Nieuw

Erdogan heeft Griekenland in het vizier

De moorddadige Turkse sultan past de landsgrenzen aan - Incidenten met Turkse gevechtsvliegtuigen en oorlogsschepen nemen aanzienlijk toe

Door Turkije opgeëiste eilanden

Alkiviadis Stefanis zat in een grote transporthelikopter op weg van het kleine eiland Ro naar Rhodos toen twee Turkse gevechtsvliegtuigen voor de ramen van de cabine verschenen. De straaljagerpiloten probeerden de helikopter van het Griekse legerhoofd af te schrikken. Op dat moment kwamen de staatshoofden en regeringsleiders van de EU bijeen in Brussel. Na jaren van passiviteit veroordeelden zij in hun slotverklaring na de top van afgelopen donderdag de “illegale acties” van Turkije.

Want in de Egeïsche Zee en in de oostelijke Middellandse Zee staat de klok op vijf voor twaalf. Of de wijzer vooruitgaat en Griekenland en Turkije, die eigenlijk bondgenoten zijn in de NAVO, plotseling ten oorlog trekken tegen elkaar, is een serieuze vraag geworden.

Het incident op de vlucht naar Rhodos werd snel opgelost door de Griekse luchtmacht. Binnen enkele minuten stegen de straaljagers op en verdreven de Turkse vliegtuigen uit het Griekse luchtruim. De zogenaamde “Dog fights” over de Egeïsche Zee en dreigende manoeuvres van de Turkse marine op zee zijn routine. En ze nemen steeds meer toe in aantal. De generale staf van het Griekse leger heeft het afgelopen jaar 200 procent meer overtredingen van het luchtruim geregistreerd en 600 procent meer incidenten op zee met Turkije, vergeleken met het gemiddelde voor de jaren sinds 2010.

Tayyip Erdogan, de autoritaire regeringsleider in Ankara, vindt zijn land te klein. En trekt en duwt aan de grenzen in de Egeïsche Zee en het oostelijk deel van de Middellandse Zee, door de lucht en over het water. Het is een aanval op de vermoedelijke olie- en gasreserves voor de kust van Cyprus en de Griekse eilanden. De ministers van Erdogan beginnen, net als de seculiere sociaal-democratische oppositie, te spreken over de “bezette” eilanden in de Egeïsche Zee, die eigenlijk tot Turkije behoorden. Hun aantal varieert grofweg tussen 17 en 132.

Boorschip geblokkeerd

De laatste weken is het aantal gevallen van agressie toegenomen. Turkse oorlogsschepen dreigden in februari een boorschip van de Italiaanse oliemaatschappij Eni voor de kust van Cyprus te zinken. Een Turkse patrouilleboot ramde met volle kracht een Grieks kustwachtvaartuig voor Imia, twee onbewoonde rotseilanden  voor Bodrum. Een andere Turkse speedboot vuurde levende munitie af voor het eiland Farmakonisi in de Dodekanesos. 21 vluchten van Turkse gevechtsvliegtuigen in het Griekse luchtruim, waarvan sommige in het midden van de Egeïsche Zee, telde Athene afgelopen donderdag. 56 op 6 maart alleen.

Eerder deze maand heeft de Turkse gendarmerie aan de grens twee Griekse soldaten gearresteerd. De twee officieren, die naar verluidt routinematig op Turks grondgebied zijn gaan patrouilleren, zitten sindsdien in de gevangenis in Edirne en wachten op hun proces. De Griekse regering noemt ze al gijzelaars. Hun zaak zou besproken worden tijdens een ontmoeting tussen de EU-leiders en Erdogan afgelopen maandag in de Bulgaarse havenstad Varna.

Dieptepunt sinds 1996

“Erdogans retoriek en acties hebben een zeer onzekere situatie gecreëerd. Nikolas Katsimpras, hoogleraar conflictonderzoek aan de Columbia University in New York en voormalig Grieks marineofficier, zegt: “We hebben in onze regio in de recente geschiedenis niets gezien dat vergelijkbaar is. De Grieks-Turkse betrekkingen bevinden zich nu op het dieptepunt sinds 1996, toen de twee landen bijna een oorlog begonnen vanwege de eilandrots Imia.

