Nieuw

We zijn een wonderlijk volkje

De mensen die hier al langer op bezoek komen zullen zich het nog wel herinneren, Tijl was in een vorig leven een ongekend liefhebber van paardensport, springen en dressuur om preciezer te zijn. Beroepsmatig zelfs gedurende een aantal jaren.

Nederland is wat sport betreft altijd meer dan een beetje chauvinistisch, Wint Sjoukje Dijkstra alles wat er te winnen valt dan kijkt het hele land plots naar kunstrijden op de schaats, daarvoor niet en toen er geen opvolger voor Sjoukje was daarna ook niet. Zo gaat het met vele sporten, zo kijkt niemand maar zodra er een Nederlandse sportheld boven komt drijven dan zijn we niet voor de buis weg te slaan.

Blijkt Dafne Schippers harder te lopen dan alle anderen dan is dat het gesprek van de dag, rijdt Max Verstappen de sterren van de hemel dan kijken we allemaal naar de Formule 1 en hebben we er kennelijk ook gelijk verstand van.

Dat is zo bij bijna alle sporten zo. Bijna. De uitzondering is de paardensport. Nederland heeft zo klein als het is onverklaarbaar veel uitzonderlijk goede ruiters en amazones voortgebracht. Anky van Grunsven natuurlijk in de dressuur maar in de springsport zijn Johan Heins, Henk Nooren, Franke Sloothaak, Jeroen Dubbeldam ongekende grootheden. Van hetzelfde niveau als Alwin Schockemöhle, Harvey Smith of David Broome, misschien zelfs wel hoger.

Maar had u ooit van Harrie Smolders gehoord ? Nee hè ? Niet zo gek ook want men laat hem zelden of eigenlijk nooit op tv zien. Dat zou feitelijk wel moeten, nee hij heeft nog geen wereld of olympische spelen gewonnen maar hij staat op de FEI ranglijst wel als nummer 1 genoteerd. En dat zegt wat hoor, dat is niet een positie die je zomaar komt aanwaaien.

En zo won hij het afgelopen weekend de Grote Prijs van Hamburg, een van de meest gewaardeerde internationale concoursen van Duitsland, alleen dat van Aken is nog bekender. Hij won daar een kleine drie ton mee en dat geeft al een beetje aan hoe belangrijk dat concours is. Ter vergelijking; de enige derby in Nederland vond ook afgelopen weekend plaats in Eindhoven en de (Franse) winnaar daarvan verdiende € 13.200,=, da’s toch ietsjes minder nietwaar ?

chio-2526664_640

Maar hoe ik ook keek naar Studio Sport, ik heb het niet gezien, het Nieuws; noppes. De kranten; nada. Smolders niet, de derby niet, gewoon niks.

En om dan ook maar eerlijk te zijn, ook ik wist niet dat deze wedstrijd dit weekend gereden werd. En dat lijkt misschien niet zo bijzonder maar is dat wel, toen de paardensport en de fokkerij nog mijn passie waren was ik alle dagen te vinden bij het CHIO Rotterdam maar ook alle dagen van de henstenkeuring zat ik op het puntje van mijn stoel. Indoor Brabant, Jumping Amsterdam, ik heb ze allemaal van dichtbij meegemaakt.  Dat was nog in de tijd dat als ik in de verte een combinatie binnen zag komen ik al wist wie het waren nog voordat de speaker het omriep. Sinds januari heb ik ook het laatste abonnement op een paardensportblad opgezegd, er was een tijd dat ik ‘De Hoefslag’, ‘In de Strengen’ en drie keer per week de ‘Paardenkrant’ zat op te wachten bij de brievenbus. Zelfs nu heb ik nog altijd 37 jaargangen In de Strengen in huis staan, ik kijk er nooit meer naar maar kan het niet over mijn hart verkrijgen ze weg te gooien. Ook mijn rijlaarzen staan na al die jaren nog steeds prachtig gepoetst in mijn kast, compleet met laarzenspanners ! Verkopen ? Ach wat krijg je er helemaal voor.

