Nieuw

Naar adem happen

’s Morgens kijkt Tijl voor de broodnodige humor meestal even op GeenStijl en/of Dumpert, vooral de vaak geestige commentaren in de reacties ontlokken vaak een glimlach en zo nu en dan zelfs een klaterende lach.

Hoe anders was dat vanmorgen, GeenStijl kwam met dit verhaal;

https://www.geenstijl.nl/5141707/hoeveel-is-je-oma-waard/#comments met daarin ook een link naar het oorspronkelijke artikel in het NRC;

https://www.nrc.nl/nieuws/2018/04/22/ouderen-niet-meer-opereren-is-ineens-bespreekbaar-a1600438

In ziekenhuizen en in de politiek zijn er initiatieven om oudere patiënten minder vaak een ingrijpende medische behandeling te geven. Zo worden patiënten boven de zeventig die binnenkomen op de Spoedeisende Hulp van het academisch ziekenhuis LUMC in Leiden en het Hagaziekenhuis in Den Haag sinds een maand eerst gescreend op kwetsbaarheid.”

Een financiële bovengrens voor behandelingen in het laatste levensjaar is in Den Haag altijd moeilijk bespreekbaar geweest. Toch vinden velen dat de kosten voor ouderenzorg zwaar drukken op de begroting. Het CPB beraamde een reële stijging van de zorguitgaven met 3,4 procent de komende drie jaar, die voor een deel komt door de vergrijzing.

In 2006 stelde de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving een bovengrens voor, voor de maximale prijs van een ‘gewonnen gezond levensjaar’ (Qaly). Dat werd 80.000 euro. Als een behandeling duurder zou uitvallen dan 80.000 euro per gewonnen gezond levensjaar, zou die in principe niet worden vergoed door de zorgverzekeraar.

De huidige zorgverzekering gaat steeds meer lijken op een autoverzekering, als dethief-2831254_640 schade de waarde van de auto overstijgt wordt het wrak total loss verklaart. Zodra je boven de zeventig bent dan ben je vogelvrij. Zoveel mogelijk incasseren en zo min mogelijk uitkeren is het devies van de “moderne” zorgverzekeraar.  Zou er ook nog meespelen of de ‘patiënt’ nog voldoende bruikbare onderdelen in zijn lichaam heeft zitten ? Zelfs de nazi’s hadden dit nog niet verzonnen.

surgery-3034088_640

Hoelang duurt het als we op deze weg doorgaan nog tot er een maximum leeftijd wordt ingesteld ? Werken tot je 67ste en op je 75ste naar het slachthuis ? Je levert toch geenbeef-1884301_640 bijdrage meer aan de samenleving !?! Geen wonder dat ook nu GroenLinks weer vooraan staat, de veestapel moet kleiner en nu gaat men een stapje verder. Wedden dat cremeren straks verboden gaat worden in verband met de uitstoot en het halen van de “Parijs akkoorden” ? Voortaan weer begraven, zonder kist want dat gaat ten koste van de regenwouden, gewoon in je blootje de grond in, een soort kunstmest maar dan anders.

Laat ik volstaan met het kopiëren van de reactie van een zekere “Hufterst”

 

Daar cirkelen de vriendelijke gieren
Die wachten tot ze jou kunnen ontleden
Daar kruipen maden, wormen, andere dieren
Die concurreren om je lijf en leden

Daar marchanderen zoemende systemen
Die rekenen of je al moet creperen
Te hechten of de boel maar uit te nemen
Ze moeten links- of rechtsom opereren

Er liggen enveloppen hier met codes
Verwijzingen naar teksten, schuld en boete
Mijn lijf is een bv, en een bankroete

En de curator staat buiten te balen
Hij snapt het al: er is niks meer te halen
Na het failliet van zijn rekenmethodes

Tijl is recent 68 geworden zijn deadline komt in zicht ! Letterlijk en figuurlijk ! Tijl begrijpt nu ook beter dat doktersassistenten altijd eerst naar je geboortedatum vragen, altijd gedacht dat het was om de relevante informatie sneller ter beschikking te hebben maar nu blijkt dat het erom gaat of je nog wel de moeite waard bent……

boredom-1977519_640Tijl Uylenspiegel

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.045 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Tijl Uylenspiegel (500 Articles)
Tijl denkt altijd eerst goed na voor hij iets stoms zegt.

13 Comments on Naar adem happen

 1. Duchesne // april 23, 2018 om 14:13 //

  Soylent green kijken Tyl, want feitelijk is alles ofwel organisch, ofwel anorganisch en dus niet eetbaar….
  Als mest zijn we waardevol, een leven lang bouwstoffen en mineralen opsparend, je zou bijna denken dat we een soort koeien zijn voor buitenaardse wezens ofzo….

  Het is frappant hoe snel waarden en normen verdwijnen als je regeren overlaat aan boekhouders en economen, lieden zonder kinderen of narcisten.

  We zijn gearriveerd op station “Terminal”, d epelk waar sociaal zijn is losgelaten en het ieder voor zich en allen ten dienste van enkelen is, met lichaam en ziel. Zoals het eruit ziet is zijn we op een punt in de geschiedenis beland waar mens zijn losstaat van leven en recht. Mad Max acgtig zeg maar maar dan met nieuwe auto’s en gebouwen die heel zijn en een nog enigzins functionerend systeem…

  Enkel oorlog kan nog reddend reinigen.

