Nieuw

Kleine zelfstandige

Er is een tijd geweest dat op elke straathoek een winkel zat, van kaasboer tot slager en drogist, van groenteboer tot visboer. De uitbaters daarvan waren kleine zelfstandigen. ZZP’ers zou men vandaag zeggen; Zelfstandigen Zonder Personeel.

Toch zit daar een groot verschil tussen, de zelfstandige melkboer kon zelf de prijs van zijn melk boter of kaas bepalen, de ‘moderne’ ZZP’er heeft een soort wurgcontract met een bedrijf, slikken of stikken. Ja we waren best wel een ondernemend volkje destijds, weliswaar door omstandigheden gedwongen maar toch, en het gaf een vals gevoel van vrijheid.

Bij Tijl in de straat waar hij geboren en getogen is zaten maar liefst drie groenteboeren die ondanks dat ze elkaars concurrenten waren toch normaal met elkaar omgingen. En verder een melkboer, een drogist, een slagerij, een bakker (eerst een gewone, later een Hus en daarna werd het een Jamin). Maar ja de wereld veranderd, toen Tijl een tiener was (1967) werd het grote theater/bioscoop bij hem in de buurt gesloten. Rembrandt heette dat en het stond op het Lorenzplein, best groot en van binnen was de oude chique van vroeger nog goed te herkennen voor wie er oog voor had. In eerste instantie was het een theater geweest met podium en een heuse orkestbak. Ronduit prachtig was het met een indrukwekkende ingang met drie dubbele glazen deuren, een grote foyer boven waar ook danslessen werden gegeven met tevens de toegang tot de balkons. Mijn moeder is daar ooit nog naar een voorstelling geweest van een soort waarzegger en werd op het podium gehaald, mijn moeder had het er jaren later nog over want veel van de dingen die hij voorspelde zijn in de loop der jaren uitgekomen ! En nee dat waren zeker geen voor de hand liggende zaken.

Hier staat een uitgebreide beschrijving;

https://www.joodserfgoeddenhaag.nl/rembrandt-theater/

Van kleins af aan heeft Tijl daar films gezien, van de Dikke & de Dunne tot Charly Chaplin, van de knokfilms van Eddie Constantin tot ‘erotiek’ met Sophia Loren (wie zei daar volslank ?) ( https://nl.wikipedia.org/wiki/Eddie_Constantine)

Van Rin Tin Tin tot Lassie, Rooie Rogers de rij is eindeloos, helaas ook die tijd was vergankelijk en het pand werd verkocht en kwam in handen van Albert Heijn. In de jaren daarna was de één na de andere kleine zelfstandige gedwongen zijn winkelnering te sluiten. Ook toen gold “gemak dient de mens” voor de consument en qua prijs konden de winkeliers niet concurreren met de grootgrutter.

supermarket-737418_640

Nou was het stukje Den Haag waar ik opgroeide natuurlijk niet het enige waar deze omslag zich voordeed, dat gebeurde door heel Nederland, de kleine middenstander kon niet op tegen de supermarkten. Toch had dit meer verstrekkende gevolgen dan men destijds direct in de gaten had, met het verdwijnen van de buurtwinkels verdween ook een stukje maatschappelijke samenhang. Wij werden als kinderen nog op pad gestuurd om even wat boodschappen te halen voor moeder, geld kreeg je niet mee, alles werd “opgeschreven” en aan het eind van de week werd het totaal door haar afgerekend. Op de pof ? Ach voor sommigen wel voor de rest was het gewoon makkelijk. De winkeliers wisten natuurlijk ook feilloos wie de goede en de slechte betalers waren. Voor de één was de limiet hoger dan voor de ander. Maar iedereen kende elkaar.

Ja zullen velen zeggen maar de huidige stand van zaken is voor de consument wel een stuk makkelijker. Ja dat is waar. Maar er zijn ook side-effects, agrarisch Nederland heeft de grootst mogelijke moeite om het hoofd boven water te houden, zij hebben te maken met grote afnemers die bereid zijn tot het uiterste te gaan om een zo laag mogelijke prijs te bedingen. En dat brengt dan weer schaalvergroting met zich mee, door de dalende prijs zien ze zich genoodzaakt meer productie te genereren, twee boeren met ieder twintig hectare houden het niet vol, één boer met veertig hectare echter wel en het gevolg laat zich raden.

