Nieuw

Lopen we gevaar ?

Denk maar even mee, Europa trekt een hele grote broek aan tegen Rusland maar het is toch een beetje als tieners die ruzie maken maar dit alleen kunnen omdat ze zich gesteund weten door een grote broer.

Europa en met name de kleinere landen zijn na de oorlog altijd militair afhankelijk geweest van ‘grote broer’ de USA en de samenwerking binnen de Navo. Het Amerika van Trump is terecht boos om de jarenlange bezuinigingen die Europa op de strijdkrachten uitvoerde. Zodra er bezuinigd moest worden was defensie het eerst en het hevigst aan de beurt.

Toen minister Hans Hillen(CDA) in 2010 werd gedwongen bezuinigingen door te voeren op defensie verklaarde hij dat nóg verder bezuinigen onverantwoord was en dat eigenlijk zijn bezuiniging al over de streep ging. Hij voerde het wel uit maar onder protest. De limiet was bereikt. Maar na hem ging Hennis-Plasschaert vrolijk verder.

Sinds de Koude Oorlog is de Nederlandse krijgsmacht vooral veel tanks en vliegtuigen kwijtgeraakt. Ze zijn verkocht of gingen stuk en zijn niet meer vervangen. Zo had defensie ooit ongeveer 200 jachtvliegtuigen, nu zijn dat er 63. Van de pakweg 900 tanks hebben we er nog 18 over. En zelfs die zijn officieel niet van ons, we leasen ze van Duitsland. De Koninklijke Marine laat geregeld onderdelen en wapensystemen uit een fregat slopen en overzetten op een zusterschip dat anders niet op missie kan. Een schip blijft achter met halve aandrijving en beperkte radar, al kan er nog wel mee worden geoefend. Dit ‘kannibaliseren’ komt bij alle krijgsmachtdelen voor en bij allerlei voertuigen, van ambulances tot pantserwagens. Op papier deugt er niets meer van het materieel. In praktijk blijkt het toch beperkt bruikbaar.

Maar stel nou dat Trump straks laat blijken dat hij het er wel écht mee gehad heeft dat Europa voor zijn verdediging leunt op Amerika dan hebben de Europese landen en Nederland in het bijzonder wel degelijk een groot probleem.  In Nederland kun je nog nauwelijks met goed fatsoen zeggen dat we een leger hebben. Niet alleen zijn er na de afschaffing van de dienstplicht nog maar een beperkt aantal soldaten maar bij de uitrusting springen de tranen je in de ogen, het leeuwendeel is op de schroothoop beland of verpatst en om het resterende beetje operationeel te houden moet men de eigen spullen kannibaliseren.Soldaten zijn zelfs al zover dat ze sommige dingen van eigen geld aanschaffen om bij uitzending toch nog een beetje veilig te zijn !! Daarbij vraagt een professioneel leger toch een andere benadering dan een dienstplichtig. Een dienstplichtig soldaat dient zijn tijd uit, iemand die vrijwillig kiest voor een leven binnen de strijdkracht zoekt een carrière, die is niet tevreden met een leven als soldaat, die wil hogerop. Als je niet uitkijkt heb je een leger met als laagste functie een korporaal of sergeant.

Dat Nederland meedoet aan internationale interventies is feitelijk te belachelijk voor woorden, om drie vliegtuigen in de lucht te houden hebben ze er vijf nodig waarvan twee voor onderdelen nodig zijn. Een transportbedrijf dat vijf vrachtwagens nodig heeft om er drie te laten rijden is failliet ! En voor defensie ligt dat niet anders, zelfs de “miljardeninjectie” van Kabinet Rutte is nauwelijks toereikend om het bestaande schroot weer operationeel te maken of te houden. Alle verhalen over de wederopbouw zijn zwaar overdreven, men speculeert op investeringen van volgende kabinetten. Daarmee regeert Kabinet Rutte eigenlijk met het beleid van komende coalities. In hoeverre dat realistisch is valt nog maar te bezien. Lange termijn denken is niet bepaald een sterk punt van onze politici. Na decennia van bezuinigen is er eigenlijk niet eens meer sprake van een leger.

