Nieuw

Gezegend of behept ?

Ben er nog niet uit, Tijl heeft een rijke fantasie, altijd al gehad, ben je dan gezegend of behept ? Meestal gezegend denk ik.

Maar zo nu en dan ook behept. Ik zal het uitleggen. Een poosje geleden zat ik wat ‘vrije’ afbeeldingen te zoeken want een artikeltje schrijven is leuk maar om het geheel wat smakelijker te maken is het leuker er wat plaatjes bij te zetten. Het oog wil ook wat nietwaar. Het klinkt makkelijk maar het valt lang niet altijd mee vooral omdat je zeker moet weten dat er geen auteursrechten voor gelden. Nou weet ik werkelijk niet meer bij welk artikel het was maar ik zocht iets over middeleeuwse martelmethodes. Prompt krijg je dan allerhande plaatjes te zien die niet echt vrolijk stemmen.

Onwillekeurig schoten me wat beelden voor de geest van wat IS zoal met krijgsgevangenen doet, of met homofielen of… nou ja vul nog maar wat in. Geen idee hoe dat bij anderen gaat maar met enige regelmaat slaat dan mijn fantasie een beetje op hol. Ach meestal ben ik dat wel weer vrij snel kwijt hoor, gewoon bewust aan iets anders denken helpt meestal, maar soms zijn er uitzonderingen. Dan blijft het hangen en blijft het me op de meest vreemde momenten weer door mijn gedachten zweven. Dan zat ik me plots af te vragen hoe mensen in staat zijn anderen te martelen. Niet zozeer omdat ze iets te weten willen komen maar gewoon… just for fun zal ik maar zeggen.

Concentratiekampen waar SS’ers of kampbeulen mensen die al op sterven na dood waren met knuppels sloegen zonder werkelijke reden, gewoon zomaar. Of Zuid-Amerikaanse dictators die mensen op de meest walgelijke manieren lieten martelen omdat ze tegen het regime waren. Wat zijn die beulen voor mensen die andere mensen in opdracht de meest pijnlijke dingen aandoen ? Noord-Korea waar je in een werkkamp wordt gegooid onder de meest erbarmelijke omstandigheden omdat een familielid iets gezegd of gedaan heeft. De rij is bijna oneindig lang.

Ja op zulke momenten ben ik helemaal niet zo blij met mijn rijke fantasie. Plots bedacht ik me op zeker moment dat het in de middeleeuwen eigenlijk niet zo gek was dat mensen zo wreed waren. Radbraken of heksen op een brandstapel waren nog vrij simpele dingen die ze uithaalden. Als je afbeeldingen ziet van krijgsheren uit die tijd zie je ze vaak staan met grote zwaarden of met hellebaarden op de achtergrond. Reuze romantisch natuurlijk tot je je beseft dat die dus op een slagveld anderen een arm of een been afhakten om vervolgens het volgende slachtoffer te zoeken. Dat is toch wat anders dan iemand op afstand om te leggen met een geweer of anderszins. Dan vliegen je de bloedspetters niet om de oren zeg maar, je hoort ook hun gekerm en gekreun niet. Helemaal vreemd wordt het als de piloten van een drone vanaf honderden kilometers wat tegenstanders naar de eeuwige jachtvelden schoppen. Als in een videogame ! In een filmpje over Vlaamse Oostfrontsoldaten vertelde een veteraan die meerdere malen was onderscheiden voor moed dat hij een pantservuist in een tank gegooid had en dat het gekerm van de soldaten die erin zaten hem nooit verlaten had. Dat is toch different koek zal ik maar zeggen !

Nee Tijl kan slecht tegen die beelden of verhalen, hij visualiseert dat teveel denk ik,  IS “strijders” die krijgsgevangenen zachtjes roosteren of in een kooi opsluiten en ze in brand steken, Tijl kijkt wel maar daarna gauw wat leuks want anders bestaat de kans dat het me dagenlang dwars blijft zitten. Het gekke is ook dat het een niet altijd met het ander te maken heeft, ik had bijvoorbeeld een tekening gezien van iemand die geradbraakt werd en vervolgens moest ik ineens denken aan een scene uit een film waarbij iemand door een voormalige tandarts onder handen werd genomen. Ja inderdaad het slaat als een lul in een bord yoghurt maar dat is nou eenmaal die fantasie van me hè ? Meestal weet je wel waar het begint maar je weet nooit waar het eindigt.