Stom ? Ja best wel maar een mens wil niet weten hoe het aanvoelt om een tijdperk definitief af te sluiten. Ik kan nog steeds mensen versteld doen staan om van een paard dat ik dertig jaar of langer geleden heb meegemaakt zo de stamboom op te ratelen. Maar ook de ‘Hengstenboeken’ inmiddels vijf in getal staan in mijn boekenkast te verstoffen, ooit aangeschaft voor veel geld en jaarlijks bijgewerkt voor +/- € 100,=. Compleet bijgewerkt tot 2000 geloof ik. Ik kijk er nog maar zelden naar.

En toch doet het zeer als er weer een grootheid in de paardensport is opgestaan en hij wordt genegeerd. Waarom ? Omdat het een dure sport is en omdat men de afgunst nauwelijks weet te verhullen ? Geen populaire sport zegt u ? In Hamburg waren 90.000 mensen getuige van de overwinning van Harrie Smolders !

Hoe dat eruit zag ? Nou zo dus;

(let ook even op de prachtige stijl, van begin tot eind in de verlichte zit, nimmer uit balans, zonder grof in te grijpen in het tempo, gewoon vloeiend van begin tot eind, als je niet beter wist zou je denken dat er niks aan is !)

boredom-1977519_640Tijl Uylenspiegel

 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.010 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Tijl Uylenspiegel (500 Articles)
Tijl denkt altijd eerst goed na voor hij iets stoms zegt.

34 Comments on We zijn een wonderlijk volkje

 1. Tijl Uylenspiegel // mei 16, 2018 om 00:53 //

  Zie net dat ik Jos Lansink en Piet Raymakers nog vergeten ben te noemen maar die horen ook nog in het rijtje.

  Like

 2. Daar heb ik ook met enige verbazing naar gekeken, de afgoderij voor Max Verstappen en de waanzinnige populariteit voor de Formule 1 die daarmee ineens uit de lucht kwam vallen. Als die een scheet laat wordt het tot op GS en DDS met volle teugen ingesnoven en met chocoladeletters uitgemeten. Wat mankeert die mensen? Zijn ze dan allemaal zo desperaat op zoek naar een held?

  Like

 3. Hoevaak heb ik het nou al niet gezegd, Tijl. Je moet ook niet naar de NPO kijken. En daarom wist ik het wel. Want wist jij dat de Giro d Italia is ? Dat vertellen ze je ook niet. En daarom kijk ik dus Eurosport en als de uitzending afgelopen is, zet ik het geluid zachter, maar flits niet naar de NPO of een van de andere commerciëlen, omdat ik daar misselijk word, en zo wist ik dus dat er paardendinges was.

  Like

 4. @Rommel // mei 16, 2018 om 00:53

  Clickbait, kijkcijfers …

  Like

 5. Tijl Uylenspiegel // mei 16, 2018 om 00:57 //

  Nou ik ben jarenlang wel fan geweest van de Formule 1.
  Toen Schumacher nog triomfen vierde was ik niet voor de buis weg te slaan, waarom die belangstelling over ging ? Geen idee, maar hij is sinds Max weer springlevend !

  Like

 6. Tijl Uylenspiegel // mei 16, 2018 om 00:58 //

  “Paardendinges”?
  Nee jij weet hoe je vrienden maakt !

  Liked by 1 persoon

 7. Als kleine jongen wilde ik een paard voor mijn verjaardag, en kreeg een schildpad. Zo is mijn hele jeugd een aaneenschakeling van teleurstellende verjaardagscadeaus geweest. Het werd nooit is een keer van wat ik me ervan voorgesteld had.

  Liked by 2 people

 8. @Fubar // mei 16, 2018 om 00:56

  Ik heb altijd al grote belangstelling voor sport gehad en zodoende lijk het me een goed idee dat we voortaan wat ruimte voor sport op Fenixx maken.