Nou is het in de meeste andere Europese landen niet veel beter gesteld en het is natuurlijk niet zo dat we ons ineens zorgen moeten maken dat België of Luxemburg ons de oorlog verklaren maar het is toch zorgelijk dat er steeds meer autocratische leiders in de wereld komen. Xi Jinping is inmiddels net zo machtig als Mao destijds was en heeft dan weliswaar de werkelijke communistische leer verlaten het is nog steeds een soort afgeleide daarvan en zeker geen open democratie. Hun geleide economie is verontrustend succesvol omdat ze op grote schaal investeren in Afrika. En datzelfde geld voor het Rusland van Poetin. Erdogan rammelt aan alle denkbare hekken en gaat steeds een stapje verder en weet zich binnen Europa verzekerd van een grote achterban van nationalistische Turken die zich voordoen als Nederlander, Duitser, Belg maar in feite een vijfde colonne vormen. En dan hebben we het nog niet eens over de resterende Arabische leiders, Saoedi-Arabië en Iran die grote delen van de wereld vergiftigen met hun verspreiding van de islam. Van Marokko hoor je niet veel omdat ze arm zijn, ze hebben een monarchie maar het is een vergissing te denken dat die vergelijkbaar is met de onze. De koning heeft nog een hoop te zeggen in tegenstelling tot Willem-Alexander die feitelijk niks meer te zeggen heeft, hij is nog louter symbolisch.

Terug naar de vraag waar ik mee begon; lopen we gevaar ? Zoals gezegd niet direct maar in geval dat er ergens in Europa iets mis gaat zijn we wel tandeloos, Nederland kan heel stoer Russische diplomaten de deur wijzen het zou verstandiger zijn een beetje te dimmen. Het enige dat ons nog een beetje overeind houd is de Navo en die wordt voor het leeuwendeel betaald door de USA…..

army-160086_640 Tijl Uylenspiegel

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.008 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Tijl Uylenspiegel (500 Articles)
Tijl denkt altijd eerst goed na voor hij iets stoms zegt.

16 Comments on Lopen we gevaar ?

 1. skeeter // maart 27, 2018 om 17:25 //

  Voordeel is wel dat bij een staatsgreep het leger je niet in de weg zit. En daar zal mee moeten beginnen

  Liked by 4 people

 2. templars2017 // maart 27, 2018 om 19:34 //

  Dat is nou wat je noemt een papieren tijger , maar als je denkt dat het bij ons anders is ben je mis, vroeger had je de dienstplicht en was er een aanvoer van verse mensen om de zoveel maanden , er was een bezettingsmacht in Duitsland en er was materiaal in overvloed en het werkte ,sommige dingen waren verouderd maar toch nog functioneel.
  Toe beslisten ze in Brussel dat het allemaal overbodig was geworden doordat Duitsland herenigde en de directe dreiging van het Warschaupact verdwenen was na de val van de Sovjet unie.
  Materiaal werd verkocht de dienstplicht afgeschaft enz.. we hadden vroeger tanks nu hebben we er geen meer ,geen enkele ,er zijn anti tank helikopters aangekocht ,met pakken smeergeld, die met de voorziene bewapening aan boord zelfs niet kunnen vliegen ,het is de lichtste motorvariant met de zwaarste bewapening ,krijg je het effect waarbij je met een lelijke eend met drie ton gewicht in een aanhangwagen wil gaan rijden :het gaat gewoon niet.
  De F16 vliegtuigen konden op missie geen bombardementen uitvoeren wegens niet de juiste software te hebben ,die was te duur gebleken ,ze werden dan maar ingezet ,met veel bla bla ,voor verkenningsvluchten ,of hoe je een lege doos laat uitschijnen dat ie vol is……
  De situatie is op het ogenblik volgens de politiek ,een klein professioneel leger…….
  Wat stelt het voor ,in totaal 30.000 man sterk alle takken samen met een grondgebied van iets meer dan 30.000km² dus één soldaat per km² om je dubbel te leggen……van dat aantal is het gedeelte staf en odersteuningspersoneel niet bekend
  Bij de marine kopen ze afgedankte schepen ,nieuw kleurtje en klaar is kees ,de mankementen in die schepen zijn niet te tellen ,ze zijn goed om show te verkopen maar operationeel in een oorlogssituatie zou waarschijnlijk fallicant aflopen ,op de vraag moeten we bang zijn is het antwoord bij ons ja ,volmondig ja ,als er iets ernstigs gebeurt hebben we minder verdediging als in 1940 ,veel minder ,en alle “proffesionaliteit” ten spijt het zal op geen enkele wijze afdoende zijn ,of misschien net genoeg om de hoge heren uit het land te halen ,al heb ik zelfs daar mijn bedenkingen bij , zelfs daarvoor zou de logistiek een nachtmerrie kunnen zijn.

