Nieuw

Negen van de tien die het leven lieten bij arbeidsongevallen zijn mannen – de Zweedse Arbeidsinspectie legt de schuld bij de ‘machocultuur’ van de slachtoffers

Auteur: Mia Åkermark.

Het zijn bijna alleen mannen die sterven bij ongevallen op de werkplek. De gebruikelijke verklaring is dat mannen domineren in de hoogbouw-, transport-, landbouw- en bosbouwsector, waar het risico van dergelijke schade veruit het grootste is. Maar in een nieuw gendergericht rapport van de Zweedse Arbeidsinspectie wordt nu in plaats daarvan de schuld aan de slachtoffers gegeven – het zijn de “gendernormen en machocultuur op de werkvloer”, dat is de reden waarom negen van de tien doden onder mannen vallen, zo wordt beweerd.

Door: Mats Dagerlind – Vertaling: ‘Rommel’

Vorig jaar stierven 44 mensen bij ongelukken op het werk. 41 hiervan waren mannen, slechts 3 vrouwen. Deze genderverdeling van dodelijke ongevallen op het werk is niets nieuws, met enkele uitzonderingen na ziet het sinds het begin der tijden zo uit. Maar de Arbeidsinspectie is in zijn rapport echter van mening dat dit een patroon is dat zich in het afgelopen decennium heeft ontwikkeld, en heeft vastgesteld dat het gekoppeld is aan de opvattingen van mannen over mannelijkheid.

Dat bijna alleen mannen sterven tijdens arbeidsongevallen is nooit een kwestie geweest waar de feministische beweging zich voor interesseerde, hoewel het beweert te streven naar gelijkheid en evenzeer bezorgd te zijn over kwetsbare mannen als over kwetsbare vrouwen. De media publiceert meestal alleen de totale cijfers, niet hoe de genderverdeling eruitziet. Met het laatste rapport van de werkomgevingsautoriteit over sterfgevallen op het werk, wordt een volgende stap gezet – van de desinteresse voor mannen naar de schuldenlast op de schouders van mannen leggen.

Volgens de Arbeidsinspectie sterven mannen niet op het werk omdat ze, in tegenstelling tot vrouwen, werken in gevaarlijke beroepen, maar omdat ze worden bestuurd door een machocultuur die uitnodigt tot risico nemen. De door ongelukken getroffen mannen hebben volgens het rapport het expliciet aan zichzelf te wijten voor hun dood, door zichzelf bloot te stellen aan risico’s om hun mannelijkheid te bewijzen.

Als vrouwen dezelfde vermeende onverantwoordelijke overtuigingen en gedragingen zouden hebben over gender, werk, veiligheid en risico als mannen, zouden de statistieken volgens de Arbeidsinspectie er anders uitzien en evenveel vrouwen als mannen sterven bij ongevallen op het werk.

Het rapport waarin deze nieuwe bevindingen worden gepresenteerd, draagt ​​de naam “Genderperspectief op ongevallen en arbeidsongevallen” en is geschreven door Gunilla Olofsdotter, Universiteit van Stockholm, in opdracht van de Zweedse Arbeidsinspectie.

Bron:

https://samnytt.se/nio-av-tio-som-dor-i-arbetsolyckor-ar-man-nu-lagger-arbetsmiljoverket-skulden-pa-olycksoffrens-machokultur/

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 996 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Rommel (6634 Articles)
Journalistiek zou onaangenaam moeten zijn, een streven waar wij graag aan voldoen. Ai, ai, ai.

8 Comments on Negen van de tien die het leven lieten bij arbeidsongevallen zijn mannen – de Zweedse Arbeidsinspectie legt de schuld bij de ‘machocultuur’ van de slachtoffers

 1. Misschien moesten al die witte mannen, die al die witte landen draaiende houden, met echte banen, in plaats van al die fopbanen van vrouwtjes en linkse gefeminiseerde nepmannetjes eens een jaartje in staking gaan.

  Dan gaan ze zelf maar WC-s aanleggen, treinen knutselen, auto’s in elkaar zetten en de wegen waar die dingen op rijden, de schepen lassen waar hun goedkope in kinderarbeidfabrieken in Bangladesh gemaakte hippe kleding mee hier naar toe gebracht wordt, laat ze zelf maar gaan werken in de bunkerstations waar die schepen gevuld worden met de meest giftige stoffen die we konden vinden om bij elkaar te flikkeren.

  Like

 2. Scrutinizer // mei 31, 2018 om 08:46 //

  Als dit in een satirische film was, zou je het hilarisch vinden. Hoe kon de scenarist zo overdrijven bij het bedenken van caricaturale figuren die gene grens meer kennen aan de onzin die ze uitkramen?
  Maar gezien het werkelijkheid is, is het diep triest om te zien dat een land echt geleid wordt door beslissingnemers die hun beleid baseren op zulke ideologisch geinspireerde leugenrapporten.
  Na de werkelijheid eerst decennialang selectief te ontkennen, gaat men ze nu gewoon omdraaien en o.b.v. die inzichten worden dan nieuwe wetten genomen. Nou dat is echt een garantie voor totale destructie binnen 1 enkele generatie.
  Wij maken nog voor 2050 mee dat Zweden afzakt naar Zimbabwaanse toestanden.

  Like

 3. Geweldig onderzoek en bovenal fantastische conclusies.
  Meer mannen in de gezondheidszorg en meer vrouwen als houthakker.
  Meer mannen op het kinderdagverblijf en meer vrouwen in de visserij.
  Meer mannen op de universiteit en meer vrouwen als lassers.
  Meer mannen als secretaris en meer vrouwen als timmervrouw.
  Meer mannen als kapper en meer vrouwen als Stuntvrouw.
  En dan is het omgedraaid.

  Like

 4. Zweden is een open inrichting.

  Like

 5. Tja daar staat je verstand toch bij stil.
  Ongelooflijk wat een kletskoek

  Like

 6. Scrutinizer // mei 31, 2018 om 19:15 //

  @Hein
  Meen mannen als kapper?
  Of bedoelt u: de kappers voortaan wat meer mans? 😉

  Like

 7. Like

 8. Fransdo // juni 1, 2018 om 11:47 //

  Goed commentaar Fubar en anderen. En ik word blij van zulke berichten. Ik meende altijd dat ik behept was met een gemiddelde intelligentie maar na het lezen van zulke artikelen stijg ik in mijn eigen achting. Maar ………….. we hebben natuurlijk nog een ander probleem dat minder simpel is op te lossen. Gezien de inhoud van het artikel maar natuurlijk niet alleen dit artikel slaat dementie kennelijk op steeds jongere leeftijd toe. De zeer onprettige bijkomstigheid daarvan is natuurlijk dat dit soort mensen nog steeds overheden en dat soort instituten besturen, daar meningen over geven en bestuurlijke beslissingen over nemen terwijl ze al lang dement zijn maar dat zelf niet door hebben.

  Ik stel derhalve een neurologische keuring voor bij aanstelling met daarbij wat vragen die een niet dement iemand zonder meer moet kunnen beantwoorden:

  – Van welke politieke partij bent u lid?
  – Welk jaar is het?
  – Welk jaargetijde is het nu?
  – Welke maand?
  – De hoeveelste is het nu? (datum)
  Wat hebt u gisteravond gegeten?

  Dat soort vragen dus. Je mag 1 vraag fout hebben. Bij twee vragen fout you’re out!!!

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s