Nieuw

Waarom is het toch zo misgegaan ?

Met een gerust hart kun je stellen dat onze multiculturele samenleving is uitgedraaid op een drama zonder winnaars maar met louter verliezers. Niet alleen de autochtone Nederlanders voelen zich niet meer ‘thuis’ in eigen land, ook de nieuwkomers hebben niet of nauwelijks enige binding met hun nieuw gekozen vaderland.

Nederlanders die in de vijftiger jaren massaal emigreerden naar Canada Amerika of Australië (daar door de regering actief toe aangezet) zijn na korte of in sommige gevallen wat langere tijd volledig opgegaan in het land van aankomst. De kinderen die ze daar verwekten waren zelden of nooit tweetalig.

Hoe anders is dat in eigen land, zelfs de tweede generatie allochtonen spreken thuis de oorspronkelijke taal van hun ouders. Sterker nog, ook de derde generatie komt de basisschool binnen met een fikse taalachterstand. Waar je je ook begeeft in mijn geboortestad Den Haag overal hoor je mensen in allerhande talen converseren, het doet nog het meest denken aan een Babylonische spraakverwarring.

De enige echte veroorzaker daarvan was toch echt onze overheid die het naliet om eisen te stellen aan nieuwkomers. Dat is zo gegroeid, aan gastarbeiders kun je moeilijk als eis stellen dat ze Nederlands moeten leren spreken en schrijven. Dat is de moeite ook niet waard omdat het de bedoeling was dat ze weer teruggingen. Na de eerste Spaanse en Italiaanse gastarbeiders nam de animo in die landen af, de economie in de thuislanden trok iets aan en men zag het nadeel van het achterlaten van vrouw en kinderen steeds meer als een onoverkomelijke drempel.

Het antwoord werd door bedrijven die onderbetaalde en laag opgeleide medewerkers wilden hebben gevonden in de kustgebieden van Turkije en Marokko. Gastarbeid is echter ouder dan het fenomeen zoals het zich in de zestiger en zeventiger jaren voordeed. “ In Nederland was er ook voor de Tweede Wereldoorlog al, ondanks de heersende crisis, gastarbeid. Zo werkten er in 1930, als gevolg van onvoldoende ervaren Nederlandse mijnwerkers, zo’n 12.000 buitenlandse arbeidskrachten in de Limburgse mijnen, ongeveer één derde van het totaal aantal mijnwerkers. Zij kwamen vooral uit Duitsland, Polen en Slovenië. Wegens de crisis in de jaren dertig moesten de mijnen inkrimpen: in 1939 was het aantal gastarbeiders teruggelopen tot 3.400, 10% van het totaal aan mijnwerkers” weet Wikipedia te vertellen. Waarom ? Simpel omdat werkgevers niet bereid waren een loon te betalen waar je redelijk comfortabel van kon leven.

migrant-393130_640

Dat was destijds geen probleem gevonden, waarom is het dan toch zo ontspoord in de jaren daarna?  In Nederland werd de werving van gastarbeiders beëindigd in 1973 tijdens het Kabinet den Uyl (PvdA). Op dat moment waren er ongeveer 22.000 Marokkanen in Nederland. Ondanks dat er niet meer geworven werd en het de bedoeling was dat de gastarbeiders terugkeerden naar het land van herkomst, nam het aantal migranten alleen maar toe. In 1980 telde Nederland 72.000 Marokkanen, in 1990 168.000 en in 2008 335.127. (aantallen die een zeer sterk vertekend beeld geven omdat velen het Nederlanderschap hadden gekregen) Van gastarbeiders was toen al lang geen sprake meer. Dit werd veroorzaakt doordat men het plots wel aardig vond dat er gezinshereniging plaatsvond. Dat is een bewuste keus geweest. Leuk natuurlijk voor die mensen maar dan spreek je automatisch ook niet meer over gastarbeiders maar over immigranten. Immigranten die meteen veroordeeld werden tot de onderklasse, laag of niet opgeleid en werkend voor het absolute minimum.

