Nieuw

Sympathie voor Duitsers

Nee als je dat zegt dan maak je daar vaak geen vrienden mee. Toch herkent Tijl bij zichzelf dat hij in de loop der jaren een zekere sympathie heeft gekregen voor Duitsers.

Ik hoor u bijna denken; “hij zal toch geen stiekeme nazi zijn“, of “zou Tijl een neo-nazi zijn?” Nee natuurlijk niet. Ik zal proberen het uit te leggen. Toen Tijl een Tijltje was werd het normaal gevonden als je een hekel had aan Duitsers, de oorlog en de bezetting zat de mensen nog vers in het geheugen, talrijk waren de verhalen van Duitsers die bewust debeach-33282_640 verkeerde kant op werden gestuurd als ze de weg vroegen. Denk aan de sketch van Koot & Bie; “Wo ist der Bahnhof?” Op het strand werd ook altijd schamper gelachen om Duitsers die gigantische kuilen groeven inclusief een klein Duits vlaggetje vaak in de veronderstelling dat die kuil gedurende hun verblijf in Nederland van hun was.

Natuurlijk, Tijl zat ook in die flow, hij was nog jong en beïnvloedbaar. De eerste omslag kwam toen ik +/- 13 jaar was. Mijn moeder had een serie zeer zware operaties gehad en tussendoor ook nog eens mijn jongste broertje gebaard en was een wrak. Vakanties waren destijds nog niet zo ingeburgerd als nu maar mijn vader had besloten dat een Rijnreis een uitgelezen mogelijkheid was om zowel zijn vrouw tot rust te laten komen als met zijn twee laatst overgebleven thuiswonende kinderen een vakantie te vieren.

rhine-291735_640

Aldus geschiedde. Wij voeren de Rijn op vanaf Arnhem en na enkele dagen werd het keerpunt Rüdesheim bereikt, vlak voor we daar aankwamen brak een ongekend noodweer los, veel donder en bliksem en een waar regengordijn. Het schip bleef lange tijd langzaam langs de oever varen alvorens de oversteek te maken. Toen we uiteindelijk aan konden meren bleek dat er een modderlawine was ontstaan vanuit de bergen/heuvels die dwars door de plaats was gegaan richting de boulevard en de Rijn. De ravage was enorm, het stadje was bedolven onder ten minste een halve meter gele modder. Binnen de kortst mogelijk keren schoten overheidsdiensten toe, politie, brandweer en een paar uur later ook het leger. De discipline was om stil van te worden, links en rechts was er een schreeuw en zonder morren werden de orders ijverig uitgevoerd, nog dezelfde avond konden wij wandelen over een gedeelte van de boulevard en waren er zelfs alweer een paar souvenirwinkeltjes open. Zelfs mijn moeder die toch niet bepaald een fan was van Duitsers moest toegeven dat ze dat toch maar mooi geflikt hadden. In Nederland zouden we dagen zo niet weken verder geweest voor hetzelfde resultaat.

Jaren later heb ik een jaar in Duitsland in de bouw gewerkt en ook toen was ik verbaasdconstruction-228477_640 maar ook bewonderend voor de Duitse instelling, de gemiddelde Duitser neemt een veelvoud aan alcoholische versnaperingen tot zich in vergelijking met ons Hollanders. Maar drank of niet de rangorde blijft recht overeind. De “hogeren” hoeven maar te kikken of er wordt vol overgave gevolg aan gegeven.

 

Nog weer jaren later, ik was inmiddels werkzaam en in opleiding in de paardensport en ging met mijn toenmalige liefde op vakantie naar Duitsland, we hadden niet echt een vast omlijnd plan en zo besloten we op enig moment een bezoek te brengen aan Warendorf. Deze plaats is bekend door de jaarlijkse henstenparade van het  “Nordrhein-Westfälische Landgestüt Warendorf”, en als thuisbasis van de Duitse Ruitersvereniging (FN) en het Duits Olympisch comité voor ruiterij(DOKR)

