittingen in het proces is gepland voor 12-13 Juni.

Tijdens een recente persconferentie beweerden leden van het Comité van advocaten van 10 oktober (advocaten van de verdediging van de slachtoffers) dat de zaak opzettelijk eindeloos gerekt werd en dat het beveiligingspersoneel dat verantwoordelijk was voor de bewaking van de verdachten van ISIS niet voor de rechtbank was gebracht in een poging om de zaak te verdoezelen. Ze beschuldigen de politie in de stad Gaziantep ervan de verdachten niet gearresteerd te hebben, ondanks het afluisteren en “hen toe te staan” het bloedbad uit te voeren.

De linkse online nieuwsketen Duvar rapporteerde op 9 Juni dat ondanks het feit dat Yunus Durmaz, de eerste verdachte voor de planning van de aanval van Ankara, op de watch list van de politie in Gaziantep stond, en ondanks dat er een arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd was, de politie hem niet arresteerde.

Durmaz staat bekend als de emir van het ISIS in Gaziantep en wordt ook beschuldigd van het plannen van zowel de Suruç als de Ankara aanslagen. Volgens hetzelfde rapport van Duvar, werd een arrestatiebevel uitgegeven door een hof in İstanbul voor Durmaz in November 2013, maar de politie van Gaziantep slaagde er niet in hem te arresteren. Durmaz blies zichzelf naar verluidt op tijdens een politie-inval in zijn huis in Gaziantep, op 19 mei 2016.

Bron:

https://stockholmcf.org/eu-report-turkeys-ruling-akp-commissioned-isil-for-ankara-massacre/

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.012 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Fubar (9288 Articles)
Is van mening dat de Collaborateurs terechtgesteld moeten worden.

5 Comments on EU rapport uit 2015 – ISIS-zelfmoordaanslag op treinstation van Ankara op 10 oktober 2015 zou in opdracht zijn van Erdogans AKP partij

 1. Duchesne // juni 13, 2018 om 10:18 //

  Die coup, hoe ontzettend goed dat die Erdogan uitkomt….triest dat gewone soldaten dagelijks in Turkije worden gemarteld om niets anders dan het doen van hun plicht, en om de macht van Erdogan te legitimeren….wat een onrecht !

  Like

 2. Piet Karbiet // juni 13, 2018 om 10:50 //

  Ongelofelijk dat die getuigen nog niet zijn “verdwenen”. En dat de EU deze terrorstaat met miljarden steunt. Kaag c.s. heeft bloed aan haar handen. Poetin is het Kwaad maar wel je hoofddoek op Teheran en Ankara bezoeken. Om te kotsen.

  Like

 3. polderboy // juni 13, 2018 om 11:22 //

  West Europese multinationale bedrijven hebben erg veel in Turkije geïnvesteerd.
  Erdogan weet dat hij alles kan flikken.

  Hij hoeft maar te roepen dat het tijd wordt om dat multinationale West Europese geboefte te nationaliseren, omdat ze de veiligheid van het Turkse moederland van binnenuit bedreigen, of Timmermans komt weer met een koffer met 6 miljard uit Brussel aandraven voor Erdogan, om “vluchtelingen mee te helpen”.

  Trouwens zolang Erdogan blijft brullen dat hij alleen maar PKK Koerden afknalt, opblaast, gevangen zet en laat doodmartelen, dan zal Timmermans zeggen dat het terroristen zijn, die bij hem in de la van het bureau sinds 2001 op een lijstje staan van terroristen.
  Het wordt nog bonter als je weet dat ze er nota bene op verzoek van de Erdogan Turken op terecht zijn gekomen, op die terreurlijst van Timmermans, die Koerden.

  Het is allemaal heel vervelend, maar daarom hebben ze Amnesty opgericht. Voor een joetje per jaar heb je een aflaat binnen en dus weer een schoon geweten.

  Like

 4. Lord of Hosts // juni 13, 2018 om 16:15 //

  Ah, inlichtingendienst van de Europese Unie, die zitten er ook niet om de waarheid te verkondigen maar om in het belang van hun opdrachtgevers onrust te stoken.
  Erdogan buigt al een aantal jaren niet meer zo diep voor Washington en trekt meer en meer z’n eigen plan. Ja, dan wordt er niet alleen de anti-propagandamachine op je losgelaten, maar worden er ook van buitenaf revoluties georganiseerd, en geïnvesteerd in een staatsgreep en de moord op de regerende president…

  En wie is de Turkse islamist Fethullah Gulen ook alweer, met zijn hoofdkantoor in Pennsylvania met vele speciale fondsen twv meer dan 50 miljard dollar.
  Deze islamitische organisatie is een dekmantel voor de CIA.

  Honderden madrassa’s en moskeeën zijn gebouwd door deze organisatie in Centraal-Azië en Rusland, en niet voor niets, hoe kun je de soennitische moslim nog makkelijker bereiken dan via hun geloof…, en inzetten om chaos te scheppen in de onwelwillende landen….

  Neen, dit verhaal is niets meer dan een poging om Erdogan in een kwaad daglicht te zetten bij zijn eigen aanhangers. Washington wil van deze ongehoorzame Erdogan af… en dan worden er vuile spelletjes gespeeld en de inlichtingendienst van de EU voert de opdracht uit…, of ze willen of niet…
  Er wordt wat afgelogen in de wereld…

  Oh ja, voordat ik het vergeet,
  De Gülen-aanhangers die verantwoordelijk zijn voor de (mislukte) staatsgreep, waarbij vele doden en gewonden zijn gevallen, en de (mislukte) moordaanslag op de president moeten gewoon uitgeleverd en berecht worden. Dit zijn land/volks-verraders en behoren geen beschermde status te krijgen in de westerse landen… uitleveren dat crapuul.

  Like

 5. Duchesne // juni 13, 2018 om 16:19 //

  Nationalisatie van westerse bedrijven door Turkije is geen probleem, maar de oplossing. met de nationalisatie van die bedrijven vallen ook de aan en afvoer lijnen ook weg…dus massaal werkloosheid, infrastructuur donderd in elkaar….einde Erdogan…

  En de bedrijven kunnen naderhand schadeloos worden gesteld als er een nieuwe regerign komt, anders geen handel meer of deur naar Europa…wie wie bij de ballen heeft is een kwestie van wie ballen heeft en de ander er als eerste bij wil vastpakken…

  Erdogan bestaat bij de gratie van het westen, niet bij de stem van de Turk. Het zijn de multinationals die Erdogan in het zadel houden, kijk maar eens wat er allemaal in licentie word gemaakt in turkije en wie de eigenaren zijn van die fabrieken en licenties…

  Turkije kan op een nacht plat liggen en een jaar later nog steeds plat zijn, en daar hoeft geen dooie bij te vallen. Ze zijn heel erg kwetsbaar…..

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s