Nieuw

Woningnood

Jazeker, een woord van vlak na de oorlog, veroorzaakt ook door de oorlog en het absurde; we hebben nu 73 jaar na de oorlog nog altijd woningnood. Nee zo noemen we het niet meer, dat is uit de tijd, daar zijn meer verhullende termen voor bedacht.

Noem het zoals je wilt maar dit is een grote schandvlek voor een welgesteld land. En het toont eens te meer het falen van elkaar opvolgende regeringscoalities. Niet één is er zelfs maar een beetje in geslaagd het een beetje terug te dringen. Is er dan niet gebouwd ? Jazeker wel, als gekken zelfs, men had zelfs zo’n haast dat de vele duizenden flats die in de vijftiger en zestiger jaren gebouwd werden veertig jaar erna alweer gesloopt moesten worden. Kwaliteit was uit het woordenboek geschrapt, kwantiteit dat telde, stapelen die blokkendozen.

craftsmen-3094035_640

In diverse steden staan nog gebouwen van eeuwen oud, de een nog mooier dan de andere, vooroorlogse wijken staan nog fier overeind en stralen als nooit tevoren. De nieuwe flats waren bij oplevering al niet om aan te gluren en dat is er in de loop der jaren niet op vooruit gegaan. In rap tempo zijn ze gesloopt, vernietigd zo u wilt en dat was maar goed ook, betonrot, asbest, enkel glas, centrale ketelhuizen en als de buurman een scheet liet dan konden de buren dat ook horen.

facade-1209331_640

Na de oorlog wilden ‘arbeiders’ een huurhuis, een koophuis was alleen weggelegd voor de zeer welgestelden. Tegenwoordig noemen we dat “sociale woningbouw”. Ondanks dat er nog weinig sociaals aan te ontdekken valt. Niet in het minst de huren want die zijn alle jaren verhoogd, crisis of niet, de huur moest en zou omhoog. En dat terwijl de huursubsidie stevig werd afgebouwd. Die krijg je alleen nog als je aan de geeuwhonger ligt.

Maar op de plaats van die “oude” flatgebouwen zijn toch weer andere woningen gebouwd ? Jazeker, alleen waren dat in bijna alle gevallen geen huurhuizen meer.real-estate-3337038_640.jpg Woningcorporaties deden er daarnaast nog een schepje bovenop door een flink deel van hun voormalige huurwoningen te verkopen. In de beginperiode was dat nog redelijk goedkoop, er werden bewoonde huizen verkocht aan de bewoners en dat drukte de prijs maar al gauw kwam men erachter dat mensen ook bereid waren de marktprijs te betalen.

En wat er ook gebouwd is, het was bij lange na niet voldoende en dat heeft nu geleid tot een totaal overspannen woningmarkt. En de regering ? Die vind het wel best zo ! Nee dat zeggen ze niet, maar door niets te doen komt het daar wel op neer. In de vijftiger jaren waren we met elf miljoen inwoners het meest dichtbevolkte land ter wereld, inmiddels hebben we meer dan 17 miljoen inwoners maar zijn we niet langer het dichtstbevolkt. En ondanks de krapte op de woningmarkt moeten we ruimhartig ‘vluchtelingen’ toelaten die nooit of te nimmer meer teruggaan. Waar die moeten wonen? God mag het weten, kantoorgebouwen worden al omgebouwd tot woningen. Erg duurzaam gaan ze daar niet bij te werk, de scheidingswanden zijn flinterdun want ja echte muren erin zetten maakt dat de fundering niet tegen het toegenomen gewicht bestand is. Het laat zich raden dat het allemaal niet erg geluiddicht is en zo worden dus weer nieuwe krotwoningen gecreëerd.

Hoe dit nu verder moet ? Nou geen partij heeft er in haar programma echt een punt van gemaakt dus dat wordt gewoon verder aan modderen.

