Nieuw

Gaat Nederland plat ?

Nee Nederland kent geen bergen en het is meer dan een beetje vlak, dat is ook niet wat Tijl bedoelt. Tijl heeft het over staken. Frans aandoende stakingen wellicht. Fransen en Engelsen zijn namelijk stukken ‘beter’ in staken dan Nederlanders.

Niet voor niks is het “polderen” een Nederlandse vinding, we lullen ons de blaren op de tong om toch telkens maar weer een compromis te vinden en te sluiten. 30 April en 1 mei gaat het streekvervoer staken en dat zou zomaar de eerste staking in een lange rij kunnen worden.

Nou is Tijl geen echte voorstander van stakingen, het zorgt voor veel schade en ongemak en zou pas als uiterste middel gebruikt moeten worden. En dat uiterste komt behoorlijk in zicht. Bedrijven concurreren nagenoeg uitsluitend nog op prijs en nauwelijks nog op kwaliteit. Het gevolg is dat er stelselmatig wordt beknibbeld op loon en werkomstandigheden.

Tekenend is de staking in het streekvervoer, loonsverhoging vormt slechts een klein deel van de eisen, de roosters, rust en rijtijden vormen de hoofdzaak. De oorzaak is dat in de strijd om concessies steevast de prijs doorslaggevend is geweest, de goedkoopste wint. Bedrijven die inschrijven weten welke eisen gesteld worden aan materieel en het lijnenpakket, de prijs die passagiers moeten betalen is landelijk vastgelegd, het enige waar ze elkaar de loef af kunnen steken zijn de lonen en arbeidsvoorwaarden. Niet sinds vandaag of gisteren maar al vanaf dat de marktwerking haar intrede deed.

Ook de klanten (passagiers) hebben de gevolgen daarvan ondervonden, helaas vaak zonder dat ze de achterliggende oorzaak herkenden. Bussen vallen uit of passagiers missen hun aansluiting, doordat de rijtijden te krap zijn ingepland. De race naar beneden komt de kwaliteit dus niet bepaald ten goede. Terwijl de mensen die het werk doen keihard werken en hier geen enkele invloed op hebben.

Feitelijk is het wonderbaarlijk dat het zolang geduurd heeft voordat het personeel aangaf dat de grens bereikt was. Oorzaak daarvan zijn de vakbonden, staken kost de bonden geld, het geld in de stakingskassen klotst dan ook letterlijk over de plinten want er wordt niet of nauwelijks gestaakt. Vaak ook doordat de rechter het gewoonweg verbied. En zoals gebruikelijk legt men zich daarbij neer. Probeer dat maar eens in Frankrijk !

De kracht van een staking zit in de massaliteit, als het voltallige personeel zegt; ” tot hier en niet verder“, dan is er geen rechter die daar iets aan kan veranderen. Ontslag is geen optie want dan staat het werk sowieso stil en nog voor langere tijd ook want vervang het gehele personeelsbestand maar eens.

Maar zoals gezegd, de staking in het openbaar vervoer staat niet op zich, ook in andere sectoren wordt rücksichtslos bezuinigd op personeel, vaak door middel van flexbanen, tijdelijke contracten, gedwongen ZZP’ers. De kwaliteit van het werk komt hierdoor onder druk te staan, de werkzekerheid neemt af en de inkomensgroei blijft achter.

De afgelopen jaren hebben de werkgevers en kabinetten heel veel gevraagd van werknemers. Er is keihard bezuinigd (lees; lasten verzwaard). En of je nou loon, een uitkering of pensioen krijgt, iedereen voelde het in zijn of haar portemonnee. Maar de economie is opgebloeid en dus is het nu de beurt aan werknemers. Het is tijd om te investeren in bijvoorbeeld de zorg, het onderwijs en vervoer. Lonen en uitkeringen omhoog, mensen moeten weer meer te besteden krijgen. De crisis is misbruikt voor lastenverzwaring en loonmatiging, daar kun je niet eindeloos mee doorgaan. En dat geld voor nagenoeg alle sectoren. Aldus het FNV

Als de vakbonden eindelijk eens hun verantwoordelijkheid nemen zou het dus weleens een ‘hete zomer’ kunnen worden en dan heeft Tijl het niet over de temperatuur !

Best grappig trouwens als je het verschil in stakingen ziet als je bijv naar Frankrijk kijkt, in Nederland zie je bij manifestaties/stakingen vaak lachende mensen, blazend op fluitjes, met shirtjes die zijn uitgedeeld door de bond. Als de politie zegt dat ze een bepaalde route moeten lopen dan doen ze dat braaf. Daar moet je in Frankrijk eens om komen ! Woedende demonstranten, brandende wegversperringen, burgemeesters of wethouders die een wagenlading gier in hun voortuin krijgen, politie die overduidelijk heel voorzichtig te werk gaan want als de vlam in de pan slaat dan kan het makkelijk ontaarden in een veldslag.

Nee zoals gezegd, Tijl is tegenstander van stakingen maar het zou onderhand eens tijd worden dat Nederlandse werknemers hun tanden laten zien, ze hebben zich onder het mom van de ‘crisis’ compleet uit laten kleden door Rutte en zijn Rovers.

emoticon-1669804_640.pngTijl Uylenspiegel

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.045 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Tijl Uylenspiegel (500 Articles)
Tijl denkt altijd eerst goed na voor hij iets stoms zegt.

7 Comments on Gaat Nederland plat ?

 1. Tijl….niet een verbetering van een zin, maar een nog duidelijker nadruk……
  Er is keihard bezuinigd (lees; lasten verzwaard), lees…..de burgers keihard belazeren en uitkleden.
  Fijn weekend, misschien wat knutselen onderhoud aan je bootje?

  Like

 2. Esperanza // april 28, 2018 om 14:09 //

  Like

 3. Tijl Uylenspiegel // april 28, 2018 om 14:12 //

  Nee dat was wel de bedoeling Guardia maar de weerberichten schuiven steeds op, eerst dacht ik vrijdag te gaan maar op het laatste moment werd er toch weer regen voorspeld dus dacht ik het door te schuiven naar zaterdag maar ook nu is er een bijna constante motregen. Geen weer dus om te schilderen. Naar het zich nu laat aanzien wordt het woensdag op z’n vroegst. Ben er best pissig om want ik had 1 mei als uiterste datum in gedachten om haar weer te water te laten.
  Dat gaat niet lukken.
  Het is niet eens zo heel veel meer, ik wil de gangboorden nog doen met antislip verf en de zijkant nog even in de was zetten en dan maar weer het ruime sop kiezen !!

  Like

 4. Esperanza // april 28, 2018 om 15:26 //

  Heroes just for one day … 😉

  Like

 5. Pas maar op ouwe socialist van me 🙃, voor je het weet zetten ze multiculturele stakingsbrekers in:

  Liked by 1 persoon

 6. Tijl Uylenspiegel // april 29, 2018 om 11:44 //

  Dat is bij mijn weten voor het eerst dat ik uitgemaakt wordt voor socialist ! 😀

  Liked by 1 persoon

 7. LoL:

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s