Met name het bezoek aan het Landgestüt van Westfalen heeft een verpletterende indruk gemaakt, een verzameling van prachtige stalgebouwen en rijbanen stammend uit de 18emain-and-state-stud-marbach-2829061_640 eeuw. In het dekseizoen worden de dekhengsten verspreid over hun fokgebied om hun diensten aan te bieden maar direct daarna komen ze weer thuis in Warendorf alwaar ze de rest van het jaar getraind worden. Die training wordt gedaan door ‘bereiter’, dat zijn instructeurs in opleiding en ja dat was ik zelf ook dus dat schiep een band ! Het rijkunstig niveau was om jaloers op te worden en ook hier viel weer de discipline op. Alle bereiter en hun instructeurs waren geüniformeerd. In Deurne liepen wij gewoon in vrijetijdskleding rond. Het was natuurlijk ook jaloersmakend dat zij in hun opleiding kostbare en kwaliteitsvolle hengsten mochten trainen. Dat was bij ons wel anders en sterk afhankelijk van de financiële bijstand van het thuisfront. Ook in de stallen viel mijn mond open, je zou verwachten dat er in een stal met uitsluitend dekhengsten nogal wat geluid is van hengsten die indruk op elkaar willen maken. Niets was minder waar, de paarden zijn al net zo gedisciplineerd als de Duitsers zelf, je kon een speld horen vallen ! En daarbij kon je van de gangpaden eten. Geen strohalm lag verkeerd ! Zelfs voor en tijdens de voertijd bleven ze redelijk rustig, natuurlijk er was wat geschuifel en zo nu en dan werd er gehinnikt maar de simpele manegepaarden die ik kende gingen vele malen erger tekeer. En dat terwijl dit toch hengsten waren, mannetjesputters, kerels ! Mannetjesputter of niet, ze kenden hun plaats, werkelijk ongekend !

Nou zal ook meegeholpen hebben dat Duitsland destijds al jarenlang toonaangevend was competition-3165856_640in de paardensport, springen, dressuur, military altijd en overal stonden de Duitsers vooraan, Alwin Schockemöhle, Reinier Klimke, de lijst is eindeloos. Ook de Duitse paardenstamboeken waren toonaangevend, met name Hannoveranen en Westfalers waren atletische krachtpatsers die alom geliefd waren met meestal een fabelachtig karakter. Dit in tegenstelling van bijvoorbeeld Frans gefokte exemplaren. Om over Hongaars of Pools gefokte paarden maar helemaal te zwijgen.

En dus werd het in de loop der tijd een optelsom waardoor ik een zekere sympathie heb ontwikkeld voor Duitsers, en ach als je er goed over nadenkt zijn wij niet alleen geologisch nauw verwant, in feite zijn wij een soort NederDuitsers of zoiets, we hebben een hoop overeenkomsten alleen zijn wij een stuk minder gedisciplineerd  dan zij, wij zijn in vergelijking met hun maar een vrijgevochten zootje.

En zo heb ik nu dus mijn vijfhonderdste verhaaltje neergepend ! Een lustrum ! Dit keer bewust geen politiek geïnspireerd of islamkritisch artikel, gewoon een zomers niemandalletje.  

Zeker, het is aanzienlijk minder dan collega’s Rommel, Fubar, Bolo en in mindere mate ‘nieuwkomer’ Zeepertje maar toch… !  Jazeker ik heb er plezier in en kan genieten van de discussies die nadien af en toe plaatsvinden naar aanleiding van wat ik schreef. Nee rustig maar, ik zal er heus niet van naast mijn schoenen gaan lopen hoor, ik ben me er ook ten volle van bewust dat ik in mijn artikeltjes afwijk van de overigen hier op de site. Sommige lezers/essen kunnen dat waarderen en anderen zullen het wellicht verafschuwen. Het zij zo. Wat ik zelf lang niet geweten heb is dat als je bovenaan het artikel de naam van de auteur aanklikt je het totaal van alle geschreven artikelen krijgt van de auteur. Doet u dat gerust eens een keer, er staan artikeltjes van mij die de moeite niet waard waren maar ook échte pareltjes al zeg ik het zelf. Geen hoogdravend literair gezwets maar wel altijd betrokken. En vergeet u daarbij vooral niet dat de auteurs alhier pure amateurs zijn, in de goede zin van het woord maar toch. Nee helemaal rimpelloos verloopt het lang niet altijd binnen ons team, in de privékroeg zijn soms harde noten gekraakt maar wat kun je anders verwachten bij onze grote verscheidenheid. Tijl denkt (en hoopt) dat juist die verscheidenheid één van de redenen is dat onze site behoorlijk populair is. En ik hoop u nog lang mijn artikeltjes aan te kunnen bieden, tot ergernis van sommigen en tot plezier van anderen. En voor die laatsten doe ik het ! 😀

write-29484_640Tijl Uylenspiegel

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.110 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Tijl Uylenspiegel (500 Articles)
Tijl denkt altijd eerst goed na voor hij iets stoms zegt.