De tweelingrotsen van Imia – in het Turks Kardak genoemd – zijn opnieuw één van de brandpunten. De huidige crisis met de Turken is echter veel gevaarlijker dan die van 22 jaar geleden, gelooft Ilias Iliopoulos, een maritiem historicus en professor aan de universiteiten van het Griekse leger. “Ze zouden dit keer een eiland kunnen bezetten met een verrassingscoup. Geen grote, natuurlijk niet Lesbos of Kos. Maar een kleintje, zoals Farmakonisi of Pserimos, waar toeristen uit Kos in de zomer snel naartoe gaan, maar verder maar weinig mensen wonen. Ik denk dat dat nu heel goed mogelijk is.”

Onderhandelingen onder druk

Het is niet de bedoeling van Ankara om een Grieks eiland te veroveren, legt Iliopoulos uit. In plaats daarvan wil het Turkse leiderschap de Grieken aan de onderhandelingstafel dwingen. Athene zou een nieuwe realiteit in de Egeïsche Zee moeten accepteren: een machtsverschuiving ten gunste van Turkije. Turkije heeft acht keer zoveel inwoners, het op één na grootste leger van de NAVO na de VS en – zoals in Syrië duidelijk is – ook een nieuwe strategische bondgenoot in de vorm van Rusland.

Turkije wil enerzijds dat Griekenland de uitbreiding van zijn zeegrenzen van de huidige zes tot twaalf zeemijl (respectievelijk 11,11 km en 22,22 km) intrekt, die bij het VN-Verdrag inzake het recht van de zee van 1982 is afgekondigd, maar nog niet ten uitvoer is gebracht. Een dergelijke uitbreiding kan hoe dan ook alleen plaatsvinden in overeenstemming met het internationaal recht inzake het evenredigheidsbeginsel en met inachtneming van het gewoonterecht. Daarom moet er met Turkije over worden onderhandeld.

Betwist continentaal plat

Maar Ankara wil ook erkenning van het Anatolische continentaal plat. Dit zou Turkije het recht kunnen geven om gas te boren voor de kust van Cyprus, maar het zou ook de eis kunnen ondersteunen om Griekse eilanden op te geven.

De Amerikanen zouden ervoor zorgen dat de Grieken onder druk worden gezet door een dergelijk pakket. Ilias Iliopoulos is hiervan overtuigd. Hij ziet de film al voor zich: De Grieken zijn zwakker, het momentum ligt bij de Turken, de Amerikanen roepen op tot een minnelijke schikking tussen de bondgenoten. Van de NAVO in Brussel mag geen hulp worden verwacht. Zij vertrouwen op de “geest van wederzijds vertrouwen en solidariteit” tussen Griekenland en Turkije, zoals een woordvoerder van het bondgenootschap het formuleerde.

De militaire deskundigen zijn er niet zo zeker van. De kans op een militair conflict is groot, zegt Nikolas Katsimpras: ofwel opzettelijk veroorzaakt door Turkije om strategische redenen, ofwel door een uit de hand gelopen incident. De Griekse minister van Defensie Panos Kammenos waarschuwt hiertegen: “We staan zeer dicht bij een dodelijk ongeval. (Markus Bernath, 25.3.2018)

Bron:

https://mobil.derstandard.at/2000076769488/Erdogan-nimmt-die-Griechen-ins-Visier

Zie ook:

Turkije valt Irak binnen

Erdogan pikt schaamteloos een stuk Syrië in – NAVO is geen verdedigingsorganisatie maar een imperialistische veroveringsmachine

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.008 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Fubar (9267 Articles)
Is van mening dat de Collaborateurs terechtgesteld moeten worden.