  Liked by 3 people

 3. polderboy // maart 27, 2018 om 19:35 //

  Vergeet het brandhout niet, de leger barakken. En al dat oud ijzer dat rond drijft in Den Helder.
  En die door de motten aangevreten balen vodden bij de fourier.
  Als de Russische voddenboeren en oud ijzer handelaren dat aan Poetin vertellen, heb je inderdaad kans dat hij zijn oog op dit land laat vallen.

  Liked by 2 people

 4. Lord of Hosts // maart 27, 2018 om 20:44 //

  Natuurlijk lopen we gevaar.
  Het grote gevaar is Grote Broer. Sinds de val van de Sovjet-Unie is de VS de enige overgebleven supermacht in de wereld en dat willen ze graag zo houden.
  Het is natuurlijk belachelijk dat de EU-overheden door Grote Broer verplicht worden om op kosten van de belastingbetaler miljarden te investeren in defensie en ook nog volledig de kosten van de salarissen van de militairen moeten dragen. Niet om eigen land te verdedigen, maar om de economische en politieke macht van Grote-Broer te behouden of veilig te stellen. Talloze voorbeelden. Er werd zelfs niet geschroomd om de Europese legers te gebruiken om van Joegoslavië een maanlandschap te maken.

  De BRICS-landen handelen onderling met de (Gouden) Yuan, en heeft de oliedollar al 4% minder omzet opgeleverd. Steeds meer landen beginnen zich te interesseren voor de Yuan, ook Pakistan, en zelfs Saoedi-Arabië (dat was de ware reden van de machtswissel)en dat maakt van de houders van de Amerikaanse macht en de beschermer van de machtige Olie-Dollar een boosaardige zoemende wesp.
  De oorlogstrommels gaan steeds harder slaan. Binnenkort worden de EU-lidstaten opgetrommeld om hun militaire onderdanen in te zetten om Rusland te dwingen zich te onderwerpen. En als het land in puin ligt en het dodental van beide kanten tientallen miljoenen telt, zal onze “vriendelijke” Grote Broer in actie komen en met de “eer” gaan strijken. Misschien wel met het oude plan van de geroemde Churchill —> Operatie Unthinkable.
  Dan mogen wij elk jaar met onze vlaggetjes de Amerikaans/Britse bevrijders toejuichen.

  Like

 5. bp633livenl // maart 27, 2018 om 20:59 //

  De grootste vijand zit al tientallen jaren binnen onze grenzen….de islam.
  En niet de zogenaamde en verzonnen politieke islam, ook niet de salafisten maar
  gewoon de GEHELE islam.

  Like

 6. We hadden ooit 200 jachtvliegtuigen. Die hadden we nog steeds gehad als we verboden hadden dat amateurs van defensie (soms onze jongens genoemd door idioten) hiermee mochten spelen.

  Like

 7. 1e Met dit “SLOOPKABINET” …is alles al gezegd.
  2e Over Marokko hoor je niets…..omdat ze arm zijn…………..?
  Tijl……ben je vergeten dat de meeste aanslagen door Marokkanen worden gepleegd….?
  islam is een splijtzwam en Marokko is er een onderdeel van.

  Liked by 1 persoon

 8. Tijl Uylenspiegel // maart 27, 2018 om 22:48 //

  Lord ik vrees dat je China vreselijk onderschat, hun leger heeft een onbeperkte mankracht en technisch zijn ze hard aan het inlopen, hun economie maakt een ongekende groei door om niet te zeggen dat die explodeert. Een wereldmacht om serieus rekening mee te houden. Daarbij hebben ze een autocratisch bestuur en iedereen die ook maar iets van geschiedenis heeft geleerd weet dat dit grote risico’s met zich meebrengt. Kijk naar Stalin, Mao, Mussolini, Hitler. En tot voor kort Saddam Hoessein en Ghadaffi

  Like

 9. Duchesne // maart 27, 2018 om 23:28 //

  Bang voor de Russen? Wacht maar tot het EU leger klaar is, met een soort basis van dienstplicht om een paspoort voor de EU te verdienen…..