  Liked by 1 persoon

 9. Esperanza // mei 16, 2018 om 01:08 //

  Like

 10. Tijl Uylenspiegel // mei 16, 2018 om 01:17 //

  Mijn vader is toen hij al flink bejaard was eens komen kijken bij een concours waar ik reed.
  Ik reed een nogal ouderwets aandoende krachtpatser waar ik toen best goed mee presteerde. Eerste prijzen werden het meestal net niet omdat hij het op pure snelheid moest afleggen.
  Uitgerekend de keer dat hij kwam kijken was er een barrage die op mijn lijf geschreven stond, ik had al vaker geoefend in het schuin aanrijden van een hindernis en ik kon een heel groot stuk afsnijden door over een bloembed te springen en een oxer schuin te nemen. Prompt werd ik eerste. Wat ik echter niet wist was dat die ouwe uitgerekend achter die hindernis in het publiek stond.
  Later hoorde ik van mijn broer dat hij pisnijdig was want hij dacht dat ik het publiek in zou springen ! Maar trots was hij ook wel een beetje !

  Liked by 1 persoon

 11. Al die andere sporters moeten het hebben van hun eigen prestaties, kracht en spieren.
  Die ruiters gebruiken er een duur gefokt paard wordt die het allemaal op moet knappen en anders wordt ie afgemaakt.
  Voor hardlopen, fietsen heb je geen pak geld nodig.
  En dat die ruiters er vaak ook nog een gigantische air op na houden speelt ook niet echt mee.
  En als dierenliefhebber is het al helemaal onverdraaglijk om te zien.
  Bij elke belangrijke wedstrijd gaan er wel een paar dood.
  Paardensport is iets uit de middeleeuwen, toen ze nog geen Ferrarri’s hadden.

  Like

 12. Ik vind mensen die met honden kloten en naar doggy dansen gaan net zo achterlijk.

  Like

 13. En daar is het zonnetje in huis ook weer.

  Like

 14. Gaat het hier om een eigen mening of wie het beste mee kan lullen met de rest.

  Like

 15. Nanda // mei 16, 2018 om 06:37 //

  In Duitsland word de paardensport veel meer gewaardeerd dan hier, vandaar dat je elk weekend wel een of andere grote wedstrijd op de Duitse tv kunt zien.
  Voor wat betreft de Nederlandse fokkerij en sport hebben de KNHS en het KWPN nou niet bepaald de beste weg ingeslagen om de sport en fokkerij aan de basis groot te maken.
  Sinds de afschaffing van de UTV is de belangstelling bij de fokkers alleen maar achteruit gegaan en het KNHS is vergeten dat het de vele duizenden landelijke ruiters zijn die de zaak draaiende houden.

  Like

 16. Shlomo // mei 16, 2018 om 07:52 //

  Bokkensprongen.

  Maar illustratief, als er niet over bericht wordt, is het alsof het niet bestaat.

  Hoe gaat het redpillen beyond the comfort zone Tijl?

  Like

 17. Tijl Uylenspiegel // mei 16, 2018 om 11:54 //

  Bert ik heb zelden zoveel onzin in zo weinig woorden gezien. Ruiters gebruiken een paard inderdaad, de prijsstijging vind pas plaats nadat ze als combinatie bovengemiddeld gaan presteren en is van vele dingen afhankelijk.Paardrijden is een razend moeilijke sport die vele jaren intensief oefenen vergen en zelfs dan volledig afhankelijk blijven van talent van de ruiter/amazone. Een paard dat niet langer presteert wordt niet afgemaakt, zelf niet soms maar gewoon nooit althans niet om die reden.
  Waar een mens het vandaan haalt dat ruiters er een air op nahouden weet ik niet maar het slaat nergens op. In de dressuursport zie je het wel iets vaker.
  Een ruiter die geen dierenliefhebber is dat is een onmogelijkheid, een paard dat om het leven komt tijdens een concours is een zeldzaamheid die wel direct voorpaginanieuws is.