En zo komen we steeds meer onder het juk van grote multinationals, Albert Heijn klinkt nog lekker kneuterig maar is dit natuurlijk allang niet meer, de tijd van de Oost-Zaanse kruidenier is allang ter ziele en het is inmiddels onderdeel van Ahold/Delhaize en de aandeelhouders wonen over heel de wereld.

Leveranciers onderhandelen niet meer maar krijgen een prijs gedicteerd. lukt je dat niet om voor die prijs te leveren ? Jammer dan heb je pech gehad en blijf je met je hele handel zitten, de aandeelhouders liggen daar niet van wakker.

En de consument, wordt die er uiteindelijk beter van ? Nou dat is maar zeer de vraag, de grote monopolisten stemmen de prijzen op elkaar af en je mag natuurlijk niet zeggen dat ze op sommige vlakken een kartel voeren maar als je even nadenkt weet je wel beter. Snuisterijtje in huis gehaald ? Grote kans dat Annie twee deuren verder hetzelfde heeft gekocht bij de Blokker of de Action ! Aan de andere kant, vroeger kon je alleen in zomer aardbeien kopen en nu het hela jaar door.

food-2725415_640

En zo veranderen we steeds weer een beetje, vaak ongemerkt maar op den duur toch met behoorlijk grote gevolgen. Als je vroeger een winkel wilde beginnen dan was je verplicht een middenstandsdiploma en een diploma vakbekwaamheid te hebben. Als één van de eerste schafte de Gemeente Den Haag dat op zeker moment af voor grote delen van de Schilderswijk en Transvaal. Ja de allochtone winkeliers die konden daar allemaal niet aan voldoen en ze waren al zo zielig nietwaar. Inmiddels is het in zijn geheel afgeschaft en of we daar nou zo mee vooruitgaan ? Je kunt tegenwoordig al voor € 10,= je haar laten knippen bij Ali of Achmed als je het tenminste niet erg vind om met een Himmler kapsel rond te lopen. Knippen ? Nee ben je gek, daar zijn toch tondeuses voor ? Vroeger ging je als je eenmaal je haar lang had laten groeien naar Chez Fred in het Achterom (een klein zijstraatje van de Passage), je betaalde vier keer zoveel maar je “hoorde er wel bij” en dat was ook wat waard.

floor-1775362_640

Waarom nu dit artikeltje ? Ach weet u soms kijkt een mens weleens achterom, Tijl misschien wat vaker dan een ander, (Heb het trouwens hier al vaker gedaan) nostalgie noemen we dat tegenwoordig met een duur woord, ik denk dat het best belangrijk kan zijn. Weten waar je vandaan komt, hoe en waarom het verandert is en wat dat voor consequenties met zich meebracht. Verandering hou je niet tegen, dat moet je ook niet willen maar lang niet elke verandering is automatisch ook een verbetering. De klok terugdraaien ? Helaas dat behoort niet tot de mogelijkheden behalve dan bij het verschuiven van de zomer en wintertijd en vice versa. Nee niet alles was beter, wel anders en soms zou je onderdelen wel weer terug willen hebben.

Heeft u ook van zulke herinneringen ? Laat ons eens mee genieten !!

boredom-1977519_640Tijl Uylenspiegel

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.012 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Tijl Uylenspiegel (500 Articles)
Tijl denkt altijd eerst goed na voor hij iets stoms zegt.

35 Comments on Kleine zelfstandige

 1. Tijl Uylenspiegel // maart 26, 2018 om 17:16 //

  En dit is Nederland anno 2018…
  Waar is het toch verkeerd gegaan ?
  https://www.geenstijl.nl/5141324/krom-geslagen-staat/#comments

  Like

 2. Bob Fleumer // maart 26, 2018 om 17:34 //

  In mijn jeugd in 1955 waren er in mijn dorp in de Zaanstreek van ca 4500 inwoners 10 warme bakkers ze hadden allemaal een niet rijk maar goed leven, nu hebben we nog 1 bakker en bakt niet meer in ons dorp en dat heet vooruitgang?

