Nieuw

De Zweden worden in Koude Oorlog-achtig boekje aangemaand zich voor te bereiden op oorlog

Een folder uitgegeven door de Zweedse regering aan haar burgers met adviesverlening voor crisis en conflictsituaties is te zien in deze screenshot verkregen door Reuters 21 mei 2018. Overheid Zweden/Handout via REUTERS

Zweden zal volgende week zijn burgers instructies sturen over hoe ze moeten handelen bij het uitbreken van een oorlog, nu het land wordt geconfronteerd met een assertief Rusland aan de andere kant van de Baltische Zee.

Het pamflet van 20 bladzijden met de titel “Als Oorlog of Crises komt” geeft advies over schoon water, het signaleren van propaganda en het vinden van een schuilplaats voor bommen, het is de eerste bewustwordingscampagne in zijn soort sinds de Koude Oorlog.

Het zegt ook dat de Zweden de plicht hebben in te grijpen als hun land wordt bedreigd. “Als Zweden wordt aangevallen door een ander land, zullen we nooit opgeven”, zegt het boekje. “Alle informatie die aangeeft dat het verzet moet worden gestaakt, is onjuist”.

De uitgever van de brochure, de Zweedse dienst voor civiele noodgevallen, heeft niet aangegeven waar een aanval vandaan zou kunnen komen. “Zelfs het feit dat Zweden veiliger is dan de meeste andere landen, bestaan er bedreigingen”, vertelde agentschapshoofd Dan Eliasson aan journalisten.

Zweden en andere landen in de regio zijn sinds de annexatie van Oekraïne van het Krimschiereiland door Rusland in maart 2014 zeer alert. Ze hebben Rusland ook beschuldigd van herhaaldelijke schendingen van hun luchtruim – beweringen die Moskou heeft verworpen of niet heeft beantwoord.

Het Kremlin heeft er in het verleden op gehamerd dat het zich niet mengt in de binnenlandse aangelegenheden van andere landen en heeft westerse machten beschuldigd van het aanwakkeren van “Russofobie”.

De Zweedse regering besloot de militaire uitgaven vanaf 2016 te verhogen, waarmee jaren van dalingen zouden worden gekeerd.

Het boekje dat op weg is naar de 4,8 miljoen Zweedse huishoudens waarschuwt dat de levering van voedsel, medicijnen en benzine tijdens een crisis tekort kan schieten.

Ook worden poederrmelk, blikjes Bolognese saus en zalmballen genoemd als voorbeelden van voedsel dat mensen in noodgevallen samen met tortilla’s en sardines moeten bewaren.

Zweden is meer dan 200 jaar met niemand in oorlog geweest, niet sinds de oorlog met Noorwegen in 1814. Het was officieel neutraal tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Bron:

http://www.savemysweden.com/swedes-told-to-prepare-for-conflict-in-cold-war-style-booklet/

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 996 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Rommel (6633 Articles)
Journalistiek zou onaangenaam moeten zijn, een streven waar wij graag aan voldoen. Ai, ai, ai.

7 Comments on De Zweden worden in Koude Oorlog-achtig boekje aangemaand zich voor te bereiden op oorlog

 1. jungleelephant // mei 22, 2018 om 13:50 //

  Ik denk dat ze eerder gevaar lopen van de islam-invasie dan van de Russen!

  Like

 2. Daniel // mei 22, 2018 om 14:12 //

  @jungleelephant // mei 22, 2018 om 13:50 //
  Inderdaad.
  “Als Zweden wordt aangevallen, zullen we nooit opgeven”. Echt een lachertje. Ik vraag me af wat de Zweden nu eigenlijk zelf denken van dit boekje. Of zou het toch een voorbereiding zijn op de aanstaande interne collaps van het land? Ik vermoed eigenlijk van wel. Ik kan me namelijk niks anders voorstellen gezien het feit dat de Zweedse overheid zich drukker maakt om Rusland dan de Finnen en die waren in 1939 al in oorlog met de USSR, dus die weten hoe het is. Wat een ziek land.

  Like

 3. Poetin kijkt wel uit dat die Zweden binnenvalt.
  Laten we eerlijk zijn, wie wil dit idiote land nou in hemelsnaam hebben? Kost handen vol met geld en levert alleen maar problemen op.

  Like

 4. Tortilla’s, sardines en bolognese saus…

  Bestaat er niet zoiets als Zweeds voer ?

  Like

 5. Dat zinnetje hé,..dat zinnetje doet ’t ‘m…..“Als Zweden wordt aangevallen, zullen WE nooit opgeven”……….Priceless!

  Na te zijn bijgekomen van een hevige ‘lachbui’,…….. ben ik benieuwd naar wie die ‘we’ dan wel zijn,………

  Like

 6. Republikein // mei 23, 2018 om 02:45 //

  Kouwe oorlogsretoriek, terug van weggeweest.
  Ga vooral onder de trap of eettafel zitten.

  Like

 7. chans // mei 23, 2018 om 06:21 //

  Hun oorlog is reeds verloren.
  Het paard van Troje heeft zijn werk gedaan.

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s