31 Comments on Sympathie voor Duitsers

 1. Duchesne // mei 28, 2018 om 16:02 //

  Mooi verhaal Tijl, ik stond bijna ook op die boulevard en op die boot….en GEFELICITEERD met 500ste verj/haardag…

  Groeten uit Helicon !

  Liked by 1 persoon

 2. Tijl Uylenspiegel // mei 28, 2018 om 16:03 //

  Voor de nieuwsgierigen die wellicht een kijkje nemen bij mijn oudere artikelen, u zult misschien zien dat bij de oudere stukjes de foto’s zijn weggehaald. Dat is gedaan uit vrees voor schadeclaims ivm al dan niet vermeend misbruik van auteursrechten. Wij hebben in het verleden een keer zo’n claim aan de broek gekregen, een deel is toen opgebracht door donaties van lezers en Rommel heeft het restant uit eigen zak bijgepast. Daar willen we zeker geen gewoonte van maken en dus heeft Rommel een groot aantal foto’s verwijderd onder het motto “better safe than sorry”

  Like

 3. Wij zijn gewoon West-Duitsers:

  Like

 4. Duchesne // mei 28, 2018 om 16:07 //

  p.s. wist je dat er tegenwoordig Nederlanders in de bossen rond de paarden opleiding bij Deurne slapen? Er zijn geen woningen genoeg beschikbaar blijbaar…

  ….en wist je dat moslims met Ramadan overdag op straat bier drinken? Ik ook niet maar groepsgewijs op de straathoek op het heetst van de dag midden in de zon…..zelf gezien toen ik mijn voordeur open deed….ik hoef niet op exotisch op vakantie, vakantie vierende exoten komt naar mij heb ik gemerkt…alleen , wie ruimt de bierblikjes op?

  Like

 5. feetje // mei 28, 2018 om 16:13 //

  Sympathy is what we need, my friends.

  Like

 6. Tijl Uylenspiegel // mei 28, 2018 om 16:13 //

  Het opleidingsinstituut in Deurne is bij mijn weten recent failliet gegaan, veel van de gebouwen waren destijds een geschenk van de familie van Doorne van DAF.
  Ach er is zoveel moois naar de kloten geholpen in dit land dat je er bijna niet meer van opkijkt.

  Like

 7. Tjah moet toegeven ik heb in mijn jeugd ook nog wel eens een mof immer grade aus gestuurd linea recta de andere kant op hahahahahaha.

  Like

 8. Sympathy

  Like

 9. Nederlands is een Germaanse taal en daar ben ik trots op.
  De “Nederlandse” samenstelling begint mij steeds minder te bevallen.
  Welke Germaanse opties blijven over?

  Like

 10. MoslimMolen // mei 28, 2018 om 17:55 //

  Van harte met jouw 500ste…
  .
  De duitse gehoorzaamheid kent vandaag de dag zijn keerzijde: ’t Merkel-wijfs ARD / ZDF kotsen continu het weg-met-ons mantra.
  Alsgevolg hiervan zit dat kinderloos SEDinlichtingen wijf zolang op haar troon. Rapefugees welcome heeft levens gekost en de nationale ekonomie en militaire slagkracht gedecimeerd.
  Exact zoals ’t Kremlin wil.
  .
  Einst SED – Immer SED.

  Like

 11. danny // mei 28, 2018 om 18:43 //

  Merkel sloopt het imago van Duitsland.

  Like

 12. Feniks // mei 28, 2018 om 20:45 //

  Als paardenliefhebber, maar inmiddels …nou ja laat maar ff.als ik ooit nog op een paard kan klimmen..graag.
  Maar niet iets wilds wat ik vroeger deed.