  Like

 3. Piet Karbiet // maart 26, 2018 om 17:48 //

  Mijn vader kon zich daar vroeger ook heel kwaad om worden. Hij had in de avonduren veel gestudeerd om allerlei certificaten en diploma’s te halen. In de oorlog hadden de Duitsers zijn school gevorderd. Maar in de jaren 80 konden migranten ineens overal winkeltjes openen. Aan de sluitingstijden hielden ze zich niet. Slagers verkochten ook brood, groentewinkels met van alles. Pure discriminatie van de Nederlanders.

  Like

 4. Tijl……je noemt één woord……………en daar moeten we verdomd zuinig op zijn…………….want dat hangt samen met onze cultuur en gewoontes van opa op zoon op zoon op kleinzoon………………
  “nostalgie”……!

  Like

 5. Een ondernemer is weer begonnen ……vanwege de ouderwetse smaak van melk…….om deze weer in een fles te doen. De eerste partij van 200 liter was direct weg.

  Like

 6. Don, er zijn nog zeer veel plekken in Nederland, waar je flessen melk schijnt te kunnen kopen.
  Niet in mijn buurt, maar ze bestaan.
  Via reacties op Bron ben ik daar achter gekomen, i.v.m. statiegeld op melkflessen.
  Ze bestaan dus nog steeds. Melkflessen.

  Like

 7. Horatius // maart 26, 2018 om 19:05 //

  Nostalgie is van alle tijden, alles uit het verleden bekijken door een roze bril, dus vanuit een selectief geheugen.

  De minder leuke herinneringen worden weggestopt en vroeger was alles beter.

  Van alle tijden is de uitspraak: die jeugd van tegenwoordig deugt niet.
  Zeker in die tijd dat alle geloofsovertuigingen strikt gescheiden naast elkaar leefden en geen protestant of gereformeerde het in zijn hoofd haalde om met een katholiek meisje thuis te komen voor een nadere kennismaking.

  Seks voor het huwelijk was strikt verboden en een ‘motje’ was een schande, laat staan een echtscheiding. In onze straat woonde een communist en wij mochten met hun kinderen niet spelen, dat was volkomen taboe in die jaren 50.

  Eens in de maand kwam er bij ons thuis een priester op bezoek en die mocht in de mooie kamer op de beste zetel plaatsnemen onder het genot van een dikke sigaar. Gezellig gekeuvel over koetjes en kalfjes en soms mochten we onze rapporten laten zien en dan kregen we een klopje op de schouder, meer kon er niet af in die zuinige tijden.

  Nog geen aardgas en geld voor de gaspenningen was er ook niet, dus de hele middag stonden er wat pannetjes te pruttelen op een petroleumstel. Tegen de tijd dat mijn vader thuis kwam was alles verworden tot een grijze massa waar geen smaak meer aan was.
  En als je weigerde die troep te eten kreeg je steevast het verwijt te horen; je hebt de hongerwinter niet meegemaakt, dan zou je wel anders piepen!

  Op de radio waren alleen de Arbeidsvitaminen het beluisteren waard met de hits van Doris Day, Johnnie Ray, Guy Mitchell en Frankie Laine. Op de woensdagmiddag voor 35 centen naar het Monopole Theater met westerns waarin Burt Lancaster en andere vaste sterren in dat genre de hoofdrollen vertolkten.

  In onze straat was er welgeteld één gezin die in het bezit was van een TV-toestel en soms mochten we daar gaan kijken naar de kinderprogramma’s en zelfs een keer bij een Holland-België.

  Maar toen er een zekere Elvis Presley op de radio te horen was en de film Rock Around The Clock in de bioscoop werd vertoond was volgens menige dominee en priester het einde der tijden aangebroken. Muziek van de duivel en dat moest worden verboden, want het zou de jeugd kunnen verleiden tot bandeloos gedrag en seksuele uitspattingen.

  Als ze nu om een hoekje zouden kunnen gluren vanuit het hiernamaals zouden ze wel anders piepen.
  Mijn kleinzoon van 4 jaar vraagt om een tablet i.p.v. een mecanodoos en de jeugd komt niet voor 11 uur thuis na een avondje stappen maar verlaat pas omstreeks die tijd de ouderlijke woning om pas de volgende ochtend of helemaal niet thuis te komen.

