Nieuw

Ter leering ende vermaeck

Zoals u inmiddels wel in de gaten heeft wil Tijl zo nu en dan tussen alle narigheid van de alom aanwezige islamisering en de vele daarmee samenhangende ellende en narigheid af en toe een verhaaltje neerpennen over alledaagse beslommeringen.

Zo ook dit keer, verwacht geen vlammend betoog, geen maatschappelijke aanklacht, geen politiek gekleurde stelling. Vindt u dat maar niks sla dan gerust mijn stukje over, even goeie vrienden.

Zoals u wellicht weet is Tijl recent 68 jaar oud geworden en net als bij iedereen brengt die leeftijd zo nu en dan onverwachte problemen met zich mee. Eén daarvan is kleding. Tijl is tot ruim voorbij zijn vijftigste jaar altijd te licht geweest tov zijn lengte, slank dus zo u wilt, of mager, en dat had zo zijn voordelen, hij kon elke herenmodezaak instappen, een broek/pantalon uit het rek halen maat 48 en die paste gewoon. Altijd !

Gisteren waren er grootse festiviteiten op ‘onze’ jachthaven ter gelegenheid van het 50 jarig lustrum. Eén van de vele dingen die er georganiseerd waren was een shantykoor. U weet mijn brede voorkeur voor afwijkende muziek is hier al eerder een hilarisch gespreksonderwerp geweest. Tijl kan daar niks aan doen, sommige muziek ligt hem prettig in het gehoor en ik heb peop aan wat anderen daarvan vinden. Met enige regelmaat zit ik hier achter mijn pc stukjes te schrijven met op de achtergrond wat muziek, de ene keer marsmuziek, dan weer country & western of Italiaanse volksmuziek. Er is weinig dat mij te gek is. Nou ja dat is niet eerlijk, als rechtgeaarde senior walg ik van wat tegenwoordig in de mode is.

Goed, shanty dus. Tijl luistert daar regelmatig naar maar had tot op heden nog nimmer zo’n optreden ‘live’ gezien en gehoord. Nu wel dus en ik heb genoten ! Wat is eendrunk-sailors-32977_640 shantykoor ? Nou meestal een groep heren die de pensioengerechtigde leeftijd bijna hebben bereikt of reeds langere tijd proberen het Zwitserlevengevoel vast te houden. Zij zingen zeemansliedjes meestal begeleid door een of meerdere accordeons. Geen hoogstaande kunst met een grote K maar gewoon meezingers die op een ongedwongen manier en uit volle borst ten gehore worden gebracht. Prachtig om een heel stel senioren te zien die onder het genot van rijkelijk stromend alcoholisch vocht heel kameraadschappelijk oude zeemansliedjes zingen.

Zo ook gisteren dus, al lang van tevoren druppelden de heren het feestterrein op lang voordat de eerste noten gezongen zouden gaan worden. En het vocht stroomde rijkelijk! Tot zover de uitleg over het shantygebeuren, zoals in het begin al min of meer aangegeven is Tijl op latere leeftijd uit gaan dijen, nee niet extreem maar voor mijn gevoel begin ik een beetje corpulent te worden; 75 kilo bij een lengte van +/- 1.82. Plusminus want Tijl is aan het krimpen !!

En ja waar gaat die gewichtstoename zitten ? Inderdaad rond het middel, Tijl is aan het “uitbuiken” ! Niks bijzonders dat gebeurt zovelen, het is echter wel vervelend bij het zoeken naar nieuwe kleding, de tijd dat ik zomaar iets uit het rek kon halen is geweest. Dankzij een kleermaker kwam ik achter een eigenaardig fenomeen. Er zijn mannen met een buik die hun broek ‘onder’ hun buik dragen en mannen die hun broek ‘op’ hun buik dragen. Draag je hem ‘onder’ je buik dan wordt het leven een stuk simpeler, Tijl vind dat maar niks, ik heb dan constant het idee dat mijn broek afzakt. Goed; ‘op’ de buik dus en ja dan komt het eerste probleem, wil je hem daar gedurende de dag houden moet je jezelf zowat vermoorden met een broekriem of zoals ik nu al een tijd doe met bretels of zoals ik ze altijd noem; mijn jarretels. Tweede probleem dat zich voordoet is dat als je een broek neemt die comfortabel rond je middel zit hij voor de rest als een dweil om je benen dwarrelt. De bespiering van een man, eens zijn trots in lang vervlogen tijden, neemt met het stijgen der jaren af en dat is het best te zien aan de armen en benen. Nou daar sta je dan, met een “geklede” pantalon valt het nog wel mee maar zodra je een jeans of zoals wij vroeger zeiden een spijkerbroek ligt dat aanzienlijk moeilijker.

