Nieuw

‘De Duitsers waren in de oorlog niet altijd slechter dan de geallieerden’

Karel Berkhuysen van de stichting Doetinchem Herdenkt, screenshot YT

Het nieuw op te zetten oorlogsmuseum in Doetinchem geeft straks ook ruimte aan verhalen van Duitse militairen. ,,Het wordt tijd dat we duidelijk maken dat het tijdens de oorlog niet altijd zwart-wit was. Er was heel veel grijs. Ook dat verhaal moet bekend worden”, vindt Karel Berkhuysen van de stichting Doetinchem Herdenkt.

Naast de vele verhalen over de plaatselijke bevolking, de bombardementen en de bevrijding, komt er in het museum dus ook ruimte voor verhalen van deze Duitse soldaten. ,,Het was gewoon niet zo dat Duitsers altijd slechter waren dan bijvoorbeeld de Canadezen die ons bevrijd hebben”, stelt Berkhuysen.

,,Ik ken verhalen van families die beter waren met ingekwartierde Duitsers, keurige en welgemanierde jongemannen, dan met sommige Canadezen. Die laatsten stalen kippen van boerderijen of namen gewoon auto’s mee. Er is hier op grote schaal geplunderd door een deel van de Canadezen. Het lijkt me langzamerhand tijd worden dat we dat verhaal ook gaan vertellen.”

De Gelderlander >>

 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.045 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Fubar (9586 Articles)
Is van mening dat de Collaborateurs terechtgesteld moeten worden. En tot we die optie hebben trappen we af en toe reageerders van het schavot.

8 Comments on ‘De Duitsers waren in de oorlog niet altijd slechter dan de geallieerden’

 1. Wat Karel eigenlijk zegt is dat we bevrijd zijn door rotzakken en dat vind ie niet leuk.

  Tsja.. wat moet je hiermee, voordat je het weet krijg je te horen dat niet alle nazi’s over een kam geschoren mogen worden omdat er ook gematigde nazi’s waren.

  Waar kennen we dat van!

  Like

 2. t

  Like

 3. skeeter // mei 5, 2018 om 01:50 //

  De winnaars schrijven de geschiedenis, dat daar het een en ander ons niet is verteld kun je donder op op zeggen

  Liked by 1 persoon

 4. Ja het zwart witte kwam en komt vooral uit de Holly Wood producties van de Verenigde Roof Staten.

  Like

 5. Nog even en het bleek achteraf allemaal een prachtige tijd te zijn geweest, en vindt deze lul dat we ook de huidige “veroveraars” inkwartiering kunnen geven, want keurig opgevoed en welgemanierd…..

  Like

 6. Duchesne // mei 5, 2018 om 11:34 //

  Ik ben het ermee eens, wil je geschiedenis goed opschrijven dan moet je geen dingen weglaten of politke correct voorliegen. De burger doden die gevallen zijn na de oorlog door Engelse militairen onder de burgers van de bevrijde landen is geen klein aantal, in Oost Vlaanderen bijvoorbeeld was er een verkrachtings golf gaande van Engelse militairen op Belgische meisjes en vrouwen, toen de Belgische mannen er tegenin gingen werden ze gewoon kapot geschoten, iets van 10 doden…..
  Wat ik heb gehoord van oudere mensen is dat Duitsers die hier waren gelegerd voor het overgrote deel fatsoenlijk waren en manieren hadden. De naoorlogse propaganda dat alle Duitsers besten waren heeft ervoor gezorgd dat het woord nazi of facist een wapen werd om iedereen op die hoop te gooien…..
  Er Duitser die zijn leven gaf om twee Nederlandse kinderen in de regio Vught te redden mag niet worden herdacht of genoemd, de vijand mag geen mens zijn.

  Een objectieve geschiedschrijving is een plicht van ons naar toekomstige generaties toe, opdat ze kunnen leren, niet om weer dezelfde stomme fouten te maken.

  En de hele uitleg van hoe Hitler WO2 is begonnen, heel zacht gezegd mag dat nog wel eens bekenen worden….hij kwam op voor zijn eigen mensen, ook die in Tsjechie en Polen woonden, iets wat vele leiders niet doen en zelfs niet overwegen.

  Op een of andere manier staat ons land constant in de rij achter massa moordenaars en dictators, als bevriende natie. Wie is eigenlijk de stuurman van ons piratenschip?

  Like

 7. Waar gehakt wordt vallen spaanders maar ik begrijp dat velen van mening zijn dat toen de moffen ons land binnenvielen we in koor hadden moeten zingen ‘je bent welkóóóóm’ en over bevrijden had dan absoluut niet gesproken mogen worden want stel je voor dat zo’n lieve gematigde nazi het slachtoffer wordt van zo’n “bevrijder”. We worden veel liever geregeerd door nazi’s met sympathiserende moslims.

  Idd, de overwinnaar schreef de geschiedenis. Die nu in rap tempo herschreven wordt, dus..!!!!

  Like

 8. Toevoeging: veel Duitse burgers waren net zoveel slachtoffer van de oorlog als burgers van landen die door Duitsland veroverd werden en het is wat mij betreft dan ook geen enkel probleem als ook die slachtoffers herdacht worden (datzelfde geldt zelfs voor Duitse soldaten die verplicht werden te vechten) maar dan wel zonder het verwijt dat hullie ook net zo fout waren.

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s