  Liked by 4 people

 2. Ik heb mijn ouders nog wel even duidelijk kunnen maken dat ze ongevraagd je onderdelen willen stelen.
  Waren ze het ook niet mee eens, maar wat nu.
  Maar waar kan je dat invullen, hoe werkt dat om dat te veranderen.
  Dat weten heel veel oude mensen dan weer niet, want niemand verteld het ze even.
  Dus dat heb ik dan maar even voor ze geregeld en het ingevuld bij het donor register, waar ze ook nog nooit van gehoord hadden.
  En zo zetten ze mensen voor het blok, omdat ze het niet hoe je dat veranderd en waar.

  Liked by 3 people

 3. De daarna volgende stappen zullen zijn dat rokers en suikervreters worden uitgesloten van zorgbehandelingen. En straks kun je lachen als er nieuwe heupen, harten en rolscooters worden geweigerd aan personen van 70 jaar of ouder die deel uitmaken van de zoveel miljoen tribaal en saamhorig levende en reagerende #dobbermedenederlanders, want die gaan dus wél met het hakmes naar Den Haag of benen het plaatselijke ziekenhuis uit. We leven in boeiende tijden.

  Liked by 3 people

 4. Aanvbulling op mijn reactie hierboven. Het zal wel zo’n vaart niet meer lopen want binnen enkele weken marcheren we allemaal in de ganzemars naar Rusland om daar volksuitroeiingstechnisch voor de zoveelste keer de vriesdievenpleuris te sterven.

  Like

 5. Tijl Uylenspiegel // april 23, 2018 om 14:27 //

  Gek misschien maar ik denk dat Jan Terlouw nog wel heel lang operabel blijft, verschil moet er zijn nietwaar ? Lang leven wordt een kwestie van geld beschikbaar hebben, alleen als je rijk bent kun je het je veroorloven om oud te worden.
  Eerlijk ?
  In zo’n wereld wil ik helemaal niet oud worden, schiet me dan maar af.

  Liked by 1 persoon

 6. Geld bezitten en oud kunnen worden is allang zo.
  Heb je geen geld voor je eigen bijdrage, dan sterf je maar.
  Je huisarts verteld je dat al dan, dat ze dan verder klaar met je zijn als je dit aangeeft.
  Dan doen ze ook geen moeite meer voor je verder.

  Liked by 1 persoon

 7. Beatrix hoeft maar een gescheurde teennagel te hebben, en ze ontruimen dezelfde middag nog de bovenste verdieping van dat ziekenhuis in Den Haag.
  Kosten nog moeite zullen dan genomen worden.
  We zijn nou eenmaal niet allemaal even gelijk, dus verschil moet er wezen.

  Liked by 1 persoon

 8. Het stoppen en terugdraaien van immigratie van waardeloze en besmette kloothommels uit shithole landen zal voor een groot deel dit probleem oplossen.

  Liked by 1 persoon

 9. copywriter // april 23, 2018 om 17:01 //

  Al die Groen Linksers en D66’ers denken dan wel dat ze het eeuwige leven hebben maar dat is natuurlijk niet zo. Ook Pia Dijkstra zal ooit [als ze geluk heeft, of niet tis maar hoe je het bekijkt] 75 worden en dan krijgt ook zij de boodschap zich volgende week te melden bij slachthuis nr. 328. Een schietmasker voor pang en alle bruikbare onderdelen gaan eruit en van de rest kan hondevoer worden gemaakt en van de botten kun altijd nog een prima lijm koken om een hele nieuwe generatie IKEA meubeltjes mee in elkaar te zetten.

  Like

 10. Claudia M. // april 23, 2018 om 17:17 //

  Ik las het ook vanmorgen al…

  Dus als ik het allemaal goed begrijp, mag ik werken tot 68 en 3 maanden (zolang dit nog de norm is) en wordt ik feitelijk 1 jaar en 7 maanden later volledig afgeschreven…

  Daar ga ik dan nog eens even heel goed over nadenken!

  Liked by 1 persoon

 11. skeeter // april 23, 2018 om 20:32 //

  Het wantrouwen van vroeger blijkt toch niet voor niets te zijn geweest

  Like

 12. Hi beste Tijl, weer een aardig stukje bedacht en geschreven. Maar die foto op de operatiekamer, halen ze daar een baby of een grote tumor uit de buik? En doktersass. vragen naar je leeftijd omdat de meesten golddiggers zijn, dan kunnen ze eindelijk uit die muffe balie weg, want de meeste dokters mogen niet vreemd van hun vrouw en de rest van de artsen hebben het veel te druk met de vele boeken lezen en bijscholingen, dus een date met de ass. zit er niet in.

  Like

 13. Tijl Uylenspiegel // april 25, 2018 om 00:42 //

  Dankjewel Guardia
  En de foto ? Ik heb geen idee.
  Wij moeten erg voorzichtig zijn met foto’s ivm eventuele auteursrechten, ik haal ze bijna altijd van een speciale site daarvoor; Pixabay.
  Ondanks dat ze best veel hebben is de keus per onderwerp beperkt mede afhankelijk van wat je zoekt.
  Maar ja beter safe dan sorry, we hebben één keer leergeld betaald maar we willen het wel bij die ene keer laten !!

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s