Groot was dan ook mijn verbazing een man te zien die de tachtig ruim gepasseerd was en vanaf zijn middel naar boven zo krom als een hoepel. Ziet u het voor zich ? Goed zo. Zijn lichamelijke ongemakken hadden geen effect op zijn humeur en hij lustte nog wel een borrel. Dat was echter niet de reden van mijn verbazing, nee de man had een werkelijk prachtig zittende jeans aan, onmiskenbaar stretch maar hij paste als een handschoen ! Nee niet zo als dat wij het vroeger wilden, hij hoefde niet op bed te gaan liggen om hem aan te trekken. Hij was er ook niet mee in een warm bad gaan zitten om hem te laten krimpen. Maar feit bleef dat de broek prachtig viel. Met in mijn achterhoofd mijn eigen “probleem” met broeken dus maar gauw gekeken welk merk het was. “Bartlett“…. Nooit van gehoord ! Maar neem van mij aan dat ik er eentje ga vinden, inmiddels ben ik erachter “van Dal” mannenmode ze verkoopt. (nee dat is geen sluikreclame, ik kende de zaak ook niet eens)

Ik ben benieuwd, u ook ?

Ter afsluiting dan maar even een shantykoor hoewel ik daar misschien beter mee had kunnen beginnen….. veel plezier en op een goeie (warme) zomer dan maar, proost !

Tijl Uylenspiegel

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.072 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Tijl Uylenspiegel (500 Articles)
Tijl denkt altijd eerst goed na voor hij iets stoms zegt.

11 Comments on Ter leering ende vermaeck

 1. Tijl, je moet pas oppassen als je behoefte heb om in een trainingspak te gaan lopen.
  Dan begint het eng te worden. Je kent ze wel, de camping smoking.

  Liked by 1 persoon

 2. Tijl Uylenspiegel // mei 27, 2018 om 13:19 //

  Nee wees gerust Bert, ik heb een vrij conventionele smaak hoewel de eerlijkheid gebied te zeggen dat ik sinds kort wel een joggingbroek heb maar die draag ik uitsluitend als ik thuis ben en geen plannen heb om de deur uit te gaan, zodra ik een stap buiten de deur doe wordt die vervangen door een ‘normaal’ exemplaar.

  Like

 3. Von Puffelen // mei 27, 2018 om 13:31 //

  Heb jij toevallig ook een ligplaats in “de Bijlmer”?

  Like

 4. Tijl, was dit ook toevallig het shanty koor wat er was in jou clip die je er bij gezet heb.
  Of heb je gewoon maar wat bij youtube vandaan gehaald.
  Best gezellige muziek, maar dan wel met een slok op.

  Like

 5. Scrutinizer // mei 27, 2018 om 18:57 //

  Dank voor de waarschuwing vooraf.

  Liked by 1 persoon

 6. Tijl Uylenspiegel // mei 27, 2018 om 23:05 //

  Nee ik heb geen ligplaats in de Bijlmer al zou dat qua afstand wel aantrekkelijkker zijn.
  En Bert; nee dit was een vrij willekeurig shantykoor alhoewel ze wel uit dezelfde buurt komen.
  Scrutinizer, de boog kan niet altijd gespannen staan en dus ben ik wel benieuwd wat u van mijn stukje vond dat u kennelijk ondanks de waarschuwing wel gelezen heeft 😀

  Liked by 1 persoon

 7. Tijl Uylenspiegel // mei 28, 2018 om 01:09 //

  Hier de Italiaanse variant van shanty.
  Ik moet zeggen dat de zangeressen sexyer zijn dan de bejaarde mannen in de Nederlandse variant…. 😀

  Like

 8. MoslimMolen // mei 28, 2018 om 14:19 //

  Leuk ontspannen stukkie: dat ook bijna 60ers een pens-probleem hebben is zonneklaar. So what; gezonheid daar draait het om. Daar kan geen Levvy Straus of Wrangler tegenop.
  En dat koor, leuk toch, stel vitale moed ingedronken kerels. En geen nikker of rifrat te zien…. NL zoals in de 50ers… zucht.