  Dan maar snel naar een positieve reactie.
  Ja dat klopt Nanda, de paardensport is ontzettend populair in Duitsland, het helpt natuurlijk wel dat Duitsland vele jaren toonaangevend is geweest en eigenlijk nog steeds is. Dat geld ook voor de fokkerij die trouwens vanuit de overheid meer dan een beetje financieel ondersteund wordt. Dat kennen wij niet in Nederland.
  De verplaatsing van de UTV was ook in mijn ogen een misser van jewelste. De fokkerij is steeds meer in handen gekomen van professionals, het gebeurt nog maar zelden dat een gewone fokker kan profiteren van fancy verkoopprijzen, dat ligt anders bij de profs die een jong paard intensief begeleiden en langere tijd aanhouden.Ik heb destijds gedurende mijn opleiding in Deurne daar samen met een andere Hagenaar gezeten; Nico de Wit die toen nog geen nagel had om aan zijn kont te krabben, hij is groot geworden met het ontdekken en begeleiden van toptalenten en dat heeft hem geen windeieren gelegd
  Ook de dekgelden van hengsten hebben na intrede van KI een vlucht gemaakt. Desondanks is het KWPN nog altijd een leidend stamboek en kunnen andere stamboeken daar alleen met jaloezie naar kijken, ze behoren tot de absolute top.
  Daar tegenover staat dat fokken vroeger een kwestie van fingerspitzengefühl was maar sinds de intrede van de digitalisering bijna een wetenschap is geworden. Toevalsproducten zoals de Franse Jappeloupe destijds komen nog maar zelden voor.
  En nog altijd geld dat een paard waard is wat een gek ervoor geeft en een heel onzekere investering, ik heb destijds een man meegemaakt die op een veiling in Engeland een hele dure tweejarige merrie had aangeschaft, nadat zij in quarantaine had gestaan kwam ze eindelijk ‘naar huis’ onder de bewonderende blikken van enkele andere liefhebbers, goddank liet de eigenaar zelf het paard los in het weiland en na twee vrolijke bokkensprongen brak ze haar voorbeen. Ook de universiteit in Utrecht zag geen andere mogelijkheid meer dan euthanasie. Het verzekeren van zo’n duur paard is bijna niet te doen en onbetaalbaar juist vanwege de vele ongewisse factoren die een rol spelen.
  Toch is de man nog vele jaren actief gebleven binnen de paardensport.
  By the way; bedankt voor je reactie !

  Like

 18. Tijl Uylenspiegel // mei 16, 2018 om 11:57 //

  Schlomo dat ligt eraan van welke kant je het bekijkt, ik heb eraan gelikt maar ik vond het bitter en heb hem weg gemieterd, mijn mening en standpunt is niet of nauwelijks gewijzigd.

  Like

 19. Zekers zijn we een wonderlijk volkje, want anders kan zo’n op en top gristelijke landverrader geen minister van v & J worden.
  https://www.geenstijl.nl/5142023/kom-maar-binnen-met-je-kuffarknecht/#comments

  Like

 20. Shlomo // mei 16, 2018 om 14:33 //

  Kant? Niet dat ik een reactie had verwacht en allerminst dat er buiten de comfortzone geshopt zou worden, toch aardig van je reactie.

  Geeft weer mooi gelegenheid om nog wat meer te trollen.
  Openlijk belijden van zonden is ook af te raden.

  Mijn standpunt is ook niet of nauwelijks gewijzigd.
  Wel de brand zien en je unheimlich voelen, wel goed geinformeerd zijn en de EU/globale ellende zien en om dan toch gevangen blijven in een cordon sainitaire, dat kan natuurlijk.

  Bitter is waarschijnlijk ook niet de goede term. Het is geen kwestie van smaak.
  Perceptiemanagement is veel extremer dan de meeste mensen denken.

  Die rode draad van zaken uit het verleden naar ellende van nu is er meer dan een.
  Er zijn genoeg merkwaardige zaken te melden.
  Maar dan blijft er nog altijd keuzevrijheid.

  Succes met de site.

  Like

 21. Tijl Uylenspiegel // mei 16, 2018 om 15:43 //

  Ach Shlomo ik ben slechts een van de auteurs hier de anderen hebben een van mij afwijkende mening maar dat mag allemaal hier. Vrijheid blijheid en het recht op je eigen mening dat hebben wij hoog in het vaandel staan.

  Like

 22. Scrutinizer // mei 16, 2018 om 15:48 //

  Had ik eindelijk nog eens een interessante website gevonden na de vrijspreker en xandernieuws, daalt het niveau verdomme tot brood en spelen. Ik hoopte dat er op het eind ergens zou staan dat een vredelievende het niet halal vond en daarom snackbar schreeuwend een paard met machete te lijf was gegaan, maar neen, niets van dit alles. Gewoon vijf minuten tijdverspilling. Ik hoop dat er voortaan geen zuivere sportartikels gepost worden of anders dat de admin er een waarschuwing bijplaatst “opgepast: msm-achtig volksvermaak – had zomaar ui het AD kunnen komen”.