En terwijl ik vanmiddag op mijn manier “druk bezig” was om dit artikeltje te schrijven las ik een alarmerend bericht, de bouwwereld leek een hausse te beleven, de crisis was voorbij, een nijpend woningtekort, een overspannen woningmarkt, het leek niet stuk te kunnen. Mis ! Het kón niet alleen misgaan, het gáát mis. En niet zo’n klein beetje ook ! Het Brabantse bouwbedrijf Moonen werd begin deze maand failliet verklaard. Hoe dat kan ? Nou ze hadden meerdere projecten aangenomen in de jaren 2015/2016, en ze deden dat tegen de toen heersende prijzen. De economie trok echter aan, net als de vraag naar bouwmaterialen. En daar waar vraag en aanbod niet langer aansluiten daar stijgen de prijzen. Ook de personeelskosten stegen. Vele bouwvakkers waren gedurende de crisis gedwongen als ZZP’er te werken, nu is er een schrijnend tekort aan bouwvakkers, de ZZP’ers kunnen letterlijk overal aan de bak en wat doet een zelfstandige dan ? Inderdaad, die verhogen hun prijs, en niet zo kinderachtig ook !

Gevolg; de bouw van oa drie woontorens in de nieuwe wijk Holland Park in Diemen ligt stil. En Moonen is niet het enige bouwbedrijf dat in moeilijkheden kwam, er zijn meerderen die het water tot de lippen staat, er wordt nerveus heronderhandeld over bouwcontracten en voor de bouwers is het pompen of verzuipen, mislukken de onderhandelingen dan zijn zij de volgenden die bankroet gaan.

Tja dat gaat de woningnood niet helpen…. !

 Tijl Uylenspiegel

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.159 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Tijl Uylenspiegel (500 Articles)
Tijl denkt altijd eerst goed na voor hij iets stoms zegt.

23 Comments on Woningnood

 1. Ik moet eerlijk zeggen dat ik je stukje nog niet gelezen heb, alleen de titel, maar ik gok dat ik deze ongelezen in de comments kan plempen:

  Liked by 1 persoon

 2. Woningnood is noodzakelijk om de prijzen te laten stijgen zodat de VVD vastgoedmaffia geld kan verdienen, dat is ook de reden dat de VVD een bloedfanatieke migratiepartij is, om een permanente woningnood in stand te houden.

  Liked by 2 people

 3. Johan // mei 10, 2018 om 00:33 //

  De immigratie moet absoluut naar het nulpunt teruggebracht worden.
  Je kunt niet blijven dweilen (huizen bijbouwen), terwijl de kranen wijd open blijven staan (massaal ‘migranten’ en ‘vluchtelingen’ blijven toelaten).

  Er is echter nog een andere reden. Vroeger woonde men met 20 mensen in een huis, waarin nu met goed fatsoen slechts één familie gehuisvest is. Met andere woorden : Men is veeleisender geworden en men wenst luxer te wonen. Tsja, luxer wonen dat kan, maar alleen met veel extra nieuwbouw.

  Like

 4. Tijl Uylenspiegel // mei 10, 2018 om 00:34 //

  Grappig; Republikein is beter in zoeken dan ik.
  Ik wist dat ik er een keer over geschreven had maar kon het niet vinden… Hij wel !
  Nou ja het doet niks aan de boodschap af natuurlijk.

  Like

 5. Esperanza // mei 10, 2018 om 00:49 //

  Tijl, erg ver hoeven wij niet te zoeken. Staat vermeld direct onder je stuk onder ‘related’. 😉

  Liked by 1 persoon

 6. Tijl Uylenspiegel // mei 10, 2018 om 00:52 //

  Verrek dat zie ik nu ook ! Blijft een mysterieus fenomeen die computers !

  Like

 7. Esperanza // mei 10, 2018 om 00:56 //

  Is mensenwerk, Tilj. Heeft Fub op zijn geweten. 😉

  Liked by 1 persoon

 8. Republikein // mei 10, 2018 om 01:00 //

  Ja Esp, gelijk heppie, maar toch vond ik het grappig.

  Like

 9. Esperanza // mei 10, 2018 om 01:02 //

  Oudje

  Liked by 2 people

 10. ja, sorry, hak ingesteld 😉

  omdat leuk ende handig.

  ik zou er wel 6 willen ipv. 3, maar ik heb nog niet uitgevogeld hoe dat bij ons kan (kan dus niet).

  Like

 11. Duchesne // mei 10, 2018 om 10:23 //

  Woningtekort is een kunstmatig gebeuren in Nederland, in stand gehouden door stugge bestemmingsplannen en het beschermen van grondprijzen en investeerders.

  Gooi daar belastingregels bij en een aantal eisen om te bouwen of om ergens te mogen wonen die stuk voor stuk geld kosten en deels andere beroepsgroepen en geldverzamelaars een inkomen garanderen en je zit op de helft van de reden. Woningtekort is opzettelijk, gepland en kunstmatig in stand gehouden.