  Maar we gaan met onze tijd mee en nu vinden we het heel gewoon dat kinderen niet meer buiten spelen maar de hele dag zitten te wrijven over een stuk plastic.
  Zette je vroeger een 45-toeren plaatje op of zelfs een LP, nu maken we een afspeellijst op Spotify en kunnen we uren luisteren naar onze favoriete muziek zonder uit de luie stoel te hoeven komen.

  En inderdaad: de arbeider van vroeger die met een trommeltje met brood op de bagagedrager op zijn fiets kroop om zware arbeid te verrichten is voorgoed verdwenen uit ons straatbeeld.
  Allemaal thuiswerkers achter een beeldscherm. Of een mens daar gelukkig mee wordt, Joost mag het weten.

  De toekomst is aan de robots die het werk gaan verrichten waar vroeger mensenhanden voor nodig waren. In de Rotterdamse havens zijn er op dit moment dringend nieuwe arbeidskrachten nodig, maar geen hond, laat staan een migrant komt er op af want een uitkering is toch aantrekkelijker dan een vaste baan in de haven.

  En zo kunnen we nog uren doorgaan met vergelijkingen met vroegere tijden, toen alles beter was en we al tevreden waren met een glaasje ranja (met een rietje) op een verjaardag.

  Liked by 1 persoon

 8. Toch maar even een zinnetje uitgelicht voor bij het twitteren 😉

  Like

 9. Tijl Uylenspiegel // maart 26, 2018 om 23:00 //

  Horatius uw commentaar is terecht voor sommigen, ik reken mezelf daar zeker niet onder en dat heb ik naar mijn mening in mijn artikeltje ook laten blijken, ik geloof niet dat ik door een roze bril naar het verleden kijk maar ik heb wat veranderingen eruit wat nader willen bekijken.
  In de laatste alinea schreef ik dan ook; “Verandering hou je niet tegen, dat moet je ook niet willen maar lang niet elke verandering is automatisch ook een verbetering.”
  En zo eerlijk moeten we toch zijn, verandering is goed maar durf ook te benoemen wat we verloren hebben.

  Like

 10. Esperanza // maart 26, 2018 om 23:17 //

  Gouwe ouwe 😉

  Liked by 1 persoon

 11. Republikein // maart 27, 2018 om 01:50 //

  2 geloven op 1 kussen, daar slaapt de duivel tussen.
  Was nog uit de tijd dat mijn vlaamse onderbuurvrouw de pastoor pijpte.

  Liked by 1 persoon

 12. Republikein // maart 27, 2018 om 01:54 //

  Bij Chez Fred ben ik weleens geweest, was toen chez Fred.

  Like

 13. Tijl Uylenspiegel // maart 27, 2018 om 02:01 //

  Als ik me goed herinner betaalde je daar destijds 7 gulden 50 voor knippen en föhnen, een vermogen destijds ! Heb nog wat foto’s uit die tijd, eentje dat ik op een paard zit, mijn haar was langer dan die van het paard ! Nou ja, zijn manen dan hè, zijn staart was langer…

  Like

 14. Republikein // maart 27, 2018 om 02:12 //

  Moet jaren 60 of later zijn geweest, toen was je fan van of Stones of Beatles, daarvoor een kuif ala Elvis, of Cliff, ook soort rivaliteit, en kreeg je nog fixatief in je haar, werd kuif lekker stijf van.
  Probeerde ook met melk, hielp tegen wind in je haar, en bleef kuif mooi, ging wel zuur ruiken.
  Later nog haar tot op schouder gehad, ook nog es zo’n kroeskop, Gilbert O’ Sullivan.

  Like

 15. Tijl Uylenspiegel // maart 27, 2018 om 02:44 //

  Voor mijn kuif die ik behoorlijk lang heb gehouden gebruikte ik Brilcreme dat was zo’n beetje het enige merk geloof ik, ik ben vrij donker en dan leek mijn haar wel zwart, later toen ik het lang liet groeien was het een stuk lichter en daar was ik niet blij mee. Dat lange haar deed ik omdat het hoorde maar zeker niet omdat ik het mooi vond.

