Nieuw

Logisch dat we nog steeds slavernijgejank horen – het ‘trauma’ kan namelijk daadwerkelijk door de genen doorgegeven worden

Op het eerste gezicht is het gemakkelijk voor een niet-zwart persoon om zich af te vragen waarom Afro-Amerikanen, meer dan een eeuw verwijderd van de slavernij, nog steeds zulke sterke gevoelens kunnen koesteren, gewoon door naar een tv-programma te kijken.

(Het stuk is geschreven naar aanleiding van de TV-serie ‘Roots’ maar ik sla de begin alinea’s over, Fub)

En om eerlijk te zijn, ik denk dat we ons dat soms zelfs afvragen. Het is een vraag die is aangepakt door enkele van onze grootste en meest welsprekende schrijvers, maar blijkbaar wordt deze ook aangepakt door een onderdeel van onze samenleving dat velen van ons nooit hadden verwacht: de wetenschap.

Dr. Rachel Yehuda, hoogleraar psychiatrie aan Icahn School of Medicine op Mount Sinaï, heeft een diepgaand onderzoek verricht naar epigenetica en de intergenerationele overdracht van trauma. In termen van de leek onderzoekt ze hoe ernstige incidenten van trauma (dat wil zeggen slavernij, holocaust, enz.) En posttraumatische stressstoornis (PTSS) door generaties in gedeelde familiegenen kunnen worden doorgegeven. Haar onderzoek heeft aangetoond dat wanneer mensen trauma ervaren, het hun genen op een zeer specifieke en merkbare manier verandert, dus als die mensen kinderen hebben en hun genen worden doorgegeven aan hun kinderen, erven de kinderen ook de genen die door trauma zijn aangetast.

Yehuda, die in Israël werd geboren en in een overwegend joodse wijk in Cleveland Heights (Ohio) woonde, testte haar theorie eerst in een kleine controlegroep van haar buren die de holocaust hadden overleefd. Wat ze ontdekte, was dat de overlevenden van de Holocaust een vergelijkbaar hormonaal profiel hadden als Vietnam-veteranen die leden aan PTSS. Onze hersenen hebben een regio die de amygdala wordt genoemd en die de primaire taken vervult van het verwerken van geheugen, emotionele reacties en zelfs het detecteren van bedreigingen. PTSS zorgt ervoor dat de amygdala in overdrive gaat. Pas jaren later, na een ontmoeting met het kind van een overlevende van de Holocaust, besloot ze te testen of deze eigenschappen doorgegeven werden door generaties heen, en haar studie bevestigde wat ze dacht.

Socioloog Dr J. Joy DeGruy paste de algemeen geaccepteerde term Post Traumatic Stress Disorder aan om de term Post Traumatic Slave Disorder te creëren om het specifieke trauma aan te duiden waarmee nakomelingen van zwarte slaven te maken hebben. Als de holocaust enorme emotionele, fysieke en psychologische effecten veroorzaakt die intens genoeg zijn om trauma’s te veroorzaken voor overlevenden, dan hebben de afschuwelijke gruweldaden en wreedheden van slaven meer dan waarschijnlijk dezelfde gevolgen voor de zwarte slavernij-afstammelingen wereldwijd. Dr. DeGruy’s definitie van PTSS sluit aan bij alle verschrikkelijke omstandigheden die kunnen ontstaan door het ondergaan van extreme angst en ellende.

Zoals bij elk onderzoek is er nog veel onbekend dat bij nader onderzoek bewezen zal moeten worden. Maar als er één ding duidelijk is, dan is het wel dat geestelijke gezondheid een onderwerp is dat besproken zal moet blijven worden, vooral in gemeenschappen waar therapie en geestelijke ziekte gestigmatiseerd worden en gezien worden als een zwakte.

Bron:

https://www.teenvogue.com/story/slavery-trauma-inherited-genetics

Damn, had Kanye West het toch fout toen hij zei dat #slaveryisachoice en dat het het een keuze was om te blijven wentelen in de slachtofferrol omdat dat zo lekker makkelijk is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.132 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Fubar (10078 Articles)
Is van mening dat de Collaborateurs terechtgesteld moeten worden. En tot we die optie hebben trappen we af en toe reageerders van het schavot.

11 Comments on Logisch dat we nog steeds slavernijgejank horen – het ‘trauma’ kan namelijk daadwerkelijk door de genen doorgegeven worden

 1. Ik zit nog even verder te lezen op die site, je zou bijna denken dat die hele site een parodie was. Wat een ongelofelijke jankerige watjes.

  Like

 2. Nu begrijp ik waarom ik me ook niet lekker voel.
  Dat zijn die genen van me overgrootvader uit de turfkolonie. En dat overgrootmoe in het dwanghuis zat zal ook wel niet helpen.

