Nieuw

Koran als bron voor medisch advies

Zweden – De provincieraad, die de belangrijkste instantie is voor het grootste deel van de gezondheidszorg in Zweden, zou in zijn voorlichtingsbrochures zijn informatie moeten berusten¬†op bewezen medische en wetenschappelijke feiten.¬†In de provincie √Ėrebro is men zich echter bewust dat een steeds groter deel van de inwoners meer vertrouwen heeft in de koran en heeft daarom in een nieuwe informatiebrochure ervoor gekozen om zich op dit¬†islamitische boek te baseren, rapporteert de christelijke krant V√§rlden Idag.

Volgens de provincieraad is de brochure “Voel goed tijdens de Ramadan” een samenwerking tussen de regio en de moskee. Het informatiemateriaal is ontwikkeld in de wetenschap dat de islamitische vastenmaand ernstige gezondheidsproblemen veroorzaakt, niet het minst voor schoolstudenten, dat eerder door Fenixx is vermeld.

Maar degene die de brochure leest, kan gemakkelijk de tegenovergestelde indruk krijgen. Het vermeldt onder meer dat door te vasten men zich meer bewust kan worden van Allah. De brochure is ook gekruid met verschillende citaten uit de koran en de hadiths.

Het gevaar van gezondheidsbedreiging door het lichaam niet de voeding en de vloeistof te geven die het nodig heeft, is volgens critici in het donker beland. Dit vooral omdat de voorlichtingsbrochure niet gebaseerd is op wetenschappelijke voedingsleer maar op het voedsel wat de profeet Mohammed in de 6e eeuw at en de voorkeur aangaf.

Zelfs het advies aan mensen die lijden aan verschillende ziekten, zoals diabetes, en waarvoor dieetzorg bijzonder belangrijk is, is grotendeels gebaseerd op niet-wetenschappelijke islamitische bevindingen. Bijvoorbeeld onder de rubriek “Veelgestelde vragen” wordt aan zieke mensen het advies gegeven om zich niet tot een Zweedse niet-moslimarts te wenden om ontheven te worden van het vasten.

In plaats daarvan moet de pati√ęnt overleggen met islamitische autoriteiten die ervaring hebben met vasten en kennis hebben van de regels die Allah en de profeet voor de Ramadan hebben vastgesteld, en op religieuze gronden beslissen wat kan worden aanvaard als een reden om iemand te vrijwaren van de verplichting om te vasten.

Zelfs borstvoedende vrouwen worden in de brochure deels aangeklaagd als ze zich willen onthouden van vasten om hun baby’s¬†een voedzame melk te geven. In¬†“sommige gevallen” kan het worden gedaan,¬†maar in dergelijke gevallen is de vrouw¬†verschuldigd aan Allah en moet later boete doen door op een later tijdstip te vasten, of door het doneren van geld aan de moskee door middel van de zogeheten fidyah.

In de brochure wordt ook het gebruik van medicijnen tijdens de ramadan in vraag gesteld. Wanneer de vastenmaand tijdens de grote pollenperiode samenvalt, kan allergiemedicatie voor velen levensbepalend zijn. Maar in de voorlichtingsbrochure van de Provincieraad krijgt men de indruk dat het waarschijnlijk het beste is om je te onthouden als je Allah niet wilt ergeren :

Vraag: “Mag ik astma-spray/neusspray gebruiken tijdens Ramadan?”
Antwoord: “De islamitische wetgevers hebben verschillende opvattingen over dit onderwerp”.

Ook het innemen van medicatie in tabletvorm wordt in de brochure beschreven als het verbreken van het vasten en daarmee dus het risico loop de woede van Allah op zijn hals te halen, en zijn plaats in het paradijs in gevaar brengt.

De communicatiemanager van de regio Ulrika Julin verdedigt in een verklaring aan Världen Idag het uitgeven van de raadgevende brochure, ondanks dat het voor velen ronduit levensgevaarlijk kan zijn om het volgen. Ze wast namens de provincieraad haar handen in onschuld voor bepaalde formuleringen in de brochure, ondanks de medewerking aan het ontwikkelen en distribueren naar huishoudens.

Julin is van mening dat de brochure, ondanks de vele verwijzingen naar allah, de profeet mohammed, de koran en de hadiths, niet in strijd is met de eis dat informatie die door de provincieraad wordt uitgegeven areligieus moet zijn.

De¬†communicatiemanager¬†geeft aan dat de doelgroep niet ontvankelijk is voor informatie over het vasten en de gezondheid als het niet in een religieuze context wordt gepresenteerd, en zegt dat een publicatie van dit soort kan helpen dat moslims in Zweden in mindere mate worden getroffen door ziekten of verergering van hun ziekte tijdens de ramadan, problemen die recent een steeds grotere ‘uitdaging’ zijn geworden voor de Zweedse gezondheidszorgsector.

De provincieraad heeft volgens¬†Julin voor een pragmatische oplossing gekozen en¬†“religie en gezondheidsrisico’s zijn in dit geval zeer stevig verankerd aan elkaar”.

Bron:

https://samnytt.se/koranen-faktakalla-i-landstingets-informationsbroschyr-om-halsa/

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 941 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussi√ęren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Rommel (6309 Articles)
Altijd in oppositie.

4 Comments on Koran als bron voor medisch advies

 1. Kamelenpis zuipen, dat is overal goed voor.
  Verkouden? een flinke slok kamelenpis.
  Pijn in je buik, ook een flinke slok kamelenpis.
  Mo deed het ook. Dus meer hebben ze niet nodig.

  Like

 2. antiislamnu // mei 21, 2018 om 20:03 //

  Ook de kamelen strond schijnt een helende werking te hebben.
  Voor de rest geef ik geen tips meer van mij mogen ze allemaal dood gaan

  Like

 3. jackvanderveen // mei 21, 2018 om 20:31 //

  Toch wel een positieve ontwikkeling. Geef elke ebolalijder een koran. Eventueel voordien in groepsverband deze lijder voor alle zekerheid tot moslim dopen (weer).
  Succes bijna verzekerd.

  Like

 4. Helemaal koekoek // mei 21, 2018 om 22:23 //

  Hoezo koekoek die zweden ???

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s