  Like

 16. Republikein // maart 27, 2018 om 02:55 //

  Of brillantine dacht ik, ook glimwerk.
  Heb ook nog een neusfluit gehad.
  Vies he!

  Like

 17. Republikein // maart 27, 2018 om 03:01 //

  Als je kuif bleef houden reed je op buikschuiver, anders Puch met een hoog stuur.
  En voetversnelling.
  Mijn vader reed op solexx, moest voor een kuchje naar huisarts en die beluisterde zijn longen terwijl nog helemaal verpakt in lange leren jas, was wonderdokter denk ik, of misschien helderziende.

  Like

 18. Wij deden gewoon bier in ons haar, of behangplak en dan een spuitbus er over om het een kleurtje te geven.

  Like

 19. Republikein // maart 27, 2018 om 03:45 //

  Van het kwakkie was het zonde, maar de appelmoes was gebonde.
  Uit vooruit vooruit zei Winnetou, dat zaad dat moet naar binnen toe.

  Like

 20. boorzalf // maart 27, 2018 om 10:23 //

  Like

 21. Horatius // maart 27, 2018 om 11:17 //

  Tijl Uylenspiegel, om misverstanden te voorkomen: ik ben het roerend eens met uw stelling dat we in onze samenleving heel veel hebben verloren, zeker sinds de introductie van de multiculturele samenleving halverwege de jaren 70.

  Voor die tijd kon een vrouw in de avonduren nog veilig over straat en waren er geen eindeloze discussies over discriminatie en racisme in de media en de politiek.
  En het straatbeeld werd niet bepaald door vrouwen met hoofddoeken en vormeloze jassen.

  De algehele criminaliteit was stukken minder dan nu het geval is. Schietpartijen zijn nu aan de orde van de dag en als er in de openbare ruimte een verdacht pakketje wordt gevonden moet alles in de omgeving worden ontruimd.

  De knusse jaren 50 werden echter wel nog beheerst door de verzuiling en pas met de opkomst van het langharige werkschuwe tuig, Radio Veronica en Hitweek ontstond er een algehele mentaliteitsverandering waarin plotseling alles mocht vanaf de introductie van de pil tot zelfs partnerruil.
  Op de TV het eerste vrouwelijke naaktmodel Phil Bloom wat tot hevige discussies leidde tot zelfs in het parlement toe.

  Wat ik nu mis in onze huidige samenleving is de onderlinge verbondenheid die er toen wel was onder de bevolking. Nu is het mogelijk dat iemand dagen en zelfs maandenlang dood in zijn huis ligt zonder dat de buren iets in de gaten hebben.

  Maar Horatius redt zich wel, met muziek uit de gouden jaren van de popmuziek.

  Hits met mooie herinneringen:

  1. Venus – Shocking Blue.
  2. Windows of my Eyes – Cuby and the Blizzards.
  3. The life I live – Q65.
  4. Russian spy and I – The Hunters (met Jan Akkerman).
  5. Seasons – Earth and Fire.
  6. Wasted Words – The Motions.
  7. Travellin’ in the USA – The Bintangs.
  8. The Guitar King – Hank the Knife.
  9. That Day – The Golden Earrings.
  10. Wooly Bully (lekker voele, lekker voele) – Sam the Sham and the Pharaos.

  Jeugdsentiment dus met een vleugje nostalgie naar die vervlogen tijden die helaas nooit meer zullen terugkeren.

  Geheel andere muziek dan de hedendaagse troep van Ali B en Kraantje Pappie.

  Liked by 2 people

 22. Tijl Uylenspiegel // maart 27, 2018 om 11:47 //

  Fubar hou eens op, jij bent geboren (ver) ná de vetkuifperiode, zelfs voor mij was dat eigenlijk al over toen ik op de middelbare school terecht kwam, the Beatles en the Stones kwamen in beeld en de ‘artestiekelingen’ gingen de boventoon voeren. Dat ik vrij lang mijn kuif behield kwam door mijn oudste broer die in een rockbandje speelde en daar keek ik erg tegenop maar ja hij was tien jaar ouder dan ik (nog steeds trouwens naar ik aanneem !). Qua kleding had ik weinig in te brengen, die kreeg ik van mijn moeder en als ik iets uitzocht dat niet werd goedgekeurd door mijn moeder volgde er een veto…. Dat kreeg je gewoon niet.
  Andere tijden, wij waren thuis niet echt arm in vergelijking met anderen maar bepaald breed hadden we het ook niet met name in de winter als mijn vader af en toe dagen niet kon werken vanwege de vorst.