  Like

 3. Marie // mei 9, 2018 om 02:43 //

  Trauma veroorzaakt veranderingen in de verbindingen in de hersenen, daar komt geen gen aan te pas. Getraumatiseerde ouders kunnen op talloze manieren hun trauma-gerelateerde stress doorgeven aan de volgende generatie. Enzovoort enzovoort. Tot er iemand op het idee komt dat het misschien handiger voor de geestelijke gezondheid van alle betrokkenen is om oud en nieuw zeer te verwerken . Booker T Washington zei al in de 19e eeuw dat het voor sommige groepen een verdienmodel was om vooral in de grieven over de slavernij te blijven hangen. Als je dat ook aan alle volgende generaties oplegt blijft die schade in de hersenen ook bestaan. Maar dan is het nog steeds niet genetisch, want dan zouden alle afstammelingen van slaven ermee behept zijn.

  Like

 4. Republikein // mei 9, 2018 om 02:54 //

  Slaat soms een generatie over, soms niet.

  Like

 5. Alphons Mantel // mei 9, 2018 om 07:12 //

  slavernij is een Afrikaanse uitvinding

  Like

 6. Daarom heb ik dus zo een pijn in mijn rug als ik net op ben.
  Ik voel de houten planken nog van de vloer waar mijn over-over-overgrootvader op moest slapen.
  Vandaar dat ze nooit wat konden vinden.
  Nou weet ik waar het vandaan komt.
  Zo simpel kan het nou zijn, je moet er alleen maar even opkomen.

  Liked by 1 persoon

 7. scherpschutter1943 // mei 9, 2018 om 08:56 //

  Dat gevoel heb ik ook bij moslims. Denk dat 1 van mijn voorouders kruisvaarder is geweest en in de slag met de moren heeft gevochten. Ten aanzien van bruine mensen het volgende. Toen ik nog een gelovige christen was dacht ik dat god die mensen niet voor niets bruin of zwart had gemaakt, daar zal hij vast wel een bedoeling mee gehad hebben. Ik denk dat daar ook het spreekwoord “iemand zwart maken “vandaan komt.

  Like

 8. De zwarten denken het alleenrecht te hebben op het leed van de slavernij. Het schijnt dat er net zoveel blanken het slachtoffer zijn geweest van slavenhandel, of zelfs meer…..

  Like

 9. Republikein // mei 9, 2018 om 09:53 //

  Veel wat bestaat maar niet bewezen kan worden omdat het niet zichtbaar vinden we in de pseudowetenschap.
  Zo vertrok ik ooit eens uit Rotterdam en tegelijkertijd uit Amsterdam, met kakkerlakken in het vooruit.

  Like

 10. Scrutinizer // mei 9, 2018 om 10:55 //

  Als genetica een excuus is, geldt het dan ook inomgekeerde zin? Mijn overgrootmoeder, een francaise, was koloniale (jawel: gescheiden vrouw en onderneemster) in Madagascar…
  Geldt dit voortaan als vrijbrief voor geweld tegen kleurlingen? (NB niet dat ik als fervent aanhanger van het NAP zulke neigingen heb overigens… )

  Like

 11. 400 jaar onder transatlantische-slavernij leven, wat volgens Kanye een keuze geweest moet zijn. Daar was hij trouwens niet origineel mee, meen dat Malcolm X ook al zoiets gezegd had en het wordt bijvoorbeeld ook aangehaald in de film Django, zo wijst Leonardo -die een slavendrijver speelt- een plek op de schedel van een zwarte aan waardoor zwarten slaafser zouden zijn. Niet dat ik denk dat die plek bestaat maar het geeft aan dat al vaker nagedacht is over waarom ze het voor honderden jaren over zich heen hebben laten komen.

  Ik heb daar een verklaring voor: blanke slavendrijvers castreerden de slaven niet zoals de arabieren deden, wat betekent dat slaven op de plantages gezinnen stichtten. Na een lange dag op de plantage gewerkt te hebben gingen ze naar hun karige hutjes met hun vrouwen en kinderen, dat leven zal niet veel verschilt hebben met het leven van bijvoorbeeld lijfeigenen of loonslaven in het begin van de industriële revolutie, de reden waarom zij het voor honderden jaren over zich heen hebben laten komen heeft dezelfde verklaring. Wij zien enkel de beelden voor ons hoe ze geketend met de zweep de boten opgedreven werden maar het leven op de plantage zag er heel anders uit, uiteraard verre van ideaal zoals het leven van lijfeigenen en loonslaven ook verre van ideaal was. M.a.w. als dit artikel klopt dan dragen alle mensen op de wereld leed mee in hun genen, zeker in de westerse wereld, buiten dat meer blanken tot slaaf zijn gemaakt dan zwarten tijdens de trans-atlantische slavernij.

  Dit soort eenzijdige onderzoeken dienen een politieke agenda, daar ben ik van overtuigd want anders verstaat de onderzoeker zijn/haar vak niet.

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s