Nieuw

Turkije chanteert Griekenland: zegt vluchtelingendeal op – Griekenland haalt schouders op: deal was toch waardeloos

Foto: Turkse minister van buitenlandse zaken Mevlüt Çavuşoğlu. Bron: Wikimedia Commons. Auteur: Meghdad Madadi from Tasnim News Agency-

Het donderdag door Turkije genomen tegenbesluit om de overnameovereenkomst tussen migranten en Griekenland op te schorten vanwege de weigering van Griekenland om acht Turkse soldaten uit te leveren, werd gezien als een zoveelste symptoom van de verslechterende betrekkingen tussen beide landen.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu herhaalde Ankara’s verhaal “ons tegen hen” en zei dat de Griekse regering het probleem wil oplossen, maar onder druk van het Westen de militairen niet uitlevert.

“Er is een migrantenovereenkomst met de EU. Dit wordt momenteel ten uitvoer gelegd. Er is ook een bilaterale overnameovereenkomst met Griekenland. Nu hebben we deze overnameovereenkomst opgeschort. Wij zullen ons werk met Griekenland na het definitieve rechtbankbesluit voortzetten,” zei Cavusoglu.

Ekathimerini >>

Op grond van deze overeenkomst, die door de Turkse minister van Buitenlandse Zaken is, Mevlut Cavusoglu, donderdag werd opgezegd tegen de achtergrond van de toenemende spanningen tussen Athene en Ankara, heeft Griekenland tot nu toe slechts vijf migranten zonder papieren kunnen terugsturen dit jaar en 21 in 2017.

“De termen leken op het eerste gezicht gemakkelijk. We moesten bewijzen dat de buitenlander die het land illegaal was binnengekomen vanuit Turkije was overgestoken, hetzij via een document waaruit dit bleek, hetzij zelfs via een eenvoudig vervoersbewijs”, vertelde een voormalig ambtenaar van het ministerie van Binnenlandse Zaken Kathimerini. “Maar toen we de lijst met mensen indiende die we wilden terugsturen, duurde het lang voordat Turkije reageerde. Tegen de tijd dat we een antwoord ontvingen, konden we de persoon in kwestie niet meer lokaliseren omdat hij niet in detentiecentra wordt vastgehouden.

Uit de cijfers blijkt dat de overnameovereenkomst tussen de EU en Turkije ook een verwaarloosbaar effect heeft, hoewel de verantwoordelijkheid voor de trage uitvoering ervan bij Griekenland lijkt te liggen. Sinds de ondertekening in maart 2016 zijn slechts 1 630 migranten van verschillende nationaliteiten teruggestuurd naar Turkije, terwijl er nog steeds meer dan 35 000 in Griekenland zijn in afwachting van de behandeling van hun asielaanvraag.

Ekathimerini >>

 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.072 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Fubar (9786 Articles)
Is van mening dat de Collaborateurs terechtgesteld moeten worden. En tot we die optie hebben trappen we af en toe reageerders van het schavot.

1 Comment on Turkije chanteert Griekenland: zegt vluchtelingendeal op – Griekenland haalt schouders op: deal was toch waardeloos

  1. paulzwueste // juni 9, 2018 om 18:18 //

    “Ons” tegen hen, is wel héél slecht Nederlands.

    “Wij tegen hen.”
    Zo hoort het.

    Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s