Nieuw

Een nieuw censuurvoorstel: Vrijheid van meningsuiting op het punt te sterven in Zweden

Kritische stemmen zullen waarschijnlijk het zwijgen worden opgelegd omdat de regering twee fundamentele wetten wil veranderen om de vrijheid van meningsuiting te beperken. Daarnaast financiert de staat de toonaangevende mainstream mediabedrijven om “nepnieuws” voor de verkiezingen in september uit te bannen.

Door: Katerina Janouch – Vertaling: ‘Rommel’

Een land achter het voormalige IJzeren Gordijn, in het Midden-Oosten of in Afrika? Nee, Zweden – met een trotse traditie van democratie en vrijheid van meningsuiting. “Als iemand nog maar een paar jaar geleden had gezegd dat Zweden binnenkort iets zal invoeren dat doet denken aan censuurwetten, zou ik die persoon voor gek hebben verklaard”.

Laten we beginnen met de wet die van kracht kan worden vanaf 1 januari 2019. Het wetsvoorstel van de overheid houdt onder meer in dat de toegang van personen tot openbare documenten zoals justitiële vonnissen, informatie over de herkomst van personen, politieke opvattingen, religie of vakbondslidmaatschap wordt verboden. De wet zal echter niet op iedereen van toepassing zijn – toonaangevende traditionele media, overheidskantoren en enkele andere organisaties zullen nog steeds toegang hebben tot dat soort informatie. Dit is niet alleen oneerlijk, maar ook in strijd met de basisgedachte van de “Fundamentele Wet op de vrijheid van meningsuiting”: ieders recht op toegang tot openbare documenten.

De stemming in de Rijksdag (het parlement) zal in mei plaatsvinden en het voorstel zal waarschijnlijk worden aangenomen, omdat de enige partij die zich tot nu toe tegen het voorstel heeft uitgesproken, de Zweden Democraten zijn, die integendeel een referendum over deze kwestie willen. Aangezien zowel de “persvrijheid” als de “Fundamentele Wet op de Vrijheid van meningsuiting” fundamentele wetten zijn, moet de nieuwe Rijksdag ook de wijzigingen goedkeuren na de Zweedse verkiezingen van september. Als ze dat doen, is het wetsvoorstel vanaf 1 januari 2019 van kracht.

Dit zal desastreuze gevolgen hebben voor de diversiteit van de stemmen in het debat. 250 trotse jaren van vrijheid van meningsuiting worden plotseling doorgespoeld. Het lijkt er ook op dat het de strategie is om de Zweden niet op de hoogte te brengen van wat er gaande is. In de traditionele media is het tot nu toe stil geweest over wat er gebeurt. Bijna niemand praat erover, behalve een paar energieke enthousiastelingen.

Dat de gevestigde media zich geen zorgen maken, komt waarschijnlijk omdat deze nieuwe wet hun macht eerder versterkt en tegelijkertijd het publiek nog hulpelozer maakt. Met een nieuwe wet in werking, zal de gevestigde orde nog steeds het publiek kunnen controleren, terwijl het publiek niet de zelfde mogelijkheid zal hebben. Men kan zeggen dat in de toekomst alleen “door de staat geautoriseerde” journalisten – dat wil zeggen degenen die doen wat politici zeggen – in staat zullen zijn om de “waarheid” over te brengen aan de mensen.

Tegelijkertijd zijn de belangrijkste Zweedse mediaconcerns, waaronder de televisie- en radiobedrijven in staatseigendom, begonnen samen te werken aan de ontwikkeling van een digitaal platform dat tot doel heeft te voorkomen dat “nepnieuws” vóór de verkiezingen wordt verspreid. Het kan gaan om recensies van feiten van verschillende redacteuren, uitspraken in het politieke debat of gegevens of meningen verspreid in de sociale media.

Erger nog, dit wordt gedeeltelijk gefinancierd door het Zweedse innovatiebureau Vinnova, dat in handen is van de staat. Het meest schandalige deel van dit alles staat bekend als de “Facts Assistant”, een digitale tool die processen automatiseert en feeds voor feitencontrole bij nieuwsberichten. Dit instrument kan worden gebruikt om het risico te verkleinen dat nepnieuws en “irrelevante” feiten de mensen bereiken.

Opvallend is ook dat de aangestelde projectmanager om te bepalen welk nieuws voor Zweedse mediaconsumenten niet relevant is, afkomstig is van de Zweedse televisie. Van de staatstelevisie is al bekend dat zij een sterke linkse agenda heeft en de berichtgeving zodanig selecteert en manipuleert dat hun opbracht van brede en objectieve berichtgeving wordt geschonden. Er zijn veel voorbeelden van nieuws in alternatieve media, die nooit worden gerapporteerd in de gevestigde media. Nu wordt er belastinggeld toegevoegd om deze stemmen het zwijgen op te leggen! Onder de mensen heerst vandaag de dag al de wijdverbreide opvatting dat traditionele media niet zozeer aandacht besteden aan seksueel misbruik, mishandeling, beroving en eergerelateerd geweld, zoals de alternatieve media wel doen. Zou het echt al zo erg zijn dat de gevestigde media instructies hebben gekregen dat deze gegevens “irrelevant” zijn voor de Zweedse bevolking? Om de mensen te laten geloven dat misdaad en seksueel geweld worden teruggedrongen?

Misschien passen ze de strategie “Wat je niet leest in de kranten gebeurt niet” toe. Het is gewoon – irrelevant. Een meer geschikte naam van de “Facts Assistant” zou de “Facts Denier” zijn, die echter zeker geen cent van het geld van de burgers mag ontvangen.

Bron:

http://katerinamagasin.se/new-censorship-proposal-freedom-speech-die-sweden/

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.012 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Rommel (6947 Articles)
Wij hier bij FENIXX zijn tegen geweld. We streven naar een revolutie door de voorlichting van de massa. Wanneer de informatie beschikbaar is voor de mensen, zal systeemverandering onherroepelijk en onvermijdelijk zijn. Iedereen die geweld suggereert of promoot in de commentarensectie zal gecensureerd worden en bij herhaling permanent verbannen worden.

2 Comments on Een nieuw censuurvoorstel: Vrijheid van meningsuiting op het punt te sterven in Zweden

 1. Tijl Uylenspiegel // maart 24, 2018 om 23:32 //

  Haast belangrijker dan de vraag of deze wet erdoor komt is de vraag waarom willen ze dit, waarom nemen ze het risico van verzet uit de samenleving ?
  Religieuze mensen zeggen met enige regelmaat; God’s wegen zijn ondoorgrondelijk.
  Dat gaat inmiddels ook op voor veel politici.
  Vanavond was er een item bij nota bene de NOS dat melding maakte van de draai die de socialisten in Denemarken hebben gemaakt, van alles mbt de multiculti hosanna roepen tot forse kritiek op en maatregelen tégen de multiculti !!

  Like

 2. Esperanza // maart 25, 2018 om 00:18 //

  Zouden ze bij de buren echt bij zinnen komen?

  https://www.geenstijl.nl/5141301/everything-is-awesome/

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s