  Like

 9. Ha ha die Tijl, niks verkeerds met een stukje te schrijven dat totaal iets anders is dan die verdomde politiek en alle verkrachtingen.
  Trouwens leuk eens te horen over kleding en hoe een mens van lijf en figuur verandert.
  Vroeger kocht ik mijn broeken alleen bij C&A, hoe kwam dit? Nou mijn figuur was altijd slank atletisch, 1,76 m en 63 kg. Ik had een bilvulling, zeg maar zwaar gespierde billen, normaal. Maar het gaf wel een probleem de juiste maat te vinden. Crijemborg, Wij en Zij, Peec&Cloppenburg, het waren allemaal zaken waar de pasvorm van boven niet klopte, moest dan van achter ingenomen worden en kwam er zo maar 10 of 15 gulden boven op. Bij C&A was het voor boven wel goed, maar ik moest van kostuum maat 48 wel de broek van 44 of 42 nemen, die was dan nog te lang, maar voor 7,5 gulden was mijn broek op maat.
  En nu? Ik ben één centimeter gekrompen, want dat doen we allemaal als je over de 60 bent, dan zakken de wervels iets in elkaar. En verder is mijn figuur het zelfde gebleven, maat 44 of 42
  Ook de hoofden kunnen soms behoorlijk veranderen en zijn mensen van vroeger op een latere school reunie niet meer of moeilijk te herkennen. Mijn kop is dezelfde gebleven en ze herkennen mij altijd en dat is niet alleen lokaal maar ook landelijk en waarschijnlijk ook omdat ik jarenlang op twee grote vakbeurzen van modelbouw stond met mijn eigen productie treinen, van mijn boot, want met mijn Westlander was ik altijd te herkennen aan de geraniums die in bagets aan de zijkant hingen en van de Marine clubs waar ik lid van was. Maar in die zin ben ik gelukkig net geen bekende Nederlander. Met kleding ben ik altijd klassiek geweest, dit draag ik alleen nog de wintermaanden hier als het koud is. De laatste jaren echter heb ik metamorfose ondergaan kwa stijl. Ik ben weer die hippie van vroeger, begonnen na mijn scheiding in 1999, toen kwam die drang weer naar boven en veel Rock&Roll muziek en Indo Rock muziek luisteren, toen kwam ook Ibiza en ik had de smaak te pakken van het leven zoals je dit leven moet, vrij en spiritueel vrij zijn. Vanzelf kwam dan ook de gemakkelijke kleding. Doordat ik daar ook mijn collectie kleding voor mijn shop hier ging inkopen, had ik twee stijlen, voor de hippie en bohemia chic.
  Een beetje chic heb ik altijd mooi gevonden, en de hippie stijl is vrij en alternatief gemakkelijk om te dragen. De tegenwoordige hippie stijl kan je een beetje vergelijken met de vrolijke Hawai blouses en shirt op een witte linnen broek of linnen hemd op een soort piraten linnen broek. Als je kijkt naar Hawai 5.0 of films uit Miami dan zie je deze stijl wel voorbij komen. Onder andere Julio Iglesias de Spaanse zanger draagt deze stijl vaak. En ik dus nu ook in de zomer, lekker, loszittend, geen last van klemmende ballen en stiekem kijken de vrouwtjes achterom.
  Dus Tijl, je zette mij weer aan het denken om met mijn stukje op die van jou te reageren.

  Liked by 1 persoon

 10. Vraagje voor BertG, weet jij waar ik nog meer Indo Rock gratis kan downloaden? Je weet wel, de muziek van vele Haagse bandjes die vaak ook uit Indo´s bestonden. Ik heb mijn eigen 5 cd´tjes en verder niets, deze kocht ik 30 jaar geleden in een kleine aanbiedingbox bij Kruitvat of een andere drogisterij keten, hier ben ik heel zuinig op, want ik draai alleen copieën in m,n auto.
  Maar graag zou ik nog meer van zulke bandjes op Mp3 willen zetten, dan heb ik die muziek ook in mijn shop. Maar waar oh waar, help me please.

  Liked by 1 persoon

 11. Tijl Uylenspiegel // mei 28, 2018 om 20:51 //

  Grappig, dat is een vraag waar ik ook al een tijdje mee rondloop, voorheen deed ik dat met Easybear of zo maar de laatste tijd ging dat steeds moeizamer en kreeg ik virus waarschuwingen. Mocht iemand een goed alternatief weten dan hoor ik het graag !

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s