Nieuw

Alles wat blanke mannen gemaakt hebben moet en zal kapot – Waarom Mozarts Zauberflöte ook maar een naar seksistisch en racistisch werk is

Mozart, standbeeld, Pixabay

Lotte de Beer, de Nederlandse operaregisseur die internationaal furore maakt, werd vorig jaar door een beroemd Europees operahuis uitgenodigd om Mozarts Zauberflöte te komen regisseren. Een even beroemde, oude witte dirigent had voor de muzikale leiding getekend. Op één voorwaarde: De Beer, bekend om haar frisse, schaamteloos opgeknipte operaversies, moest álle teksten van het origineel gebruiken.

Het contract was al getekend toen De Beer en haar team het libretto eens grondig gingen bekijken. Ze trof ‘afschuwelijke teksten’, vertelt ze. ‘Zo van: een vrouw kletst veel maar zegt weinig, of: jouw ziel is net zo zwart als je huid. Aan het slot van de opera storten de vrouwen samen met het enige zwarte personage in de hel.’ Dat kon ze toch niet zomaar laten staan?

Volkskrant >>

Hoe kunnen we het operarepertoire naar deze tijd brengen?

Wat moeten we met de seksistische en racistische elementen in geliefde opera’s als Die Zauberflöte, vraagt operaregisseur Lotte de Beer zich af. In De Balie werd over deze kwestie gedebatteerd tijdens het debat ‘Hoge kunsten, lage woorden’.

De avond is de aftrap van een project dat een hele week duurt. Onder begeleiding van De Beer werken vrouwelijke schrijvers en makers (Anousha Nzume, Minou Bosua, Camille Darby, Lisenka Heijboer, Ngozi Anyanwu en Nina Spijkers) alleen of in duo’s aan bewerkingen van de Mozartopera. Het resultaat wordt 21 en 22 april in het Compagnietheater getoond.

Theaterkrant >>

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.045 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Fubar (9579 Articles)
Is van mening dat de Collaborateurs terechtgesteld moeten worden. En tot we die optie hebben trappen we af en toe reageerders van het schavot.

4 Comments on Alles wat blanke mannen gemaakt hebben moet en zal kapot – Waarom Mozarts Zauberflöte ook maar een naar seksistisch en racistisch werk is

 1. Diana Steijn // april 18, 2018 om 16:41 //

  Nou ja.

  Like

 2. templars2017 // april 18, 2018 om 21:57 //

  Wel Mozart was een vrijmetselaar ,die hebben hun eigen kijk op dingen ,of sommige persé slecht zijn hangt af van hoe je er naar kijkt.
  Dergelijk denken is dus niet besteed aan die dame ,nee hoor polcor blijven……..
  Ontslaan ja, iets dat al honderden jaren bestaat moet je niet gaan kanibaliseren om redenen die te idioot zijn om te bestaan.
  Liever de polcor doctrine mee met dat sujet aan de deur zetten en de kunst van eeuwen oud koesteren en bewaren ,het is onderdeel van onze geschiedenis ,het is wat Europa Europa maakt.

  Like

 3. Tijl Uylenspiegel // april 19, 2018 om 08:52 //

  Heb eerst maar eens opgezocht wat het verhaal van Die Zauberflöte eigenlijk is en dat blijkt flink absurd te zijn. Eigenlijk net als sprookjes, als je het verhaal gaat ontleden.
  Dat moet je echter niet doen, je moet het als totaal over je heen laten komen. Dat ‘strijders tegen racisme’ dit weer kwalificeren als racisme is tekenend voor hun, ze zien namelijk in alles racisme, dat is echter niet ons probleem maar het hunne. Het wordt pas ons probleem als we erop ingaan of erin meegaan.
  Intussen blijft het wel eigenaardig dat uitsluitend en alleen naar blank racisme wordt gekeken zeker als je weet dat bv Surinamers onderling er lustig op los discrimineren.

  Like

 4. Alles is gericht tegen blanken, Tijl:

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s