  De “aantrekking” in de bouw is ook kunstmatig, ongeveer gefinancierd zoals Adolf Hitler snelwegen bouwde, met geld dat ergens in de toekomst verdiend moet worden door de bevolking, en niet door de migraten die een groot gat maken in de staatskas. Die zijn deel van de “Hitler Autobahn” oplossing van kabinet Rutte.

  Pas geleden is er een regeling afgeschaft die arbeidgehandicapte een onzekere financieele positie geeft. “Besparing” tot 2050 is 500 mijoen. Een groep van ongeveer 40.000 Nederlanders heeft daar mee geen uitzicht meer op een leven boven de armoede grens. De week erna gooit men voor de peroiode van een jaar 350 miljoen neer om “vluchtelingen’ te helpen….

  Stel je voor….een ongewenste vijandige groep die niets bijdraagt krijgt meer hulp voor een jaar ten koste van de toekomst van een groep eigen burgers voor de rest van hun leven…..

  Waarom nog hangt er geen een politicus aan een boomtak met de wind mee te schommelen…

  Hoe ver moet je iemand bestaans mogelijkheden ontnemen voordat er actie komt? Onbegrijpelijk…

  Liked by 2 people

 12. Zeker een kwart van de flats waar ik wel eens langs op dool staan leeg. Ze hebben wel een huurder maar die komt er alleen om de plantjes water te geven en de tandenborstel te verplaatsen. Huurder wonen bij hun partners en moeten de hut wel aanhouden om te voorkomen dat ze in hun uitkering of AOW gekort worden danwel door de belastingdienst een extra poot worden uitgetrokken. Een kwart zei ik, ik ken buurten waar meer dan de helft leeg staat en de andere helft vol dubbele of driedubbele stammen #dobbernegers zit omdat die kennelijk niet gekort worden als ze hutje bij mudje doen.

  Liked by 1 persoon

 13. Trouwens, als je flatgebouw vol gepleurt wordt met alleen maar buren uit Afrika die de deuren in de fik steken om een kampvuurtje te stoken om de wormenkoekjes op te bakken dan ben je al een held als je elke 14 dagen terug durft om je tandenborstel uit te spoelen, het gaspitje een uurtje op vol te laten branden en een paar lampen voor de koemnde 14 dagen te laten branden zodat je verbruik hebt. En nu moeten ze weer iets bedenken omdat de Slimme Meter precies weet wanneer je thuis bent.

  Liked by 2 people

 14. Woningnood? Hahahaha wat een onzin.

  We hebben al veel te veel woningen. Het probleem is overbevolking en footprint.
  Wat Tijl al aan gaf is dat we in de afgelopen 60 jaar van 11 naar 17 miljoen inwoners zijn gegaan. Het gemiddelde gezin is veel kleiner geworden maar het gebruik van ruimte en grondstoffen is toegenomen. Wereldwijd zijn we in 120 jaar van 1,7 naar 7,1 miljard inwoners gegaan. De bio-diversiteit staat op instorten (klein voorbeeldje: er zijn nu 75% minder insecten dan 30 jaar geleden!) En als je door Nederland heen rijdt is het niet normaal wat er al in deze eeuw is bijgebouwd. Bijna elk dorp heeft er een industrie terein en een woonwijk erbij gekregen. En het gaat maar door.

  Liked by 2 people

 15. Republikein // mei 10, 2018 om 18:46 //

  Like

 16. Republikein // mei 10, 2018 om 18:54 //

  Like

 17. Republikein // mei 10, 2018 om 18:56 //

  Like

 18. speciaal voor Rep. dan

  Like

 19. Republikein // mei 10, 2018 om 19:08 //

  Best lekker.

  Like

 20. dat dacht ik al, dat ik jou hier een plezier mee doe.

  Like

 21. Ik heb een klok in mijn huis die gemaakt is van dit singeltje.
  Geel doorschijnend ziet de klok er uit.
  Het uurwerk zit in dat rondje wat je voor een singeltje nodig heb om het te draaien.
  Dus na een ander rondje in het plaatje te plaatsen heb ik ‘m een keer beluisterd

  Like

 22. Republikein // mei 11, 2018 om 10:03 //

  Klokken met alarm, 5x per dag, Alibaba heeft ze legio.
  In Amerika is een pedofiel vermoord, in een gevangenis werd zijn lijk gevonden zonder klok&hamerspel, die kijkt nooit meer op de klok.

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s