14 Comments on Erdogan heeft Griekenland in het vizier

 1. Tijl Uylenspiegel // maart 28, 2018 om 00:25 //

  Zoals ik eerder al schreef, Erdogan rammelt aan alle hekken en omdat hem tot nu toe niets in de weg wordt gelegd zal dat zeker niet minder worden. Hij speelt een soort kat en muisspel om te kijken hoe ver men hem laat gaan. En door het uitblijven van enige reactie vallen straks alle remmen bij hem los.
  Als de Nederlandse marine nu vast begint te roeien zijn ze volgend jaar rond deze tijd wel ter plekke !!

  Liked by 3 people

 2. antiislamnu // maart 28, 2018 om 00:55 //

  Wat is het toch een mooie en vreedzaam geloof de islam

  Like

 3. Erdogan heeft Griekenland in het vizier, ja de onbeschaamde despoot en de Kalief van het groot Ottomaans rijk is meer dan bereidt om Griekenland te veroveren of in te lijven in zijn islamitisch imperium, zo kan hij gemakkelijk de miljoenen vluchtelingen naar het vaste land van Europa deporteren. Erdogan chanteert nu reeds de EU met ongekende instroom van de asielparasieten, en wie denk je die zich nu aan de zijlijn loopt te verkneukelen, ja heel goed Amerika.

  Like

 4. The United Kingdom never provided the ambassadors of western states with any proof of Russia’s involvement in Sergei Skripal’s poisoning, the Russian Embassy to UK said in a Tuesday statement. >>>> https://sputniknews.com/europe/201803281062968121-uk-no-proof-ambassadors/

  Liked by 1 persoon

 5. Horatius // maart 28, 2018 om 11:21 //

  De vergelijking met een zekere Adolf Hitler is steeds meer op zijn plaats als we deze politiek van intimidatie, chantage en macht- en gebiedsuitbreiding van Erdogan nuchter en realistisch bekijken.
  En hij heeft een aantal ijzersterke troeven in handen via de Turkije-deal die met name West-Europa behoedt voor nog meer massale volksverhuizingen vanuit het Midden-Oosten.

  Niet dat de instroom van asielzoekers en economische vluchtelingen zal ophouden, die komen toch wel via de Libië-route.

  Voorts heeft Erdogan politieke invloed in Duitsland en Nederland waar respectievelijk honderdduizenden en miljoenen Turken wonen als een 5e colonne die bij ieder incident met Turkse vlaggen lopen te zwaaien.

  De kans dat Griekenland wordt gedwongen onder druk van Brussel en de VS bepaalde concessies te doen om de druk van de ketel te halen is niet geheel ondenkbaar. Precies hetzelfde scenario als in 1938 toen er verdragen werden gesloten waar Tsjecho-Slowakije de dupe van werd.

  Griekenland ligt nog steeds onder het financiële infuus van de overige EU-landen, dus veel keus hebben zij niet als de druk verder wordt opgevoerd door landen die rust in de regio willen.

  Liked by 1 persoon

 6. polderboy // maart 28, 2018 om 11:44 //

  Ik lees daar:
  “Om uit te stralen dat we, anno 2018, de idealen van die tijd opnieuw moeten bevechten.”
  Volgens mij was dit onderwerp van Vrije liefde al afgekaart tijdens de provotijd, ruim 50 jaar geleden.

  Zeg nou gewoon waar het op staat.
  Met de import van islamitische arbeiders hebben we aan de onderkant een goedkoop leger flexwerkers kunnen creëren, en met die posters camoufleren we dat het met die vrije liefde voorgoed voorbij is.
  Wat we niet erg vinden, omdat we zelf als middenklasse er goed op vooruit zijn gegaan met allerlei baantjes als multiculti manager, deradicaliserings-deskundige, integratie ambtenaar, vrouwen cursus specialist, antisemitisme pedagoog, inburgerings-leraar, terrorisme bestrijder, salafisme antropoloog, et cetera.

  Liked by 1 persoon

 7. Tegen turkije -> talloze bewijzen van oorlogs -en misdaden, geen sancties.
  Tegen Rusland-> geen bewijs van daden, wel sancties.

  Wat klopt hier niet?

