Nieuw

Nieuw boek beweert dat Anne Frank door joodse collaborateur is verraden 

Ans van Dijk.

Otto Franks roman over Anne Frank, geschreven in autobiografische stijl, is nog steeds wereldwijd een van de meest gelezen boeken. Nu heeft de Nederlandse auteur Gerard Kremer een boek geschreven waarin hij beweert dat een jodin in Nederland, Ans van Dijk, in werkelijkheid Anne Frank bij de SS heeft aangemeld; terwijl de bewering niet nieuw is, verstrekt de auteur van het boek een verklaring van zijn vader, die de collaborateur kende.

Volgens de auteur van het boek The Backyard of the Secret Annex was het de joodse lesbienne Ans van Dijk die Anne Frank en haar familie aan de nazi autoriteiten had verraden. Van Dijk werd zelf door de Duitse inlichtingendienst gearresteerd nadat ze zich had verborgen. Er wordt beweerd dat ze in totaal 145 joden heeft genoemd, inclusief haar broer en zijn familie. Hiervoor werd ze na de oorlog geëxecuteerd.

Onderzoekers hebben eerder geprobeerd om Van Dijk te koppelen aan het transport van Anne Frank naar het werkkamp Bergen-Belsen, maar dat lukte niet. De auteur van het boek, Gerard Kremer, beweert dat hij de waarheid kent omdat zijn vader bekend was met van Dijk in Amsterdam. De vader van Kremer was lid van de Nederlandse ondergrondse beweging. Zijn vader, die in 1978 overleden is, heeft verteld te hebben gewerkt in een kantoorgebouw in Amsterdam, waar twee van de vloeren werden gebruikt door de Duitse autoriteiten en de NSB, de Nederlandse Nationaal-Socialistische Beweging.

Kremer’s vader vertelde de eerste keer over de arrestatie van Van Dijk met Pasen 1943. Na haar arrestatie, maakte ze  frequente bezoeken aan het door de nationaal-socialisten gecontroleerde gebouw. Ze vermomde zich altijd en gebruikte speciaal toegewezen telefoons om te bellen. In augustus 1944 hoorde de vader verschillende Duitse officieren praten over waar Anne en haar familie zich verstopten en nam Van Dijk deel aan het gesprek hierover. De familie Frank werd op 4 augustus gearresteerd, terwijl Van Dijk Amsterdam verliet en naar Den Haag reisde.

Op het speciale tribunaal werd van Dijk aangeklaagd voor 23 punten van verraad en bekende alle aanklachtspunten maar vroeg om genade, omdat ze alleen had gehandeld in zelfbehoud. De nacht voordat ze geëxecuteerd werd, nam ze persoonlijk afstand van haar joodse cultuur en werd ze gedoopt door een katholieke priester.

Een woordvoerder van het Anne Frank museum zegt dat ze contact hebben opgenomen met Kremer over zijn boek, maar dat hij geen bewijs heeft kunnen leveren voor van Dijks handelingen.

– We beschouwen het boek van Gerard Kremer als een eerbetoon aan zijn ouders, gebaseerd op wat hij zich herinnert en heeft gehoord, zei de woordvoerder. Een paar jaar geleden onderzocht het museum het proces rond de arrestatie van familie Frank en de vier andere mensen die waren verstopt in het achterhuis, maar vond geen bewijs van deze of andere verhalen over vermeende verraad.

In verband met een rechtszaak in 1980 onderzocht de Duitse staats forensisch laboratorium Criminal Bundes Amt (BKA) het origineel van het Anne Frank dagboek-manuscript. De analyse van de autoriteit stelde vast dat “significante” delen van het dagboek waren geschreven met een balpen – die voor 1951 niet beschikbaar was. BKA stelde ook vast dat gedeeltes van het dagboek na 1951 zijn toegevoegd of veranderd;  wat de authenticiteit van het gehele werk in twijfel te trok. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog stierf ze aan de ziekte tyfus, in maart 1945, toen Europa werd verwoest en meer dan 60 miljoen mensen stierven.

In verband met de Anne Frank Stichting wiens rechten op het boek in 2016 verliep, werd de Stichting uiteindelijk gedwongen om te erkennen dat het haar vader, Otto Frank, was die de twee dagboeken tot een geheel geredigeerd had en daarin zijn eigen creatieve keuzes gemaakt had. Het Anne Frank Fonds is van mening dat hij co-auteur is van het boek en dus de auteursrechten tot en met 2050 in handen van het Fonds zijn.

Vanwege de gewijzigde auteursrechtelijke situatie wordt het Engelstalige boek niet langer het dagboek van Anne Frank genoemd, maar het dagboek van een jong meisje en is nu de definitieve versie. De auteurs zijn nu naar verluidt Anne Frank, Otto Frank en Mirjam Pressler.

Bron:

https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5271436,00.html

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.073 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Rommel (7476 Articles)
Wij hier bij FENIXX zijn tegen geweld. We streven naar een revolutie door de voorlichting van de massa. Wanneer de informatie beschikbaar is voor de mensen, zal systeemverandering onherroepelijk en onvermijdelijk zijn. Iedereen die geweld suggereert of promoot in de commentarensectie zal gecensureerd worden en bij herhaling permanent verbannen worden.

4 Comments on Nieuw boek beweert dat Anne Frank door joodse collaborateur is verraden 

 1. antiislamnu // juni 3, 2018 om 00:23 //

  Like

 2. Piet Karbiet // juni 4, 2018 om 12:27 //

  Euh Rommel, de balpen is uitgevonden in 1938. De familie Frank had ook thuis al een telefoon. Verder heb ik op school geleerd dat de nazi’s de Duitse taal zuiverden van Engels woorden. De ballpoint werd toen de Kugelschreiber. https://nl.wikipedia.org/wiki/Balpen

  Like

 3. De balpen is inderdaad in 1938 uitgevonden, maar de eerste commerciële versie kwam pas in juni 1943 op de markt, en alleen maar in Argentinië.
  En dat de familie Frank ook thuis al een telefoon had, lijkt me in dit geval irrelevant.

  Like

 4. Piet Karbiet // juni 5, 2018 om 12:00 //

  Dus het dagboek is vervalsd danwel herschreven?

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s