  Mensen kunnen echt niet verder kijken en denken dan tot de hoek van de straat waar het cafe zit.

  Like

 10. Republikein // maart 28, 2018 om 03:09 //

  In China staan 160.000 fabrieken die synthetische drugs maken.

  De Verenigde Staten zijn sinds 2001 in Afghanistan in oorlog. Daarmee is hij de langst gestreden oorlog in de geschiedenis van het rijk. Hoewel van meet af aan werd beweerd dat het echte doelwit van de invasie, de veiligheid van de VS, de strijd tegen de Taliban en Al Qa’ida was, kon het Washington niet schelen dat tegelijkertijd de heroïneproductie daar enorm was toegenomen en dat alleen al in de VS 2,5 miljoen heroïneverslaafden heroïne hadden gekregen.

  Sibel Edmond, voormalig werknemer van de FBI en nu klokkenluider, schrijft dat er vóór de Amerikaanse invasie van Afghanistan in 2001 ongeveer 189.000 heroïneverslaafden in de Verenigde Staten waren. In 2016 is het aantal gestegen tot 4,5 miljoen – 2,5 miljoen heroïneverslaafden en 2 miljoen ‘casual consumenten’.

  Ook het aantal heroïnedoden als gevolg van overdosering is sinds 2002 met 533 procent (ca. 2.000 sterfgevallen) gestegen (13.200 in 2016). Volgens het Amerikaanse National Institute on Drug Abuse stierven alleen al in 2016 64.000 mensen aan drugsmisbruik.

  Concurrentie moet er nou eenmaal zijn, maar niet getreurd, de meesten van ons halen nog wel een paar jaar, echter niet tot 2050.
  Dan heeft de overbevolking dermate gewoekerd dat de planeet onbewoonbaar is geworden en zijn de mensen allemaal dood en begraven.
  Of woorden van gelijke strekking.

  Liked by 1 persoon

 11. Republikein // maart 28, 2018 om 05:02 //

  Overigens, de koning van Marokko is onlangs geopereerd aan zijn rikketik.

  Like

 12. Heel goed verwoord dit artikel Tijl Uylenspiegel, precies hetzelfde in grote lijnen hoe ik er over denk. Er is bijna geen hond die nog naar de werkelijkheid kijkt, het zenuwgas novitsjok kan heel gemakkelijk op Engelse bodem voor MI6 gemaakt zijn, Amerika slaat twee vliegen in een klap, ten eerste wordt de verbleekte en politiek verzwakte positie van de Britse draak May hersteld, ten tweede voert Groot Brittannië een door de CIA georkestreerde proxy hetze tegen de Russische federatie uit.

  Liked by 1 persoon

 13. Republikein // maart 28, 2018 om 12:58 //

  Geheime diensten zijn en blijven altijd geheim, gaat nooit gebeuren dat het geheim uitlekt.
  Ikzelf ben geboren in de bevallingskliniek op de la Reyweg in Den Haag, geen geheim.
  Regelmatig werd er daar gevraagd hoe het verblijf de dames daar beviel, maar aan de uitkomst was nooit ruchtbaarheid gegeven, ze hebben het onder de pet gehouden, als in een geheim.
  Zit nog steeds met vragen maar ze houden lopende het onderzoek de bevindingen nog geheim, willen niks frustreren.

  Like

 14. Tijl Uylenspiegel // maart 28, 2018 om 23:02 //

  Zal ik eens iets geks vertellen Rep. ? In mijn vorige woning had ik een buurvrouw (en man) die beiden uit een afkickkliniek kwamen, dat is een lang en intensief traject en daarna hadden ze hulp gekregen hun leven op de rit te krijgen. Zij vertelde en hield bij hoog en laag vast dat een verslaafde die een overdosis nam bewust zelfmoord pleegde omdat ze nauwkeurig weten wat ze wel kunnen verdragen en wanneer het over de top gaat.

  Like

 15. Esperanza // maart 28, 2018 om 23:19 //

  Over gevaar gesproken, je kunt ook onder de tram lopen of in Roaring Forties je zeemansgraf vinden.

  https://www.telegraaf.nl/nieuws/1849831/ik-blijf-maar-denken-aan-man-lost-at-sea

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s