Eisen werden ook nu nauwelijks gesteld, het valt ook niet mee om mensen die zich de blubber werken in vaak zwaar werk te verplichten in de avonduren ook nog eens Nederlands te laten leren. Dat ze niet konden lezen en schrijven dat vond men niet gek, tenslotte konden ze ook geen Nederlands spreken, dat ze het daarnaast echter ook in hun moedertaal niet konden dat viel niet op of vond men niet interessant. Na de gezinshereniging werden langzaam maar zeker ook onze sociale vangnetten ‘ontdekt’. In de landen van herkomst bestaat er niet zoiets als ziektewet, ziek worden of zijn betekent geen inkomen. Zo niet in ons land, logischerwijs dat er bij (vaak vuil) zwaar werk vakerdoctor-3295045_640 sprake van tijdelijke uitval voorkomt en het was voor hun een ongekende luxe dat je dan voor een fiks deel kreeg doorbetaald. Tijl stelt zich zo voor dat nadat iemand zeg maar met een gebroken been twee maanden is uitgevallen en doorbetaald dat het naar meer smaakte. Financieel had het nauwelijks gevolgen en zo leuk was hun werk niet. Bij de eerste de beste verkoudheid werd er dus vol overgave ziek gemeld, Tijl zou het zelf niet anders gedaan hebben ! De volgende ‘ontdekking’ werd de afkeuring, je wilt de mensen de kost niet geven die met een gefingeerde rugkwaal in de wao kwamen. Destijds was dat nog een riante uitkering met het minimumloon als bodem. Nou werkten ze meestal tegen het minimumloon en dat betekende dus dat men er financieel niet of nauwelijks op achteruitging.

In de beginjaren van de gastarbeid vielen de allochtonen niet of nauwelijks op. Ja ze hadden vaak een snor en een wat zuidelijk aandoend uiterlijk en ze waren schamel gekleed maar verder… Dat werd anders na de gezinshereniging, de hoofddoek deed zijn intrede ! Zielig aandoende en arme moekes die in lange gewaden een meter of twee achter hun man aansjokten gevolgd door hun kinderschare.

Daar resulteerde erin dat met name socialistisch ingestelde mensen ze omarmden; ze werden ‘zielig’ gevonden. Mede door het uitblijven van eisen moesten ze ‘geholpen’ worden bij het aanvragen van hulp en misbruik, ach dat kwam onder Nederlanders toch ook voor ? Nou dan !

Dat het een sneeuwbaleffect zou hebben daar werd toen nog niet zo moeilijk over gedaan, het waren toch “de verworpenen der aarde” ? En langzaam maar zeker werd het drama almaar zichtbaarder, werd het eerst nog normaal gezien dat ze vrij dicht bij elkaar woonden was logisch, elders waren geen goedkope woningen beschikbaar, dat door de groeiende aantallen complete Oosterse wijken ontstonden dat was een onontkoombaar uitvloeisel daarvan, niemand leefde voor zijn lol in die meestal zeer oude wijken.

De eerste ‘slachtoffers’ daarvan waren de laag of niet opgeleide Nederlanders, zeg maar de werkende klasse, bouwvakkers, loodgieters enz, die voelden naast de gewone druk van het zoeken naar een betere woning zich ook steeds minder thuis tussen een groeiend aantal mensen waarmee contact wegens de taalbarrière nagenoeg onmogelijk was. Woont er eentje dan is het nog wel grappig om met handen en voeten met elkaar te communiceren, tegen de tijd dat de halve straat in een onnavolgbare taal met elkaar spreekt wordt het een stuk minder grappig. De getto’s waren geboren.

En zo kom ik dan weer terug bij de vraag “waarom is het toch zo misgegaan”. Feitelijk is het antwoord al gegeven; we hebben nooit of te nimmer eisen durven stellen aan nieuwkomers. Het heeft zelfs tot de negentiger jaren geduurd voordat men stopte overheidspapieren in meerdere talen beschikbaar te stellen, zelfs nu nog maakt men daar uitzonderingen op. Uitkeringsinstanties hebben zelfs tolken beschikbaar.

Men heeft dus de noodzaak weggehaald om Nederlands te spreken, ze wonen in getto’s waar iedereen hun of een nauw verwante taal spreekt. Afwijkende kleding wordt in die buurt juist “normaal” gevonden. Het nieuwe normaal dan. Moet je eens in Australië proberen in Nederlandse klederdracht te lopen ! Je zou complete verkeersopstoppingen veroorzaken ! Nee bij ons kun je gewoon vrijdags in een complete woestijnoutfit naar de moskee gaan, dat maakt alleen dat je als ‘zeer gelovig’ wordt gezien en wie wil dat nou niet ?  In feite gebeurt in kleine plattelandsdorpen niet veel anders, waar komt anders de uitdrukking “Zwarte kousendorp” vandaan ? Nee daar worden geen sexy zwarte kousen met jarretels mee bedoeld !

migration-2698946_1280

En zo komen we dus bij de tweedeling (een understatement) zoals men dat in politieke kring verwijtend is gaan noemen maar die ze in feite helemaal zelf veroorzaakt hebben en waar ze nu met de ‘vluchtelingen’ ook gewoon mee doorgaan. Lessen leren van gemaakte fouten ? Nee niet als je je uitgeeft voor politicus !

