Nieuw

Racistische melk en heteronormatieve dierentuinen – ‘kritische dierstudies’ nieuw onderzoeksveld

Pixabay

De site genus.se meldt dat de interesse in “kritische dierstudies” toeneemt. Binnen dit nieuwe onderzoeksgebied wordt het idee dat de mensheid boven andere levende wezens staat uitgedaagd.

De onderzoekers halen hun theorieën uit de zogeheten genuswetenschap, maar met focus op machtsordeningen gebaseerd op kunst.

Volgens Helena Pedersen, van het instituut voor onderwijskunde en pedagogisch professor aan de Universiteit van Gotenburg, is kritische dierstudies een multidisciplinaire wetenschappelijk onderzoeksveld met nauwe banden met de dierenrechtenbewegingen, net zoals genderstudies die hun wortels hebben in de feministische beweging.

Pedersen heeft onder andere een studie verricht naar het beeld van de mens-dier relatie die wordt overgebracht in het veterinaire onderwijs en door middel van de middelbare school.

– Er zijn enkele verhalen die ondanks het feit dat ze een wetenschappelijke basis missen tot in het oneindige worden herhaald. Zoals mensen die vlees nodig hebben om te overleven of dat we dierentuinen nodig hebben om over dieren te leren.

Problematische uitdrukkingen en woorden

Uitdrukkingen zoals “leghennen”, “melkkoeien” en “dierentuindieren” zijn volgens haar problematisch.

– Deze woorden normaliseren de machtsuitoefening en het uitbuiten van dieren. De termen verbergen het lijden en geven ook het idee van toestemming; Wat kan natuurlijker zijn voor een “melkkoe” dan te worden gemolken door mensen?

Tijdens het werken aan haar proefschrift over het beeld van het dier dat wordt uitgedragen door de middelbare school, werd ze zich bewust van het veld dat de mens-dier relatie met machtsanalyses en ideologiekritiek aan elkaar verbonden.

Koeien en racistische melk

Haar collega Tobias Linné vond de kritische dierstudies via sociologie en nu verricht hij onderzoek aan de universiteit van Lund naar de zuivelindustrie met een focus op hoe de koeien worden gerepresenteerd en de ideologische lading op melk – melk is volgens hem gekoppeld aan racisme omdat het historisch gezien alleen een drank voor blanken is.

Volgens Linné is dit idee opnieuw leven ingeblazen door forums van zogeheten right-bewegingen op het internet.

In kritische dierstudies wordt de term ‘speciesisme’ gebruikt om de krachtorde tussen verschillende soorten te beschrijven. “Antropocentrisme” wordt omschreven als het centrum waarvan men beweert dat het de benadering van mensen in het centrum stelt en ons macht geeft ten opzichte van andere levende wezens.

Heteronormen

Een ander problematiek waar men onderzoek naar verricht is hoe dierentuinen een bepaald type van heteronormatieve familiebinding in scene zetten met kinderen in het centrum. Dat dit als iets “natuurlijks” wordt gepresenteerd, wordt nauwer onderzocht en de verwachting is dat het ons meer over de heteroseksuele norm zal leren.

Bovendien speelt de exploitatie van dieren een rol bij de onderdrukking van verschillende groepen mensen, denkt men.

Scepticisme van de andere academici

– Ik ontmoet vooral nieuwsgierigheid van collega’s op de academie, maar het komt ook vaak voor dat ons onderzoek wordt gekleineerd of belachelijk gemaakt. Sommigen vinden dat we ons met iets anders bezig moeten houden, iets belangrijkers. Ik denk dat de genusonderzoekpioniers dit herkennen, zegt Linné.

– Kritische dierstudies draagt nieuwe kennis bij over hoe de maatschappij werkt en het is belangrijk om onderzoek te ondersteunen dat vanzelfsprekende gedachtegangen in vraag stelt, zegt Pedersen.

Bron:

https://samnytt.se/rasistisk-mjolk-och-heteronormativa-djurparker-kritiska-djurstudier-nytt-forskningsfalt/

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 996 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Rommel (6634 Articles)
Journalistiek zou onaangenaam moeten zijn, een streven waar wij graag aan voldoen. Ai, ai, ai.

12 Comments on Racistische melk en heteronormatieve dierentuinen – ‘kritische dierstudies’ nieuw onderzoeksveld

 1. Tijl Uylenspiegel // mei 24, 2018 om 01:58 //

  Ach zoals zo vaak schiet men weer eens een keer door.
  Natuurlijk moet er kritisch gekeken worden naar de mens/dier verhoudingen, wat is wel of niet ethisch verantwoord.
  In de bio-industrie wordt die verantwoordelijkheid maar al te vaak met voeten getreden en daar zou waar nodig tegen opgetreden moeten worden.
  Er bestaan vergevorderde plannen voor flatgebouwen voor varkens waar alles in zit, van de medische afdeling waar oa de inseminaties worden verzorgd tot aan het slachthuis en alles dat er tussenin zit. Naar mijn mening is dat geen goede zaak.
  Kun je het koeien aandoen uitsluitend in stallen te houden of moeten ze ook het land op ?
  Zijn legbatterijen waar tot op de vierkante centimeter is berekend hoeveel “ruimte” een kip moet hebben niet een absurde situatie.
  Is halal of koosjer slachten nog wel van deze tijd ?
  Dat zijn de vragen waar we voor staan.