  Maar goed, om even serieus op je artikel in te gaan Tijl.
  In mijn rijkere jaren, ben ik ooit iemand tegengekomen (die nu 90 zou moeten zijn) die heel veel verhalen had over de tweede wereldoorlog (zijn jeugd in Zeeland).

  Destijds gaf hij veel sympathie te kennen voor het zich terugtrekkende Duitse leger.
  Zijn ervaring was dat de Duitsers (jonge onervaren mannen die uit hun leven geplukt waren) helemaal niet verkeerd en onfatsoenlijk waren.

  Deze jongemannen waren als kanonnenvlees op pad gestuurd.

  De Engelsen en Canadezen had hij een totaal andere mening over…
  DAT waren in zijn beleving van destijds, onbetrouwbare en onfatsoenlijke lui.
  De Duitsers (ondanks dat zij voor de onderdrukker werkten, hadden een besef van etos.
  Hetgeen merkbaar was bij de soldaten die in Nl waren geplaatst.
  Dat is wat ik mee heb gekregen uit onze jarenlange gesprekken.
  Wat ik wil zeggen is dat ik deze mening, gebaseerd op nuchter waarnemen van een destijds intelligente jonge jongen zeer serieus neem!

  Deze zelfde persoon waar ik vele uren mee heb doorgebracht wist mij te vertellen dat zijn eigen vader nog had meegemaakt dat een soldaat van Napoleon bij hen thuis in de keuken terecht kwam voor hulp na een desastreuze tocht tegen Rusland.

  Napoleon..op pad gestuurd door wie?
  En waardoor miljoenen mensen de dood hebben gevonden.

  Marx die met Marxisme iets vergelijkbaars aan miljoenen doden op zijn geweten heeft.
  En nu moeten wij burgers ons serieus afvragen hoe het ervoor staat met de talloze slachtoffers van illegale migratie die de EU (niet gekozen vertegenwoordigers)
  Blanke meisjes in hun tienerjaren die worden verkracht/misbruikt door grotendeels Pakistanen/moslims.
  Te gruwelijk voor woorden hoe de levens van tienermeisjes worden vernietigd ( de autoriteiten in GB hebben tot op heden geen actieve acties ondernomen om kwetsbare jonge meisjes te beschermen.
  Al 20 JAAR LANG DOEN ZIJ NIETS!
  DAT is verwijtbaar en strafbaar.

  Like

 13. Feniks // mei 28, 2018 om 20:54 //

  En ja Tijl.
  Via via via komen we dan weer bij het bekende fenomeen Islamization.
  Weet je Tijl, wat ik het meest haat?
  Nl dit… dat e.e.a. op schema ligt.
  Ook al weet ik dat de elite het niet zal gaan redden.

  Toch zou ik het graag anders zien, voor jouw en mijn kinderen.

  Like

 14. Die Duitse met dat schuldcomplex is anders druk bezig om west Europa in een tribale open inrichting te veranderen waar de inheemse bevolking wordt weggezuiverd.
  Nee, de laatste 150 jaar is er weinig goeds bij de oosterburen vandaan gekomen.
  Na de 2e W<O had net beter tussen de geallieerden en de Oostblokkers verdeeld kunnen worden.

  Like

 15. jrtpf // mei 28, 2018 om 21:11 //

  ik zal wel boosheid of ge-unliked worden, maar maakt niet uit. recht voor de raap; wat mij ergert is dat “Hollanders” zich vaak een grote mond permitteren, terwijl er velen niet eens wat meegemaakt hebben. De mensen die de oorlog hadden meegemaakt kan ik wel begrijpen, dat zit ingebrand. Maar als ( zoals ik vaak heb meegemaakt ) men gewoon de duitsers niet kan uitstaan, omdat het altijd gezegd werd? De moffen? Wél gaan tanken in de BRD, wél het bier genieten, wél duitse automerken rijden. Dan zeg ik blijf weg van alles wat duits is, en anders hou je muil. Ik heb prima kontakt met de duitse buren, nooit problemen gehad. Ik kom er graag, en ze zijn heel gastvrij. Op culinair niveau hebben ze heel wat meer te bieden als ons hollandse keuken. Ik ben bouwjaar 60tiger jaren, en ik kan de na-oorlogse duitse generaties niets kwalijk nemen, zij hebben er niet voor gekozen. Anders zou ik de NL generaties van nu nog altijd de koloniale bezetting en gruweldaden ( 1946-1949 Bersiap ) van en in Indonesië moeten aanrekenen.