Tijl Uylenspiegel

 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.045 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Tijl Uylenspiegel (500 Articles)
Tijl denkt altijd eerst goed na voor hij iets stoms zegt.

5 Comments on Waarom is het toch zo misgegaan ?

 1. De politici en ambtenaren konden ook niet anders want vanaf 1975 was er de resolutie van Straatsburg, opgesteld tussen de toenmalige EEG en het Midden-Oosten
  Olie voor immigratie.
  De moslims mochten hun cultuur bewaren moskeeën bouwen en hoefden dus in principe niet te integreren en dat hebben ze dus ook niet gedaan.
  Het draait eigenlijk allemaal om baantjes want als je als politicus of ambtenaar tegen die resolutie inging was je baantje in gevaar.
  De enigen die niet bang hoeven te zijn voor hun baantje [ als je dat zo mag noemen ] zijn de Bilderbergers, multinationals en andere miljardairs die dit allemaal georganiseerd hebben.
  Naar beneden via EU, nationale regeringen, burgemeesters, politiecommisarissen ambtenaren, leraren, en trendvolgers loopt dit.
  Niemand wil zijn baantje verliezen en zeker niet als je een gezin hebt.
  Kijk maar naar PVV-ers of ex PVV-ers hoe moeilijk die het soms hebben om een baan te krijgen of te behouden.
  Je bent een paria in dit mickey mouse land als je er een andere mening op na houdt.
  Dit landje en eigenlijk heel West-Europa bestaat over 30-40 jaar niet meer.
  Het is dan een kalifaat of het ziet er dan uit zoals nu in Syrië.

  Liked by 2 people

 2. Tijl, je vergeet nog een hele belangrijke groep de Hongaren, die na 1954 naar Nederland kwamen, gelijk met hun hele orkest. Beroemd werden er een paar. Het was de gezellige sfeermuziek die zij verzorgden in zaken als Rutex in Utrecht, in lunchrooms en hotels. Daarnaast waren er veel net als de Italianen de horeca in gedoken en na paar jaren hard werken starten velen hun eigen zaak en met succes dat later weer door de tweede generatie werd overgenomen. Een hele belangrijke groep die ook een mooie cultuur meebracht, harde werkers, die ook voor werkgelegenheid zorgden, want de horeca groeide hard.

  Ik ben net terug en zie zo maar meer dan 500 mails in mijn box.
  Ben naar Ibiza geweest om kleding voor mijn shop in te kopen. Meer dan 75 kg en een extra koffer moeten kopen, naast de twee die ik leeg al bij me had. Meer dan 400 stuks hippie en bohemia chic kledingstukken. Druk nu met uitzoeken, strijken, en prijzen voor komende zondag op de toeristenmarkt.
  Op de foto zat ik in het hotel al te bedenken hoe ik alles mee kon krijgen, vandaar nog maar een extra grote koffer gekocht, totaal 3,5 grote koffers en grote sporttas te sleuren.

  Nog een fijne avond.

  Liked by 1 persoon

 3. templars2017 // mei 7, 2018 om 22:58 //

  Mooie verwoording voor wat omschreven wordt als de agenda van de elite, een kleine groep die een hele grote groep in hun wurgende greep houd, als je wilt dat het verandert dn moet de kop van de slang eraf……..

  Like

 4. Tijl Uylenspiegel // mei 7, 2018 om 23:05 //

  Ja dat klopt wel Guardia, maar Hongaren zijn westerse allochtonen, ze komen uit een nauw verwante cultuur en degenen die zijn gebleven zijn zo ongeveer naadloos geïntegreerd in de landen van aankomst. Ook de komst van Polen werd met angst en beven tegemoet gezien maar de problemen zijn vooraf hopeloos overschat. Zeker ze drinken vaak bovenmatig en leveren daarbij ook overlast, maar het staat niet in verhouding tot de problemen die met niet-westerse immigranten gepaard gaat.
  Grappig trouwens dat je kleding in Ibiza bent gaan inkopen, was het nog een optie om héél dik gekleed aan de terugreis te beginnen ?
  😀

  Like

 5. Met zo’n hoed (zonder die franje)sjouw ik dagelijks door en onder mijn bananenplanten,een echte panama.

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s