  Liked by 3 people

 8. @Horatius // maart 28, 2018 om 11:21 //
  Mee oneens. Adolf Hitler heeft – voorafgaand aan de oorlog – bij Churchill ongeveer twaalf (!) vredesvoorstellen ingediend die allen door Churchill werden afgewezen. Je vergelijking gaat dus niet op. Je mening is het gevolg van decennialange brainwashing door de leugenpers. En ik ben geen nazi mocht je dat denken.

  Like

 9. Beste Daniel. Die Adolf had al een vredesovereenkomst gesloten met Chamberlain. En die trad hij met voeten nog geen 2 maanden later. Dus zeg niet dat hij vredesvoorstellen had. Want net als Erdogan dit doet. Nooit genoeg en hierna effe Polen erbij nemen, samen met Rusland. Dus zeg niet dat AH met bredesvoorstellen kwam want die aren het papieer waar het op stond niet waard. En dan zouden wij een moslim moeten geloven op zijn woord.? Die is het woord niet eens waard. Komt deze retoriek je niet nekend voor? Dan kijk effe nog snel wat er tussen 1938 en sept 1939 is gebeurd. En zo haat het hier ook. Eerst een beetje en dan iets meer en dan maar alles.

  Like

 10. Horatius // maart 28, 2018 om 18:24 //

  Die z.g. vredesvoorstellen van Hitler waren alleen een middel om voldoende tijd te kunnen winnen om het Duitse leger zo sterk mogelijk te maken voor de toen al beoogde aanval op Rusland.

  Tussen die vredesvoorstellen in werd het Rijnland bezet, vervolgens Oostenrijk ingelijfd en na Tsjecho-Slowakije viel zijn oog op Polen. Hij had er nooit op gerekend dat Engeland en Frankrijk daadwerkelijk Duitsland de oorlog zouden verklaren na zijn inval in Polen.

  Overigens niet geheel ten onrechte, want echte militaire steun kon men niet verlenen in die beslissende maand september 1939 toen Polen in korte tijd van twee kanten werd aangevallen toen ook de Russen dit land binnenvielen. Het pact met Rusland een paar weken van te voren gesloten met een aantal geheime clausules was een uiterst slimme zet van Hitler die in die tijd het ene na het andere succes boekte. De vraag hierbij rijst eigenlijk automatisch waarom Engeland en Frankrijk toen niet ook de oorlog verklaarde aan Rusland. Maar dit is louter een kwestie voor historici die daar ongetwijfeld wel een verklaring voor kunnen vinden.

  De communisten elders in Europa werden overigens totaal verrast door dit verdrag en wisten er geen raad mee om dit in hun propaganda op geloofwaardige wijze te kunnen verkopen.

  Kritiek op Churchill kan overigens wel worden geleverd op zijn oorlogsstrategie die er uitsluitend op gericht was het Engelse koloniale rijk in stand te kunnen houden. Met deze strategie kwam hij herhaaldelijk in conflict met de Amerikanen die andere prioriteiten hadden en die van plan waren zo snel mogelijk via Frankrijk door te stoten naar Berlijn.

  Over de politicus en militair strateeg Adolf Hitler zijn vele boeken geschreven en altijd rijst hierbij de vraag hoe deze figuur de geschiedenisboeken zou zijn ingegaan als een van de aanslagen in het jaar 1939 een einde aan zijn leven had gemaakt.

  Een politiek genie met een retoriek en charisma die in die tijd zijn gelijke niet had of een narcistische idioot die toen al geheel Europa aan een misdadig regime wilde onderwerpen?

  Like

 11. Gewoon ingrijpen en elk bootje vanuit Turkije torpederen zodra het de lijn over vaart. Geen pardon. En inderdaad Amerika de grote veroorzaker van de Arabische en Afrikaanse oorlogen loopt zich rot te lachen. Want de machtsverhoudingen zijn zoek omdat de zogenaamde dictators het veld moesten ruimen om er nog ergere mongolen voor terug te krijgen. En daarna alle in Europa wonende Turken terug sturen. Het liefst ook gelijk de Russen en Chinezen. Die doen ook aan landje pik in Europa door alles op te kopen. Hebben we ook gelijk weer ruimte voor vluchtelingen.