  Liked by 1 persoon

 16. jrtpf // mei 28, 2018 om 21:19 //

  @Bert, nonsens in die zin, dat de meeste duitse burgers uitgekotst zijn op hun Merkel. En dat niet alleen vanwege Asielzoeker probleem. Als je een beetje nadenkt, weet je dat regeringen niet meer gekozen worden door jij of ik. Was al niet zo. Die duitse werkman of vrouw heeft merendeels niet gekozen voor al die vreemde gasten. Wel lees ik hier vaker dat het allemaal elite en dubbele agenda voeren is, maar dan kom jij en zegt dan zoiets. Hoe kom je erbij de duitser als persoon zo te verdenken? Ik noem dat; type generaliseren van een volk

  Like

 17. Ook ik heb in de zestiger jaren in Duitsland gewoond en gewerkt en de Duitsers leren kennen als een zeer vriendelijk volk. Ik kom er nog steeds graag, maar ik voel met ze mee, de ellende van die zogenaamde Merkel vluchtelingen. Merkel is geen echte Duitse maar een DDR communist die eindelijk de kans kreeg om het door haar gehate WestDuitsland te vernietigen.
  Nooit begrepen waarom men deze communist kanselier maakte.

  Like

 18. De laatste twee wereldoorlogen zijn veroorzaakt door de bad-guys en er ook door gewonnen. En daarom zitten we nu in de shit. De geschiedenis wordt door de overwinnaar geschreven en daarom is alles wat ons geleerd is een leugen.

  Je kan vinden wat je wilt van Hitler, maar hij vocht voor zijn eigen volk. De vrouw die er nu in Duitsland geïnstalleerd is door de ‘globalisten’ vecht, voor iedereen duidelijk waarneembaar, tégen het eigen volk.

  Like

 19. jrtpf // mei 28, 2018 om 23:41 //

  Fubar, ik deel jouw mening, er zit meer achter. Ieder zijn mening, maar dat “antiduits” nervt zoals hun zeggen. Mijn vader was een duitser, heeft hard gewerkt, en was een oprecht man. Ze hebben ellende gehad waar niemand echt over spreekt. Alleen maar nazi wat ik lees. Dat de Duitser dé beste staal industrie had, de techniek waar we heden ten dage nog steeds gebruik van maken, dus de deutsche gründlichkeit, de ingenieurs, de vakmensen. Weet je, ze ( de profiteurs usa o.a ) hebben er gretig gebruik van gemaakt. Ze waren sowieso kansloos tegen het duitse staal en engineering. Ik wil ze niet de hemel in prijzen, maar het gewone volk aldaar heeft veel te lang met dat loodzware juk gelopen. Ook mijn Pa.

  Liked by 2 people

 20. Tijl Uylenspiegel // mei 28, 2018 om 23:43 //

  Nog een leuke anekdote uit Duitsland dan 😀
  Mijn eerste standplaats was in Anderten een voorstadje van Hannover, de eerste week verbleven we in een best wel duur en luxe hotel maar dat was natuurlijk veel te duur voor de koppelbaas. Vervolgens gingen we naar een café-restaurant met een paar hotelkamers. In het café stond een grote stammtisch en daar mocht je alleen gaan zitten na uitnodiging/toestemming van de baas. De baas was behoorlijk op leeftijd maar in zijn jeugd moet hij een reus geweest zijn geweest type Anton Geesink, nu was hij oud en niet meer zo heel goed ter been. Hij had een zoon die waarschijnlijk zijn evenbeeld was, oerlelijk, groot en een jaar of twintig. Op zeker moment deed hij iets dat zijn ouweheer niet zinde en die gaf dat met een diepe bromstem en een snauw te kennen. Zijn reusachtige zoon kromp letterlijk in elkaar en wist niet hoe hij zich in bochten moest wringen voor zijn excuses aan zijn vader !
  Ik heb me lang afgevraagd hoe die zaak financieel gezond bleef, echt druk was het er nooit. Totdat de Hannover Messe begon ! Er werden gigantische lange tafels neergezet en dag in dag uit kon je over de hoofden lopen, er werd meen ik zuurkool geserveerd met alles erop en eraan, ik geloof niet dat de klanten erg veel keus hadden, het zou kunnen dat ze ook bratwurst en/of currywurst serveerden dat staat me niet helemaal meer bij. Maar ik begreep ineens wel waar ze het hele jaar van leefden… ! Het was niet aan te slepen !