  Like

 23. Tijl Uylenspiegel // mei 16, 2018 om 16:15 //

  😀 Ik zorg gewoon zo nu en dan voor de broodnodige variatie.
  Maar wees gerust, het is niet verplicht om alle artikelen te lezen of te waarderen, het is volkomen legaal om zo nu en dan een stukje over te slaan, even goeie vrienden.

  Like

 24. trebor2110 // mei 16, 2018 om 17:22 //

  ik zeg lekkere warme paardenworst 🙂

  Like

 25. Peetje // mei 16, 2018 om 18:58 //

  Ik vind paardensport prachtig.
  Ikzelf en mijn kinderen hebben paard gereden,gewoon hobby, en het was heerlijk.
  Nu heb ik 2 kleindochters en ook die zijn idolaat van paarden, elke knuffel die ze krijgen is een paardje en ook zij gaan paardrijden.
  Prachtige dieren en mooie sport, zowel springen als dressuur ik geniet ervan, maar ook van schaatsen, formule 1, kunstschaatsen/dansen, en ook daar kijk ik graag naar.
  En de sport die wij beoefenen is honden opleiden tot politiehond.

  Like

 26. Ik kijk redelijk vaak naar dressuur en springen. Het mooiste wat ik zie is als alles bij een enkeling heel vloeiend gaat, zonder een enkele weigering of een fout of een balk te hard raken dat hij er af valt. Tijl, ik vind het een mooie sport en weinigen beseffen dat mens en paard zo op elkaar moeten zijn ingespeeld dat ze het bij wijze van blindelings kunnen doen. Een paard is trouwens een mooi dier die alle liefde moet krijgen van zijn verzorger en blij is als hij of zij de stal mag verlaten voor wat bewegen.
  En om in de top te komen is het niet alleen het paard maar ook de persoon die er mee omgaat!

  Liked by 1 persoon

 27. Als kind kon ik al met paarden knuffelen en praten en als je dan die oren ziet gaan, ze draaien alle kanten op van vrolijkheid.

  Like

 28. Feniks // mei 17, 2018 om 01:42 //

  Niet afsluiten Tijl.
  Mooie gedachten en herinneringen gewoon koesteren. Mooi toch?
  Tijl, ik heb mijn Kieffer rijzadel op MP te koop gezet , was een recreatierijder maar destijds wel fanatiek.
  Eens een amazone, altijd een amazone, het zadel verkoopt niet en ik vind het eigenlijk helemaal niet erg. Ik heb het eraf gehaald, ik heb een klein baantje gevonden en wie weet ga ik het zadel nog gebruiken.

  En voor bertG
  Met hondenfokkerij kloten is niet meer van deze tijd, net zo min als met de paardenfokkerij. Ga jezelf eens i formeren man.

  Like

 29. Tijl Uylenspiegel // mei 17, 2018 om 02:31 //

  Ja grappig is dat, vroeger had je drie gerenommeerde merken voor rijzadels; Stüben, Passier en Kieffer, om een mij onbekende reden zijn die uit de gratie geraakt, tegenwoordig willen ze merken waar ik nog nooit van gehoord had.
  Je had ook nog Barnsby maar daar kreeg je een houten kont van…

  Like

 30. Feniks // mei 17, 2018 om 02:38 //

  Van een Kiefferzadel niet hoor, dat zat/zit comfortabel met een goede kniegrip.

  Like

 31. Merel // mei 17, 2018 om 02:40 //

  Nederland is zijn trots verloren

  Like

 32. Merel // mei 17, 2018 om 02:50 //

  We zijn geen wonderlijk volkje, we zijn een PRACHT volk

  Like

 33. Feniks // mei 17, 2018 om 02:50 //

  Nee hoor Merel, op deze site kun je een hele hoop trotse Nederlanders tegenkomen. Join the club.

  Liked by 1 persoon

 34. Merel // mei 19, 2018 om 03:07 //

  Manege paarden, die hebben het zwaar

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s