Nieuw

Doodstraf nu verplicht voor geloofsafval in Mauritanië – Bekering tot het Christendom wordt met de dood bestraft

Op 27 april 2018 heeft de Nationale Vergadering van Mauritanië een wet aangenomen die de doodstraf verplicht stelt voor iedereen die veroordeeld is voor “godslasterlijke taal” en voor handelingen die als “heiligschennend” worden beschouwd.

Deskundigen op het gebied van de mensenrechten van de VN, de Afrikaanse Commissie voor de rechten van de mens en de volkeren (ACHPR) en meer dan 20 NGO’s hebben de regering van Mauritanië opgeroepen om artikel 306 van het wetboek van strafrecht, dat de verplichte doodstraf bevat voor mensen die veroordeeld zijn voor godslasterlijke uitspraken of daden die als heiligschennend worden beschouwd, te herzien en in te trekken.

Vóór 27 april stond de wet drie dagen toe waarin veroordeelde verdachten zich mochten bekeren. Het lijkt erop dat de herziening van de code is ingegeven door de in het oog springende zaak van een Mauritaanse blogger, Mohamed Cheikh Ould Mkhaïtir. Mkhaïtir, een lid van de ijzersmeden kaste, had een blog geplaatst in “waarin het gebruik van religie om discriminerende praktijken te legitimeren” tegen zijn kaste aan de kaak werd gesteld.

Dat was in 2014. Hoewel zijn straf is omgezet in twee jaar gevangenisstraf, is hij met ingang van dit artikel niet vrijgelaten. Zijn succesvolle beroep riep echter verontwaardiging op bij de conservatieve moslims in een land dat erop uit lijkt zijn nationale wetten in overeenstemming te brengen met de sharia. Enkele maanden geleden probeerden aanklagers de zaak te heropenen en de doodstraf opnieuw in te voeren.

Door de behandeling en de gevolgen van de zaak Mkhaïtir heeft de World Press Freedom Index van Verslaggevers zonder Grenzen in 2018 de positie van Mauritanië op de ranglijst met 17 punten verlaagd.

Open Doors heeft Mauritanië op de 57e plaats gezet op de lijst van landen waar de meeste vervolging plaatsvindt. Het helpt te begrijpen dat de officiële naam van het land “de Islamitische Republiek Mauritanië” is, van dezelfde aard en naam als de Islamitische Republiek Iran. Op een totale bevolking van 4,2 miljoen zijn slechts ongeveer 10.000 christenen.

De minister van Defensie verdedigde de noodzaak van artikel 306 door te stellen dat “wat we eerder hadden, in strijd was met de officiële sharia-code, de officiële wet. We willen zo dicht mogelijk bij de echte sharia-wetgeving staan, dus we moesten die discrepantie tussen die twee wegwerken.

Artikel 306 is subtiel gericht op islamitische afvalligheid en godslastering. Technisch gezien worden zij afvallig als zij zich tot het christendom bekeren. Bekering tot het Christendom wordt de wettelijke grond voor het opleggen van de doodstraf.

De beslissing om in Mauritanië christen te worden is een moeilijke beslissing. De islam verlaten en Christus volgen betekent op zijn minst uitsluiting en vervolging. Nu schrijft de wet voor dat het de dood betekent. Omdat de bekeerling voor de bekering moslim moet zijn (meer smaken zijn er niet in Mauretanië), is hij of zij schuldig. Men neemt deze beslissing niet lichtvaardig.

Tom Nettleton van de Stem der Martelaren heeft christenen gevraagd “te bidden dat Gods Geest zal bewegen”. De Bijbel spreekt over God die de harten van koningen leidt, God die regeringen leidt, en dus laten we bidden dat er een verandering van hart is en dat Mauritaniërs vrij zouden zijn om hun eigen religieuze weg te kiezen.

Bron:

https://missionsbox.org/news/death-penalty-now-mandatory-for-apostasy-in-mauritania/

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.052 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Fubar (9598 Articles)
Is van mening dat de Collaborateurs terechtgesteld moeten worden. En tot we die optie hebben trappen we af en toe reageerders van het schavot.

2 Comments on Doodstraf nu verplicht voor geloofsafval in Mauritanië – Bekering tot het Christendom wordt met de dood bestraft

 1. paulzwueste // juni 11, 2018 om 20:03 //

  Maurietanië was vroeger Nederlands.
  Het is dus onze plicht daar enkele mariniers naar toe te sturen die elk met ’n geweer met 5 patronen, gewapend zullen zijn, en bovendien ’n zakmesje mogen meenemen.

  Liked by 1 persoon

 2. Piet Karbiet // juni 12, 2018 om 13:42 //

  Legale slavenmarkten hadden ze daar al. Hup Sylvana en Sunny, zeg er wat van!!

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s