En ja die jongens van IS die lopen dan wel met moderne wapens in principe lopen ze eeuwen achter, daarom geven ze er ook niks om als er iemand volgens de regels van de sharia op een akelige manier gestraft worden; een hand afhakken, iemand stenigen of nog zo wat van die dingen. Als je daar met droge ogen naar kunt kijken dan gaat het toch niet helemaal lekker in je bolletje.

Misschien zit daar de trigger. Dat je het van die Arabieren nog wel een klein beetje begrijpt omdat ze nog

Alexander Pechtold bij de NPO. Screenshot NPO 1 via DDS/@Gerbijl op Twitter

dicht bij de primitieve mens staan, maar niet van de ‘moderne’ mens. Het laagje beschaving is naar ik vrees echter vele malen dunner dan je graag zou willen. We praten er vaak zo makkelijk over, de praktijk is weerbarstiger, “ik haat deze of gene”. Tijl ‘haat’ Alexander Penthouse bijvoorbeeld maar gesteld dat ik hem tegen zou komen zou ik hem dan wat aan kunnen doen ? Helaas nee, nou ja misschien dat ik hem een knal voor zijn hersens zou willen geven maar daar houd het wel zo’n beetje bij op. Mijn laagje vernis van beschaving is kennelijk nog in goede staat.

Gelukkig maar !

Tijl Uylenspiegel

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.012 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Tijl Uylenspiegel (500 Articles)
Tijl denkt altijd eerst goed na voor hij iets stoms zegt.

16 Comments on Gezegend of behept ?

 1. Republikein // maart 19, 2018 om 13:33 //

  Ieder mens is in staat een ander te doden, wrong time, wrong place, etc!

  Like

 2. dutchess43 // maart 19, 2018 om 13:39 //

  Ben met hetzelfde behept als Tijl. Als ik Pechdrol tegen zou komen, zou ik hem zo willen neermaaien met mijn paraplu, en die schelvisogen dichtslaan.
  Van een foto van dat kereltje begint spontaan maagzuur op te borrelen.

  Like

 3. Republikein // maart 19, 2018 om 13:45 //

  Ja, in gedachten, maar toch niet bij volle bewustzijn?
  Over zulke dingen mijmer ik vaak, wat als, en dan?
  Misschien bij vlaag van verstandsvernauwing, komt vaak voor als je het “nieuws” bijhoudt.

  Like

 4. trebor2110 // maart 19, 2018 om 14:06 //

  Ja inderdaad het slaat als een lul in een bord yoghurt maar dat is nou eenmaal die fantasie van me hè.

  Rare fantasie Tijl je lul in een bord yoghurt slaan , maar ja ieder z,n ding 🙂

  Liked by 1 persoon

 5. Republikein // maart 19, 2018 om 14:10 //

  Hij bedoelt melkpoeder, laat h’m nou.
  Of iets met stuif…..

  Like

 6. Esperanza // maart 19, 2018 om 14:12 //

  ‘to grasp the difference between the statement, “every victim ultimately becomes a persecutor,” which is false, and “every persecutor was a victim in his childhood,” which I consider true.’

  http://www.alice-miller.com/en/the-essential-role-of-an-enlightened-witness-in-society-2/

  Like

 7. Republikein // maart 19, 2018 om 14:18 //

  Oef, ingewikkeld.
  Goed nieuws uit Achtkarspelen.

  Like

 8. Tijl Uylenspiegel // maart 19, 2018 om 14:21 //

  Ja ik weet, de uitdrukking is het slaat als een tang op een varken of het raakt kant nog wal maar ik vind deze variant grappiger…..
  Het blijft toch iets met visualiseren nietwaar ?!?

  Like

 9. Tijl Uylenspiegel // maart 19, 2018 om 14:29 //

  Wat is dat toch met GroenLinks dat ze er vaak zo smoezelig uitzien, ik bedoel als je alleen vegetarisch en onbespoten wilt eten is natuurlijk prima maar waarom wast zo’n meisje niet af en toe haar haar ? Is shampoo te duur of zo ? En dat is dan weer die fantasie hè, ik zie dan gelijk weer grote bossen haar onder haar oksels en hoe ze ’s morgens een half uur bezig is om al haar schaamhaar in haar broek te stoppen…. Nee ik hou op anders ga ik het ruiken !

