Nieuw

Zweedse staats-Twitteraccount verspreidt nepnieuws – schreef dat Zweedse gehaktballetjes uit Turkije komen

Twitter-post. © Screendump/Twitter

Op het Zweedse Twitter-account Sweden.se wordt het nieuws verspreid dat Zweedse gehaktballetjes niet Zweeds zijn, maar uit Turkije komen. Maar volgens voedselhistoricus Richard Tellström zijn de gegevens “verzonnen”, zegt hij tegen SvD.

Dat gehaktballen door Karl XII uit Turkije naar Zweden werden meegenomen, is een wereldnieuws geworden dat onder meer is gemeld door CNN en de New York Times.

SVT (Zweedse staatstelevisie) sprong gisteren ook op de trein.

De informatie is afkomstig van het officiële Zweedse feitenaccount Sweden.se, dat wordt beheerd door het Zweedse Staatsinstituut en dat ook wordt gefinancierd door het ministerie van Buitenlandse Zaken.

– Het probleem is echter dat het niet correct is, zegt voedselhistoricus Richard Tellström, docent maaltijdwetenschappen en etnoloog aan de universiteit van Stockholm, tegen Svenska Dagbladet.

Volgens Tellström dateert het woord gehaktballen uit 1755, zoals het wordt genoemd in het kookboek van Cajsa Warg, lang na de dood van Karl XII. Hetzelfde geldt voor de kåldolmar (gevulde witte kool met gehakt), waarvan ook beweerd wordt dat ze uit Turkije komen.

Frikadellen, een gekookte variant van gehaktballetjes, wordt voor het eerst genoemd in 1664, volgens de Zweedse Academie.

In een ander interview met Dagens Nyheter vergelijkt Richard Tellström de verlakkerij met wat ‘Russische trollen’ aan het doen zijn. Hij zegt ook dat het een “mythe” is dat Karl XII kåldolmar en koffie meebracht uit Turkije naar Zweden.

– Het is een wijdverbreide mythe dat hij het meenam van zijn verblijf in het Ottomaanse rijk. En als je nadenkt, hoe waarschijnlijk is het dat een koning op die manier voedsel en recepten importeert? zegt hij tegen DN. De onderzoeker vindt het zeer ernstig dat er verkeerde informatie over Zweedse gehaktballen worden gepubliceerd en zo’n grote verspreiding krijgt.

Het Swedish.se-account wordt namelijk beschreven als een officiële bron van feiten over Zweden. In de huidige post over de gehaktballen wordt ook gezegd “Laten we ons houden aan de feiten” (“Let’s stick to the facts”).

Oliver Grassman, redacteur van sociale media op Sweden.se, geeft toe dat er geen wetenschappelijke bron is, maar heeft het verhaal overgenomen van internet. Hij dacht dat het een “echte waarheid” was, maar zegt tegelijkertijd dat men de bron beter had moeten controleren.

Volgens Grassman was het de bedoeling om aan te geven dat “culturen elkaar inspireren en dat het concept dat iets geheel Zweeds is, nauwelijks nog bestaat”. Hij kan echter niet zeggen of de onjuiste informatie wordt verwijderd.

Er is niets meer Zweeds dan te beweren dat er niet iets Zweeds bestaat. Het Zweedse Staatsinstituut verspreidt leugens dat de gehaktbal eigenlijk Turks is en werd geïmporteerd door Karl Xll, zonder enig bewijs natuurlijk.

Bron:

https://www.dn.se/nyheter/sverige/maltidshistorikern-en-myt-att-kottbullen-ar-turkisk/

https://www.svd.se/forskare-sagar-varldsnyhet-om-kottbullar-fabricerat

http://www.friatider.se/statligt-twitter-konto-spred-fake-news-skrev-att-svenska-k-ttbullar-kommer-fr-n-turkiet

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.052 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Rommel (7262 Articles)
Wij hier bij FENIXX zijn tegen geweld. We streven naar een revolutie door de voorlichting van de massa. Wanneer de informatie beschikbaar is voor de mensen, zal systeemverandering onherroepelijk en onvermijdelijk zijn. Iedereen die geweld suggereert of promoot in de commentarensectie zal gecensureerd worden en bij herhaling permanent verbannen worden.

8 Comments on Zweedse staats-Twitteraccount verspreidt nepnieuws – schreef dat Zweedse gehaktballetjes uit Turkije komen

 1. Elisabeth // mei 4, 2018 om 15:48 //

  Nog een paar jaar, dan beweren ze dat de turken zweden hebben opgebouwd. Net als de kinderen te horen krijgen dat de macro’s Nederland mede hebben bevrijd. Totale gekte.

  Liked by 1 persoon

 2. skeeter // mei 4, 2018 om 17:33 //

  Turken zijn nou eenmaal gehaktballen.

  Like

 3. Hansfree // mei 4, 2018 om 18:58 //

  Het zijn dan ook kötballetjes 🙂

  Like

 4. trebor2110 // mei 4, 2018 om 19:15 //

  tulpen komen ook uit turkije

  Like

 5. Nee hoor. Die komen van de bloemenveiling in Aalsmeer.

  Like

 6. antiislamnu // mei 5, 2018 om 00:01 //

  Zweedse overheid is al lang bezig Zweden af te schaffen wat daar gebeurt is schandalig stel je voor dat je als echt Zweed van je land houd en het wordt in nog geen tien jaar tijd compleet geruïneerd.
  En je moet dan je bek houden anders kan je je baan kwijtraken en ben je racistisch en loop je kans om aangeklaagd te worden voor een haat misdrijf zoals ze dat daar noemen.
  Stel je voor hoe je je dan voelt ik zou kapot gaan van de stress en diep ongelukkig zijn zoveel onrecht om te kotsen dat kut land.
  https://ejbron.wordpress.com/2017/01/28/40-jaar-multiculti-in-zweden-300-meer-geweldsmisdrijven-en-1472-meer-verkrachtingen/

  Like

 7. Republikein // mei 5, 2018 om 08:50 //

  Gooi er een bal heet water op.

  Like

 8. Overheden zijn alleen maar bezig met het maken van deugverhalen. Of het klopt maakt toch niet uit. Het gaat om het deugen.

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s