  Like

 23. Tijl, volgens mij was Fubar punker.
  En dan gebruik je dezelfde spullen om je haar goed te laten zitten, + een kleurtje.
  Hij heeft het toch niet over een Elvis kuif die hij elke ochtend aanbracht.

  Like

 24. Brillantine kan je trouwens nog steeds gewoon kopen, een rood potje.
  Een tijdje geleden nog gekocht, maar het gaat wel schimmelen als je het een tijdje laat staan.

  Like

 25. Kokos olie werkt ook goed voor je haar, je ruikt alleen de hele dag naar een bounty reep.

  Like

 26. Esperanza // maart 27, 2018 om 14:41 //

  Ja, weinig aan te doen,Tijl, time flies ..

  Like

 27. Esperanza // maart 27, 2018 om 14:43 //

  Zag paar dagen geleden ook Rutger Hauer bij DWD. Schrok d’r van, vroeger zo’n mooie jonge god en nu zo’n beetje een levend lijk.

  Like

 28. Esp, kan nooit zo erg geweest zijn als die gasten van de Stones.
  Dat zijn zowat lopende mummies.

  Like

 29. Esperanza // maart 27, 2018 om 14:53 //

  ‘Is that me?’, goeie vraag.

  Like

 30. Republikein // maart 27, 2018 om 18:23 //

  Alcohol.

  Like

 31. Hansfree // maart 28, 2018 om 09:58 //

  Oh mensen wat zijn jullie heerlijk bezig hier, een genot om te lezen/luisteren/kijken! Dank je zeer. Ik ben van 1959, net iets jonger dan de vetkuifgeneratie, maar genoeg van meegekregen om het sentiment te delen. Radio Veronica was heel belangrijk voor mij (toen als jonge tiener, niet nu!), of het nu ‘goed’ was of niet.

  Like

 32. Hansfree // maart 28, 2018 om 10:13 //

  Eigenlijk zijn we nog niet veel veranderd, altijd een zwak gehad voor bewegingen tegen het establishment in. Vroeger was het establishment gezapig reactionair christelijk rechts, nu is het heel links liberaal anti-christelijk. Een soort golfbeweging. Wat eerst underdag was, werd establishment, en vice versa.
  In mijn ogen was bijv. Radio Veronica toen hét symbool van bevrijding van een verstikkende conservatieve bovenlaag die de media en alles stevig in handen had. Nu is het net andersom.

  Like

 33. Hansfree // maart 28, 2018 om 10:15 //

  De gemeenschappelijke factor is misschien dat we toen en nu nog steeds vóór vrijheid, en tegen een verstikkende overheid zijn.

  Like

 34. Hansfree // maart 28, 2018 om 10:37 //

  Ik zie dat ik underdag heb geschreven ipv underdog. De a en o zitten toch bepaald niet naast elkaar op mijn toetsenbord…
  Overigens, om nog een beetje in te haken op het oorspronkelijk artikel van Tijl, ik ben ook al jaren zzp’er, en haal daar al mijn inkomsten uit. Ik moet één ding zeggen, als je zoals ik maar weinig omzet maakt (net genoeg om van te leven), betaal je ook echt weinig belasting. (Afkloppen Hansfree!) Althans inkomstenbelasting, want breek me de bek niet open over de gemeentelijke belastingen en heffingen waarvoor het inkomen geen verschil maakt.
  Maar dat geeft mij altijd wel een goed gevoel, dat ik als kleine zzp’er relatief weinig bijdraag aan alle idioterie met belastinggeld. Ja, een heel egoïstische gedachte misschien…

  Like

 35. Republikein // maart 28, 2018 om 13:36 //

  We nemen het u zeer kwalijk, Ordnung muss sein.
  Ikzelf lever altijd meesterlijk broddelwerk af, de honden lusten er geen brood van.

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s