  Like

 10. polderboy // maart 19, 2018 om 14:30 //

  Heel, heel lang geleden, toen een groot deel van ons zich als een stel brute moordende idioten gedroeg, pakweg nog geen 80 jaar geleden, was het heel anders.
  Toen waren grote delen van ons hier druk bezig met het composteren van miljoenen andere mensen.
  Overigens ware die composterende lui er ook van overtuigd dat ze beschaafde en superieure mensen waren.

  Maar goed, ons DNA is daarna buitengewoon snel in 80 jaar tijd geëvolueerd tot wat we nu zijn:
  de westerse beschaafde moderne mens: de homo EU sapiens, Frans Timmermans.
  En PVVers zouden ze eigenlijk allemaal moeten mollen, dus toch maar weer composteren, zei die beschaafde Joop van Riessen nog.

  De beschaafde mens. Als idee is het leuk, dat wel.

  Like

 11. Republikein // maart 19, 2018 om 14:31 //

  Je kunt het zeer goed visualiseren.

  Like

 12. Esperanza // maart 19, 2018 om 14:35 //

  Ingewikkeld Rep?

  Miller stelde zich dezelfde vraag als Tijl en ziet een verklaring.

  ‘Since adolescence I have always wondered why people take pleasure in humiliating others. Clearly the fact that some people are sensitive to the suffering of others proves that the destructive urge is not a universal aspect of human nature. So why do some tend to solve their problems by violence while others don’t? …

  Like

 13. Republikein // maart 19, 2018 om 14:44 //

  Moet ff weg, laters.

  Like

 14. 1e Ons oerinstinct is nog steeds intact, dus de ander ombrengen om zelf te overleven zal altijd bij iedereen in de hersenen gezeteld blijven, als teminste de drang om te leven nog aanwezig is.
  2e in uiterste gevallen van overleven zal men de ander opeten. (vliegtuigongeluk hoog op een beijsde hoogvlakte jaren geleden).
  3e bij martelingen zijn elementaire gevoelens en emoties uitgeschakeld. Een van de meest doeltreffende SS ondervragingen was, het slachtoffer langzaam een luciferhoutje onder de nagel te steken.

  Like

 15. Tijl Uylenspiegel // maart 20, 2018 om 01:46 //

  Guardia;
  Punt 1; helemaal mee eens
  Punt 2; twijfelgevalletje
  Punt 3; volgens mij waren het de Japanners die dat deden met stukjes bamboe maar dat terzijde, elementaire gevoelens kun je volgens mij niet naar believen uitzetten waarschijnlijker is dat men geleidelijk steeds een stapje verder gaat naar gelang er gewenning optreed.
  Daarbij iemand ondervragen dan zou je nog kunnen zeggen dat het een doel heeft. Maar er zijn toch (meerdere) verhalen bekend uit Zuid-Amerika waarbij men niet op zoek was naar informatie maar dat men het martelen zuiver deed om een afschrikwekkend voorbeeld te stellen zodat anderen het voortaan wel uit hun hoofd zouden laten om tegen het regime te zijn en/of oppositie te voeren.
  Martelen is ook veelvuldig gebeurd als strafmaatregel en ook dan geld; je moet maar een persoon zien te vinden die dat kan.
  In de middeleeuwen werd zo nu en dan ‘geradbraakt’ daarbij werd de veroordeelde vastgebonden op een rad (wiel) en vervolgens werden met voorhamers of zware knuppels alle gewrichten verbrijzeld, de enkels de knieën de heupen de schouders de ellebogen de polsen en daar stonden hele menigten naar te kijken en te schreeuwen. Prachtig vonden ze het !
  Hoe kúnnen ze het ?!?!

  Like

 16. Republikein // maart 20, 2018 om 14:22 //

  Yet the presence of a warm, enlightened witness – therapist, social aid worker, lawyer, judge – can help the criminal unlock his repressed feelings and restore the unrestricted flow of consciousness. This can initiate the process of escape from the vicious circle of amnesia and violence.

  Latent ongemak, iets uit vorig bestaan.

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s