  Like

 2. Tsja, maar met de huidige buitengewone groei van de wereldbevolking zal er op een gegeven moment niets anders opzitten dan een gigantische industriële vleesproductie te creëren, die inderdaad de hoogte in gaat. Tenzij we allemaal insecten gaan vreten.

  Like

 3. Nee. Afrika moet gesteriliseerd worden.

  Like

 4. Henk der Niederlander // mei 24, 2018 om 08:25 //

  Ach, je kunt er nu ook op wachten dat deze gekken binnen afzienbare tijd zullen komen met het verhaal dat een huisdier houden strafbaar gesteld moet worden.
  Dit soort doorgedraaiden moeten natuurlijk bezig blijven met quatch verkopen om de subsidiestroom door te laten gaan.

  Like

 5. Johan // mei 24, 2018 om 12:30 //

  De insecten zijn binnenkort ook op. Dit jaar is al een dramatische daling geconstateerd.
  Maar geen nood. Die kunnen nog altijd uit Afrika geïmporteerd worden.

  Like

 6. Johan, die sprinkhanen zitten hier al om de boel kaal te vreten.
  Daar moeten we nou juist van af.

  Like

 7. Of topic.

  Amsterdam is vergeven van de winkeltjes met Arabische of Turkse teksten op de gevel, maar deze vis winkel zou te toeristisch overkomen omdat er een Engelse tekst op staat.
  Dus wil de gemeente dat de winkel sluit.
  Over de rest heb ik ze nooit gehoord, teksten die geen hond kan lezen.

  https://www.telegraaf.nl/nieuws/2075767/gemeente-amsterdam-vindt-viswinkel-te-toeristisch

  Like

 8. Scrutinizer // mei 25, 2018 om 09:25 //

  @Bert
  Dus de arabische opschriften zijn niet voor toeristen?
  Raar, want als het stadsbestuur volhoudt dat de inmigranten perfect geintegreerd zijn, dan volstaan Nederlandse teksten.
  Zijn die arabische dus wel voor toeristen?
  Toch niet? Hoezo niet? Meent het stadsbestuur soms dat er ui die landen geentoeristen komen? Durft u te stellen dat zij te arm zouden zijn om te reizen of niet cultureel genoeg om een stad te bezoeken doch alleen standvakanties boeken? Vanwaar die lage dunk over de arabische medemens?
  Als die visboer vooroordelen van het stadsbestuur jegens arabieren insinuert, maakt ie kans zijn zaak te winnen.

  Like

 9. Scrutinizer // mei 25, 2018 om 09:36 //

  @artikel
  Ik ben wel voorstander van een betere behandeling van dieren en dat begint inderdaad bij de opvoeding met de niet te onderschatten kracht van taal. Alleen is daar geen aparte vakgroep voor nodig.

  Waar de policor wel doorschiet is met racistische melk omdat dat oorspronkelijk vooral geconsumeerd zou worden door de bevolkingsgroep die inzag dat dit mogelijk was en nuttig is alook goedkoop en efficient.
  Gaan we voortaan ook liften als racistisch brandmerken omdat aanvankelijk vooral blanken liften in hun gebouwen hadden?
  En wat met racistische auto’s, vliegtuigen, treinen, koelksten, wasmachines, waterkokers, computers, telefoons, camera’s, etc.?

  Maar nog belachelijker is dat men vreest dat kinderen heterosexualiteit als natuurlijk zouden gaan zien. Ja, stel je voor zeg!
  Dat geen enkel van de dieren er ueberhaupt ware geweest als hun ouders homosexueel waren, komt kennelijl niet in hen op.

  Like

 10. Als de gemeente je wil pakken, dan slepen ze alles er bij om je te slopen.
  En hebben de gewapende macht aan hun kant staan.
  Zie het filmpje, ze slepen er echt alles bij wat werkelijk niks nergens mee te maken heeft.
  Als die visboer een Nederlandse tekst op ze raam schildert, dan pakken ze je met nog grotere onzin. Daarmee is het niet afgelopen, volgens de gemeente.
  Ze willen dat ie ze hele pand zo een beetje verbouwt.
  Winkeliertje treiteren is het, meer niet.

  Like

 11. Ze zouden eens moeten zien uit te zoeken of die treiter ambtenaren niet toevallig een kennis hebben die ze oog op dat pandje heeft laten vallen.

  Like

 12. Von Puffelen // mei 25, 2018 om 10:48 //

  Of een lid van de zur Lippe B./von Amsberg/Zorregieta clan.
  Die zit ook vuistdiep in het Amsterdamse onroerend goed.
  https://www.metronieuws.nl/nieuws/amsterdam/2017/11/prins-bernhard-jr-bezit-102-huizen-in-amsterdam

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s