  Like

 12. Tijl Uylenspiegel // maart 29, 2018 om 01:18 //

  Horatius communisme en socialisme zijn twee loten aan dezelfde boom maar desondanks konden ze elkaar niet luchten of zien, het pact dat Stalin en Hitler sloten was van beide zijden uit tactisch oogpunt, Rusland voelde zich nog niet sterk genoeg om Duitsland aan te vallen en voor Hitler was Polen een logische prooi daar het grensde aan Duitsland. Dat Frankrijk en Engeland niet tegelijkertijd Rusland de oorlog durfde te verklaren was dat ze bang waren voor een gelegenheidspact van Hitler en Stalin, dat was voor hun teveel van het goede. En waarschijnlijk waren zij er net als Hitler van overtuigd dat het slechts een kwestie van tijd was dat Stalin Duitsland aan zou vallen. Dat Hitler Rusland aanviel was eerder preventief omdat hij wist dat als ze eenmaal op sterkte waren Rusland Duitsland aan zou vallen. Beter een nog niet op volle sterkte zijnde vijand aanvallen dan wachten tot ze op krachten zijn en verpletterd worden.
  Doordat de aanval op Rusland onverwacht goed liep dacht Hitler dat hij in één keer door kon stoten, als hij in plaats daarvan pas op de plaats had gemaakt zou de hele oorlog anders verlopen zijn en zouden wij nu Duits spreken.

  Like

 13. Piet Karbiet // maart 29, 2018 om 14:12 //

  Storende vertaalfout = levende munitie. Dat moet natuurlijk met scherpe munitie zijn.

  Like

 14. Horatius // maart 29, 2018 om 15:00 //

  Tijl Uylenspiegel, Mijn dank voor deze heldere uiteenzetting waar weinig tegen in te brengen is want zo lagen de verhoudingen inderdaad op dat cruciale moment in de geschiedenis.

  Het vreemde van de hele zaak is echter dat Stalin, die letterlijk iedereen wantrouwde, vandaar de vele zuiveringen in o.a. de top van zijn leger met rampzalige gevolgen in de eerste fase van de winteroorlog tegen Finland, Adolf Hitler in die periode wél volkomen vertrouwde.

  Want toen het Duitse leger Rusland binnenviel was Stalin in eerste instantie volkomen verrast en apathisch en trok hij zich terug in zijn datsja. Toen er een delegatie verscheen om hem dringend te verzoeken weer daadwerkelijk leiding te geven was hij zelfs in de veronderstelling dat ze hem kwamen arresteren.

  Bij de historici is het woord ‘als’ volkomen taboe. Want die houden zich toch voornamelijk aan de harde feiten en geven zich dus niet over aan allerlei theoretische bespiegelingen als bepaalde gebeurtenissen een totaal andere wending hadden genomen.

  Toch is het voor mij verleidelijk als leek zijnde aan te geven wat de voornaamste oorzaken waren dat Duitsland, wat beschikte over het allerbeste leger, organisatie, tactiek enz. uiteindelijk toch die oorlog verloor.

  1. Het had Italië als bondgenoot.

  2. Men gaf aan het onderzoek naar de atoombom geen topprioriteit.

  3. Bij de veldtocht in Rusland werd men in het begin toegejuicht als zijnde bevrijders en i.p.v. daar handig op in te spelen ging men over tot terreur en grootschalige executies.

  4. Men gaf veel tijd, mankracht en vervoerscapaciteit aan het vernietigen van de Joden, tot zelfs aan de allerlaatste dagen toe hield men zich daar mee bezig.

  5. Adolf Hitler maakte zichzelf graag wijs dat hij over grote gaven beschikte als militair strateeg i.p.v. dit aan zijn beste generaals over te laten. Cruciale beslissingen nam hij allemaal zelf.

  Hier zullen best nog wat aanvullingen op kunnen worden gegeven, maar dat zullen dan toch waarschijnlijk geen beslissende factoren zijn.

  Like

1 Trackback / Pingback

 1. Erdogan heeft Griekenland in het vizier – The Edgy Veggie

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s