  Liked by 1 persoon

 21. Tijl Uylenspiegel // mei 28, 2018 om 23:53 //

  Toen wij trouwens na een paar weken ook aan de stammtisch mochten aanschuiven heb ik daar nog wat leuks geleerd, een oudere stamgast gebruikte een bierwarmer ! Stomverbaasd waren wij, vele jaren later zat ik met mijn hex naar een quiz te kijken, ik meen met Jos Brink en daar moesten panelleden raden wat een bepaald voorwerp was en op zeker moment kwam zo’n ding op tafel waarop ik direct zei; oh dat is een bierwarmer. Tot grote hilariteit van mijn hex. “Wat is dat nou weer, dat bestaat helemaal niet, iedereen wil toch koud bier” en ga zo maar door !
  Tot een paar minuten later want het was… jawel, een bierwarmer !
  https://www.google.nl/search?q=bierwarmer&tbm=isch

  Like

 22. jrtpf // mei 29, 2018 om 00:01 //

  de beste manier om te bergrijpen is zelf te ervaren. Als je ( niet eigen ervaring maar goede docu ) in Afganistan bent, tref je ook een heel vriendelijk volk aan, nomadenvolk, bieden thee aan . We hebben nog steeds een verdraaid beeld, deels gemanipuleerd beeld voor ons van anderen. Ook ik had dat wel en soms nog, hoewel ik van onze oosterburen wel ruim ervaring heb. Wat hier in W. EU veel aankomt zijn zoals duitser zegt “schmarotzer”
  Net zoals wij Nederlanders de ouden, maar ook de Duitser waren ijverige mensen, werkten hard. hebben wat van hun land gemaakt. Zij en net zoals wij de burgers het klootjesvolk worden weer belazerd, door lieden die figuurlijk gezien geen nationaliteit cq nationalisme kennen of kenden

  Like

 23. jrtpf // mei 29, 2018 om 00:02 //

  maak dat figuurlijk maar letterlijk

  Like

 24. jrtpf // mei 29, 2018 om 00:05 //

  @tijl, zover ik dacht te weten, werd bier oorspronkelijk ook relatief warm gedronken, en niet koud

  Like

 25. jrtpf // mei 29, 2018 om 00:09 //

  nog zoiets van bier; wist je dat de amerikaanse Budweiser om moest naar Bud? De echte orginele Budweiser is een tsjechisch bier, en die heb ik gedronken, kunnen die amerkanen hun piswater houden.

  Like

 26. Tijl Uylenspiegel // mei 29, 2018 om 00:12 //

  Geen idee jtprf maar het zou zomaar kunnen, bier is tenslotte ouder dan de koelkasten en aanverwanten.

  Like

 27. Die Duitsers, zijn zó hard genaaid:

  Like

 28. Ik wil een ding kwijt over ‘mensen’, ik heb overal ter wereld uberlieve mensen meegemaakt.

  Dát is sterker dan de idioterie die ze in in al hun simpelheid soms aanhangen.

  Like

 29. Ach Fub, we wonen zelf in een super fijne stad met allemaal lieve mensen, die allemaal lief en aardig in de stembus op lieve idioten stemmen,

  Liked by 2 people

 30. Scrutinizer // mei 30, 2018 om 00:08 //

  Een paasvakantie in een hotel in Joegoslavie in de jaren ’80. Ik was 12 en zij was 11: Patricia uit Coesfeld. Niet de eerste keer dat ik verliefd was, evenmin de eerste keer dat een meisje mij een toffe vond maar wel de eerste keer dat het wederzijds was… [CENSUUR]
  Sindsdien beschouwde ik Duitsers gewoon als elk ander volk d.w.z. met zowel rotzakken alsook hele lieve mensen (niet uitsluitend de meisjes).

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s